The Oil Cleansing Method

We gaan eens even wat nieuws proberen! Mijn moeder surft regelmatig op internet en ontdekte toen een leuke Amerikaanse blog van een mevrouw genaamd Jillee. En zoals mijn moeder altijd doet, stuurt ze interessante linkjes en ideetjes voor mijn blog meteen naar me door. Jillee schreef haar ervaringen met ‘The Oil Cleansing Method’ die ze via de bijbehorende site, theoilcleansingmethod.com, had ontdekt.

Nu moet ik erbij zeggen dat ik liever refereer naar Jillee’s blog dan naar de officiële, omdat die nogal vol staat met technical stuff. Handig om door te nemen, dat zeker, maar wat wij natuurlijk willen lezen zijn rasechte resultaten van ‘real people’ als Jillee.

Helaas heeft ze geen voor- en nafoto geplaatst, maar als ik Jillee moet geloven is The Oil Cleansing Method iets wat iedereen zou moeten uitproberen. Zelfs haar dochter, die last heeft van acné en er eerst niet aan wilde geloven, is fan.


Na wat internetresearch kwam ik erachter dat de OCM (even afkorten hoor!) heel populair is onder vrouwen van alle leeftijden en verschillende huidtypen. En juist ook bij mensen met acné! De grote voordelen zijn allereerst de prijs. Afhankelijk van de oliën die je gebruikt kun je voor een knaak (bij wijze van) een flesje olie mengen waarmee je maanden kunt doen. De oliën die worden aangeraden zijn ricinusolie (wonderolie) en zonnebloemolie en dat zijn makkelijk te verkrijgen en relatief goedkope oliën.

Ten tweede werkt deze methode bij veel mensen uitstekend! Wat ik het meeste tegenkom zijn reacties als ‘mijn huid voelt schoner, ziet er egaler uit, minder puistjes, minder droge plekjes, en ik heb een mooie glow’. Je kunt je voorstellen dat ik me met moeite kon bedwingen achter mijn PC te blijven zitten. In gedachte was ik de oliën al in een flesje aan het stoppen.

Laat ik eerst even in het kort uitleggen wat de OCM precies inhoudt en waarom het nu zo geweldig kan zijn voor onze huid. Kijk, onze huid produceert van nature olie. Onze huidolien, zoals we dat noemen, heeft een aantal functies zoals versoepelen, herstellen, beschermen en moisturizen van de huid. Olie is echter nooit een oorzaak van breakouts en acné (hier zijn de meningen over verdeeld en de ene olie schijnt de poriën wel te verstoppen en de andere olie weer niet).

Wat wel kan zorgen voor breakouts is bijvoorbeeld je voeding, maar ook hormonen, bacteriën en ‘dirt’ (zweet, talg, smog). Men claimt dat als we producten gebruiken die té goed schoonmaken (denk aan Clearasil of andere facewashes waardoor je een trekkerig gevoel krijgt) onze natuurlijke huidolien van onze huid worden verwijderd. Ons lichaam denkt dan, hee! Wat mot dat? En produceert extra olie om het gemis weer te compenseren, resulterend in een huid die een beetje in de war is en alleen nog maar vetter wordt (met verhoogde kans op breakouts). Sommige huidjes zijn daarnaast ook nog erg gevoelig, en ingrediënten als kleur- en geurstoffen en conserveermiddelen werken dat extra in de hand. Ik snap dat je denkt, ik heb al een vette huid, waarom zou ik er olie op smeren? Maar veel mensen met acné zweren bij deze methode. Dus waarom geven we het geen kans?

De OCM is er voor alle huidtypen, maar het verschil zit ’em in de onderlinge verhoudingen van de olien. De olien die worden aangeraden zijn ricinusolie (wonderolie) en zonnebloemolie of druivenpitolie en de verhoudingen zijn als volgt:

 • Oily Skin: 30% ricinusolie,  70% zonnebloemolie
 • Balanced Skin: 20% ricinusolie, 80% zonnebloemolie
 • Dry Skin: 10% ricinusolie, 90% zonnebloemolie

Dit zijn pure richtlijnen. Het kan best dat je het alsnog te vettig of te droog vindt, dus kijk hoe je huid erop reageert en pas de verhoudingen aan naar jouw persoonlijke voorkeur. Ook kun je varieren met olien. In plaats van zonnebloemolie kun je ook kiezen voor olijfolie. Ricinusolie is goed omdat het vuil uit je gezicht trekt en tegelijkertijd je huid geneest. Extra Virgin Olive Oil (EVOO) is echter een goede moisturizer en versterkt je huid omdat het vol zit met antioxidanten. Men adviseert;

 • oily skin: 75% ricinusolie, 25% Extra Virgin Olive Oil
 • dry/flaky skin: 25% ricinusolie,  75% Extra Virgin Olive Oil

Omdat olijfolie een wat dikkere en zwaardere olie is, vervangen mensen met een vette huid deze olie toch vaak voor lichtere en sneller intrekkende oliën als druivenpitolie, jojobaolie of  amandelolie. Je hoeft natuurlijk geen twee oliën te gebruiken, je kunt ook je mix maken van 3, 4, 5 of meer oliën. En als je last hebt van acné, kun je bijvoorbeeld ook wat druppels teatreeolie toevoegen, omdat deze olie een antiseptische (bacteriedodende) werking heeft. Er zijn erg veel soorten oliën op de markt en elke olie heeft weer andere eigenschappen. Belangrijk (en leuk) is om maar gewoon ergens te beginnen en na twee weken te kijken of je aanpassingen wil doen aan je oilblend. Als het überhaupt bevalt, natuurlijk.

Zelf maak ik de mix voor oily skin zonder olijfolie, dus 30% ricinusolie met 70% zonnebloemolie. Dit doe ik gewoon op de gok. En ok, eigenlijk heb ik geen zonnebloemolie dus gebruik ik amandelolie.

Goed, je hebt je oilblend. En nu? Wat je doet is wat olie in je handen gieten (je hebt maar een half theelepeltje nodig ongeveer) en dit inmasseren op je gezicht. Sla geen plekje over! Dus lekker langs de zijkanten van je neus en, als je toch bezig bent, kun je meteen die oogmake-up resten verwijderen. Vervolgens pak je een washandje en dit maak je nat onder een hete kraan. Druk het washandje nu tegen je gezicht (het is meteen een soort stoombehandeling) en verwijder al deppend en wrijvend de olie wanneer het washandje is afgekoeld. Dit was stap 1 van je reinigingsritueel, vervolgens kun je doorgaan naar stap 2 (tonic) en 3 (creme).

That’s it!

Zo ziet mijn blotebillengezicht eruit zodat we over twee weken goed kunnen zien of er daadwerkelijk al een verschil te zien is:


En een close-up:

Ik ben er vandaag mee begonnen en ik hoop dat jullie met me meedoen. IK DAAG JULLIE UIT! Over 2 weken doe ik dan weer een update om te laten weten hoe de OCM tot nu toe is bevallen. Ik zet mijn Mario Badescu Enzyme Cleanser dus even aan de kant zodat ik dit kan gaan testen. Ik ben erg benieuwd of het nu echt zoveel impact heeft op mijn huid, gezien ik al heel tevreden ben over mijn MB cleanser. Ik hoop dat jullie me je eigen ervaringen komen delen over twee weken!

Kennen jullie de OCM al, en zo ja, pas je hem ook toe? Waarom wel en waarom niet, wat kunnen jullie me er over vertellen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

248 Reacties

 1. 24 augustus 2023 / donderdag, 24 augustus 2023

  Interessant, Serena! Ik had al over de Oil Cleansing Method gehoord, maar nooit echt overwogen. Jouw uitleg heeft me nieuwsgierig gemaakt! Ik ga het zeker proberen.

 2. marloes
  7 november 2015 / zaterdag, 7 november 2015

  Doe dit na behandeling van rosacea door een dermatolog. Het werd alleen maar erger…
  Ik heb er idd tea tree olie bij en heb een blend gemaakt. Vanwege de etherische olie bewaar ik het in een blauw flesje. Besteld op internet.
  Mensen vinden mijn huid er beter uit zien dan na al die pillen en zalfjes 🙂

 3. Robin
  4 oktober 2015 / zondag, 4 oktober 2015

  Welke zonnebloemolie is het beste te gebruiken als je een OCM gebruikt? Is dit er een van de supermarkt of zijn er speciale te krijgen bij een drogist?

 4. Nikita
  28 december 2014 / zondag, 28 december 2014

  Waar kan je zo’n leeg flesje halen?

  • Serena
   Auteur
   28 december 2014 / zondag, 28 december 2014

   Denk eens aan flesjes uit reissetjes! Of oude flesjes van tonics.

 5. helm
  17 januari 2014 / vrijdag, 17 januari 2014

  Ik kan nergens vinden wat je ervaring is van deze methode na wat langer gebruik. Was je huid na 2 weken ook zuiverder?

 6. Amelle
  9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

  Was er eigenlijk al een update? Ik kan die nergens vinden 🙁

 7. Jessica
  24 juni 2013 / maandag, 24 juni 2013

  Dag allemaal,

  ik pas deze methode nu een week toe (alleen ‘s avonds) Ik heb een gecombineerde/vette huid en vooral met warmer weer “loopt” de make up echt van mijn gezicht af. Ik merk nu al veel verschil! Mijn huid is minder vet en mijn poriën zijn zichtbaar kleiner geworden! Ik gebruik een mix van 1 deel wonderolie en 3 delen zonnebloemolie. Ik neem de olie af met een natte, warme doek en haal de laatste restjes weg met een milde toner. Ik gebruik verder niets. Mijn grote valkuil is altijd geweest: ik MOET een gezichtcrème gebruiken. Maar nu weet ik dat ik dit beter niet kan doen, aangezien dit gewoon too much is voor mijn vette huid. Zijn anderen nog bezig met deze methode?

 8. Gery
  16 mei 2013 / donderdag, 16 mei 2013

  Hallo Serena,

  Het linkje over de eigenschappen van verschillende oliën is niet meer te vinden/openen…:-(…en dat vind ik erg jammer…ik vond het erg interessant en ik wou je graag vragen of jij deze misschien opnieuw zou willen posten….ik vindt het een beetje eng om ricinusolie te gebruiken aangezien dat deze beroemd is met stimuleren van haargroei en dat wil je niet op je gezicht…ik gebruik ( een paar dagen al ) alleen druivenpitolie en zelfs de poriën op mijn vangen zijn aanzienlijk kleiner geworden…ik was benieuwd over eigenschappen van de oliën om te zien of ik iets kan vinden die perfect bj mij zou kunnen passen.

  Als her niet te moeilijk voor jou is, zou ik het erg op prijs stellen als je deze opnieuw kan plaatsen.

  Groetjes,
  Gery

  • Serena
   Auteur
   16 mei 2013 / donderdag, 16 mei 2013

   het linkje is van een externe website en die lijkt de link te hebben verwijderd, daar kan ik helaas niets aan doen.

 9. miranda
  1 februari 2013 / vrijdag, 1 februari 2013

  Ik wil deze ocm ook gaan proberen maar nu heb ik een vraag;
  ik wil de ricinusolie samen met de zonnebloemolie en de amandel olie gaan mengen, maar wat is nu de verhouding omdat er 3 olie’s worden gebruikt?
  En hoe bereken je de procenten? Inhoud flesje delen door 100 en dan maal de procenten? Of heb je het anders gedaan?

 10. Ka Lai
  30 september 2012 / zondag, 30 september 2012

  Ik ben net overgestapt naar de Mac cleanse off oil ipv dior instant cleansing water en ik moet toegeven dat het beter is voor mijn ogen wanneer ik mijn oogmakeup verwijder, veel minder irritatie en roodheid en zelfs branderigheid. Waarschijnlijk heeft dit natuurlijk ook met het weer te maken aangezien dior al jaren lang mijn “Holy Water” was…

 11. Barbara
  29 augustus 2012 / woensdag, 29 augustus 2012

  Per toeval op dit artikel gekomen ik heb ongeveer de zelfde huid als jou!

  Maar als ik het goed begrijp heb je dus die ricinusolie vervangen voor wonderolie?

  En ik heb nog een klein vraagje ik heb meestal op mijn kin altijd van die onderhuidse ontstekingen helpt dit hier ook voor en wat kan je hier nog meer aan doen?

  Ga het vanaf morgen avond ook echt proberen!

 12. hee
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  kan er een link komen van het resultaat? (het deel 2 van dit review)

 13. Pingback: How-to: hydrateren
 14. Simone
  11 april 2012 / woensdag, 11 april 2012

  Haha dit wil ik echt zó graag proberen! Ik heb een vette huid met acné, alleen de bovenkant van mijn wangen/jukbeenderen zijn juist droog, en rood als ik net uit de douche kom.
  Ik heb wat olie uit het huis bij elkaar gesprokkeld, en dit is het ongeveer geworden;
  25% wonderolie
  5% lavendel (huid)olie
  30% granaatappel olie
  30% zonnebloem olie
  een paar druppels tea tree behandelingsolie
  en een paar druppels etherische Ceder Atlas

  Ik laat over een maandje wel weten hoe het me bevallen is! 🙂

 15. jennifer
  31 maart 2012 / zaterdag, 31 maart 2012

  mijn huid is normaal tot droog welke olien/verhoudingen moet ik dan gebruiken?

 16. 28 maart 2012 / woensdag, 28 maart 2012

  Nice! Ik gebruik al 3 jaar Pre-cleanse van Dermalogica wat ook op olie basis is. Zo logisch eigenlijk om eerst je huid te pre-cleanen met een olie aangezien dat heel goed vuil vervoert. Daarna reinig ik op een redelijk schone huid al met MB enzyme cleansing gel. M´n huid voelt altijd aan alsof ik van de schoonheids salon kom.
  Heb net zoals jij acne gevoelige huid en gecombineerd.

 17. Do
  27 maart 2012 / dinsdag, 27 maart 2012

  Hee Serena,
  ik wilde je nog heel erg bedanken voor deze tegekke methode! ik ben er zaterdag mee begonnen en ik heb vette huid met acne, ik dacht waarom ook niet! ik heb toen 30 procent wonderolie (bij de etos) en 70 procent amandelolie (ook bij de etos) gemixt in een flesje. (heb er stiekem later ook nog wat tea tree oil ingedaan) en ik ben blij verrast door het resultaat! nu in ongeveer 3 dagen zijn al mijn rode/ ontstoken puisten verdwenen of geslonken, mijn gezicht heeft een mooie glow en de onderhuidse bultjes zijn ook stukke minder. En dan te bedenken dat ik maar 5 euro afrekende bij de etos. Ik had dit zeker niet verwacht, ik wil je zo bedanken!!
  echt een aanrader!

  xxxx

 18. Barbara
  18 maart 2012 / zondag, 18 maart 2012

  Ik was nieuwsgierig en heb het gelezen,
  blijkt dat ik dit dus al heel lang doe alleen met
  extra virgin coconut oil.
  Ik heb een gemengde huid en ik wil niet meer anders, mijn huid is veel zachter nu en niet eens vetter geworden waar ik bang voor was omdat het toch olie is.

 19. Linda
  11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

  Hoi Serena! Ik ben er zelf ook onmiddellijk mee begonnen na het lezen van je artikel. Ik heb wel nog een vraagje, is het namelijk de bedoeling dat je de olie even in laat trekken? Of begin je meteen met het eraf te halen dmv het washandje?
  Ben benieuwd naar het resultaat!

 20. aisha
  11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

  leuke artikel. dus je kan je verschillende olieen mixen? ik had je ook een email gestuurd, waarom reageer je niet? ik wacht al 2 weken op een antwoord. maar leuke artikel verder…

 21. Nienke
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Race ik helemaal in de regen snel naar de etos voordat hij dichtgaat, verkopen ze die wonderolie niet meer! FML

  • Rowan Chanel
   21 september 2018 / vrijdag, 21 september 2018

   HAHAHA prachtig omschreven

 22. Kim
  6 maart 2012 / dinsdag, 6 maart 2012

  Is deze methode ook geschikt om je make-up eraf te halen of alleen als een soort face wash?
  Of moet je ervoor dus nog eerst een make-up reiniger gebruiken?

 23. 5 maart 2012 / maandag, 5 maart 2012

  Wow! Echt hele mooie blog, ik heb er sinds kort ook een beauty blog, beautymoment.webs.com..

 24. daisy
  4 maart 2012 / zondag, 4 maart 2012

  Het is idd beter om met olie te reinigen bij acne.

  Ik had zelf, al wat jaartjes geleden, extreme acne. Ik heb toen van alles geprobeerd, van Vichy en andere duurdere merken zoals Biotherm, tot aan clear asil, kruidvat eigen merk en de tuinen.
  Al mijn geld besteedde ik aan het oplossen van mijn huid problemen en ik bleef mijn huid maar ontvetten…

  Wat uiteindelijk mijn huid problemen heeft opgelost kan je denk ik bijna niet geloven….

  Vaseline…

  Mijn huid was op een gegeven moment zo droog-beschadigd en schilferig van al dat cleanen, dat er geen andere mogelijkheid was dan er vaseline op te smeren.

  Door die Vaseline hield ik mijn huid vet, daardoor produceerde mijn huid veel minder talg waardoor mijn acne werd veroorzaakt. Ik was er binnen een paar weken vanaf.
  Ik gebruikte de aller mildste facewash die er te krijgen was en dus vaseline en niets anders.
  Olie is niet slecht voor de huid, maar juist goed. En ik heb vaak het idee dat cosmetica fabrikanten juist ontvettende producten aansmeren die acne verergeren zodat je juist meer van dat soort producten gaat kopen.

 25. Tiny
  4 maart 2012 / zondag, 4 maart 2012

  Sounds very interesting!
  Toch ga ik ook jou laten voorgaan. Waarom zou ik anders alleen maar oil-free producten gebruiken? Mijn backné is enkel en alleen te wijten aan massageolie 🙁

 26. Lili
  3 maart 2012 / zaterdag, 3 maart 2012

  Hey wat toevallig, ik ben hier toevallig afgelopen weekend aan begonnen nav goede reviews op makeupalley!! Bevalt me tot nu toe heel goed! Wat vooral leuk is, is als je het de eerste keer doet en je allemaal korreltjes onder je vingers voelt. Dat is het vuil uit je porieen, yuk! 😀 Verder doe ik hierna m’n gezicht “tonen” met citroensap. Ik heb best wel veel littekentjes en pigmentvlekjes (ik denk zonneschade) en na bijna een week gebruiken zie ik al echt verschil!! M’n huid is een stuk egaler! 🙂 Misschien ook een tip voor jou aangezien ik heb je wel eens heb horen “klagen” over vlekjes en littekentjes. Oh, en nog een tip. Als je naast de OCM nog een fasewash gebruikt (ik haal eerst onder de hete douche m’n makeup eraf) kun je er het beste eentje gebruiken zonder siliconen en parabenen omdat deze je huid weer strippen en je huid daardoor ik de war kan raken.. En nog een laatste; als je bang bent dat je bang bent dat er nog olie in je porieen achterblijft kun je na de OCM een kleimaskee opdoen zodat al het vuil/vet uit je porieen gezogen wordt. Ik gebruik Mint Julep! Ik ben benieuwd hoe de OCM voor je werkt, ik blijf er zeker mee door gaan! Oh en sorry voor het lange verhaal..

 27. Jolet
  3 maart 2012 / zaterdag, 3 maart 2012

  Ben heel erg benieuwd! Als het bij jou werkt, ga ik het ook proberen want ik heb ook last van puistjes.

 28. 3 maart 2012 / zaterdag, 3 maart 2012

  WONDEROLIE BEVORDER HAARGROEI? GEZICHTHAARTJES WORDEN ER DONKER VAN!

  Dat werd zelf op BLOGS als tip gegeven om te gebruiken voor je wenkbrauwen / wimpers te laten groeien!

  Juist NIET op je gezicht te smeren omdat dan die haartjes ook donkerder worden!

  Sorry maar hier schrik ik dus echt van.

  • Serena
   Auteur
   3 maart 2012 / zaterdag, 3 maart 2012

   Wow, niet schrikken hoor. Dat is namelijk niet zo bij ricinusolie. Als het echt zo’n magisch haargroeimiddel zou zijn, smeerden alle kalen mannen zich hier wel mee in. 😉

 29. Faj
  3 maart 2012 / zaterdag, 3 maart 2012

  Is dat wel verstandig om op je gezicht te smeren?

  Wonderolie stimuleert toch ook de haargroei?

  • vanesa
   3 maart 2012 / zaterdag, 3 maart 2012

   JA snapje !? ik las tijdje geleden veel posts erover om je wimpers en je wenkbrauwen te laten groeien. Resultaat is dat haartjes ook donkerder worden!

 30. Derya Peters
  3 maart 2012 / zaterdag, 3 maart 2012

  Geweldig, ga het zeker proberen!
  Het lijkt me super goed voor je huis, ook tegen rimpels

 31. DalaLuz
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  Klinkt interessant, ben heel erg benieuwd!

 32. S
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  Klinkt goed!

  Zelf gebruik ik geen make-up (op mascara na) is het dan ook handig? Dan doe ik dus gewoon oogmake-up eraf halen en dan dit? Ik heb zelf geen tonic, is dat perse nodig? Of kan het ook wel zonder… ?

  Sorry voor alle vragen, leuk interessant artikel. Ben benieuwd hoe het er over 2 weken uit ziet, en we zullen zien of jij het wel 2 weken volhoud tot je er weer over schrijft, of dat het misschien wel zó geweldig is dat je het net als Jillee niet uithoudt 😉

  • S
   2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

   Toch nog één vraagje… helpt het ook als ik het álleen ‘s morgens of alleen ‘s avonds doe? Zoja, wat zou dan handiger zijn? Maakt dat nog iets uit?

   • Lili
    4 maart 2012 / zondag, 4 maart 2012

    Ja hoor, ik doe het ook alleen ‘s avonds! Als je een hele droge huid hebt wordt zelfs aangeradwn om het alleen om de dag te doen!

 33. Angela
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  hallo Serena, per toeval ben ik op de site terecht gekomen en ik wil deze uitdaging wel aan gaan! als ik het goed begrijp gebruik je dus de oilblend 2x per dag voor de reiniging van het gezicht ipv een face wash/reinigingsmilk/oid, dan tonic en dan crème?

  Ik reinig mijn gezicht eigenlijk ook altijd tijdens het douchen. kan die oilblend dan ook onder de douche gebruikt worden of raad je aan voor/na het douchen je gezicht apart te reinigen met de oilblend?

  • Sara
   2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

   Deze methode vervangt stap 1, dus reinigen. Na het reinigen, tonic + creme ja.

 34. Jana
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  Er zijn serieus meisjes die bakkenbaarden krijgen van wonderolie..

 35. Daisy
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  Oeps, zie net dat ik je naam verkeerd heb geschreven. Serena bedoel ik natuurlijk! 😉

 36. Daisy
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  Hoi Serene,

  Kun je aangeven hoe lang het duurt voordat je resultaat ziet met deze methode? Ik heb namelijk heel veel last van mee-etertjes en kleine puistjes. Ben hier al een hele tijd mee aan het tobben. In December en Februari heb ik een uitgebreide behandeling laten doen bij een salon maar nog is er een verbetering. Op advies van de salon heb ik producten gekocht van Dermalogica. Echt geen slecht spul dus, maar ik zie nog geen echte verandering.

  Daarom ga ik nu dit eens proberen. Maar hoop dat het snel werkt, vandaar mijn vraag.

  • Sara
   2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

   Serena gaat het 2 weken testen.. Dan pas kan ze zeggen hoe lang het duurt.

   Wanneer je met nieuwe producten begint, moet je niet direct resultaat verwachten. Het duurt wel ff…

 37. Daphne
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  Jaa, ik ga het ook proberen, vandaag de spulletjes halen in de stad. Ben benieuwd of het werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *