Beauty Ingredient: Acetylsalicylzuur

Acetylsalicylzuur is een ingrediënt die je vaak tegenkomt in skincare producten, met name de producten geschikt voor een vette huid met acne. Acetylsalicylzuur is van oorsprong een natuurlijk ingredient die jullie misschien beter kennen als ‘aspirientje’. That’s right, de pijnstiller dus.

Wilgen boom

De ontdekking van acetylsalicylzuur heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Het heeft een hele lange tijd geduurd om de stof te produceren zoals we die vandaag de dag kennen. Het begon allemaal met de ontdekking van de pijnstillende werking van wilgenbladeren. Assyriers gebruikten de bladeren van een wilgenboom al rond 2000 voor Christus voor de behandeling van pijnlijke gewrichten. Er zijn geschriften gevonden dan Egyptenaren rond 1550 voor Christus een wilgenblad brouwsel gebruikten bij pijn en ontstekingen. Ook Hippocrates, een Griekse arts die wordt beschouwd als de grondlegger van de Westerse geneeskunde, was een voorstander van wilgenbast extract. De werkzame stof uit dit extract is salicine. Helaas zaten er een paar nadelen aan het wilgenbast extract: het pijnstillende effect is niet zo heel groot, het smaakt verrekte bitter en het is niet goed voor de maag.

Bast van de wilgenboom

Eeuwen later pas, in 1829, lukte het de Fransman Henri Leroux om de stof salicine te zuiveren uit het wilgenbast extract. Het pijnstillende effect was uiteraard groter met de zuivere stof, maar het bleef bitter en slecht voor de maag. Men bleef daarom doorspitten naar iets beters. De Italiaan Raffaele Piria ontdekte 10 jaar later dat salicine een soort suikerverbinding was. Door de suikergroep eraf te splitsen maakte hij een nieuwe stof genaamd salicylzuur. Nadat de chemische structuur was ontdekt ging men salicylzuur synthetiseren (namaken in een fabriek, in plaats van extraheren uit wilgenboomextract). Helaas was ook salicylzuur niet optimaal: het middel smaakt onverdraagbaar zoet en is erg schadelijk voor de maag.
De lotion van Clinique bevat acetylsalicylzuur


Men ging daarom op zoek naar chemische variaties van salicylzuur die deze nadelen niet zouden hebben. Uiteindelijk was het de Fransman Charles Frederic Gerhardt die voor het eerst acetylsalicylzuur synthetiseerde. Toentertijd was de stof onzuiver en instabiel en toonde niemand interesse. Een aantal jaren later in 1897 deed het farmaceutische bedrijf Bayer onderzoek naar betere pijnstillers. De medewerker Arthur Eichengrun heeft het werk van Charles Frederic Gerhardt weer opgepakt en geoptimaliseerd en ontdekte uiteindelijk een vorm van acetylsalicylzuur die zowel stabiel en zuiver was en beter verteerbaar voor de maag. In 1899 kwam het middel in poedervorm (later ook in tablet vorm) op de markt onder de naam Aspirin.

Zo, nu hebben jullie de nodige achtergrond informatie wel achter de rug geloof ik! Oorspronkelijk wordt acetylsalicylzuur voornamelijk gebruikt als pijnstiller en bloedverdunner, maar dezelfde eigenschappen van deze stof zijn goed voor een vette huid met acne, mits aangebracht op de huid.
Deze lotion van Paula’s Choice bevat 1% acetylsalicylzuur*


* Er bestaan alfa-hydroxy-acids (AHA) en beta-hydroxy-acids (BHA). Er bestaat slechts 1 BHA en dat is acetylsalicylzuur, dus als men spreekt over BHA’s dan heeft men het eigenlijk over acetylsalicylzuur.

Acetylsalicylzuur remt na inname de productie van prostaglandines, hormoonachtige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van pijn, koorts en ontstekingen in ons lichaam. Daarbij voorkomt acetylsalicylzuur infecties en schade aan onze bloedvaten. Precies wat een acne huid nodig heeft! De ontsteking remmen (want puistjes zijn eigenlijk gewoon ontstekingen) en tegelijkertijd onze bloedvaten gezond houden zodat ze niet gaan zwellen en bacteriën gaan verspreiden naar nabij gelegen weefsel. Vandaar dat er veel anti-acne skincare producten op de markt zijn die acetylsalicylzuur bevatten. Meestal is dit slechts een klein percentage, zo rond de 2%, zodat het geschikt is voor elke dag.

Bij een noodsituatie/huidcrisis is het DIY Aspirine Masker daarom een erg populaire methode, dit masker bevat namelijk een vele malen hoger percentage acetylsalicylzuur. Misschien hebben jullie er wel eens over gehoord, gelezen of het zelf al eens uitgeprobeerd. Ik zal komende week een video opnemen waarbij ik laat zien hoe je zo’n Aspirine Masker maakt en waar je allemaal op moet letten.

Ik hoop dat jullie het leuk en informatief vonden om wat achtergrond informatie te lezen over de historie van acetylsalicylzuur. Zelf vind ik het altijd erg belangrijk om te weten welke actieve ingrediënten er in mijn skincare producten zitten, wat ze doen en waarom. Ik hoop dat jullie er net zo over denken!
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

4 Reacties

 1. eva
  7 oktober 2014 / dinsdag, 7 oktober 2014

  Leuk dat je er een foto van een wilg bij zet, maar dat is een treurwilg en salicylzuur komt van de schietwilg (salix alba) 😉

 2. jasmine
  18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

  Hai,

  Kun je salicylzuur ook gebruiken als je asmatiche bent? ik kan namelijk niet tegen asparine als ik het inneem
  hoor graag van je

  grtjes super blog

 3. Daphne
  14 april 2014 / maandag, 14 april 2014

  Is salicylzuur in skincare hetzelfde als acetylsalicylzuur?

 4. jasmijn
  17 september 2013 / dinsdag, 17 september 2013

  waarom kan je het niet elke dag gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *