Vijf boeken van de afgelopen tijd

Door Nena – De afgelopen weken heb ik weer wat boeken gelezen die ik graag met jullie wil delen. Het is tenslotte zomer, misschien heb je vakantie of ga je op vakantie?! Dan is het altijd lekker om weer een paar nieuwe titels aan je “te lezen lijstje” toe te kunnen voegen. En wat is er nou lekkerder dan jezelf helemaal verliezen in een goed boek?!

Toen ik je zag – Isa Hoes

Dit boek gaat over het leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar ook over twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden.

Isa Hoes en Antonie Kamerling ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Antonie en Isa worden verliefd en leiden samen een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals.

De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera s, maar privé gaat Antonie gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen.

Toen ik je zag

Ik denk dat veel van jullie wel gehoord hebben van dit boek. En als je vroeger fan was van Goede Tijden Slechte Tijden, dan is de kans groot dat je je Peter Kelder en Mirjam van der Pol nog wel kent?

collage peter & mirjamMirjam droeg altijd de mooiste creaties in haar haar en zoals je op bovenstaande foto kunt zien is het gevangenisje met daarin een foto van Peter Kelder toch wel één van haar mooiste!

Antonie Kamerling (Peter Kelder in GTST) en Isa Hoes (Mirjam van der Pol in GTST) leren elkaar kennen op de set van GTST. Al snel worden ze verliefd en vormen een (voor de buitenwereld) gelukkig gezin met twee kinderen. Het kwam dan ook als een schok dat Antonie Kamerling op 6 oktober 2010 zelfmoord pleegt. Wanneer je dit boek leest zal je een beter beeld krijgen van de strijd die Antonie z’n hele leven heeft moeten voeren. Ik vond het erg indrukwekkend en heb erg veel begrip voor Isa Hoes. Een mooie boek over een chronisch zieke partner en hun liefde voor elkaar. Ondanks het zware onderwerp is het vrij luchtig en mooi geschreven.

De kraamhulp – Esther Verhoef

Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamhulp. De baby is lief en gezond, maar Didi’s herstel gaat langzaam…

De kraamhulp beschrijft tien beslissende dagen uit het leven van drie jonge vrouwen. Kwetsbaarheid, wilskracht en moordlust vinden elkaar in een beklemmende, ontroerende pageturner.

De kraamhulpEen pageturner is dit boek zeker! Ik heb hem in twee avonden uitgelezen. Het is dan ook niet gek dat dit boek al maanden in de boeken top 10 te vinden is. Wanneer je, bijvoorbeeld voor je vakantie, op zoek bent gegaan naar een spannende literaire thriller, dan zal je ongetwijfeld van dit boek gehoord hebben.

Ik zal niet te veel over het verhaal verklappen, want anders beschrijf ik al snel te veel uit het boek. Het verhaal gaat in ieder geval over het moeizame herstel van hoofdpersoon Didi, nadat zij bevallen is van haar eerste kindje. Naast haar zware herstel krijgt ze de ene na de andere klap te verwerken, terwijl ze juist in “goede handen” zou moeten zijn van de zorgzame kraamhulp Hennequin. Hennequin heeft echter niet de meest goede bedoelingen en je krijgt al snel medelijden met de arme Didi…

Aan niemand vertellen – Simone van der Vlugt

Lois is een jonge rechercheur Moordzaken, afdeling Noord-Holland Noord. Op het eerste gezicht leidt ze een overzichtelijk leven, ze heeft een eigen appartement in het centrum van Alkmaar en een uitdagende, spannende baan. Als op een mistige novemberavond het verminkte lichaam van een man wordt gevonden, worden Lois en haar collega op deze bizarre zaak gezet. 

De eerste naspeuringen lijken nergens toe te leiden. Het slachtoffer, David Hoogland, was een vrolijke basisschoolleraar met een leuke vriendin en een brandschoon verleden. Niemand kan echter het foldertje van de kunstexpositie van Maaike Scholten verklaren, dat wordt gevonden in Davids broekzak. En wie is Tamara, de vrouw zonder achternaam, die telkens opduikt? Het onderzoek strandt, tot een tweede en zelfs een derde moord nieuwe aanwijzingen leveren. 

Lois weet zich meer en meer te verdiepen in de psychologie van de moordenaar,geholpen door haar eigen moeilijke jeugd en een opbloeiende vriendschap met een psychiater. Kan zij voorkomen dat er nog meer doden vallen?

aan niemand vertellenAls je van literaire thrillers houdt van bijvoorbeeld Esther Verhoef of Saskia Noort, dan zullen de boeken van Simone van der Vlugt je ook bevallen. Aan niemand vertellen is vlot geschreven en leest daardoor lekker weg. De boeken hebben allemaal een eigen verhaal, maar de verhaallijn van rechercheur Lois Elzinga gaat ook door in vervolg boeken. In dit boek draait het om de moord op David Hoogland. In eerste instantie loopt het onderzoek vast, totdat de aanwijzingen steeds meer in de richting van één persoon wijzen. Vanaf dat moment leest het boek als een trein, omdat je graag wilt weten wie deze mysterieuze Tamara is en wat er zich precies in het verleden heeft afgespeeld. En natuurlijk wat de moord op David Hoogland hier nou precies mee te maken heeft.

Morgen ben ik weer thuis – Simone van der Vlugt

Wanneer de elfjarige Britt na haar turnles niet meer thuiskomt, wordt al snel duidelijk dat dit geen gewone vermissing is. Britt en haar moeder leiden een rustig leven in Alkmaar, en zijn samen gelukkig. Lois en haar team worden op de zaak gezet en een amber-alert is noodzakelijk. Er komen vage aanwijzingen binnen over een man die in de struiken van de balletschool heeft gestaan en over de sporen van een busje langs Britts fietsroute. Een uitgebrande bestelbus bij Eindhoven wijst op een ontvoering naar het buitenland. Lois staat voor grote problemen, want over de grens heeft zij geen bevoegdheden meer Met Morgen ben ik weer thuis wordt de reeks vervolgd die begon met Aan niemand vertellen. Dit tweede deel is weer een strak gecomponeerde thriller met veel vaart, waarin meer onthuld zal worden over Lois achtergrond.

morgen ben ik weer thuisZoals in de introductie staat beschreven is dit boek het vervolg op “Aan niemand vertellen”. In dit tweede deel wordt vooral meer ingegaan op het verleden van hoofdpersoon en rechercheur moordzaken, Lois Elzenga. Wat het verhaal betreft, de verdwijning van de elfjarige Britt, is dit een losstaand verhaal. Daardoor je zou eventueel ook alleen dit boek kunnen lezen, wanneer dit verhaal je meer aanspreekt dan deel 1.

Ik vond dit boek persoonlijk ook spannender, omdat het om een race tegen de klok gaat wat betreft de vermissing van een kind. Je voelt de angst van de moeder van Britt en leeft echt met haar mee. Het plot is naar het einde toe steeds minder voorspelbaar en de spanning houdt de lezer lang in zijn greep. Ondanks dat dit boek (evenals deel 1) geen hoogstaande literatuur is, heb ik het boek in een ruk uitgelezen. Juist wat simpeler geschreven boeken lezen zo lekker snel weg…

De moord die nooit mag verjaren – Peter R. de Vries

Peter R. de Vries verzamelde 82 waargebeurde korte verhalen uit zijn imposante carrière als misdaadjournalist. Dit boek is één van zijn velen boeken.

de moord die nooit mag verjaren.pngMocht je mijn interesse voor misdaad een beetje kennen, dan weet je misschien dat ik groot fan ben van Peter R. de Vries. Ik vond het dan ook heel erg jammer dat hij na jaren lang misdaadverslaggeving is gestopt met zijn programma. Ik heb elke aflevering gezien en een hoop (zo niet AL) zijn boeken gelezen. Denk daarbij aan boeken als: De ontvoering van Alfred Heineken, Een moord kost meer levens, Cipier, mag ik een pistool van u, Een Crimineel Liegt niet altijd etc. Door al deze “kennis” herken ik veel van zijn reportages en zaken waar Peter aan heeft gewerkt.

peter r.png

Ik vond het daarom ook leuk om in dit boek veel van zijn beschreven zaken te herkennen, zoals de Puttense moordzaak, de zaak Bolhaar of daar waar de titel naar verwijst: De moord op Petertje Oort. De verhalen zijn kort maar krachtig en lekker recht voor zijn raap. De één kan Peter echt niet uitstaan, vanwege bijvoorbeeld zijn arrogantie. De ander vindt hem geweldig. Mocht je vroeger ook veel van zijn reportages gezien hebben, dan kan ik je zeker aanraden om ook zijn boeken te gaan lezen!

harry q, kieft, goudkust.png

Ik hoop dat ik jullie wat nieuwe inspiratie heb kunnen geven voor boeken die je nog moet lezen! Momenteel lees ik meerdere boeken tegelijk, omdat ik soms een beetje vastloop in een verhaal en dan weer aan een nieuw boek begin. Dat is het geval bij: De waarheid achter de zaak Harry Quebert. Dit boek vind ik wat langdradig. Of omdat er ineens een boek in het nieuws is dat mijn interesse wekt. Kieft is zo’n voorbeeld. Een oud-voetballer die na 20 jaar verslaving een boek heeft geschreven waarin hij zijn grote geheim onthult. Voor de afwisseling lees ik ook nog het boek Goudkust van Suzanne Vermeer, maar eerlijk gezegd vind ik hem tot nu toe (ik ben op de helft) erg voorspelbaar en erger ik me aan de naïve karakters van het boek.

Dat is dan weer het voordeel van een e-reader vol met boeken! Wanneer een boek toch wat tegenvalt, begin je gewoon in de volgende 😉

Hebben jullie nog tips voor mij? En welk van bovenstaande boeken zou je nog willen lezen?

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

 

Volg:

46 Reacties

 1. 13 juli 2014 / zondag, 13 juli 2014

  Ik heb net het boek ’21 zomers’ van Chantal van Gastel gelezen, lekker luchtig boekje voor op het strand. Volgende op de lijst: Kwartet van Anna Enquist.

 2. Melanie
  13 juli 2014 / zondag, 13 juli 2014

  Ik heb ‘Toen ik je zag’ een aantal weken geleden gelezen; erg indrukwekkend! Ik vond het een heel goed boek! Ik ga binnenkort weer aan een boek beginnen, dus wellicht een literaire thriller wel; daar houd ik ook wel van! De Kraamhulp lijkt me ook een goed boek! Ik heb ook een paar boeken van Saskia Noort gelezen; ook leuk!

 3. Nima
  12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Nog een heel mooi boek en waargebeurd verhaal is: Nog eenmaal mijn moeder zien van Zana Muhsen.

  Het gaat over twee zusjes (Zana 15 en Nadia 14) die opgroeien in Birmingham. Als ze op vakantie gaan naar Jemen met hun oom worden ze daar uitgehuwelijkt door hun vader en kunnen ze niet meer terug naar huis. Na acht jaar ellende lukt het Zana uiteindelijk om te vluchten. Ze moet haar zusje en zoontje achterlaten.

  Er zijn nog twee vervolgen: Uit naam van mijn dochters – Monica Ali (het hartverscheurende verslag van hun moeder en hoe zij probeert om haar dochters terug te halen naar Engeland) en het laatste boek heet Vechten voor Nadia – Zana Muhsen. Dit beschrijft de strijd die zij voert nadat ze terug is in Birmingham en probeert om haar zusje te bevrijden.

  Het is aangrijpend om te beseffen hoe je leven van de een op de andere dag opeens zo kan veranderen. De meisjes komen terecht in een klein bergdorp in Jemen waar de levenswijze, levensomstandigheden, normen en waarden in scherp contrast staan met hetgeen zij in Engeland gewend zijn.

  Nog eenmaal mijn moeder zien – Zana Muhsen

 4. stef
  11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  Serie q van jussi adler olsens super spannend ook, karin Slaughter is ook erg goed

 5. Larissa
  11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  ‘Toen ik je zag’ en ‘De Kraamhulp’ gelezen op vakantie. Aanraders!

 6. Bianca
  11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  Ik heb net de “mijn man” trilogie uit van Jodi Ellen Malpas. Een beetje stout dat wel 😉 maar voor de zomer perfect. Ook een aanrader zijn de boeken van Kortsmit & Lotz.

 7. Sanne
  11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  Bedankt voor de reviews! De kraamhulp staat nu op mijn lijstje 🙂

 8. 11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  Het boek van Isa Hoes wil ik zeker nog een keertje lezen. Het lijkt me een heel ingrijpend maar ook een interessant boek om te lezen hoe zij alles meemaakte. x

 9. 11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  Ik denk dat we ongeveer het zelfde genre qua boeken hebben. Ik ben nu ook aan het lezen in het boek van Isa Hoes, echt indrukwekkend.

 10. Nima
  11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  Ik hou zelf van waargebeurde verhalen.

  Het mooiste boek dat ik ooit gelezen heb is De Gevangene van Malika Oufkir. Haar vader pleegt een staatsgreep als zij 19 jaar is en hij wordt geëxecuteerd.

  Het boek beschrijft een periode van 20 jaar gevangenschap. De eerste vier jaar gevangenschap brengt Malika met haar moeder, broertjes, zusjes en twee bediendes door in een fort in de woestijn. Daarna volgen steeds andere (soms nog ergere) gevangenissen.

  Malika komt vrij als volwassen vrouw van 40. Haar broertje is pas 3 jaar als hij gevangen wordt gezet en komt vrij als hij 23 is. Hij heeft niks van de buitenwereld gezien, heel aangrijpend.

  Het begin van het boek beschrijft de periode voor de gevangenschap, toen zij in het paleis van de koning woonde. Hier moet je even doorheen, maar het is het waard!

  De Gevangene – Malik Oufkir

  • Jo
   11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

   Jaaaa!!! Dat is ook mijn lievelingsboek! Ik raaf het iedereen altijd aan.

   • Jo
    11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

    Raad*

    • Nima
     11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

     Haha, wat toevallig! 😀 Ken je ook het boek dat ze heeft geschreven over haar leven na de vrijlating? Dat heet ‘In vrijheid’ en is ook mooi. Het eerste blijft toch mijn favoriet 🙂

  • Nena
   Auteur
   11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

   Bedankt voor de tip! Lijkt me een erg mooi boek die ik ook maar eens moet gaan lezen 🙂

   • Nima
    11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

    Graag gedaan! 🙂 Heb het zelf al drie keer gelezen denk ik haha 🙂

 11. 11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  Ik vind het laatste boek van van Dan Brown, Inferno, echt een aanrader als je van spannende boeken houdt! Echt een page turner 🙂

 12. lousaa
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Joel Dicker is geweldig! De rest lijkt me regelrechte pulp om eerlijk te zijn. Ik vind Esther Verhoef draken van zinnen uitspugen. Had een keer zo’n boek cadeau gekregen en daar stond toch een hoop lelijks in… Heb het weggegooid. Kon ook niemand bedenken die ik daarmee blij zou maken hahaha. Gelukkig maar dat smaken verschillen 🙂 Ik zou graag meer lezen maar heb er momenteel eigenlijk geen geld meer voor. Bibliotheek maar eens probereb!

 13. Davina
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Leuk artikel!
  Ben zelf ook gek op lezen. Ik heb als laatste “Ik ben pelgrim” gelezen, en wat is dat een verschrikkelijk spannend boek! Een echte aanrader!! Heel dik boek, maar echt goed en spannend!!

 14. maaitea
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  dank je Nena! Weer lekker leesvoer!

 15. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Wat een fijn artikel!
  Ik was nog opzoek naar een paar goede boeken voor de vakantie, hier kan ik mooi mijn lijstje mee aanvullen:)!

 16. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  De boeken klinken allemaal erg spannend! Zelf lees ik vooral boeken van Jill Mansell en Sophie Kinsella. Ik heb net aanpakken van Sophie Kinsella uit en wat een super leuk boek was dat! Nu ben ik bezig met 19 keer katherine van John Green, ook een erg leuk boek.

 17. Renee
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Leuk boekentips! Ik ben alleen echt geen fan van de meeste Nederlandse schrijvers.. Volgende keer dus aub ook van buitenlandse!

 18. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Lijken me mooie boeken! Ik lees momenteel Little Black Spiders en het bevalt me goed!

 19. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Ik heb Toen ik je zag gelezen en vond het een ontzettend interessant boek, omdat Isa de lezer heel mooi meeneemt in het proces. Het is echt een kijkje in hun leven en ze deelt het alsof je vriendinnen met haar bent. Mooi geschreven dus! (:

 20. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Wat fijn dat wij echt dezelfde smaak hebben qua boeken, hahaha! Heel veel van deze lijst heb ik ook gelezen of ben ik van plan te lezen. Ik heb net Harry Quebert uitgelezen, wel door blijven lezen ondanks de ”slow-read”. Het is een goed boek! 🙂

 21. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Ik lees momenteel ‘Extreem luid en ongelooflijk dichtbij’ van Jonathan Safran Foer, erg speciaal boek vind ik met een aparte schrijfstijl en verhaalstructuur.

 22. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Ik heb niks met Peter R. de Vries, maar toch lijkt dit boek mij wel erg interessant. Toen ik je zag is een boek waar ik waarschijnlijk nooit door zou komen, ik trek mij die dingen te veel aan en dat is soms niet zo handig. Het boek Beautiful Creatures vind ik zelf erg leuk, benieuwd wat jij daar van zou vinden. xxx

 23. Robin
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Ik lees zelf niet echt boeken, heb er het geduld niet voor. Maar mijn moeder wel, dus een aantal ga ik aan haar voorstellen 🙂 mijn moeder zelf houdt van thrillers en is gek op Karin Slaughter boeken. Misschien een tip om daar eens te kijken?

 24. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  De Kraamhulp klinkt als een goed boek! Die van Simone van der Vlugt klinken qua verhaal wel spannend, maar ik heb een keer van haar De Reünie gelezen en vond het te kinderlijk geschreven.

 25. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Lijken me leuke boeken, ik heb er een paar opgeschreven x

 26. xx.Yvonne
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Ik heb ‘toen ik je zag’ en de kraamhulp’ ook beide gelezen toen ik op vakantie was. Beide vond ik erg goed en vooral die laatste was een raadsel tot het laatste moment.
  Ben nu wel benieuwd geworden naar de twee boeken van Simone v/d vlugt, heb meer van haar boeken gelezen en die zijn me tot nu toe goed gevallen. Even kijken of ik die ergens kan downloaden zodat ze op m’n reader kunnen ^_^
  Tess Gerritsen schrijft ook goede spannende boeken, misschien kun je daar eens naar kijken.

 27. Sophie
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Fijne review! Ik heb De Kraamhulp nog op mijn reader staan, hoop ik binnenkort aan te beginnen. Ook heel benieuwd naar de boeken van Simone van der Vlugt, klinkt een beetje als de Frieda Klein reeks van Nicci French!

 28. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Ik ben gestopt met de boeken van Vermeer te lezen. Als je niet wil nadenken zijn ze geschikt, maar de karakters zijn in al haar boeken zoals je zegt naïef en alles wat er gebeurt is zoooo voorspelbaar… De Waarheid achter de zaak Harry Quebert vond ik net een supergoed boek! 🙂 En De Kraamhulp is waanzinnig goed, maar ja Esther Verhoef hé 😉

  Qua thrillers kan ik je Lars Kepler nog aanraden!

 29. Bianca
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Door je laatste zin, krijg ik de indruk dat je de e-books niet hebt gekocht, maar hebt illegaal gedownload. Zo van, ach als je het boek niet leuk vind ga je naar het volgende boek. Als je een e-book koopt ga je er bewuster mee om, wat je graag wilt lezen.

  • Sophie
   10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

   Ik denk dat Nena meer bedoeld dat je alle boeken bij elkaar hebt dus dat je makkelijks switcht naar een ander. Ik heb zelf ook een ereader, het is gewoon een digitale boekenkast en daar wissel je nu eenmaal makkelijker van boek. Daar hoef je ze niet illegaal voor gedownload te hebben hoor. Niet zo aardig iemand zo te beschuldigen zonder aanleiding.

   • Sophie
    10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

    *bedoelt

   • Bianca
    10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

    Ik zit in dat wereldje, we analyseren veel over leesgedrag e-books. Hoe ze haar “leesgedrag” en een andere zaken omschrijft geeft bij mij een bepaalde indruk.

 30. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Ik ook van jou heb ik gelezen en vond het een prachtig boek. De kraamhulp en morgen ben ik weer thuis wil ik graag nog lezen.

 31. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  het boek van peter r de vries lijkt me erg interessant !

 32. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  “Morgen ben ik weer thuis” ligt nog in mijn kast om te lezen. Verder ben ik wel benieuwd naar “De kraamhulp”.

 33. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  toen ik je zag wil ik nog eens lezen! lijkt me erg indrukwekkend

 34. 10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Ik ben nu bezig in ‘Toen ik je zag’, die me toch een beetje tegenvalt. Maar door dit artikel krijg ik nog meer zin om te gaan lezen in andere boeken.

 35. lisanne
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Toen ik je zag’ heb ik vorige week in 3 dagen uitgelezen!!
  heel mooi boek idd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *