Waarom is Boegem Balsem zo’n wondermiddel?

Een paar weken geleden hing ik weer eens de Onhandige Harry uit en brandde ik mijn wang op drie plekken aan een gloeiend hete krultang. Toen ik de schade deelde via Instagram Stories stroomden de tips binnen. ‘Ga alsjeblieft naar de huisarts!’ en ‘meteen koelen met water!’. Ook kwamen er veel tips binnen van producten die ik al kende, zoals de Eight Hour Cream van Elizabeth Arden, Bio-Oil, Calendulan of Cicaplast van La Roche-Posay.

Boegem Balsem: wondermiddel of kwakzalverij?


Er kwamen echter ook opvallend veel tips binnen over Boegem Balsem. Zelf had ik hier nog nooit van gehoord, maar mijn volgers waren er zeer lovend over. “Ons hele dorp zweert erbij” en “het is écht een wondermiddel”. Nou, mijn interesse was gewekt. Ik googelde het meteen en kwam terecht op bol.com, waar Boegem Balsem maar liefst met 5 STERREN wordt gewaardeerd op basis van 62 reviews. Wow, zo veel lof over een product heb ik serieus nog nooit gelezen.

Toen ik verder googelde kwam ik echter nog veel meer lovende verhalen tegen, inclusief foto’s zelfs. Kinderen met etterende brandwonden in het gezicht waarvan na een aantal maanden NIETS meer te zien was. Bij mij gaan er altijd alarmbelletjes rinkelen als mensen ALLEEN MAAR positief en enthousiast kunnen zijn over een product. Zijn dit wel echte reviews of is er soms een Dotan-leger ingezet door de uitvinder van deze zalf?

Hoewel er nooit achternamen bij de succesverhalen worden genoemd en de personen die het geschreven zouden moeten hebben dus niet te achterhalen zijn, zeggen de comments onder de posts van de Boegem Balsem Facebook pagina eigenlijk genoeg. Of de foto’s en verhalen echt zijn valt niet te controleren, maar de honderden reacties die eronder worden geplaatst zijn zeer zeker wel echt. Ik heb nu zo’n stuk of 50 accounts aangeklikt en deze mensen zijn naar mijn mening 100% LEGIT. Ik moet toegeven dat ik langzaam aan steeds meer overtuigd begon te raken.

Het verhaal achter Boegem Balsem


Kees Boegem bracht in 1992 Boegem Balsem op de markt en sindsdien strijd hij ervoor om zijn zalf te laten registreren als geneesmiddel. Kees Boegem kwam groot in het nieuws omdat hij op landelijke TV zijn eigen arm in de hens stak (what?) om aandacht te vragen voor zijn zalf. In 2005 lukte het hem dan eindelijk; Boegem Balsem is gecertificeerd als medisch hulpmiddel bij verbrandingen van de gesloten huid.

In de medische wereld wordt Boegem gezien als een kwakzalver omdat hij geen wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan waarmee hij zijn theorieën kan bewijzen. Boegem is namelijk van mening dat koelen met water nadat je bent verbrand (iets dat wij allemaal hebben geleerd van kleins af aan) juist NIET goed is. Hij is in elk geval blij dat koelen met koud water in de loop der jaren is veranderd naar koelen met lauw water. Volgens Boegem is smeren met zijn Boegem Balsem het allerbeste wat je kunt doen zodra je bent verbrand, in plaats van koelen met water.

Mijn eigen ervaring


Toen ik mijn wang op een vrijdagavond brandde aan de krultang was ook mijn eerste gedachte ‘koelen met water!’, maar recht voor mijn neus stond een tube met Biafine. Omdat ik wist dat deze zalf mijn eerdere brandwond op mijn been prachtig had geheeld (ik moet toch écht even wat handiger worden met die krultangen) en ook de pijn stilde, leek het me toch beter om er zo snel mogelijk een dikke laag Biafine op te smeren.

Het verlichtte het branderige gevoel METEEN en omdat ik de plekken lekker vet heb gehouden, was de kans op infectie ook minimaal geworden. Ik moet zeggen dat het brandende gevoel wel aanwezig was de gehele vrijdagavond, maar het was gewoon vervelend en gevoelig, niet pijnlijk. Ik ben gewoon naar een verjaardag gegaan. Mijn wang was lichtelijk gezwollen, maar er kwamen gelukkig geen blaren.


Zo zag het eruit op zaterdag. Mijn huid was nog steeds lichtelijk gezwollen, maar gelukkig nog steeds geen blaren. Er waren nu duidelijk 3 brandplekken te onderscheiden en de huid werd al een beetje grijzig, dus ik wist dat het zou gaan vervellen. De gehele vrijdagavond, zaterdag en zondag bleef ik mijn plekken invetten met Biafine. Vanaf zaterdag nam het brandende gevoel snel af en op zondagochtend voelde mijn huid gewoon weer zoals voorheen.


Zo zag mijn huid eruit op zondag. Helaas was er een velletje opengeklapt tijdens mijn slaap en daaronder kwam wel wat vocht naar boven. Ik heb het gewoon vet gehouden in de hoop dat het niet zou infecteren. Het middelste wondje, op mijn kaak, begon zelfs al een klein beetje te vervellen en daaronder verscheen verse, roze huid.


Op zondagavond bestelde ik op aanraden van mijn volgers een tube Boegem Balsem en het kwam maandag al binnen (gotta love bol.com voor die Select Service!). Ik stond te popelen om het op mijn verbrandde huid te smeren.

Wonderlijke ingrediënten? Not really.


Boegem Balsem is, zoals velen aangeven, een heus wondermiddel. Ik was dus erg verbaasd te zien dat deze balsem niets meer en niets minder is dan vaseline met zonnebloem olie en sesam olie. That’s it. Drie simpele huis-en-tuin ingrediënten, samengevoegd tot een vette balsem. Dus waarom dit dan zo goed werkt? Ik denk dat het succes van Boegem Balsem vooral te danken is aan het ingrediënt sesam olie.


Sesam olie kan diep in de huid penetreren en is rijk aan anti-oxidanten, vitamine E, D en B-complex, wat een positieve werking heeft op het voorkomen en verminderen van littekens. Daarnaast staat sesam olie bekend om haar anti-bacteriële en anti-ontstekende werking, waardoor eventuele infecties worden voorkomen. Sesam olie bevat eigenschappen die de bloedcirculatie bevorderen. En wanneer er meer bloed naar de beschadigde huid wordt geleid kan er een snellere (wond)genezing plaatsvinden.

Sesam olie werkt het beste in combinatie met andere oliën en ik denk dat Kees Boegem de perfecte combinatie en verhouding heeft gevonden door er vaseline en zonnebloem olie aan toe te voegen. Omdat Boegem Balsem zo lekker vet is voorkomt het uitdroging van de huid en beschermt het nog eens extra tegen infectiegevaar.


Het is jammer dat er geen goed wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar Boegem Balsem. Voor mij persoonlijk, met mijn analisten achtergrond, zou het wel fijn zijn om toch iets van een onderbouwend onderzoek te kunnen nalezen. Ik begrijp niet dat er niemand in al die jaren is geweest die vanuit een ziekenhuis of brandwonden centrum heeft gedacht ‘dit ga ik eens verder onderzoeken’. Misschien omdat Boegem Balsem in de medische wereld wordt gezien als een kwakzalfmiddeltje dat niet de moeite waard is voor research doeleinden?

Hoe dan ook, wetenschappelijk onderzoek is eigenlijk niet eens per se nodig. Sinds de jaren ’90 doen er zo ONTIEGELIJK veel positieve verhalen de ronde en mond-tot-mond reclame is natuurlijk de beste reclame die er is.

Conclusie


Ik ben in elk geval positief verrast. Zoals ik eerder schreef heb ik vrijdagavond, zaterdag en zondag Biafine gesmeerd en daarna ben ik overgestapt op Boegem Balsem. Ik heb mijn plekken de hele maandag vet gehouden en nog eens een extra lading aangebracht voor het slapen gaan. Toen ik dinsdag wakker werd begon de bovenste huidlaag van de bovenste wond al een beetje los te laten en zag ik eronder al een verse, nieuwe huid verschijnen. Ik heb me ingehouden en nergens aan gepulkt, maar ben gewoon door gegaan met smeren.


Op woensdag waren alle velletjes verdwenen en was mijn huid weer helemaal glad en geheeld. De Biafine heeft zeker goed voorwerk gedaan, maar de Boegem Balsem heeft het naar mijn idee erg mooi afgehandeld.


Ik begon deze review vrij sceptisch, maar hoe meer ik lees over Kees Boegem en zijn Boegem Balsem, des te meer ik overtuigd ben geraakt van de goede werking van deze zalf. Daar komt nog bij dat ik zelf het levende bewijs ben van een mooie en vooral ook zeer SNELLE brandwondengenezing (al was het wel in combinatie met een ander middel, maar toch). Ik had nooit gedacht dat mijn verbrandde huid ZO mooi op zou knappen. Zelfs de hyperpigmentatie (die onvermijdelijk is met mijn getinte huid) valt reuze mee.


Een litteken van een onschuldig puistje op de andere helft van mijn gezicht bijvoorbeeld is donkerder. Kun je nagaan!

Mocht ik ooit weer eens verbranden (en geloof me, dat gaat zeker weer een keer gebeuren) dan ga ik het in elk geval NIET koelen met water. Ik smeer er liever linea recta Biafine of Boegem Balsem op. Twee tubes die eigenlijk elk huishouden zou moeten hebben, want, je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ben je ernstig verbrand dan moet je ALTIJD contact opnemen met je huisarts, maar in het geval van kleinere, oppervlakkige brandwonden redden deze zalven je zeker uit de brand (see what I did there?).

Prijs & verkrijgbaarheid


Boegem Balsem kost €14,81 voor een tube van 80 ml en is gemakkelijk te bestellen via bol.com. Als je vandaag voor 23:59 uur besteld heb je het morgen zelfs nog in huis. Deze balsem is niet spotgoedkoop, wel erg zuinig in gebruik, dus volgens mij kun je hier jaren mee vooruit.

Zijn jullie wel eens verbrand? En hadden jullie wel eens eerder van Boegem Balsem gehoord?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

52 Reacties

 1. Diana
  5 april 2024 / vrijdag, 5 april 2024

  Hallo, jazeker!
  ik heb het gebruikt bij de radiotherapie van borstkanker.
  Direct na elke behandeling, je getroffen gebied insmeren. Dus nog voordat je je kleding aandoet, hup vanuit het apparaat erop.
  Heb mijn borst wel ingesmeerd, maar mijn oksel niet ( om allerlei domme rede redenen, kleding die vies wordt, ´dan ziet iedereen die crème´). Ook omdat ik dacht het gaat wel meevallen. 38 bestraling verder, had ik een hele mooie borst maar mijn oksel met 3e graad brandwond. Ik raad het iedereen aan te gebruiken bij bestralingen therapie, vaak is er dan geen sprake van een open wond dus dat smeert makkelijk. En het scheelt je heel veel na-pijn van verbrande huid.

 2. Karin van Hasselaar
  27 mei 2021 / donderdag, 27 mei 2021

  Ik zie hier alleen maar ervaringen met brandwonden. Ik heb al jarenlang last van een inwendige jeuk in mijn voeten. Wat voorheen alleen in de avonduren in ruststand was, begon nu ook al overdag. Zolang ik me kan heugen gebruik ik fexofenadine en miconazoncreme ( de laatste alleen indien nodig voor als de fexofenadine alleen niet zou helpen). Tot voor kort werkte dat perfect. Maar sind een dikke week is de jeuk niet meer om te harden. Gisteren heb ik uit pure frustratie de boegem balsem gegrepen en mijn voeten ingesmeerd. Ik dacht baad het niet dan schaad het niet.
  Wat schetst mijn verbazing, ik had nog niet met mijn ogen geknipperd en de jeuk was weg. Ik heb de hele nacht ook nergens meer last van gehad. Wat een verademing Gelijk nog maar 2 tubes besteld.

 3. Yvonne
  3 mei 2021 / maandag, 3 mei 2021

  Oeps,aanpassing, was een 18 je meisje dat kokend water over haar been kreeg. “Voor deze tv uitzending had Boeven al meerdere testen op zijn eigen ledematen uit gevoerd”.(lees ik net in een artikel over voegen balsem in een tijdschrift)

 4. Dirk
  4 december 2020 / vrijdag, 4 december 2020

  Dat er op de tube staat “bij een gesloten huid” is het gevolg van de tegenwerking door het brandwondencentrum. Men is daar van mening dat Boegem Balsem niet op “open” brandwonden aangebracht mag worden. Niet omdat dat niet zou werken – dat ontkennen zij namelijk categorisch, zonder het onderzocht te hebben – maar omdat er anders nog minder mensen met brandwonden bij hen terecht komen. Eigenlijk dus een commerciele reden.

  • Anne
   16 juli 2021 / vrijdag, 16 juli 2021

   Werkt wel op open huid

 5. Jolien
  15 november 2019 / vrijdag, 15 november 2019

  Ik heb me afgelopen zaterdag ook verbrand met een nieuwe krultang (ik ben er niet handig mee)! Een serieuze brandwonde in m’n nek als gevolg. Heb het tot nu toe met flammazine verzorgd met vetgaas. Het geneest precies wel heel langzaam. Nu zag ik jouw review over boegemzalf en heb deze woensdag besteld. Ik had pech met de levering (vertraging), maar heb ‘m gelukkig vanavond binnen! Heb daarnet een dikke laag op de brandwonde gesmeerd en afgedekt met vetgaas en een compres. Ik hoop dat het met boegem zalf snel geneest zonder litteken.

  Hoevaak per dag zou ik deze zalf best smeren? Veeg je de wonde steeds volledig schoon voor je een nieuwe laag zalf aanbrengt?

  Ik hoop dat ik snel resultaat zie met deze zalf.
  Fingers crossed ??

  • Christelle
   12 juni 2020 / vrijdag, 12 juni 2020

   Ik gebruik pas 30 jaar boegem balsem. Je hoeft nooit op welke wond dan ook een dikke laag te smeren met gaasjes af te dekken etc. La asy het middel zijn werk maar gewoon doen in de zuivere lucht. Gaasjes luchten namelijk niet, de warmte van de brandwond kan namelijk nergens heen. Zorg voor een filmlaagje. Masseer minimaal 3 maal daags in. Succes verzekerd.

 6. Harma
  13 oktober 2019 / zondag, 13 oktober 2019

  Ik werk al jaaaren in de horeca (keuken/frituur) en verbrand me regelmatig.
  Ikzelf en het overige personeel gebruiken Boegembalsem al enkele jaren met volle tevredenheid.
  Je hoeft maar weinig te gebruiken, het koelt meteen en je houdt er geen littekens aan over.
  Top! 5 sterren

 7. 28 augustus 2019 / woensdag, 28 augustus 2019

  Maar het genas prachtig, ik ben erg blij! Toen ik zoiets in mijn hand had, heeft deze crème me veel geholpen – ziaja hand cream.

 8. Martine
  11 augustus 2019 / zondag, 11 augustus 2019

  In 1994 verbrandde onze dochter haar gezicht doordat ze gloeiend hete koffie over zich heen kreeg. Ze was toen 2,5 jaar. Ik ben toen op aanraden van iemand bij dokter boegem geweest,want na een week vaseline smeren was t nog niet geheeld. We kregen een paar potjes mee,gratis,onder voorwaarde dat we iedere dag langs zouden komen voor foto’s van het herstel. Een dag later was t al mooi dicht en roze. Nu, 25 jaar later, is het nog steeds standaard bij ons in huis te vinden. De lyrische en lovende verhalen op internet zijn ECHT !! Groet,Martine de boer

 9. Gert-Jan
  29 juni 2019 / zaterdag, 29 juni 2019

  Correctie: Kees Boegem heeft op tv niet zijn huid in de brand gestoken maar de arm van zijn jong volwassen dochter overgoten met kokend hete thee, iets dat een veel gebruikelijker ongelukje in en om huis is. Zij had daar zelf op aan gedrongen in zijn strijd om erkenning. Live gezien! Bij ons in huis een onmisbaar middel om die typische “verbrandongelukjes” mee te behandelen. Echt superspul mits de huid nog gesloten is (zegt dhr Boegem zelf)

 10. Dirkje
  10 januari 2019 / donderdag, 10 januari 2019

  Boegembalsem is echt een wondermiddel. Gebruik het al zeker 25 jaar bij brandwonden door de oven, strijkijzer, stoom van de waterkoker en nog veel meer. Ik koel nooit meer met water en gebruik direct de Boegemzalf. Pijn zeer snel weg en altijd een volledig herstelde huid. Onbegrijpelijk dat zoveel mensen sceptisch zijn. Gewoon een keer proberen en je wilt nooit meer anders.

 11. Maria
  6 januari 2019 / zondag, 6 januari 2019

  Dag Serena,

  Dat dit middel niet onderzocht is heeft niets te maken met kwakzalverij. De reden is dat er geen geld aan verdiend kan worden als het daadwerkelijk iets doet (het is immers al geregistreerd door een persoon). Geen enkel ziekenhuis dat hier geld in gaat investeren, onderzoek is immers een kostbaar goed. Ook voor farmaceuten niet interessant want zij kunnen er niets aan verdienen.

  Groet, cosmetisch onderzoeker

  • Dick de Jong
   26 oktober 2023 / donderdag, 26 oktober 2023

   typische reactie van de kwakzalverij bende

 12. Nicos
  9 december 2018 / zondag, 9 december 2018

  Ik snap niet hoe je als influencer met ook een jonge doelgroep het advies om te koelen met (lauw) water zo in de prullenbak gooit. Dit is pas 100000x wetenschappelijk vastgesteld.

  De slogan is niet voor niets, eerst water de rest komt later.
  Zoals een goed product om de littekenvorming tegen te gaan.

  • Serena
   Auteur
   10 december 2018 / maandag, 10 december 2018

   hi Nicos,
   dat is niet mijn advies naar mijn lezers toe, ik zeg alleen dat ik het niet meer doe bij dit soort kleinere brandwondjes.

 13. Son
  6 december 2018 / donderdag, 6 december 2018

  Dag Serena, denk jij dat dit ook zou kunnen helpen tegen acné, dit door de sesam olie die anti-bacteriël en anti-ontstekend is?
  Mijn zoontje van 14 heeft er best last van maar ook niet heel extreem. Overige lotions en crèmes laten zijn huid schilferen.
  Groetjes

  • Baukje
   8 december 2018 / zaterdag, 8 december 2018

   Bij de apotheek is hiervoor benzoylperoxide te koop zonder recept voor €3. Als zijn acné mettertijd erger wordt kan hij via de huisarts Treclinac voorgeschreven krijgen. Hier zitten retinoïden in (vitamine A derivaat) en dit is het enige bewezen middel dat huidveroudering tegengaat, maar het wordt voorgeschreven tegen acné. Ook zit er clindamycine in, een antibioticum tegen de acnébacterie. Door Treclinac wordt de acné in eerste instantie erger omdat het de celvernieuwing zo erg stimuleer, maar na een aantal weken is de huis volledig egaal.

 14. Yvonne
  6 december 2018 / donderdag, 6 december 2018

  Biafine en Boegem zalf werden mij aangeraden om te smeren na de bestralingen van mijn borst. Boegem zalf heb ik zelf niet gebruikt . Wel heel veel de biafinezalf gesmeerd op mijn verbrande huid . Echt een aanrader om deze zalven in huis te hebben. Mooi artikel Serena.

 15. Diana
  6 december 2018 / donderdag, 6 december 2018

  Zouden we dan zelf dit ook na kunnen maken met de ingrediënten en juiste verhoudingen?

 16. Angelique
  6 december 2018 / donderdag, 6 december 2018

  Kort na de geboorte van mijn dochter aangeschaft, na een heleboel lovende verhalen gelezen te hebben. Ze wordt binnenkort 6 en de tube heeft gelukkig nog steeds dicht mogen blijven maar het voelt fijn om hem binnen handbereik te hebben.
  Fijn om hier nu weer zo’n positieve ervaring tegen te komen! Maar ik hoop dat jij hem niet meer nodig zult hebben en mijn tube ook mooi dicht mag blijven zitten. 😉

  • Yvonne
   3 mei 2021 / maandag, 3 mei 2021

   Ik ken het al sinds het begin. Ik zag hem op TV en een buurmeisje, nichtje of kennis,weet dat niet meer, die had zoveel vertrouwen in hem dat ze haar hand of arm liet overgieten met kokend water. Dan moet het echt wel goed zijn, dacht ik. Jammer dat hij zo hard moest strijden om een beetje erkenning te krijgen.
   Men kan het helaas niet onderzoeken, want ze mogen iemand niet in brand steken of kokend water over iemand gooien. Maar als iemand al verbrand is, smeer dan een deel hier mee in, en een ander deel ergens anders mee behandelen, zou ik zeggen.

   Helaas worden natuurlijke middelen vaak als kwakzalverij benoemd. Of de farmaceutische industrie zorgt voor tegenwerking.

   Ik ben blij dat steeds meer mensen dit product ontdekken.

 17. Valerie
  5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

  Boegem Balsem is wat mij betreft onmisbaar als je kleine kinderen hebt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Godzijdank daar nog nooit nodig voor gehad maar heb het wel altijd in huis. Zelf al vaak gebruikt voor ongelukjes met een heet rooster uit de oven, een verbrande pink omdat ik zo nodig de keramische kookplaat moest schoonmaken terwijl deze bloedheet was. Dat soort dingen. En die wondjes zijn allemaal keurig genezen. Het helpt ook goed bij verbranding in de zon! Ik vind het wonderspul!

 18. M
  5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

  Mi Gado, Sereentje!
  Wel mooi geheeld, beter blijf je voortaan van hete apparaten af.

 19. Ilse
  5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

  Boegem balsem is ook gewoon te koop bij de betere drogist…

 20. Danielle
  5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

  Ik heb er al vaker iets over gehoord inderdaad, maar vroeg me af of het ook helpt met het verminderen van littekens door een ongeluk o.i.d. Weet je daar misschien meer over? Of helpt het alleen bij brandwonden?

  Dankjewel alvast!

  • Willemijn
   11 augustus 2019 / zondag, 11 augustus 2019

   Ik gebruik het al jaren. Littekens gaan er niet van weg, maar worden wel minder zichtbaar. Het beste is direct gaan smeren zodra dat kan zo voorkom je vaak littekens.

 21. Nathalie Piersma
  5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

  Als verpleegkundige onderschrijf ik juist het belang van koelen, maar wel met LAUW water! Wanneer je met koud water koelt ‘krimpen’ de haar en bloedvaatjes waardoor je blaarvorming krijgt. Met lauw water gebeurd dit niet. Water spoelt ook direct de eerste bacteriën uit de brandwond en verdoofd vaak (tijdelijk) de pijn. Vaseline heeft de neiging de huid af te sluiten, in het geval van een brandwond is dit vaak juist gunstig omdat de wond dan van binnenuit direct zal gaan ‘granuleren’ en helen. Beide zalven die je beschrijft zijn hele goede zalven om inderdaad altijd in huis te hebben, goed artikel en een super goede tip Serena, top.

  • Sam
   7 december 2018 / vrijdag, 7 december 2018

   Klopt. ‘koelen’ met lauw water is ook ter voorkoming van doorbranding van de huid. Het advies van lauw water is ook in geval van een grotere verbrande huidoppervlakte om onderkoeling te voorkomen.

   Koelen met lauw water zou altijd een eerste reactie moeten zijn, aangezien de eerste hulp die wordt verleend van belang is.

 22. 5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

  Ik ben inmiddels een expert met brandwonden, ik heb in een supermarkt bij de broodafdeling gepakt en tijdens een stressmoment heb ik een hete bakplaat vastgepakt, zo heb ik nog wel een lijstje met ongelukken. Wij moesten het na het koelen altijd vet houden met vasaline zo kreeg je geen littekens. Ik denk dat boegbalsem door de combinatie van alles daarom heeft gewerkt voor jou (dat zei je zelf ook al maar toch….)

 23. Marjolein
  5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

  Wanneer je zalf op een verbrande plek smeert kan je huid zijn warmte minder goed kwijt, vandaar het koelen met water… met een klein plekje is dat geen probleem, maar wanneer er een groot gedeelte van je lichaam verbrand is dan wil je dat de warmte zo goed (en snel) mogelijk eruit kan trekken. Maar, alle wonden genezen veel mooier wanneer je ze vet houd! Vandaar dat je na het zetten van een tattoo altijd moet smeren.

  • Ier
   5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

   Dat lijkt mij ook, ja. Het advies om te koelen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Jouw voornemen: “Mocht ik ooit weer eens verbranden (en geloof me, dat gaat zeker weer een keer gebeuren) dan ga ik het in elk geval NIET koelen met water.” lijkt me ook niet zo bijdehand. Smeren kan altijd nog na het koelen, toch?

   • Serena
    Auteur
    5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

    Nou, ik heb nu ook niet gekoeld en kijk eens hoe mooi het is geworden. Voor mij reden genoeg om dus voortaan NIET te koelen. Maar als je wilt koelen houd ik je niet tegen hoor, dit is mijn persoonlijke ervaring en mijn persoonlijke mening. Ik probeer niemand over te halen om ook niet te koelen.

    • Marjolein
     5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

     Koelen is dus niet iets ‘achterhaalds’, maar ik zou het sowieso lekker insmeren! Het geneest inderdaad veel mooier… Voor mezelf smeer ik erop wat maar net voorhanden is, meestal calendulan of vaseline. Maar bij mijn kinderen zweer ik bij Biogaze, dat zijn vettige gaasjes met nog wat toevoegingen. Littekens na die ellendige koekjes bakken zijn verdwenen als sneeuw voor de zon! Of ligt dat aan dat prachtige, jonge babyhuidje wat ze nog hebben 😉

 24. 4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Wat een goed product zeg! Ik ben gek op wondermiddeltjes en dit is zeker een product wat ik in huis moet hebben. Je weet maar nooit … gelukkig is je huid mooi geheeld. Is dit product echt alleen bedoeld voor brandwonden? Of kan je dit ook op wondjes smeren?

  • Serena
   Auteur
   5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

   Voornamelijk voor brandwonden, maar wel als de huid al gesloten is. Dus ik zou het niet zomaar op (open) wondjes smeren. Misschien kan het wel als ze al dicht zijn.

  • Willemijn
   11 augustus 2019 / zondag, 11 augustus 2019

   Je kunt het voor allerlei wondjes gebruiken is mijn ervaring, maar ook voor droge, schrale plekken bijvoorbeeld. Waar het ook top bij is is bij schaafwonden. Het verzacht de pijn en zorgt dat de huid snel geneest. Ik gebruik het al jaren en ben er zeer tevreden over.

 25. Eva
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Ik ga me meteen een tube aanschaffen, lijkt me iets dat je best in huis hebt voor het geval dat.

  Een snelle google search leert me wel dat dezelfde tube op andere sites zo’n €9 goedkoper is dan bij bol.com. Toch geen verwaarloosbaar verschil…

 26. Floor
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Heb ik iets gemist? Wanneer komt je instalab online? 🙁

 27. 4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Ik heb nog nooit van deze balsem gehoord. Zo te zien werkt hij erg goed.

 28. Rita
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Fijn dat het zo goed werkt! Vooral als je rond deze tijd extra vaak met stijltangen en krultangen in de weer bent en veel met kaarsen en hete ovens werkt, is het handig om in huis te hebben.

 29. 4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Ik heb hier nog nooit van gehoord maar moet zeggen dat ik wel onder de indruk ben. Het resultaat mag er zeker zijn!

 30. nanoe
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Kan je het ook op een puistje/wondje smeren in de hoop dat er minder pigmentatie optreed? Net zoals je puistje bijvoorbeeld in vergelijking met je brandwond.

  • Serena
   Auteur
   4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

   hi Nanoe,
   ik denk dat Boegem Balsem voornamelijk bedoeld is om een hele beschadigde huid te helen, als je hyperpigmentatie tegen wilt gaan zijn er betere middeltjes. Zoals Medik8 White Balance Click.

 31. Nicky
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Je moet het maar doen, je zo lelijk verbranden en gelijk de kans grijpen om zo’n artikel te schrijven! Ik zou volgens mij eerst een weekje in een hoek gaan zitten huilen voor ik actie onderneem 🙂 hoe slaag je er trouwens in niet 1 maar 3 brandplekken te creëren? Wel interessant om te weten dat dit bestaat, ik had er nog nooit van gehoord. Wij zweren thuis bij Cicatryl voor alle soorten wondjes (zowel open als gesloten), dat spul geneest echt extreem snel open wondjes! Als we bij het windsurfen na enkele dagen open blaren op de handen krijgen, beginnen we dit spul na de sessies lekker dik te smeren en kan je gewoon elke dag blijven surfen terwijl het geneest, bij de meeste middelen is het dan game-over (want wrijving op een open wonde+zout water = geen ideale combinatie om te genezen)

  • Marjan
   23 maart 2019 / zaterdag, 23 maart 2019

   Ik zweer ook bij Cicatryl, maar ik heb het tot nu toe in Frankrijk gekocht. Van die doosjes met sachets. Weet je of het ook in Nederland te koop is? Ik heb kortgeleden mijn laatste doosje opgebruikt.

 32. Ier
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  En toch vraag ik me af hoe het voor elkaar krijgt om je op 3 (!) plekken zo te verbranden, autsj!
  Fijn dat het zo mooi geheeld is. Ik ben ook erg fan van Biafine.

 33. jose
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Boegem balsem is voor mij altijd onlosmakelijk verbonden met die enge vent met 19 kinderen die onlangs veroordeeld is voor misbruik. Hij zwoor bij dat spul toen een van zijn kinderen gigantisch verbrand was bij een ongeluk. Het kind heeft het godzijdank goed overleefd. Ik geloof best dat het werkt, maar ik kan het daardoor gewoon niet serieus nemen met die enge vent erbij in mijn achterhoofd…

  • Nic
   5 december 2018 / woensdag, 5 december 2018

   Wat een ontzettend onzinnige reactie dit, dit gezin is erg bekend bij ons in het dorp, die vent spoort idd niet maar denk wel dat je voorzichtig moet zijn met dit soort uitspraken. Je kent namelijk het hele verhaal niet. Snap ook niet wrrm je dus boegem balsem zal vermijden door deze man. Dat verhaal is namelijk wel een bewijs dat de zalf wel echt werkt. Ookal is het plan van aanpak van deze vader niet super slim.

 34. 4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Je hebt geluk dat het zo mooi genezen is, dat was toch een flinke plek ! Zelf had ik nog nooit van Boegem Balsem gehoord, dus dank voor het delen. Ik ga ook zo’n tube halen, altijd handig om in huis te hebben !

 35. VWillemse
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Jammer dat het niet onderzocht is ja.
  Maar uit ervaring weet ik dat vaseline sws een veel gebruikt product is bij zeer ernstige brandwonden aangezien het een beschermende laag vormt en zorgt dat de boel niet uitdroogd en dus beter geneest.
  Producten met parfum vergroten het infectie gevaar dus het feit dat dit er niet inzit is ook al een groot voordeel.
  Je hebt echt geluk dat het zo mooi genezen is hoor 🙂

 36. chucky1012
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Fijn dat dit zo een mooi resultaat geeft.
  Ik moet dit zeker kopen want ben zo onhandig.

  Een fijne dag ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *