Stapelreview: E-readers

Door Nena – Al lange tijd twijfelde ik over de aanschaf van een e-reader. Ik lees graag en vooral op vakantie erg veel, maar een stapel boeken is toch een behoorlijk gewicht in je koffer en neemt bovendien veel plek in. Ik heb een aantal maanden wat boeken op mijn telefoon gelezen, maar ook dit was niet altijd even handig. Het schermpje is eigenlijk te klein en wanneer je je boeken bij daglicht wilt lezen weerkaatst de zon zó erg dat het eigenlijk niet te doen is.

Omdat mijn zomervakantie naderde begon ik me wat meer in diverse e-readers te verdiepen. Wat is nou een goed merk? En aan welke criteria moet een goede e-reader voldoen? Wat zijn de voor- en nadelen van WiFi of het formaat van de e-reader? In samenwerking met Eas-E-reader.nl heb ik de afgelopen weken vijf e-readers mogen uitproberen waarvan ik vandaag mijn bevindingen met jullie zal delen.

ereader2

Kobo Aura HD

Waarom een E-reader?

Een e-reader heeft naar mijn mening de volgende 10 voordelen:

 • Met een e-reader heb je al snel honderden boeken op zak, wat ruimte en gewicht scheelt tijdens bijvoorbeeld een vakantie.
 • Het compacte formaat past gemakkelijk in je handtas, dus handig voor onderweg.
 • De gemiddelde e-reader weegt niet meer dan 250 gram waardoor je geen lamme armen meer krijgt van een zwaar boek.
 • De schermen zijn voorzien van een Pearl E-ink technologie. Dat is erg rustig voor de ogen. Ook heb je hebt geen last meer van weerkaatsing door de zon.
 • Je kunt (mits Wi-Fi) op elk moment van de dag nieuwe boeken aanschaffen.
 • Heeft je partner last van je felle nachtlampje waardoor lezen in bed onmogelijk is? Een e-reader met glowlight of een goed LED leeslampje biedt uitkomst. Het geeft voldoende licht af om dat spannende hoofdstuk uit te lezen, zonder de gehele slaapkamer te verlichten.
 • Tijdens het lezen van je boek kun je aantekeningen maken in een PDF-bestand.
 • Met de aanschaf van een e-reader heb je direct toegang tot een aantal gratis e-books.
 • Je e-reader onthoudt welke boeken jij hebt gelezen en toont op basis van je geschiedenis nieuwe suggesties voor andere boeken. Handig wanneer je weer eens op zoek bent naar een nieuw goed boek.
 • En last but not least, mocht je stilletjes genieten van bijvoorbeeld de Vijftig tinten-reeks, dan hoef je met een e-reader de kaft van je boek niet te verstoppen… hihi!

ereaders3Verschillende merken E-readers

In deze review komen de volgende vijf e-readers aan bod:

 • Kobo – Aura HD
 • Sony – PRS-T2
 • Onyx – i62HD Angel Glo
 • Amazon Kindle – Paperwhite
 • Nook – Simple Touch

Specificaties:

tabel met specificaties

Klik op de tabel voor een vergroting.

Kobo – Aura HD 6,8 inch

De Aura HD is het allernieuwste model van Kobo. Het is met zijn 6,8 inch scherm een vrij grote e-reader en is momenteel de e-reader met de hoogste schermresolutie.

collage Kobo

De Aura HD ligt ondanks zijn wat grotere formaat goed in de hand. De e-reader is gemaakt van glad plastic, waardoor er al snel vlekken op komen en de grip minder goed is. Er zitten twee knoppen op de e-reader: een rode power-knop en een zwart knopje om de verlichting (Glowlight) in te schakelen. De Glowlicht belichting is gelijkmatig verdeeld over het scherm.

Verder werkt de e-reader volledig touchscreen. Voor het omslaan van een pagina kan je zowel tikken als vegen. Je kunt notities maken en teksten selecteren. Deze worden dan opgeslagen, zodat je ze later weer kunt gebruiken, of eventueel kunt delen met Facebook. De Aura HD heeft als leuke bijkomstigheid dat je de kaft van je boek blijft zien in slaapstand. Dit is niet bij alle e-readers het geval en het geeft toch net dat beetje extra’s.

collage kobo 2

Tijdens mijn heerlijke vakantie op Gran Canaria heb ik maar liefst 9(!) boeken gelezen! Kan je nagaan wat een gewicht dat was geweest in mijn koffer…

Ik ben zéér tevreden over de Kobo Aura HD. In het schermoverzicht worden je leesstatistieken bijgehouden en je kunt zien dat ik bijvoorbeeld 9 boeken heb gelezen in 43 uur. In die tijd heb ik de Aura HD niet één keer opnieuw hoeven laden! Ik heb de WiFi niet nodig gehad, maar wel veel gebruik gemaakt van de Glowlight. Af en toe zag ik wat “ghosting” (het vaag achterblijven van de letters van een vorige pagina), maar dat is gemakkelijk te verhelpen door de pagina’s op tijd te verversen.

De Kobo Aura HD kost: €169,95.

Sony PRS-T2

Één van de handige functies van deze e-reader is de aanwezigheid van maar liefst 12 verschillende woordenboeken. Andere functies zijn het opzoeken van woorden in Google of Wikipedia, bookmarks toevoegen en het snel door een e-book bladeren door de paginaknop ingedrukt te houden. Nieuw bij de PRS-T2 is om notities rechtstreeks in Evernote te zetten en om passages te delen via Facebook.

collage Sony

De Sony PRS-T2 is iets kleiner dan de Kobo Aura HD. Hij ligt lekker in de hand en heeft een strak design. De kleur is mat zwart en voelt een beetje silicone-achtig aan, waardoor je een goede grip hebt. Bij deze e-reader kun je de bladzijde omslaan door te vegen of door gebruik te maken van de knoppen (<, >) aan de voorkant. Bij de aanschaf van de Sony PRS-T2 wordt er ook een stylus (pennetje) meegeleverd, waardoor je makkelijker aantekeningen kunt maken. Ook bij deze e-reader blijf je de kaft van het boek dat je aan het lezen bent zien wanneer je het apparaat in de slaapstand zet. Heel chic!

De Sony PRS-T2 is heeft geen Glowlight, wat ik persoonlijk echt een gemis vind. Gelukkig bestaan er speciale covers met ingebouwd LED lampje, zoals deze cover die geschikt is voor zowel de Sony PRS-T1 en de Sony PRS-T2. Het lampje werkt op één AAA batterij, waar je zo’n 20 uur mee kunt lezen.

verlichting e-readers

Speciale cover met ingebouwde LED verlichting voor de Sony PRS-T1 & T2. Op de onderste foto zie je het verschil tussen een LED lampje en Glowlight op de overige e-readers.

Ik moet zeggen dat de cover met LED lampje goed bevalt. Mijn voorkeur gaat uit naar Glowlight, maar mocht je bijvoorbeeld al een e-reader (zonder Glowlight) in je bezit hebben dan is zo’n cover een goede oplossing.

De Sony PRS-T2 kost: €129,95.

Onyx i62 HD Angel Glo

De Onyx i62 is de meest uitgebreide e-reader van het stel. Met de aanwezigheid van Glowlight én de mogelijkheid om ook audio-bestanden (bijvoorbeeld luisterboeken) af te spelen is de e-reader erg veelzijdig. Ook het menu werkt iets anders op de Onyx i62. Je kunt zelf, net zoals op de PC met de Verkenner van Windows,  mappen aanmaken en kopiëren naar de Onyx.

Collage Onyx

De Onyx i62 voelt vrij glad aan, waardoor je niet heel veel grip hebt. Het eerste wat mij opvalt wanneer je de Onyx i62 aanzet zijn de vele pictogrammen op het scherm. Ik vind dat persoonlijk wat chaotisch, aangezien ik een e-reader voornamelijk zal gebruiken voor het lezen van e-books. Met de knoppen aan de zijkanten van het scherm kan je zowel vooruit als achteruit bladeren. Druk je de knop wat langer in dan blader je met vijf pagina’s tegelijk. Ook is het mogelijk om te vegen of te tikken voor het omslaan van een bladzijde. Het scherm draait in alle richtingen met je mee, dus je kunt de reader ook in ‘landscape’ modus zetten. Voor overige informatie verwijs ik je door naar de site van Eas-E-reader.

Eerlijk gezegd is deze e-reader voor mij iets te complex. Ik moest zelfs even zoeken in welke map mijn e-books zich verstopt hadden. Eenmaal gewend blijkt het een fijne en zeer veelzijdige e-reader te zijn, maar ik wil er alleen boeken op lezen dus voor mij hoeven al die extra’s niet.

De Onyx i62 HD kost €179,95.

Amazon Kindle – Paperwhite

De Amazon Kindle Paperwhite is de opvolger van de Kindle Touch. Het is belangrijk om te weten dat de Paperwhite geen ePUB ondersteuning heeft. Om boeken te willen lezen met een ePUB formaat, dienen ze eerst te worden geconverteerd naar een .azw extentie. Dit is simpelweg op te lossen met de gratis software ‘Calibre’. De Paperwhite is vooral geschikt voor de lezers van Engelstalige literatuur.

collage Kindle

Ik vind dit een hele mooie e-reader. Niet te groot niet te klein. Ligt lekker in de hand. Vanwege de ietwat silicone-achtige structuur heb je genoeg grip. De e-reader bevat naast de power-knop geen andere knoppen en wordt volledig bediend door het touch screen. De Paperwhite is erg gebruiksvriendelijk en ook deze versie is voorzien van Glowlight.

In eerste instantie schrok ik een beetje van het feit dat de Paperwhite geen normale ePUBs ondersteunt. Gelukkig is dit via een omweg te omzeilen, maar toch is het net dat stapje extra (converteren via Calibre) waardoor deze e-reader bij mij geen extra punten scoort. Ook vind ik het een nadeel dat de Paperwhite niet uitgebreid kan worden met een Micro SD kaart.

De Amazon Kindle Paperwhite kost €169,95.

Nook – Simple Touch

De Nook maakt gebruik van een speciale technologie, waardoor het flikkeren van het scherm bij het omslaan van een bladzijde met 80% gereduceerd is. De Nook behoort hiermee tot de snelste e-readers. Daarnaast is de Nook Simple Touch ook nog eens heel zuinig in gebruik, waardoor de batterij (zonder gebruik van WiFi) ruim een maand lang meegaat (bij dagelijks een halfuurtje lezen).

collage Nook

Wat me direct opvalt is hoe aangenaam de Simple Touch in je handen ligt. Het materiaal doet een beetje rubber-achtig aan, waardoor je flink wat grip hebt. Door de afgeronde hoeken en de simpele bedieningsknoppen is de Simple Touch lekker compact. Aan de zijkanten van het scherm zitten in totaal vier knoppen waarmee je kunt bladeren. De knoppen zijn zowel voor links- als rechtshandige mensen in te stellen. Je kunt ook een bladzijde omslaan door te tikken of te vegen. Opvallend vind ik het feit dat het interne geheugen van de Simple Touch 2 Gb is, waar maar 0,25 Gb vrij van beschikbaar is voor ebooks. Gelukkig is dit wel uit te breiden met een Micro SD kaart, maar het is handig om te weten. De Nook is een degelijke e-reader die vooral doet wat hij moet doen.

De Nook Simple Touch kost €129,95.

Conclusie

Misschien heb je het al een beetje uit m’n verhaal kunnen afleiden, maar ik ben helemaal fan van e-readers. Echt, hoe heb ik ooit zonder gekund? Ik lees voortaan alleen nog maar boeken op een e-reader.

Nu ik vijf e-readers heb kunnen uitproberen heb ik voor mijzelf kunnen bepalen waar mijn prioriteiten liggen. Zo heeft WiFi voor mij geen toegevoegde waarde. Glowlight daarentegen vind ik geweldig! Ik vind het ook belangrijk dat de batterij van een e-reader lang meegaat en dat je snel kunt bladeren.

ereaders4

Van links naar rechts: Kobo, Onyx, Kindle, Nook en Sony.

Ik gebruik mijn e-reader puur voor het lezen van boeken. Mijn voorkeur gaat uit naar de KOBO Aura HD, vanwege het design, het formaat, Glowlight, de kaft in slaapstand en de gebruiksvriendelijke layout. Het is maar net waar je naar op zoek bent in een e-reader. Je kunt e-readers ook perfect gebruiken voor je studie (het maken van aantekeningen en de wifi-functie lijken me dan juist erg handig) Via mijn tabel kun je voor jezelf bepalen welke e-reader jouw perfecte match is.

Heb jij wel eens overwogen om een e-reader aan te schaffen?

Liefs, Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

zp8497586rq

Volg:

108 Reacties

 1. Bernadette
  2 augustus 2014 / zaterdag, 2 augustus 2014

  Hoi Nena
  Wil nu toch ook licht op mijn e-reader. En toch even snel naar je review gekeken. Ga denk ik voor de aura 🙂

  gr en tot snel

  Bernadette

 2. Tanja
  19 oktober 2013 / zaterdag, 19 oktober 2013

  Wij hebben de Sony PRS T2 en de Kobo Glo in huis. Ik vind de Sony het fijnste werken, maar het grote voordeel van de Kobo Glo is dat deze ingebouwde verlichting heeft.
  Wanneer ik nog geen e-reader zou hebben, dan zou ik kijken naar de nieuwe Sony PRS-T3 omdat die sneller is en de nieuwe Kobo Aura die net als de Glo ingebouwde schermverlichting heeft. Op http://www.ereaderkopen.net/e-readers-vergelijken staat een iets uitgebreidere lijst met e-readers.

 3. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

  Handige en overzichtelijke review! Heb er eigenlijk nooit over nagedacht om een e-reader aan te schaffen, vind lezen in echte boeken toch echt het leukste. Maar het is net wat je zegt op vakantie wel handiger. Vind het alleen wel veel geld.

 4. Claudia
  29 september 2013 / zondag, 29 september 2013

  Overigens heb ik een e-reader, maar gebruik hem nooit. Iedereen met een smartphone kan een e-reader app downloaden. Ik gebruik op mijn Samsung Galaxy SIII Aldiko reader en dat bevalt uitstekend. Ook nooit meer gezeur mbt wel of geen Glowlight, want de intensiteit van het licht kun je met Aldiko zelf instellen.

 5. Claudia
  29 september 2013 / zondag, 29 september 2013

  Mooie review, maar ik vind het een typische observatie dat de batterij van een Nook lang mee zou gaan. Een half uurtje lezen per dag komt neer op 15 uur batterijduur totaal. Dat is ronduit weinig.

 6. Iris
  28 september 2013 / zaterdag, 28 september 2013

  E-readers! <3 ik heb eerst een tijd een lcd e-reader gehad, maar sinds kort ook overgestapt op de Sony PRS-2 (en mijn vader, moeder en vriend ook 1 aangesmeerd). Beste aankoop van het jaar! Mensen kunnen kletsen over het gemis van de geur en feeling van een echt boek, maar ik ben e-reader verslaafd! Makkelijk mee te nemen, je kan er heel veel boeken op zetten, je weet altijd op welke bladzijde je bent en als ik alle boeken had die ik heb gelezen stond mijn studentenkamertje vol… Fijne review! Dat glowlight klinkt wel goed ja!

 7. Larissa
  28 september 2013 / zaterdag, 28 september 2013

  Wij hebben thuis sinds afgelopen jaar ook een e-reader en ik ben er echt gek op! Ik lees zelf heel erg veel en kreeg alle boeken daarom ook nooit in mijn koffer gepropt. Afgelopen vakantie waren ook al mijn vriendinnen steeds weg en omdat ik geen bijbaantje had, had ik dus echt helemaal niks te doen. Dus heb ik afgelopen vakantie maar liefst 25(!) boeken gelezen op de e-reader. Zo bespaar je ook nog eens een hoop geld!

 8. Zejneb
  28 september 2013 / zaterdag, 28 september 2013

  Handig artikel! Ben al een tijdje op zoek naar een goeie maar betaalbare e-reader, en dit artikel heeft me wel op weg geholpen! 🙂

 9. Liesbeth
  28 september 2013 / zaterdag, 28 september 2013

  Ik heb de gewone Kindle e-reader van Amazon en ik ben er heel tevreden van 🙂

 10. 28 september 2013 / zaterdag, 28 september 2013

  Ik heb die Sony in samenwerking met bol.com. Werkt onwijs fijn. Batterij hoeft na een maand nog steeds niet opgeladen te worden en het hoesje wat ik erbij heb gekocht heeft een leeslampje. Werkt top!

 11. SisiLady
  28 september 2013 / zaterdag, 28 september 2013

  Eest had ik een Sony (geen touch) en nu de Kobo Glo. Ik vind het echt fijn, als je helemaal in en boek zit vergeet je dat het een ereader is. Fijn voor de ogen, op m’n IPad lees ik geen boeken. En, als het boek tegenvalt klik je zo naar de volgende!

 12. Niesca
  27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ik ben fan van een e-reader makkelijk in gebruik en het scheelt zoveel gewicht in de koffer!! (Of gewoon je handbagage). Daarnaast vind ik bij een gewoon boek altijd zo zonde dat die lelijk word bijv ezeloortjes of verkleuring. Bij een e reader niet! Ik heb zelf een Sony ben er erg blij mee!

  En ik zag een plaatje van het boek van “suzanne vermeer” ik ben helemaal fan van zijn boeken!!

 13. Lieke
  27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Wij hebben thuis ook de kobo aura HD aangeschaft en we zijn er erg te reden over. Alleen vind ik de boeken erg prijzig die je kunt downloaden bijna dezelfde prijzen als een echt book terwijl het gewoon een bestandje is en ze geen kosten hebben aan papier en kaft enz.

  • Bianca
   28 september 2013 / zaterdag, 28 september 2013

   Kosten van een boek zit niet grotendeels in papier, uitgeverij maakt kosten en natuurlijk moet de schrijver ook betaald worden

 14. Janice
  27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Wat een ontzettend fijne review, bedankt! Ik lees nu al mijn boeken op de iPad mini, ook erg fijn. Maar wel wat onrustig aan je ogen, vandaar dat ik graag wil overstappen naar een E-reader, wel met licht inderdaad. Want het is zo handig dat mijn vriend nu nooit meer last heeft van mijn lampje en ik nooit meer hoef te horen “mag het licht nou eindelijk uit??” 🙂

 15. Michelle
  27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ik heb zelf een Amazon Kindle Keyboard, en daar ben ik erg tevreden over!

 16. 27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Fijne review! Het scheelt inderdaad onwijs veel ruimte en gewicht.

 17. Devi
  27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Hahhahaha die opmerking over 50 shades reeks.. In lees ze inderdaad via ibooks hahhahah

 18. 27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ik heb zelf een Kobo Glo en ik ben er ZO blij mee!
  (heeft ook lichtfunctie)

 19. Eva
  27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ik gebruik mijn ipad als ereader. Ideaal!

 20. 27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ik heb nu de Kobo Touch en wil deze volgend jaar omruilen voor een Kobo Glo. Ik ben dol op mijn ereader maar het gemist van een lampje is toch wel sterk aanwezig.

 21. 27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ik had de Sony, maar nu Kobo Glo. Bij Sony heb ik me groen en geel geergerd aan de reflectie in het scherm die je kreeg van het lampje. En ik vind het grappig dat je het percentage ziet van hoeveel je hebt gelezen bij de kobo

 22. Bea
  27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ik heb zelf die van Sony en vind die echt een aanrader. Dat het geen licht heeft, vind ik juist een pluspunt! Dat is namelijk minder schadelijk voor je ogen :). Wanneer er licht uit het scherm komt, leest het zoals een computerscherm, en dat is minder goed voor je ogen. Wanneer je een gewone lamp moet aandoen bij het lezen in het donker, leest het ook echt als een boek :).

  Goede review, heel overzichtelijk!!

  • 27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

   Bij e-reader is het (tegenwoordig) frontlight, en geen backlight zoals computerscherm. Hierdoor is het wel rustig voor je ogen.

  • Nena
   Auteur
   27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

   Wat bndesign zegt klopt. De verlichting op een e-reader is niet te vergelijken met de verlichting van een computerscherm. “In tegenstelling tot een tablet met een LCD of TFT scherm dat licht uitstraalt, wordt de voorzijde van het E-ink scherm aangelicht door LED’s die ingebouwd zijn. Door een speciale lichtgeleidende folie te gebruiken wordt het gehele scherm gelijkmatig verlicht.” Dit is dus wel degelijk rustig voor de ogen.

 23. Norma
  27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ben met mijn tweede bezig.
  Eerste was bebook one die was heel zwaar.
  Ben bedlegerig weinig spier kracht
  Heb nu sony prs 2 maar de lak lag ervan laat helemaal los. Maar ja heb m dan ook bijna heel de dag in mijn handen

  • Nena
   Auteur
   27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

   Misschien is het een idee om je e-reader te beschermen d.m.v. een hoesje?

 24. 27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

  Ik ben heel blij met jouw uitgebreide reviews! 🙂 Voor nu lees ik ook nog gewoon tastbare boeken, maar in de toekomst wil ik ooit wel zo’n dingetje hebben. Heb het bij familie en vrienden gezien, die vinden het toch wel heel handig. Zeker op vakantie inderdaad.
  De Nook spreekt mij het meest aan uit deze reviews.

 25. 26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Ik zit no steeds vastgeplakt aan een boek.

 26. Diana
  26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Ik heb een app op mijn tablet, daar lees en download ik boeken op. (ook betaalde, dus eigenlijk hetzelfde principe als e-reader)

 27. Esther
  26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Ik dacht ook de vertrouwde boeken niet in te ruilen voor een ereader. Totdat ik de kobo glow kreeg! Ideaal! Altijd een lampje beschikbaar, geen zwaar boek om vast te houden, en straks op vakantie heeeeeeel veel boeken bij me zonder extra gewicht of ruimte.

 28. lot
  26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Haha ben nu wel heel benieuwd welke boeken je allemaal zo snel hebt weggelezen?

  • Nena
   Auteur
   27 september 2013 / vrijdag, 27 september 2013

   Haha, veel literaire thrillers. Bijvoorbeeld Aan niemand vertellen (deel 1) en Morgen ben ik weer thuis (deel 2) van Simone van der Vught. Een paar boeken van Peter R. de Vries (ja ik ben fan!). Joe Speedboot van Tommy Wieringa en nog een paar. Misschien review ik wel weer eens een paar boeken…

 29. Danielle
  26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Ik denk er al een tijdje over een e-reader aan te schaffen, aangezien de hoeveelheid boeken mijn apartementje uit begint te groeien. Ik heb dezelfde eisen, dus ik denk dat ik voor dezelfde moet gaan. Bedankt voor de tip!

 30. Tess
  26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Leuk en nuttig zo’n stapelreview, ik heb zelf de Kobo Touch (iets ouder model en geen glowlight) en ben er erg blij mee nog steeds. Ik merk dat ik meer lees, maar af en toe een echt boek is ook wel is fijn.

 31. 26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Ik heb nog helemaal geen e reader, lijkt me wel wat!
  al ben ik ook wel gek op “echte” boeken

 32. 26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Mhh toch wel benieuwd, heb altijd zo iets van ” geef mij maar een gewoon boek ” maar nu je ereaders steeds meer ziet is het misschien toch eens het proberen waard

 33. 26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Lijkt me echt ideaal zo’n e-reader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *