Cool, warm of neutral?

Nee, ik vraag me niet af of je een coole persoonlijkheid hebt, of dat je warm genoeg bent om tegenaan te kruipen, of dat je Zwitserland bent als het op partij kiezen aankomt, ik wil weten welke ondertoon jij in je huid hebt! Bij mij is het easy, ik ben zo geel als een kanarie! Of nou ja, dat moet je maar even met een korrel zout nemen, maar bij mij kun je ondanks mijn bruine tintje duidelijk zien dat ik een gele ondertoon hebt. Wie kent dat Nijntje kwartet van Dick Bruna nog met een rode Indiaan en een gele Eskimo? De plaatjes waren wel enorm aangedikt qua kleur, maar er schuilt natuurlijk wel waarheid in.
Waarom is het belangrijk om te weten welke ondertoon je huid heeft? Ten eerste is dit belangrijk bij de keuze van je kleding. Je huidskleur kan een kleur maken of kraken. Lichtgeel is vaak een tricky kleur, bij de een staat het super en maakt het je juist lekker zomers en bruin, terwijl de ander er maar bleekjes bij afsteekt. Zelf heb ik problemen met zo’n specifieke nude/camel kleur. Serieus, als ik dat aantrek en een sprintje trek denkt iedereen ‘hee daar gaat een streaker!’. Ik dacht dat het wel stond, maar bij nader inzien…


Ten tweede is het handig om de ondertoon van je huid te kennen wanneer je op zoek gaat naar cosmetica. Niet alleen bij het uitkiezen van gezichtsmake-up zoals concealers, poeders en foundations, maar ook bij lipstick en oogschaduw is het soms handig om je ondertoon te weten. Natuurlijk speelt de kleur van je haar en je ogen hier ook een rol bij, dus het uitzoeken van make-up blijft een hele persoonlijke issue.

Maar, hoe bepaal je nou je ondertoon? Er zijn een aantal handige trucjes voor die ik hieronder even kort zal samenvatten voor jullie.

Adertest
Kijk naar de adertjes aan de binnenkant van je pols. Zijn ze blauwig, dan ben je hoogstwaarschijnlijk cool, neigen ze meer naar groen, dan ben je waarschijnlijk warm.

Hieronder mijn aders. Ik vind ze inderdaad meer groenig. Het is lastig te zien op de foto, maar in het echt is het duidelijker. Ze zijn blauwgroenig eerder. Maar goed, check mijn arm dan. Behoorlijk geel 🙂


Sieraadtest
Als je zowel gouden als zilveren sieraden in huis hebt (pak desnoods iets goud- of zilverkleurig zoals een lepel of een beeldje) houdt ze dan tegen je huid. Als goud je beter staat en je een mooie glow dan heb je een warme ondertoon. Als zilver je beter staat dan heb je een coole ondertoon. Let op, al heel snel schreeuwen mensen ‘Nee, goud staat me niet! Maakt me ordinair!’, maar dat is soms ook een kwestie van wennen. Draag in dat geval eens een gouden sieraad van een vriendin, gewoon voor een dag, en kijk goed in de spiegel. Staat het je echt niet?

Zelf vind ik goud mooier staan bij me, maar het is echt een kwestie van smaak. Hieronder heb ik twee foto’s van Beyonce voor jullie opgesnort waar ze zowel gouden als zilveren (waarschijnlijk witgouden) sieraden draagt. Ik moet zeggen, het staat haar allebei. Maar Beyonce heeft volgens mij een warme (gele) ondertoon. Of zou ze dan toch een neutral zijn? Lastig man…

Witte sjaaltest
Sla een witte sjaal om je hals (of bij gebrek aan een sjaal, een ander stuk stof zoals een kledingstuk of in noodgevallen een wit A4-tje) en zorg dat je geen make-up draagt. Kijk nu bij goed daglicht in de spiegel. Als je huid een gele gloed heeft, dan heb je een warme ondertoon. Ben je meer roze, dan heb je een coole ondertoon. Dit is een lastige test trouwens en lukt niet altijd!

Hieronder zien we Nicole Kidman en Dita von Teese – beide dames zijn beeldschoon en staan bekend om hun lelieblanke huid. Nicole heeft een rozige ondertoon en zou je dus als cool kunnen bestempelen. Dita echter, heeft een gelige ondertoon in haar gezicht. Terwijl haar armen dan weer wat rozig zijn. En zoiets komt best vaak voor, dat je gezicht een andere ondertoon heeft dan de  rest van je lichaam of je hals, en dan moet je toch iets kiezen! Wederom, lastig man…


Hieronder een foto van Dita zonder en met make-up. Ik denk dat ze van nature toch wel een beetje rozig is (trouwens, ze ziet er nog steeds mooi uit zonder make-up!) en dat ze kiest voor een foundation met een gele ondertoon. Sterker nog, ik weet welke foundation ze exact gebruikt, namelijk de L’Oreal True Match N1. Zo zie je maar weer, ‘regels’ zijn er om gebroken te worden 😉


Bijzaken
Behalve bovenstaande zaken kun je ook kijken naar je afkomst en bijvoorbeeld de mate waarin je verbrand. Verbrand je snel en wordt je niet zo snel bruin? Dan is de kans groot dat je een coole ondertoon hebt. Verbrand je niet snel en wordt je wel lekker snel bruin? Dan is de kans groot dat je een warme ondertoon hebt. Daarbij kun je ook kijken naar je afkomst. Aziaten neigen vaak naar een warme ondertoon (is geen regel, er zijn uitzonderingen!) en blanke mensen met een roze glow (roze wangetjes) neigen vaak naar een coole ondertoon.

Still confused?
Nou, was je het niet dan ben je dat nu zeker wel! Wanneer je alle bovenstaande testen hebt gedaan en je er nog steeds niet uit bent, kan het heel goed dat je een neutrale ondertoon hebt. Dus als goud en zilver jou net zo goed staat en wanneer je aderen zowel groen als blauw zijn (zeegroen) dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt. Geen enkele huidskleur is 100% cool of 100% warm, maar een mix van beide. Alleen bij de één is het duidelijker te zien dat het coole overheerst en bij de ander dat het warme overheerst. Het kan heel goed dat jij een verhouding hebt van 50/50. Of zoals ik hierboven al aangaf, dat je gezicht een andere ondertoon heeft dan je hals en lichaam. Komt wel vaker voor hoor. Don’t need to worry! 😉

Maar, ik ben behoorlijk donker!
Voor een donkere huid gelden weer andere ‘regels’. Ilrish heeft een tijdje geleden een goed en zeer uitgebreid artikel geschreven gericht op de donkere huid. Ze zegt ‘ook al zie je dit vaak op het eerste gezicht niet, ook de donkere huid heeft verschillende ‘ondertonen’, bijvoorbeeld rood (koel) of geel (warm) genoemd.’ Waar blanke mensen dus een blauwige gloed hebben voor een coole ondertoon, hebben donkere mensen een rode gloed. Een ding is zeker: ben je geel dan ben je warm.

Ik ben erg benieuwd of jullie al van jezelf wisten wat je ondertoon was, of dat jullie het nu eindelijk te weten zijn gekomen aan de hand van deze testjes. En nu jullie je ondertoon weten, ga ik de volgende keer door op de kleuren die mooi bij de verschillende soorten ondertonen passen.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

205 Reacties

 1. 21 juli 2017 / vrijdag, 21 juli 2017

  Ik heb een warm type, maar vind goud niet zo leuk als zilver… En alle mijn vrienden zeggen dat net als bij Beyoncé (dat was ook in dit artikel opgemerkt) beide metalen bij mij passen. nu ben ik op zoek naar oorbellen en ik denk dat ik weer iets van zilver zal kiezen 🙂

 2. Kim
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Ik heb een mega gele ondertoon (ben niet bleek maar heb ook geen tintje) maar paars en blauw staan mij beter dan bijvoorbeeld warm oranje.. hoe kan dit ? <3 <3

  • 10 mei 2017 / woensdag, 10 mei 2017

   Ik heb dat ook. Dat komt denk ik omdat de warmte die je in je huid hebt, extra geel wordt bij een oranje/perzik blush. Dan lijk je opeens ziek. Die populaire blush Luminoso van ikkomnietopdenaam, die staat mij bijvoorbeeld totaal niet, terwijl ik (volgens mij) toch meer warm ben. Maar misschien juist daarom wel. In mijn geval moeten kleuren niet te koel zijn, maar OOK niet te warm. Geel qua kleding staat me echter weer wel heel goed. Verwarrend he! Daarom vermoed ik dat ik een neutrale kleur heb, waarbij warmte meer overheerst. Wellicht is dat bij jou ook zo.

 3. Isa
  26 juni 2016 / zondag, 26 juni 2016

  Zeker cool!

 4. A.
  5 maart 2016 / zaterdag, 5 maart 2016

  ik heb ze bijde, groenblauw

 5. Lisanne
  10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

  beeetje late reactie!
  maar ik was hiernaar opzoek.
  Ik heb een foundation vannde hema, nummer 2 omdat ik vrij ‘wit’ ben.
  maar als ik dit op heb em een foto maak met flits, is mijn hoofd spierwit en mijn nek en schouders echt vies geel…
  als ik niks op mijn hoofd heb en maak een foto, dan zit er 1 grote gelige vlek om mijn mond.
  Betekend dat dat ik een gele ondertoon heb?
  ik heb echt geen idee meer!

 6. Angelique
  3 december 2014 / woensdag, 3 december 2014

  hoi serena

  welke blush en lipgloss draag jij hier op deze foto erg mooi !!

  x

 7. Maartje
  18 mei 2014 / zondag, 18 mei 2014

  Dankjewel voor deze tips! Ik ben op zoek naar de beste kleur voor mij omdat ik in een lange jurk naar een bruiloft moet en niet wil verdwijnen in de kleur.
  Elke tips beginnen met het simpele: “Ben je warm of koel?” en dat wist ik echt niet! Dit helpt me een heel stuk verder.

 8. Maartje
  18 mei 2014 / zondag, 18 mei 2014

  Dankjewel voor deze tips! Ik ben op zoek naar de beste kleur voor mij omdat ik in een lange jurk naar een bruiloft moet en niet wil verdwijnen in de kleur.
  Elke tips beginnen met het simpele: “Ben je warm of koel?” en dat wist ik echt niet! Dit helpt me een heel stuk verder.

 9. irebe
  26 februari 2014 / woensdag, 26 februari 2014

  Bedankt voor deze tips 🙂

 10. Yvon
  25 januari 2014 / zaterdag, 25 januari 2014

  Naar mijn mening is e.e.a. niet juist; zo hebben Aziatische mensen een koele ondertoon (en de meeste blanken een warme ondertoon), Nicole Kidman is zeker niet het koele type etc.

 11. Lena
  4 oktober 2013 / vrijdag, 4 oktober 2013

  ik ben duidelijk een warm type.. 🙂

 12. Yvonne
  8 februari 2013 / vrijdag, 8 februari 2013

  Ik wist het nooit echt zeker, maar met die witte sjaal is wel een handige tip. Ik denk dat ik een gele ondertoon heb. Maar ik blijf twijfelen, k vind het toch wel moeilijk hoor!

  • Yvonne
   8 februari 2013 / vrijdag, 8 februari 2013

   Oeps, beetje late reactie..

 13. Miranda
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Heey ik weet nog steeds niet of ik nou een warme ondertoon heb of een koude!
  Ik heb sproeten dat maakt het moeilijk voor mij!
  (ik vind sproeten hebben helemaal niet handig!)

 14. Quesa
  9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

  Hi serena..
  kan het ook zijn dat je een groene ondertoon heb?
  want dan heb ik namelijk ,
  steeds vaker krijg ik te horen dat ik een groen ben,
  niet dat ik dat erg vind , maar als je dan over foundation heb, dan weet ik dus echt NIET welke ik moet nemen.. alles lijkt wel te gelig voor mij.
  trouwens, weet u misschien als ik die bbcreams op mijn gezicht ga gebruiken of mijn gezicht dan iets beter word , want zoals ik al zei die foundation werken dus echt niet.
  op dit moment gebruik ik nu nyc matte foundation maar ik gebruikte dus ook poeder omdat mijn gezicht heel vettig is , maar dan lijk ik oranje en dat is dus echt iets wat ik juist wil vermijden , ik wil niet op een barbiepop lijken haha, maar oke.
  hopelijk kun je hierop reageren , voor de rest vind ik je blogg te gek.

  Hugss

 15. Domenique
  21 maart 2012 / woensdag, 21 maart 2012

  haha, ik ben toch wel echt een gele!

  ook indo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *