Wat te doen bij acné littekens?

Zoals jullie weten heb ik momenteel een skin crisis en ongeveer 2 weken geleden ben ik begonnen met het uittesten van het bekende danwel beruchte Clinique 3-stappen-systeem. Ik moet zeggen dat mijn acne is verminderd (niet compleet verdwenen), maar wat er dan overblijft is een gladde huid vol acne littekens. Ik heb gelukkig een manier gevonden waarmee deze littekens het snelste verdwijnen en die wil ik hieronder dan ook graag met jullie delen.

Om deze littekens te voorkomen moet je natuurlijk van je puistjes afblijven, maar dat is iets waar ik nogal problemen mee heb. Soms gaat het ook per ongeluk, tijdens het reinigen. Ik heb ze voornamelijk op mijn kin en dan met name de linkerhelft. Vaak is het zo dat mensen op de ene helft van hun gezicht meer puistjes hebben dan op hun andere helft. Dit komt door je kussen en je favoriete slaap-kant. Ook al draai je de hele nacht om in je slaap, kennelijk heeft iedereen een favoriete zijde. Je kussen vult zich na verloop van tijd met allerlei haarproducten en huidvetten die je poriën kunnen verstoppen. Zelfs in je slaap ben je dus niet veilig! Ik slaap waarschijnlijk vaak op mijn buik met de linkerhelft van mijn gezicht op het kussen, want op mijn linkerkaak heb ik de meeste puistjes. Een tip is daarom om je kussensloop regelmatig te verschonen, het liefst elke dag.

In dit geval hoef je alleen een overhemd te vervangen…
De celdelingscyclus van je huid duurt 28 dagen, dus na verloop van tijd zullen je littekens vanzelf vervagen. Ik heb alleen geen zin om zo lang te wachten dus help ik mijn huid liever een handje. Om littekens sneller te laten verdwijnen kun je ze het beste op twee manieren aanpakken; vanaf de bovenkant en vanaf de onderkant.
Vanaf de bovenkant: Door middel van scrubben (met deeltjes) of exfolieren (met fruitzuren) verwijder je de bovenste laag van je huid zodat er een nieuwe huid tevoorschijn komt. Deze nieuwe huid bevat ook het litteken, maar het zal er minder heftig en ‘fel’ uitzien. Gebruik daarom dagelijks een milde scrub om zo snel mogelijk van je acne littekens af te komen. Dagelijks scrubben wordt nooit echt aangeraden, maar als je een milde scrub neemt en niet langer dan een week achter elkaar scrubt heeft je huid daarna voldoende tijd om te herstellen. Je kunt ook mild scrubben door je gezicht te reinigen met een facial brush.

Vanaf de onderkant: Om zo snel mogelijk van een litteken af te komen moet je huid flink zijn best gaan doen. Je wil dat je huid zich snel hersteld en dat doet je huid via de aanmaak van collageen en elastine. Wat ik daarom doe is het litteken-gebied dik insmeren met een laagje pure vitamine E in de vorm van tocopherol. Vitamine E is een anti-oxidant. Wil je meer lezen over anti-oxidanten, klik dan hier.

Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost, zodat wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen en elastine produktie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Vitamine E voorkomt de vorming van littekenweefsel bij wondgenezing. Al met al worden antioxidanten gezien als anti-age, maar ik denk dat een acné huid er ook veel baat bij kan hebben.

Ik heb een flesje pure vitamine E uit mijn moeders zeep ingrediënten stash gepakt, maar wat je ook kan doen is bij de drogist, natuurwinkel of De Tuinen vitamine E capsules kopen. Prik ze open, knijp de olie eruit en smeer je littekens in. Bewaar het eventuele restant in een afsluitbaar bakje of potje.

Ik doe dit alleen ‘s nachts voor het slapen gaan, omdat het nogal een dikke, stroperige vloeistof is (daar wil je overdag niet mee rond lopen). Tegelijkertijd is het een goed idee om het op dat tijdstip te gebruiken, want ‘s nachts werken je huidcellen harder. Laat de vitamine E olie minstens 20 minuten intrekken, want die tijd heeft het ongeveer nodig om diep door te dringen in je huid om daar zijn werk te doen.

Een andere manier om anti-oxidanten hun helende werk te laten doen is door inname. Zorg dat je voeding rijk is aan vitamine E en aan anti-oxidanten. Eet daarom eens wat meer rode bessen, bosbessen en granaatappels (of drink drankjes waar dit fruit in zit) en drink groene of witte thee. Voeding is erg belangrijk voor een gezonde huid, maar ik zal hier in een ander artikel nader op in gaan.

Naast het extra aanpakken van je littekens moet je natuurlijk gewoon goed blijven reinigen. Cleanser, tonic en een creme. Omdat UV straling je littekens erger kunnen maken raad ik aan om een dagcreme met een SPF van minimaal 15 te gebruiken. Ik heb momenteel de Superdefense SPF25 creme van Clinique.
Als laatste tip wil ik meegeven dat je je littekens zo snel mogelijk moet behandelen voor het beste en snelste effect. Oudere acne littekens (jaren oud) kunnen met bovenstaande methode wellicht wat verminderen, maar zullen waarschijnlijk nooit helemaal weg gaan. Als je zulke oude acne littekens hebt is het misschien een idee om te kijken naar andere methoden, zoals microdermabrasie, lasering of chemische peelings.
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

18 Reacties

 1. Fjola
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Hoi ik heb paar jeugtpuisten maar ik heb ook litteken niet erg grood er zijn 5 middel en paar kleine maar gaan ze weg nig oo mij 16 want sommige mensnen zegen je bent jong en je huid groeit nig is dat waar

 2. Anita metaj
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Hoi ik heb paar jeugtpuisten maar ik heb ook litteken niet erg grood er zijn 5 middel en paar kleine maar gaan ze weg nig oo mij 16 want sommige mensnen zegen je bent jong en je huid groeit nig is dat waar

 3. seda
  3 mei 2016 / dinsdag, 3 mei 2016

  Hoi! ik heb geen acne maar wel littekens van puisten. Ik heb niet hele heftige puisten, ik zit er alleen veel aan en uiteindelijk bloed mijn huid dan, ook heb ik dat ik niet van de korstjes af kan blijven en het dan littekens vormen. Ik heb nu geleerd dat ik er echt van af moet blijven maar hoe krijg ik deze littekens nu weg?

 4. MakeUp Your Day
  6 maart 2016 / zondag, 6 maart 2016

  Dank u 😉

 5. lianne
  7 mei 2015 / donderdag, 7 mei 2015

  Hoi, je hebt het over oude littekens die minder snel weg zullen vervagen. Hoe oud bedoel je dan? Ik heb een paar acne littekens van ongeveer 4 jaar oud schat ik. Is dat oud?

  Groetjes

 6. Shaira
  22 april 2015 / woensdag, 22 april 2015

  Hee Serena!
  Ik vind het altijd erg interessant om jou posts over je huid verzorging te lezen en hoe erg jou huid is opgeknapt! Ik hen daarom ook op aanraden van jou artikels de PS BHA 2% gel gekocht en bevalt mij ook zeer goed! Ook heb ik dezelfde struggle als wat in dit artikel staat beschreven over littekens die over blijven als de puistjes weg zijn. Mijn huid is inderdaad glad maar je ziet rode ‘stipjes’ of te wel littekens van de verdwenen puistjes. Ik ben erg blij dat mijn puistjes weg zijn maar ik schaam me wel voor de overgebleven littekens. Ik ben nog steeds bang dat deze littekens niet weggaan aangezien ik al 2 maanden lang ze goed insmeer.. Maar het wordt niet echt minder.. Heb je misschien nog andere tips voor me?

 7. Esther
  16 maart 2015 / maandag, 16 maart 2015

  Hi Serena,

  Jouw huid is inmiddels zoveel opgeknapt en ziet er zo helder uit. Zou je willen aangeven wat je daar voor hebt gebruikt? Je hebt eerder aangegeven dat consequent gebruik van salycilzuur heeft geholpen maar welke producten zijn dat dan? En hoe is je routine geweest? Alvast heel erg bedankt voor je reactie!

  • Serena
   Auteur
   16 maart 2015 / maandag, 16 maart 2015

   hi Esther,
   van Paula’s Choice de 2% gel en van La Roche-Posay de Effaclar+ dagcreme.
   Dat is het eigenlijk.. Ik hoop dat deze producten voor jou ook wonderen kunnen doen!
   liefs en succes, Serena.

 8. Julia
  27 januari 2015 / dinsdag, 27 januari 2015

  Hey, ik had ook al altijd puistjes over mn hele voorhoofd. Ik heb vanalles geprobeerd, maar niks hielp bij mij: veel water drinken, vitamines slikken, paar keer per week stomen, etc. Nu heb ik bachbloesems van de Tuinen en die werken echt! Na een paar dagen zijn de ergste pukkels al weg, alleen nog een paar rode vlekjes.

  • Sonia
   8 maart 2016 / dinsdag, 8 maart 2016

   Hey Julia!

   Wat voor puisjes waren dit? Waren dit ook mee/eters en puisjes zonder wit puntje? Dat is namelijk wat ik heb op mijn voorhoofd. Allemaa zwarte stippen en puistjes zonder kop. Ik heb ook van alles geprobeerd maar het wil niet baten. Ik hoop op een reactie van je dan kan ik meteen aan de slag.

   Groetjes

 9. Marion
  30 juli 2014 / woensdag, 30 juli 2014

  Gelukkig zijn er capsules met vitamine E-olie. Mag je toch nog iets uitknijpen

  • Elly
   12 april 2021 / maandag, 12 april 2021

   Hahahah

 10. Elfje
  25 oktober 2012 / donderdag, 25 oktober 2012

  Hoi,

  Aangezien acne vaak een hormonaal probleem is, is preventief te werk gaan de taak. Acne ontstaat door overtollige talg productie waardoor de poriën verstopt raken. De enige manier om je poriën te openen is ouderwets stomen. Stoom dus dagelijks je gezicht (al is het maar 2 á 3 minuten).

  Sommige mensen met acne weten ook geen raad met producten. Moet men het gezicht met zeep wassen of met scrub? Veel producten zijn comedogene producten en mensen met acne moeten die juist vermijden. Was je gezicht daarom met niet comedogene producten zoals Vichy of Eucerine Dermopurifyer.

  Scrubben kan de overgevoelige huid soms aantasten en littekens achterlaten. Wanneer men dat heeft zijn middelen zoals slakkenwonder erg ideaal.
  Vitamine E is een ideale voeding voor de huid maar verzorging en voeding zijn 2 diverse factoren.

  Geweldige blog om te lezen!!

 11. Claudia
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  whahaha ik kan er ook nooit afblijven vooral als er dan weer een korstje aankomt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *