Parfums met Muskus

De geur van muskus wordt omschreven als dierlijk, aards en houtachtig, maar het doet ook het denken aan de geur van een babyhuidje. Ik vind muskus heel zwoel, verleidelijk en exotisch. Het is mijn favoriete geurnoot, ik ben dol op parfums waar muskus in verwerkt zit. Hieronder laat ik mijn favoriete muskus parfums zien en vertel ik wat meer over de herkomst van muskus.

Muskus is misschien wel de meest kostbare dierlijke geurstof ter wereld, maar waar komt het precies vandaan? Het is eigenlijk een heel zielig verhaal, want om muskus te verkrijgen moet namelijk het mannelijk muskushertje gedood worden (nooooh!). Een muskushert is een hertje zonder gewei maar mét kleine slagtandjes. Muskusherten komen voornamelijk voor in Centraal Azië.

Nadat het muskushert is gedood worden zijn buikklieren verwijderd en gedroogd. Deze klieren bevinden zich dicht tegen de geslachtsorganen en zijn bedekt met een laagje haar. De klieren kunnen ook op onschadelijke wijze verwijderd worden onder narcose, waarna het muskushert weer terug in de natuur geplaatst kan worden. Toch gebeurt dit in de praktijk vrijwel nooit. 
Tijdens het droogproces van de verwijderde klieren verkleuren ze van roodbruin naar een zwart korrelig materiaal. Deze ‘muskus korrels’ worden gebruikt om een tinctuur van te maken (alcoholische extractie). Het aroma van het tinctuur wordt intenser naar verloop van tijd, net als een goede wijn die moet rijpen. Het ruikt zo intens krachtig en geconcentreerd dat wij er misselijk van zouden worden, daarom moet het eerst flink verdund worden voordat onze neuzen het kunnen handelen. Pas na de verdunning is het voor onze neuzen lekker. Slechts 3 muskus korrels zijn genoeg voor 1 liter tinctuur, om even aan te geven hoe intens en heftig de geur is.

Om 1 kilo muskus korrels te verkrijgen moeten er maar liefst 30 tot 50 muskusherten gedood worden. Ontzettend veel! Je kunt je voorstellen dat muskus om deze reden een hele kostbare parfumgrondstof is. Pas in 1979 werden de muskusherten als bedreigde diersoort erkend en mochten ze niet meer worden gedood. Het gebeurd stiekem natuurlijk nog wel, maar het wordt goed in de gaten gehouden door de dierenbescherming. Tegenwoordig gebruiken alle parfumhuizen synthetische muskus. Gelukkig maar!

Mijn laatste parfumaanwinst is Orginal Musk van Kiehl’s (prijs €54 voor 50 ml eau de toilette). Het is de signature scent van Kiehl’s, een cosmeticamerk die dit jaar 160 jaar bestaat en oorspronkelijk was begonnen als apotheek. In Nederland bevindt zich slechts een Kiehl’s Store aan de hobbemalaan te Amsterdam, vlakbij de P.C. Hooftstraat.
Original Musk is een blend van allerlei heerlijke geurnoten die mooi bij elkaar passen en goed in elkaar overlopen. De geur begint met een frisse citrusnoot van Bergamot en Neroli (sinaasappelbloesem) waarna het overgaat in het bloemige hart bestaande uit rozen, lelies, ylang-ylang en Neroli. De basis van dit parfum bestaat uit tonkaboon, witte pathouli en uiteraard muskus, de ziel van dit parfum. Original Musk is een parfum dat fris begint, overgaat in lichte, exotische bloemen en vervolgens vermengd met de zwoele, verleidelijke basis. Musk overheerst in dit parfum, maar wordt prima bijgestaan door de andere geurnoten. Sterker nog, zonder de andere geurnoten zou het maar een saaie boel zijn.

Een andere muskus topper is natuurlijk White Musk van The Body Shop. Elk jaar brengt TBS een nieuwe variant op White Musk uit en dit jaar was dat wederom White Musk Blush (deze limited edition werd in 2007 geïntroduceerd).

White Musk heeft witte muskus in zowel de top-, hart- en basis. Verder bestaat de geur uit lichte exotische bloemengeuren zoals jasmijn, lelie, roos en ylang-ylang. De basis bevat een poederachtige noot van Iris en een zoete noot van vanille. Het geheel is een perfecte blend van voornamelijk muskus ondersteund met heerlijke bloemengeuren. De geur is fris en zwoel tegelijk, heel verleidelijk en vrouwelijk en sexy. White Musk is mijn all time favourite!

White Musk Blush opent met een frisfruitige topnoot van bergamot, appel, mandarijn en een snufje kaneel. De top gaat vervolgens over in een bloemig hart bestaande uit wilde roos, freesia en witte viooltjes. De basis bestaat uit witte muskus, sandelhout, vanille en amber. Zoals je aan de geurnoten kan zien lijkt White Musk Blush eerder een geheel andere geur dan een variant op de originele White Musk.

Ik vind de geur persoonlijk niet naar het origineel ruiken, maar Blush is desalniettemin een heerlijk parfum. Muskus in combinatie met de zwoele, ietwat zoete houtgeur van sandelhout is een topper, maar ik ben zelf nooit zo kapot van amber in een parfum. Toch klopt de geur perfect, alles loopt naadloos in elkaar over en ik denk dat meiden die liever gaan voor een vleugje muskus (in plaats van een overheersende muskus geur) erg tevreden zullen zijn over Blush.

Ga je echter all the way voor een echte muskus geur, kies dan voor Original Musk van Kiehl’s of voor White Musk van The Body Shop. Original Musk is vergeleken met White Musk wat zwoeler, exotischer en minder fris. Het doet me denken aan een geur uit een Arabisch sprookje. White Musk is wat frisser, speelser en lichter, vergeleken met het parfum van Kiehl’s. Probeer trouwens ook eens White Musk van Jovan of van Alyssa Ashley, mocht je deze geuren een keer tegenkomen in de winkel. Deze parfums zijn evenals de bovengenoemde parfums heerlijke muskus geuren.
Voor welke geurnoot val jij als een blok? Ik heb een zwak voor muskus. Lees hier alles over parfum analyse (klik!), een manier om erachter te komen welke geurnoten jij aantrekkelijk vind in een parfum, erg handig bij het kiezen van een nieuw parfum.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *