Stay.com app

Inmiddels ben ik onwijs afhankelijk geworden van mijn dierbare smartphone. Als ik ergens de weg niet kan vinden zet ik meteen Google Maps aan. Ben ik op zoek naar een winkel? Even het adres googelen, invoeren in de navigatie-app en rijden maar! Of invoeren via de 9292OV-app wanneer ik niet met de auto ben. Lekker gemakkelijk.

Ben je echter in het buitenland dan is het een ander verhaal. In het buitenland heb ik geen internet, en niet overal is er WiFi te vinden. Ik heb wel eens een internetpas aangeschaft voor in het buitenland, maar daar was ik binnen een paar minuten al doorheen! Echt zonde van het geld. De oplossing? Download de Stay.com app.

Waarom Google en Apple hier nog niet opgekomen zijn is me een raadsel, maar ik kan niet meer zonder. Nooit meer ruzie omdat je de kaart anders interpreteert dan je reisgenoot, geen torenhoge internetkosten door Google Maps, geen kilometers omlopen omdat je op zoek bent naar dat ene boetiekje, nooit meer verzeild raken in een achterbuurt, nooit meer tijd verspillen met plannen en uitpluizen… heerlijk. De Stay.com app is ideaal en echt een must voor mensen die op stedentrip gaan.

Capture1

Maar wat is het? Stay.com is een multi-platform app. En met deze app kun je voor je vertrek een kaart van de stad van bestemming op je telefoon downloaden, waar je vervolgens alle dingen die je wilt doen en bezoeken op kunt afvinken. De app maakt vervolgens een gepersonaliseerde kaart voor je waar alles opstaat wat je wilt doen. En het mooie is dat je je GPS er ook mee kunt gebruiken zonder dat je internetbundel binnen 5 minuten op is!

Je hebt in feite een Google Maps kaart (inclusief het blauwe bewegende bolletje dat laat zien waar je bent), zonder dat je er internet voor nodig hebt. Het is dus een gratis offline map, die wel werkt alsof je online bent (kunnen we het nog volgen?). Misschien legt onderstaande video het duidelijker uit:

Stay.com – Social City Guides, Offline Maps from Stay.com on Vimeo.

Natuurlijk staan niet alle steden van de hele wereld in de app, maar de meest populaire bestemmingen wel. Mijn vriend en ik hebben goed gebruik gemaakt van deze app tijdens onze citytrip in New York.

Screenshot_2013-05-04-19-16-10IMG_1007

Allereerst is het heel belangrijk dat je de kaart “offline available” maakt, anders zit je straks alsnog met alle internetkosten. Zoals je ziet heeft de app ook alvast wat guides in de database staan met allemaal leuke dingen die je kunt doen (en hier kun je goede tips uit halen), maar het allerleukst is natuurlijk om je eigen guide te maken!

IMG_1010

Zoek met de zoekfunctie naar de dingen die je wilt zien en klik vervolgens op “add to guide”. Nu weet de app waar je heenwilt en zal dat ook op de kaart laten zien. Je kunt ook verschillende guides maken, bijvoorbeeld voor eten, ontspanning, beauty shoppings, vintage shoppings, sneaker shoppings, noem het maar op. Staat dat exclusieve restaurantje waar je via de oom van je neef van je moeder over gehoord hebt niet in de app? Dan kun je ook gewoon een adres opgeven en aan je kaart toevoegen, werkt ook prima.

IMG_1009

Je kunt je zelfgemaakte guide ook delen in de telefoon van je vrienden, zodat je vriendje weet in welk boetiekje of winkeltje je uithangt als je elkaar even kwijt bent. Handig!

IMG_1012

‘Featured’ staat standaard aangevinkt. Dit zijn dus niet je eigen adresjes, maar de adresjes die Stay.com er in heeft gezet. Toch vind ik dat wel handig. Als je ergens bent en je hebt zin om bijvoorbeeld wat te eten, dan kun je in de app aanvinken ‘restaurants’ en die laat dan zien waar de dichtstbijzijnde restaurantjes zijn. Zowel die van jou als die van Stay.com. Wil je alleen je eigen adresjes zien? Dan kun je ‘featured’ gelukkig ook gewoon uitvinken.

Conclusie

Stay.com heeft erg veel voordelen en is in mijn ogen echt een musthave app. Het handigste is gewoon de offline map, waardoor je precies weet waar je bent en welke kant je op loopt. Dit was vooral handig wanneer we op zoek waren naar het dichtsbijzijnde metrostation of op zoek waren naar een specifiek adres van een winkeltje wat we wilden bezoeken. Verder biedt Stay.com je ook heel veel voorpret! Je kunt thuis in Nederland al aan de slag door adresjes in te voeren en leuke plekken op te zoeken. Vervolgens kun je dan je kaart delen met je reisgenoten. Het enige is dat je dus wel echt alles van te voren al in moet voeren, of bijvoorbeeld in je hotelkamer met WiFi, want onderweg (wanneer je geen WiFi hebt) kun je niet zomaar even een nieuw adresje opzoeken.

Wat verder ook erg handig is wanneer je naar New York gaat, is de app NYCMate. Dit is een app vergelijkbaar met de 9292OV-app. Het laat je zien hoe je ergens komt met zowel de bus als metro. Ook dit is offline te gebruiken, superhandig!

Screen shot 2013-05-12 at 2.37.05 PM

Als jullie binnenkort op stedentrip gaan kan ik je echt aanraden om de Stay.com app te downloaden. Het scheelt zoveel tijd en via de app kun je zoveel leuke dingen ontdekken, het is echt een verrijking voor je trip! Mijn vriend heeft een iPhone en ik heb een Android telefoon, dus op deze smartphones is de app sowieso te vinden, maar ik weet niet of deze app er ook is voor Blackberry telefoontjes.

Ik hoor heel graag wat jullie van de Stay.com app vinden. En wie weet hebben jullie ook nog hele goede apptips voor op reis?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

61 Reacties

 1. Yasmin
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben net terug uit Hong Kong en gebruik altijd voor een stedentrip de apps Triposo en Guidepal. Zijn volgens mij soortgelijke apps. De Currency app is daarnaast handig voor het omrekenen van valuta en met de app Getpacked maak ik een checklist met spullen die ik in moet pakken (per kofferof tas gesorteerd). In Tripit plan in ik de reis en vul ik alle belangrijke gegevens in (vluchtnummers, reserveringsnummers etc. ). Citymapstogo en GGD op reis zijn daarnaast ook handige apps voor op reis. Alles kun je trouwens offline gebruiken. Misschien heb je er iets aan!

 2. Evi
  14 mei 2013 / dinsdag, 14 mei 2013

  Hi Serena, hoe maak je de app precies ‘offline available’? Ik zie het in de app zelf niet staan! X Evi

 3. Marie L.
  14 mei 2013 / dinsdag, 14 mei 2013

  Ik ga binnenkort naar Tokyo, staat ook tussen de lijst van stay.com zie ik. Ga het meteen downloaden, wat een tip!

 4. 13 mei 2013 / maandag, 13 mei 2013

  Bedankt voor de tip! Ik heb het gelijk gedownload 🙂 Ik ga binnenkort naar Berlijn dus dan ga ik het zeker testen 😀 xxx

 5. Marloes
  13 mei 2013 / maandag, 13 mei 2013

  Wat een geweldig goede tip! Over 2 maanden ga ik naar Miami, dan ga ik hem zeker gebruiken!

 6. Yasmine
  13 mei 2013 / maandag, 13 mei 2013

  Wauw, superhandig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *