Philips Lumea IPL – hoe werkt het precies?

Al meer dan één miljoen vrouwen zijn overtuigd en hebben een Philips Lumea IPL aangeschaft, maar, wat is dit precies voor apparaat, doet de behandeling pijn en hoe werkt het nu eigenlijk? Omdat ik weet dat er nog veel vragen zijn wat IPL thuisbehandeling betreft (en de laatste tijd krijg ik er extra vaak vragen over), leek het me leuk om er een artikel aan te wijden en om eventuele onduidelijkheden weg te nemen.

philips lumea prestige review_ - 3Wat is IPL?

Allereerst, wat is IPL? Philips Lumea werkt op basis van de Intense Pulsed Light (IPL) technologie, een op licht gebaseerde technologie die voorkomt dat de haartjes teruggroeien. Dit ontharingssysteem geeft zachte lichtpulsen af op de haarwortel, waardoor deze in een rustfase komen. Haartjes vallen daarna op een natuurlijke wijze uit en vervolgens wordt tot wel 8 weken teruggroeien voorkomen.

philips lumea prestigeIs IPL voor iedereen geschikt?

Werkt IPL op elk huidtype? Hoe zit dit precies met verschillende huids- en haarkleuren? Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je je huid behandeld met IPL wordt er een breed-spectrum lichtpuls afgegeven aan de oppervlakte van je huid, die specifiek melanine target. Melanine is het kleurpigment in je huid en haar. De lichtpuls beweegt zich door je huid heen en raakt daar vervolgens de haarwortel, omdat dit vaak het meeste pigment bevat. Als het licht wordt geabsorbeerd worden de haarwortel en het grootste gedeelte van de haarschacht verhit en vernietigd.

Met andere woorden, des te lichter de huid en des te donkerder de haren, des te beter een IPL behandeling zal werken. Voor IPL is dit de meest ideale situatie, wat niet wil zeggen dat het niet werkt op andere huid- en haartypes. Het gaat vooral om het verschil in kleur tussen je huid en haar. Zo ben ik getint, maar zijn mijn haartjes zwart en bevatten ze dus nog meer melanine dan mijn huid. In principe is IPL dan mogelijk, check voor de behandeling altijd eerst de gebruiksaanwijzing om te kijken of de Philips Lumea voor jou geschikt is. Op de website kan je dit ook heel snel en gemakkelijk zien.

Met de Philips Lumea die ik nu test kan je zelfs je gezichtshaar behandelen door het speciale opzetstukjes te gebruiken. Deze is voorzien van een speciale filter die de gevoelige huid van je gezicht extra beschermt.

philips lumea prestige review_ - 8Is IPL effectief?

Goed, we weten hoe IPL werkt en voor wie IPL werkt, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk; is het dan ook effectief? En is het ook snel, veilig en pijnloos?

Ik heb de Philips Lumea al eerder getest en ik moet zeggen, ik vind hem erg gebruiksvriendelijk. Natuurlijk moet je even goed de gebruiksaanwijzing doornemen, maar alles spreekt voor zich. Mijn pijngrens is vrij hoog (serieus, ik val nog in slaap tijdens het zetten van een nieuwe tattoo), maar ik heb hem ook getest op vriendinnetjes met een lagere pijngrens en hun eerste reactie is voornamelijk de schrik! Je krijgt namelijk ineens een warme lichtpuls op je huid. Daarna weet je wat je kunt verwachten. Het is dus even wennen, maar het doet absoluut geen pijn en laat de huid ook niet rood of gevoelig achter.

In het begin zit je nog een beetje te hannesen, maar op een gegeven moment heb je de slag te pakken en heb je je oksels binnen 1 minuut gedaan en beide onderbenen binnen 15 minuten. Ik vind dat persoonlijk vrij snel! Lumea is veilig, omdat het een geïntegreerde UV-filter bevat dat de huid beschermt tegen UV-straling. Daarnaast stel je de pulsen in op basis van je huidtype, zodat je het nooit te intens kunt behandelen.

Wat effectiviteit betreft, dat verschilt per persoon. Zoals ik al eerder aangaf is een lichte huid met donkere haren het meest ideaal, en op zo’n huid zal het effect dan ook sneller te zien zijn. Maar, over het algemeen (ongeacht je huid- en haarkleur), zie je na twee keer gebruik al zichtbaar effect en na vier tot vijf behandelingen heb je zo’n 75% minder haargroei. Na de eerste vier tot vijf behandelingen blijft je huid tot wel twee maanden glad en daarna hoef je dus slechts eens per twee maanden te behandelen. IPL is hiermee de ideale manier om de teruggroei van haartjes te vertragen en om je lichaam helemaal summerproof te maken!

philips lumea prestige review_ - 2Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Wat ik mij zelf nog afvroeg, heeft het gebruik van IPL invloed op pigmentvlekken? En mag je ervoor en erna met je huid in de zon? Zijn er verder nog zaken waar je rekening mee moet houden als je jezelf behandeld met IPL?

Pigmentvlekken

Wat pigmentvlekken betreft, de Lumea is gelukkig voorzien van een geïntegreerd UV-filter dat de huid beschermt tegen UV-straling. Daarnaast kan er eigenlijk niets misgaan als je er gewoon voor zorgt dat de instellingen juist zijn ingesteld op jouw huid- en haarkleur. Ik moet zeggen dat ik echt zo’n persoon ben die altijd alles op de hoogste, heetste en hardste stand zet (zo van, dan werkt het beter!) maar in dit geval moet je hier dus echt mee uitkijken en je gewoon houden aan de juiste stand.

Zon

Ook moet je wat voorzichtiger omgaan met de zon. Na een behandeling mag de behandelde huid 24 uur niet in de zon. Draag bijvoorbeeld bedekkende kleding of gebruik de Lumea wanneer je weet dat je de dag erna lekker binnen blijft. Gebruik de Lumea ook niet tot 48u na het zonnebaden. En als je hem na het zonnebaden vervolgens weer gebruikt, let er dan goed op dat je de lichtintensiteit aanpast aan je inmiddels bruiner geworden huid. Met andere woorden, niet zonnebaden (2 dagen) voor en (1 dag) na de behandelingen!

Tattoo’s & smeersels

Als laatste wordt het afgeraden om de Lumea te gebruiken op tattoo’s en gebruik van te voren ook geen crèmes, body lotions en deodorant op het te behandelen gebied. Na de behandeling mag je je verder wel direct insmeren.

philips lumea prestige review_ - 1Zo, dat was een hele bups aan informatie, maar volgens mij zijn nu alle vragen omtrent IPL zo’n beetje beantwoord! Ik vond het in elk geval erg interessant om wat dieper op het onderwerp in te gaan en jullie meer te vertellen over deze manier van ontharing. Als er nog vragen zijn over IPL, stel ze gerust, dan doe ik mijn best om ze te beantwoorden!

Als laatste heb ik nog een video voor jullie opgenomen waarin ik laat zien hoe ik mijn benen summer ready maak!

Ik ben benieuwd wat jullie mening is over IPL, is het iets dat jij zou toepassen? Hoe denk je over IPL-thuisbehandelingen met de Philips Lumea? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

80 Reacties

 1. Sevtap Yikik
  12 juni 2023 / maandag, 12 juni 2023

  Beste Philips lumea Mijn apparaat werkt niet omdat de batterij leeg is en ik kan het niet opladen. Wat moet ik eraan doen? Help alstublieft. Met vriendelijke groet

 2. Parisa
  26 januari 2023 / donderdag, 26 januari 2023

  Hallo,
  Kan die IPL gels (Aloe vera) ook voor apparaten thuis gebruikt worden?

  Hebben jullie er ervaring mee?

 3. leah
  1 januari 2018 / maandag, 1 januari 2018

  Hey!
  Ik vroeg me af of deze informatie ook geldt voor de andere Lumea IPL ontharingsapparaten en niet alleen deze variant?
  Ook ben ik vrij bang aangelegd als het op straling of lichtflitsen afkomt, dus is dit product wel werkelijk zo veilig als het zegt, waarom mag je ervoor en erna niet met je huid in de zon?

  groentjes

 4. 14 maart 2017 / dinsdag, 14 maart 2017

  Hou je het nu nog bij? Vind je dat de haar groei minde is of merk je nog niet echt verschil?

 5. 29 mei 2016 / zondag, 29 mei 2016

  Hoi,

  Ik zag het product op bol.com staan!
  Nou stond er een filmpje bij en daarin werd vermeld dat hij niet geschikt is voor de types met blond , rood en grijs haar. (van natura)
  nou ben ik van natura donkerblond is het product dan helemaal af te raden?

 6. Anna
  24 mei 2016 / dinsdag, 24 mei 2016

  Je was twee jaar geleden toch ook al met de lumea bezig?
  Was je er toen mee gestopt?

 7. Margot
  22 mei 2016 / zondag, 22 mei 2016

  Je kunt beter wat geld bijleggen en het gewoon definitief laten ontharen bij een laserkliniek. Dat is teminste niet zo uitzichtloos als huis IPL-apparaten. Het kost uiteindelijk toch aardig veel tijd elke keer.. Na een laserkuur hoef je er teminste nooit meer naar om te kijken

  • Anoniem
   5 april 2023 / woensdag, 5 april 2023

   Dit is niet waar. Ik heb het 6 jaar geleden professioneel laten laseren voor een paar duizend euro en alle haren zijn weer terug. Door de laserbehandeling raken de haarzakjes permanent beschadigd en komen er dus geen haren meer terug. Wel kunnen er gewoon weer nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit weer nieuwe haren kunnen groeien. Om het resultaat van de laser te behouden wordt elke 1 a 2 jaar een behandelsessie aan te raden, waarbij de nieuwe haartjes worden aangepakt. Je bent er dus niet voor altijd van af en dit kost echt veel meer geld dan een eigen IPL apparaat.

 8. Annemarie
  21 mei 2016 / zaterdag, 21 mei 2016

  Hoi Serena,

  Ik vroeg me af of je de philips lumea overal op je lichaam kunt gebruiken. Zou jij me dat kunnen vertellen?

  Groetjes Annemarie

  • Denise
   22 mei 2016 / zondag, 22 mei 2016

   Hoi! Ik heb de lumea. Je mag het overal gebruiken, behalveh op je borsten en rondom de intieme delen. Je bikinilijn kan wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *