Philips Lumea IPL – eindoordeel

Zo, anderhalve maand verder en we zijn zo goed als klaar met de IPL behandelingen met de Philips Lumea! Of nou ja, klaar. Met IPL moet je natuurlijk blijven doorgaan anders komen de haartjes weer terug, maar inmiddels groeit er zo weinig terug dat ik zelfs met ongeschoren blote benen de deur uit durf. Het is dus nog niet 100% glad, maar ik ga er vanuit dat ik na 1 (misschien 2) behandelingen toch echt van mijn haartjes af ben en dan is het vanaf dat moment een kwestie van bijhouden. Ideaal! Lekker haarloos de zomer door!

philips lumea_In mijn eerste artikel over IPL vertelde ik jullie waarop de werking van IPL gebaseerd is, voor welke mensen IPL geschikt is (en voor welke mensen juist niet) en wat de dingen zijn waar je goed op moet letten. Bij de comments zag ik nog wat interessante vragen voorbij komen die niet aan bod zijn gekomen, dus die wil ik hieronder nog even behandelen;

“Ik ben donkerblond, is de Lumea geschikt voor mij?”

Dit is zeker mogelijk. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar als je haartjes donker zijn (donkerblond) in combinatie met een lichte huid dan is de Lumea ook voor jou geschikt. Bedenk je ook dat je haartjes per lichaamsdeel verschillen. Vooral haartjes onder je oksels en bij je schaamstreek zijn vaak donkerder van kleur.

“Is het schadelijk om wekelijks (in plaats van 2-wekelijks) een IPL behandeling te doen?”

Het advies is om elke twee weken een flitsbehandeling te doen. Wekelijks behandelen wordt dan ook afgeraden en is ook niet effectief aangezien Lumea alleen de haartjes die in de zogenaamde ‘groeifase’ zitten kan behandelen. Dit is 1 van de 3 fases waarin haren groeien. Door 2 weken tussen je behandelingen in te laten weet je zeker dat je haartjes behandeld die zich in de ‘groeifase’ bevinden.

philips lumea_ - 1

“Ik ben verbrand geweest door hete thee, en heb daardoor een paar brandwonden en littekens op mijn bovenbenen.. Is IPL geschikt voor mij?”

Dit is erg afhankelijk van hoe erg de brandwond is en hoe lang het geleden is dat je verbrand bent. Als dit erg lang geleden is (bijvoorbeeld 10 jaar), dan is een Lumea behandeling te proberen. Let er hierbij dan wel goed op hoe de huid hier op reageert en ga absoluut niet verder als er een slechte reactie is. Als het gaat om een recente en/of ernstige brandwond dan wordt het afgeraden om Lumea hierop te gebruiken.

“Kan Lumea ook gebruikt worden bij de bikinilijn? Ik weet dat het antwoord ‘ja’ is, maar is het alleen voor de verdwaalde haartjes daar, of kun je ook echt IPL gebruiken zoals je een Brazilian zou doen, dus alles weg?”

Ja, op de bikinilijn kan Lumea inderdaad gebruikt worden (dus, alles weg Brazilian style!). Bepaalde modellen hebben hier zelfs een apart opzetstuk voor. Je kan Lumea alleen niet inwendig gebruiken.

philips lumea prestige review_ - 1

“Moet je ook nieuwe opzetstukken aanschaffen om de zoveel tijd? Of werkt het gewoon door?”

Het mooie is dat je na aankoop niks meer hoeft te vervangen aan je Lumea! Dus zowel de opzetstukken als de lamp kan je gewoon blijven gebruiken en hoef je dus niet te vervangen.

“En hoe zit het met moedervlekken en sproetjes? Kan je het dan ook gebruiken?”

Dit is in principe mogelijk. Kijk wel uit met grotere moedervlekken en probeer hier liever omheen te flitsen. Als laatste is het belangrijk om te weten dat ieder lichaam natuurlijk uniek is en dat iedereen voor zichzelf moet proberen hoe de huid reageert op Lumea behandelingen.

Philips Lumea travel_ - 6
Ik hoop dat jullie inmiddels goed op de hoogte zijn over alles rondom IPL behandelingen en Philips Lumea, maar mochten er nog vragen en onduidelijkheden zijn, stel dan gerust je vraag in de comments. Lees ook zeker even dit artikel door voor alles wat je wilt weten over IPL.

philips lumea_ - 2
Ik ben al met al zeer tevreden over de Philips Lumea. Het apparaat is natuurlijk best een investering, maar het allerbelangrijkste is dat hij doet wat hij belooft. Bovendien vind ik het persoonlijk fijner om in mijn eigen tijd IPL behandelingen uit te voeren (‘s avonds op de bank met Netflix) en vind ik het thuis ook veel prettiger, vooral als je zones zoals je bikinilijn gaat behandelen. De Lumea geeft mij meer flexibiliteit en is op de langere termijn uiteindelijk ook goedkoper dan wanneer ik naar een salon zou gaan.

Ik kan me ook voorstellen dat mensen het juist fijn vinden om naar een salon te gaan (bijvoorbeeld al je de discipline niet hebt om je eigen behandelingen uit te voeren thuis, of ze gewoonweg vergeet) dus de Philips Lumea is niet voor iedereen. Maar voor mij met mijn drukke en onregelmatige werkschema juist ideaal!

philips lumea_ - 3Meer informatie over IPL en gedetailleerde informatie over de Philips Lumea lees je hier.

Wat vinden jullie van de Philips Lumea, is dit thuis-IPL apparaat iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

59 Reacties

 1. 30 september 2020 / woensdag, 30 september 2020

  Ik denk er ook over na om mijn benen te laten ontharen door middel van laseren. Ik hoor hier goede verhalen over en ben erg nieuwsgierig geworden. De komende tijd ga ik mij in ieder geval inlezen over de mogelijkheden. Bedankt voor het delen van dit artikel, Serena!

 2. Linda
  9 mei 2020 / zaterdag, 9 mei 2020

  Hey. Ik vroeg me af of je de Philips Lumea nog steeds gebruikt? Of je nu je het langer hebt nog steeds zo tevreden bent

 3. Just-a-Name
  31 augustus 2016 / woensdag, 31 augustus 2016

  Hallo Serena,

  Ik wil graag langer van mijn haren af en zit nu nog te twijfelen tussen laseren in een salon of IPL voor thuis.

  Mijn vraag gebruik je nog steeds IPL voor thuis? En welke vind je fijner de Philips Lumea of de REMINGTON I-LIGHT IPL6750 of is er misschien inmiddels een die nog beter bevalt?

  Hoop dat je mij verder wilt helpen.

  Liefs

 4. 18 juli 2016 / maandag, 18 juli 2016

  Ik vind het alleen pijn doen onder mijn oksels, extra gevoelig ofzo denk ik? verder word mijn haar groei sowieso al minder maar ik wacht geen twee weken met scheren? je kan toch gewoon ondertussen blijven scheren? als je maar scrubt en scheert voor je de behandeling uitvoert?

 5. Heleen
  18 juli 2016 / maandag, 18 juli 2016

  Ik zou het dolgraag eens willen proberen aangezien de haartjes op mijn onderbenen, oksels enz gewoon zwart zijn 🙁
  De prijs is het enige wat me een beetje tegenhoud: vind het best wel veel geld in 1x en ben nog aan het sparen om t huis uit te gaan…

 6. Romy
  17 juli 2016 / zondag, 17 juli 2016

  Hoi Serena,

  Wat een goede review, ik ben erg enthousiast. Even off topic, waar is die leuke witte off shoulder top met print van? Ik heb hem al een paar keer voorbij zien komen en vind hem zo leuk!!

 7. Annemarie
  16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

  Beste Serena,

  Ik heb mijn lumea nu al een tijdje en op mijn benen zijn er niet veel haartjes meer te vinden. Echter groeien mijn haartjes onder mijn oksels iedere keer weer even snel terug. Duurde het bij jou ook langer tot je resultaat zag bij je oksels? En hoe ziet jouw ‘flitsritueel’ bij jouw oksels eruit? Doe jij enkele dagen geen deo op? Scheer je je vlak van tevoren? Ik ben erg benieuwd en hoop dat je mij kunt helpen!

  Veel liefs Annemarie

  • myrthe
   17 juli 2016 / zondag, 17 juli 2016

   hee,

   ik overweeg ook om de lumea aan te schaffen maar wat ik me nou al de hele tijd afvraag.. Voel je de flitsen? doet het pijn/ irriteert het de huid?

  • Mach
   30 april 2017 / zondag, 30 april 2017

   Wells lumea is het ?er is zoveel!

 8. 16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

  Ik ben er best benieuwd naar maar het is wel een investering, en dat voor een arme student 😛

 9. Judith
  16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

  Lieve Serena,

  Ik denk dat heel veel meiden denken dat het hier om permanente ontharing gaat en je er dus voor altijd van af bent. Dat is hierbij niet zo! De haren komen in een slaapstand en dit houdt je zo door regelmatig te flitsen. Echter wanneer je stopt gaan ze weer groeien en in een enkel geval in meerdere aantallen dan voorheen. Ik vind dat dit zeker genoemd moet worden.

  • Serena
   Auteur
   16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

   lieve Judith,

   helemaal mee eens! Vandaar dat ik helemaal aan het begin van mijn artikel schrijf;

   ‘Met IPL moet je natuurlijk blijven doorgaan anders komen de haartjes weer terug, maar inmiddels groeit er zo weinig terug dat ik zelfs met ongeschoren blote benen de deur uit durf.’

   Het wordt dus zeker wel vermeld, en ook in mijn eerste informatieve artikel + video over IPL komt dit duidelijk naar voren.

 10. Sascha
  16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

  Ik wil het zo graag aanschaffen, want ik krijg steeds vaker last van scheerirritatie. Echt fijn dat het werkt en ik vind het helemaal niet erg om het bij te houden, daar heb ik het zeker voor over. Ik moet er wel voor gaan sparen..

 11. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Goed om te lezen dat het echt helpt! Ik ben nu 3 weken bezig en ben heel erg benieuwd hoe het gaat zijn om niet meer te hoeven scheren! Super handig voor op vakantie!

 12. Iris
  15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Hoi, ik wil hem heel graag halen maar heb een vraagje.misschien een rare vraag. Ik ben vorig jaar geopereerd aan mijn benen. Er zit nu metaal en schroeven enz in. Reageert die flits er niet op?heb ook littekens kan ik de lumea dan gebruiken? Groetjes i.

  • 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   Ik ben laatst ook geopereerd en heb ook schoenen in mijn been. Ik gebruik hem al een tijdje en het gaat goed!

 13. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Duidelijk. Ik ben erg onhandig dus dit is niets voor mij 😉

 14. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Wat goed dat je op de vragen van lezeressen antwoord geeft, fijn! Het lijkt me echt ideaal voor de bikinilijn en oksels. Jammer dat het zo’n investering is…

 15. Syl
  15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Is de flitskracht net zo sterk als die in de salon? In de salon zijn het echt grote apparaten en deze lumea ziet er zo handzaam uit.

  • Serena
   Auteur
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   hi Syl,
   dat durf ik niet te zeggen aangezien ik niet weet wat salons gebruiken aan apparatuur. Maar de flitskracht is hier zelf in te stellen op basis van huid/haarkleur en mijn ervaring is dat het gewoon werkt. Dus heeft een ‘sterkere’ flits dan überhaupt ook meer zin?

   • loes
    16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

    Hoi Serena en Syl,

    Ik ben huidtherapeut in opleiding en wat ik geleerd heb is dat de apparaten die wij in de praktijk gebruiken veel sterker zijn dan apparaten voor thuis. Dit is ook de reden dat we ervoor opgeleid worden, anders zou het een gevaarlijke boel worden 😉 de thuisapparaten verzwakken de haren wel waardoor de groei veel langzamer wordt, maar maakt de haarzakjes niet 100% permanent kapot (bij de hardcore apparaten waar wij mee werken heb je meestal ook ongeveer 80% blijvend wegblijvende haren en de rest is heeeel dun donshaar wat langzaam terugkomt) maar het kan ook zijn dat “zwakke” apparaten de haargroei juist kunnen stimuleren. De energie die het apparaat uitstraalt wordt in de huid omgezet in warmte wat de voedingsbodem van de haar kapotmaakt, maar als de energie niet sterk genoeg is, zorgt de energie voor meer doorbloeding waardoor inactieve haarzakjes gestimuleerd kunnen worden om ook haren aan te maken. Lumea is een heel mooi product, maar omdat het minder sterk is, moet je het inderdaad bijhouden.

    • Serena
     Auteur
     16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

     hi Loes,
     ik heb toch ook erg vaak verhalen gehoord van vrouwen die naar een salon zijn geweest en waarbij de ontharing niet permanent is weg gebleven. Dus ik denk dat het, zelfs met sterkere apparaten, alsnog gewoon verschilt van persoon tot persoon…

     • Nicole
      17 juli 2016 / zondag, 17 juli 2016

      Hier wil ik als huidtherapeut ook even op reageren. De intensiteit van de Philips Lumea is vele malen lager als een gemiddeld apparaat bij o.a. de huidhtherapeut. Hierdoor heb je bv geen bril nodig bij het flitsen, wat bij een professioneel apparaat wel is. Ook worden de haren in een slaapstand gezet bij de Lumea en bij een goed prof apparaat wordt het haarzakje mits het apparaat goed is ingesteld vernietigd.

      Zelf vind ik de Lumea een prima apparaat, heb hem zelf ook geprobeerd toen ik stage liep bij Philips. Enige reden waarom ik hem nooit aan heb geschaft is omdat het de haren wel dunner maakt. Waardoor het moeilijker wordt om deze te pakken wanneer je besluit om over te gaan op definitief ontharen met een ipl of laser.

      In professionele apparaten zitten ook weer verschillen, zo kan je er een afschaffen van en paar duizend euro, maar ook tien tienduizenden en honderdduizenden. Dit heeft ook een effect op het resultaat.
      Dan heb je ook nog het verschil tussen ipl en laser, waarvan laser effectiever is.
      Het belangrijkste verschil is vind ik persoonlijk de behandelaar. Ze zijn nu niet voor niets bezig met een wetsvoorstel om deze behandelingen enkel nog door een BIG geregistreerde behandelaar uit te laten voeren (huidtherapeuten en artsen). Natuurlijk er zijn schoonheidsspecialisten die er ontzettend goed is zijn (waarvan ik hoop dat er voor hen op een bepaalde manier een uitzondering kan worden gemaakt d.m.v. bijscholing), maar er zijn er ook genoeg die maar wat doen. Apparaten worden niet goed ingesteld, waardoor haar haarzakje of niet wordt vernietigd, of dat er inderdaad nieuwe haargroei wordt gestimuleerd.
      Daarom is het verstandig om voor het beste resultaat naar een behandelaar te gaan die ten eerste met goede apparatuur werkt en die weet waar deze mee bezig is.

      En waar ik mee wil afsluiten is dat door o.a. een verandering in hormoonbalans nieuwe haargroei gestimuleerd wordt. Waardoor definitief ontharen inderdaad niet altijd definitief is.

      Hoop dat het zo wat duidelijker is.

     • Tamara
      31 januari 2022 / maandag, 31 januari 2022

      Eens met bovenstaande
      Ik heb zeker anderhalf jaar om de 6 weken een behandeling in een salon gehad. Mijn benen zijn zo goed als glad, maar mijn oksels en bijinikijn nog lang niet.

      Op een gegeven moment was ik het zat om afspraken in te plannen en elke maand 100,- uit te geven aan de salon, dus ben ik gestopt .

      Nu half jaartje later de Lumea aangeschaft om te kijken of ik hier zelf de rest mee kan weg krijgen .

      Ditzelfde verhaal bij mij man, na anderhalf jaar salon, zeker niet haarvrij .
      We zijn samen zeker wel 2000,- of meer kwijt aan de salon, dus die paar honderd voor de Lumea kon er ook wel bij om te proberen echt haarvrij te worden.

      Vandaag 2e keer behandeld met Lumea, dus moet het resultaat nog even afwachten.

 16. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Toch klinkt het wel ideaal! Misschien dat ik ooit zelf ook wel 1 aanschaf! Ik wil ook 100 procent haarloos de zomer door haha! Om de 2 dagen scheren wordt je ook niet vrolijk van toch!

 17. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Ik zit er over na te denken voor mijn benen want het groeide erg snel terug en daar wordt ik als vrouw zijnde niet erg blij van. Liefs soraya

 18. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Wat een handig apparaat voor thuis! Misschien een rare vraag, maar doet het pijn?

 19. Robin
  15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Kan je dat gebruiken over tattoo’s?

 20. Fleur
  15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Mijn hoofdvraag is nu eigenlijk: Blijven haren ook echt weg? En voor hoe lang?

  • Serena
   Auteur
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   Jazeker! Het verschilt een klein beetje per persoon, maar ze blijven dan 4-6 weken weg.

 21. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Ik heb al een paar jaar een lumea en ik ben er erg blij mee. Mijn oksels en bikinilijn behandel ik nu eens in de zoveel tijd om het bij te houden. Aan mijn benen ben ik nog nooit begonnen. Ik ben maar 1.68, maar ik vind benen toch een groot oppervlak.

  • Serena
   Auteur
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   Hahaha, ik ben precies zo lang! Het valt wel mee, ik doe alleen de onderbenen. En je hebt er al handigheid mee lees ik, dus tijdens een serie kijken ben je er zo door heen. Ik zou er gewoon eens mee beginnen!

 22. Daphne
  15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Voor m’n bikinilijn zou het wel echt een oplossing zijn. Met scheren gaat het altijd helemaal mis, overal ingegroeide haren en binnen een dag schuurt het enorm. Zijn er ook goedkopere alternatieven? Anders maar even sparen. Bedankt voor je artikel!

  • Serena
   Auteur
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   Misschien dat harsen goedkoper is, maar zelf krijg ik van harsen ook ingegroeide haartjes. Dat zou je eens moeten uitproberen, want dat verschilt per persoon.

   • Daphne
    15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

    En goedkopere IPL apparaten? 🙂

    • Serena
     Auteur
     15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

     Wat is precies je vraag?

     • Daphne
      15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

      Beetje onduidelijk zie ik haha. Sorry. Ik vroeg me af of er goedkopere IPL apparaten op de markt zijn die net zo goed zijn.

      • Serena
       Auteur
       15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

       Haha, geeft niet! Ik denk ik vraag het even voordat ik een verkeerd antwoord geef. Er zijn zeker goedkopere IPL apparaten op de markt. De Lumea is er ook in verschillende prijscatagorieën, de goedkoopste is rond de €200 en de meest luxe uitvoering is rond de €400. Ik heb geen ervaring met IPL apparaten beneden de €200 moet ik zeggen, maar weet dat ze er wel zijn. Ik kan je helaas niet vertellen of deze net zo goed werken als de Lumea.

       Wel zag ik net de Lumea essential in de sale op Bol.com! Met 40% korting komt ‘ie op €119,- en dat is echt een mooie prijs. Misschien deze eens proberen en als het bevalt overstappen op een luxer exemplaar?

       Hier is de link: https://www.bol.com/nl/p/philips-lumea-essential-sc1984-00-ipl-lichtontharing-met-snoer-compact/9200000047593044/

       Hopelijk heb je er iets aan!

       • Daphne
        15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

        dankjewel 😀

       • Mariëlle
        24 december 2020 / donderdag, 24 december 2020

        Ik heb de ‘smoothskin bare ‘ gehad en die deed niets voor mij.
        Ik twijfel nu of ik de philips nog moet proberen of dat het niets is voor mij.
        Mvg Mariëlle

  • Diana
   16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

   Ik gebruik een milde gezichtsscrub om down under te scrubben, weinig last van ingegroeide haren. Maar zorg ervoor dat het niet ‘erin’ komt maar alleen venusheuvel en daar waar je benen beginnen enz.

  • Lousaa
   16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

   Hierbij moet je oook scheren! Voor de behandeling!

 23. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  We hebben een tijdje geleden de Lumea gekocht, maar eigenlijk ligt hij nu maar te verstoffen. Het is best veel werk om bijvoorbeeld je hele benen te flitsen. Ik moet me er echt weer ‘s toe zetten 🙂

  • Serena
   Auteur
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   Ah ja, zonde! Gewoon inplannen in je agenda, dat werkt voor mij het beste. En begin anders met je oksels bijvoorbeeld, dat is een klein oppervlak.

 24. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Ik laat het doen in een salon van mijn tante en na 3 behandelingen was ik klaar. gelukkig hoefde ik zelf ook niks te doen dus dat was wel fijn.
  Ik snap dat je deze variant ook wel fijn kan vinden hoor!

  • Serena
   Auteur
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   Wow, na 3 al? Wat een geluk. Ik had wel wat meer nodig, hahaha!

 25. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Ik epileer al jaren, maar mijn haartjes blijven in grote aantallen én heel snel (max 2 weken) terugkomen. Misschien dat dit voor mij eindelijk de oplossing kan zijn.
  xx

 26. 15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Ik ben enorm geïnteresseerd in de Philips Lumea en overweeg serieus om hem aan te schaffen. De enige twijfel die ik heb is wat eventuele bijwerkingen op lange termijn kunnen zijn als je bijv het gebied van je bikinilijn ermee behandelt. Is dat 100% safe?

  • Dewi
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   Dit vraag ik me dus ook altijd af! Of zit je dan op je gemak je eierstokken te verschrompelen? XD

   • Daphne
    15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

    Daar wil ik ook wel graag antwoord op

   • Lou
    16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

    Deze comment :’) xD

  • Serena
   Auteur
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   hi Amy,
   de flitsen gaan niet dieper dan je huid, waarin zich de haarzakjes bevinden. Het is dus niet zo dat ze door je huid heen naar dieper weefsel gaan en je eicellen omtoveren in gebakken spiegeleitjes. Bovendien is je bikinilijn een gebied wat zo goed als nooit in de zon komt (toch?) dus wat betreft hyperpigmentatie hoef je al helemaal niet bang te zijn (sowieso niet, ook niet bij de andere delen van je lichaam). Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord!

   • Daphne
    15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

    oke 🙂 dankjewel voor je snelle reacties!

 27. Rowan Chanel
  15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

  Ik gebruik zelf altijd een epilady, voor mijn oksels en bikinilijn. Gek genoeg doet dat op mijn benen onwijs pijn, dus daar blijft het bij scheren.
  Maar ook zo blijven mijn haartjes super lang weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *