Ooglidcorrectie update – hoe verloopt het herstel?

Ruim 3 maanden geleden ging ik onder het mes voor mijn (boven) ooglidcorrectie, dus dit leek me een goed moment voor een update. Benieuwd hoe ik er 3 dagen na deze operatie uitzag? Lees dan dit artikel even door: ooglidcorrectie – de meest gestelde vragen en antwoorden.

Ik heb de eerste 2 weken na de operatie elke dag de voortgang van het herstel vastgelegd en dit samengevoegd in een video. Klik hier om deze video te bekijken.


Ooglidcorrectie – hechting verwijderen

Zoals je in bovenstaande video kunt zien mochten de hechtingen er na precies 7 dagen uit. Dit deed absoluut geen pijn en ging erg soepel. Ze werden er met een paar seconden uitgetrokken en ik stond letterlijk met 10 minuten weer op straat. Easy peasy! Na het verwijderen van de hechtingen verdwijnt de zwelling nog wat sneller, een fijne bijkomstigheid.

Hoe dikker je huid, des te meer zwelling je hebt. Ik heb een erg dikke huid en daarom had ik na het verwijderen van de hechtingen zeker nog 2 weken last van milde zwelling. Maar, elke dag werd het weer iets minder en leek ik steeds meer op mezelf.

Ooglidcorrectie – wanneer mag ik weer make-up gebruiken?


Twee weken na de operatie mag je, zolang de wond geheeld is, make-up gebruiken. Hiermee kun je eventuele blauwe of inmiddels gele plekken én het litteken camoufleren. Nu heb ik door mijn getinte huid wat meer pigment in mijn huid zitten en ik wist van te voren dat het litteken niet 1-2-3 zou verdwijnen. Mijn huid is zeer gevoelig voor hyperpigmentatie (zelfs een muggenbult waar ik niet eens aan heb gekrabd levert al een donkere plek op) en mijn littekens worden altijd eerst nog wat donkerder voordat ze heel langzaam ophelderen.

Mijn litteken is momenteel nog vrij zichtbaar, maar met concealer en oogschaduw zie je er eigenlijk niets meer van (tenzij je heel dichtbij staat en weet waar je moet zoeken).

Er zijn dagen dat ik helemaal geen make-up draag en gewoon zo boodschappen ga doen. Je hebt je ogen vaker open dan dicht, dus ik heb het idee dat die lijnen boven mijn ogen niet eens zo erg opvallen. En ik schaam me er ook niet voor, trouwens.

Ooglidcorrectie – hoe lang tot het litteken verdwijnt?


Twee weken na de operatie mag je ook beginnen met smeren. Er wordt aangeraden om de huid, het litteken, soepel te houden en tegelijkertijd de hyperpigmentatie aan te pakken met een Vitamine E crème. Veel mensen raden de PCLE crème van Biodermal aan. Zelf heb ik de crèmes gebruikt die ik op dat moment op mijn gezicht smeerde; het restje smeerde ik dan even boven mijn ogen. Ik wissel vaak af met skincare dus dit is de afgelopen weken van alles geweest, van een vitamine C serum tot een dark spot solution. Ik heb het idee dat het wellicht iets heeft geholpen, maar dat het vervagen van dit litteken vooral tijd nodig heeft. Bij mijn moeder heeft het een half jaar geduurd voordat haar litteken huidkleurig/onzichtbaar werd, dus ik wacht geduldig af. Trusting the process, zal ik maar zeggen!

Hoe verloopt het herstelproces van een ooglidcorrectie?

Als je ook een (boven) ooglidcorrectie overweegt kan ik me voorstellen dat je wilt weten hoe het herstelproces bij jou zal verlopen. Dit verschilt uiteraard per persoon. Sommige mensen hebben erg veel last van blauwe plekken, weer anderen van erg veel zwelling (dat had ik dus!) en er zijn ook mensen die naderhand amper zwelling en blauwe plekken krijgen.

Blauwe plekken schijn je te kunnen voorkomen (of in elk geval sterk verminderen) door 2 weken van te voren Arnica tabletten te slikken als supplement. Arnica is een homeopatisch geneesmiddel en wordt gemaakt van een plantje genaamd Valkruid. Het is een geneesmiddel dat erg vaak wordt voorgeschreven in de plastische chirurgie wereld. Ik heb dit zelf niet ingenomen (was het helemaal vergeten ook), maar onder het mom van ‘better safe then sorry’ zou je het kunnen proberen om erge bloeduitstortingen tegen te gaan.

Hoe bereid ik me voor op een ooglidcorrectie?

Als je een ooglidcorrectie op de planning hebt staan zou ik ZEKER een hele week vrij nemen en er ook voor zorgen dat er iemand is die de eerste 3-4 dagen wat van jouw taken kan overnemen (zoals de zorg voor je kinderen en het uitlaten van je hond). De tweede dag na de operatie is vaak het zwaarst want dan is de zwelling het grootst. Je moet elk uur 10 minuten koelen en dan lig je dus sowieso plat op bed of de bank, en je oogleden zijn ZO zwaar dat je hier echt heel moe van wordt. Je zal merken dat je de eerste dagen na het koelen er meteen een dutje achteraan wilt plakken.

Ook al is de operatie zelf zo gepiept (met een half uur sta je weer buiten) en worden er slechts 2 mini reepjes vel verwijderd, het is en blijft een OPERATIE en je lichaam moet daar nu eenmaal van herstellen. Ik vind dat je een ooglidcorrectie maar beter iets te serieus kunt nemen dan andersom, want dan kan het altijd nog meevallen.

Ik kreeg afgelopen maand een DM van iemand die in Luxemburg woonde en zich in België liet opereren, en haar arts wilde haar 1 dag na de operatie alweer laten werken (als kleuterleidster). Echt NO WAY IN HELL dat dit een goed idee is.

Na zo’n 5 dagen zijn de meeste mensen, ondanks dat er dan nog wel zwelling is, weer wat actiever. Na 7 dagen, als de hechting is verwijderd, gaan de meeste mensen terug naar werk. Maar persoonlijk, als het werk dat toelaat, zou ik 2 weken vakantie nemen. Maar goed, ik had dan ook wel erg veel last van zwelling, en dat is lang niet bij iedereen het geval.


Anyways, ik wilde jullie graag updaten over mijn ooglidcorrectie en een realistisch beeld scheppen van het herstelproces. Niet om jullie af te schrikken, maar dan weet je gewoon een beetje wat je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden op een dergelijke operatie.

Als jij ook een ooglidcorrectie hebt ondergaan; hoe vond je jouw herstelproces? Wat zou je achteraf anders  hebben gedaan en willen aanraden aan mensen die dit nog willen laten opereren?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

43 Reacties

 1. Lenny
  5 september 2022 / maandag, 5 september 2022

  Hoi Serena, erg bedankt voor je uitgebreide uitleg/verhaal. Ik wil al lang een ooglift, maar vanwege mijn getinte huid durf ik dat niet ivm de erge littekens. Maar bij jou is het goed gegaan, wat mij wat vertrouwen geeft. Ik kan helaas je video niet zien, want ik heb geen instagram. Is er een andere manier waar ik je video kan zien?

  Gr. Lenny

 2. Lotti
  17 februari 2022 / donderdag, 17 februari 2022

  Mooi resultaat! Ik heb gisteren een plasma behandeling aan de ogen ondergaan en zag dat jij dit in het verleden ook hebt gedaan. (Ik heb nu ook enorme last van zwelling). Ik ben even benieuwd waarom je dan nu toch gekozen hebt voor een chirurgische ooglidcorrectie. Zag je te weinig resultaat met de plasma behandeling?

  • Serena
   Auteur
   18 februari 2022 / vrijdag, 18 februari 2022

   Ja het was te subtiel en inmiddels ook alweer jaren geleden. Als je een ooglidcorrectie kan doen, zou ik altijd daarvoor gaan aangezien dat blijvender is. Tot die tijd is plasma een prima oplossing

 3. Merel
  10 februari 2022 / donderdag, 10 februari 2022

  Vind je niet dat ze teveel huid hebben weggehaald? Je ogen zien er nu wel heel anders uit.

  • Serena
   Auteur
   15 februari 2022 / dinsdag, 15 februari 2022

   Ja, dat is wel de bedoeling, dat ze er na de operatie anders uit zien 😉
   Nee, dit is precies goed. Ik kan mijn ogen nog dicht doen dus er is zeker niet te veel weggehaald.

   • Jac
    9 mei 2022 / maandag, 9 mei 2022

    Had jij de eerste weken na de OP ook dat je ogen net niet helemaal dicht konden?

    • Serena
     Auteur
     23 mei 2022 / maandag, 23 mei 2022

     Nee daar had ik geen last van.

 4. Alina
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Ik vind het er al heel mooi uitzien! Ik heb net als jij hooded eyes die steeds meer gaan hangen. Dit lijkt me op termijn een fijne oplossing maar vind het ook best een ingrijpende ingreep wat me wel aan het denken zet (al leek de zonnebril die jij de eerste dagen op had wel een goed idee om nog een beetje propriate over straat te gaan haha). Dank in ieder geval voor deze vlog en je openheid hierover!

 5. Elise
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Ik had altijd het idee bij een ooglidcorrectie dat dit een kleine ingreep is. En dat is wellicht ook wel zo. Maar door het woordje ‘klein’ lijkt het net alsof het herstel “niets” is. En dat blijkt hieruit wel dat je echt wel goed de tijd en aandacht moet nemen voor het herstel! Dat is iets wat ik niet verwacht had. Ook weer goed om te weten dus!

 6. Emma
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Goed om alle info te lezen. Als ik hier straks last van zal krijgen ben ik dit ook van plan om te doen. Maar dan wel in mijn vakantie waarin ik toch niks hoef te doen en niemand me hoeft te zien haha. Ben eigenlijk echt een bange poeperd maar hier zou ik me overheen zetten want het resultaat is zo goed.

 7. Mila
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Bedankt voor je eerlijke ervaring, ik ben ook van plan om dit jaar een ooglidcorrectie te ondergaan. Volgende maand staat mijn intake gepland.

 8. Aletta
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Wat heelt het mooi zeg! Dit ga ik ook wel nodig hebben, voel mn oogleden echt al op m’n wimpers hangen sinds een paar jaar en trek continu m’n wenkbrauwen op ?

 9. Romy
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Wat een fijn artikel! En wat een mooi naturel effect heeft het bij jou.
  Die tip van neem 2 weken vrij, helemaal mee eens neem wat tijd voor jezelf en laat je lichaam herstellen. Ik zie soms ook verhalen over bevallen moeders die trots vertellen dat ze smorgen zijn bevallen en savonds weer op de fiets naar de winkel zaten dan denk ik ?‍?? whut! Gun je zelf en je lichaam wat rust en herstel tijd.
  En die arnica tip moet ik onthouden zou het ook helpen als je heel snel blauwe plekken krijgt door stoten? Ik ben nogal onhandig en heb een lichte huid waardoor blauwe plekken altijd echt blauw zijn en heel erg opvallen.
  Ik ga het maar eens proberen!

 10. Anneloes
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Wat een super leerzame post. Ik werk zelf als optometrist in een ziekenhuis. Een van onze artsen voert deze operatie wel eens uit, maar wel pas bij een medische indicatie (wanneer ze over de helft van de pupil hangen). Ik heb dus heel weinig ervaringen gehoord. Heel fijn om het verhaal eens van de andere kant te lezen! Ook goed om te weten hoe het herstel is verlopen en waar je rekening mee moet houden.
  Het is heel mooi geworden. Fijn dat je het zelf ook zo ervaart!

 11. Gina
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Heel fijn om jouw ervaring te lezen in de post, het is toch bij iedereen anders. Ik ben zelf 29 en heb vorig jaar ook een ooglid correctie gedaan. Ik heb er noooit spijt van gehad! Overhangend oogleden zitten in de familie dus ik wist dat ik dit ooit zou gaan doen, na jaren te twijfelen uiteindelijk de knoop doorgehakt. Zelf heel blij met het natuurlijke resultaat. Mensen die me niet kennen, zullen niet zien dat ik dit gedaan heb. De eerste week van het herstel vond ik wel even heftig met die half dichte ogen en continu koelen, maar achteraf is het het zeker waard.

 12. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Het ziet er echt super mooi uit zeg! Geeft je echt een mooie open blik 🙂

 13. Lia
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  ik ben begin 30 en heb het ook een jaar of 3 geleden laten doen en ik ben nog steeds er zo enorm happy mee! het litteken is echt alleen nog maar een dun streepje en eigenlijk na een paar maand was het voor anderen niet zichtbaar tenzij ik ze er op wees dat het er zit.
  Maar echt zoooo heerlijk geen migraines meer van steeds de wenkbrauwen omhoog te moeten houden 😀

 14. Mayté Bogaert
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Wow, dit is echt een geweldig interessante blogpost. Mijn mama twijfelt om dit ook te gaan doen dus liet ik dit aan haar zien, ze is nu nog meer overtuigd om dit te gaan doen dus heel erg bedankt voor dit eerlijk verhaal van jou! De foto’s erbij zijn echt handig want zo weet men mama meteen wat te verwachten erbij.

  Heel erg bedankt
  Groetjes vanuit België
  Mayté x

 15. ikrame
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Zelf heb ik geen last van hooded eyes, maar wel van enorme donkere kringen onder mijn ogen. Ik heb veel gelezen en geïnformeerd over een traangoot filler behandeling.
  Dit geeft me toch nog klein duwtje om de stap ooit te zetten. Idee dat ze in de buurt van je ogen gaan “rommelen” blijf ik maar eng vinden! En ook idee van, goh is het nou echt nodig? er zijn veel ergere dingen die je kunt hebben, helpt dan ook niet om die stap te zetten.
  Jouw ingreep is natuurlijk wel veel ingrijpender dan een filler onder je ogen, maar denk ook fijn voor alle twijfelaars die dat duwtje nodig hadden hiervoor. Want het resultaat is echt fantastisch 🙂

 16. Janna
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Ik heb ook een potje aangelegd om dit te laten doen dit jaar! Ben nogmaals afgewezen door de verzekering. Reden: te jong. Mijn oogleden hebben wel de keuring doorstaan. Het is erg genoeg om niet meer cosmetisch te zijn. Nu is mijn leeftijd een dingetje. Over 5 jaar heb ik meer kans. Dan betaal ik het zelf wel.

  Ben wel blij met jouw blogposts over jouw ervaringen. Zo weet ik wat me ongeveer te wachten staat.

  Ik kan niet wachten om wat licht in mijn ogen te krijgen en mijn wenkbrauwen te kunnen ontspannen. ?

 17. Tessa
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Super fijn en duidelijk uitgelegd! Mijn moeder wilt dit ook graag dus laat haar dit zeker lezen, denk dat ze hier genoeg info uit kan halen.

 18. Britt
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Wat een mooi resultaat! Ziet er heel netjes uit.

 19. Kim
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Vind het er al heel netjes uitzien!
  Fijn dat je zo uitgebreid verslag doet, ik moet er op den duur ook aan geloven, des te ouder ik word des te meer mijn oogleden gaan hangen. Door jouw ervaring weet ik goed wat ik dan kan verwachten, thanks daarvoor!

 20. puk
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Ik ga gewoon knoop doorhakken en intake afspraak maken bij jouw hetzelfde dokter. Ik zit er heel erg mee en wil weer een open ‘blik’ – Je hebt echt een mooie resultaat van gekregen dus, spannend!! Nog ff beetje doorsparen en maak ik afspraak! ??

 21. Sharweena
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Ik lees echt al jaren u blog, maar heb zelf nog geen ooglidcorrectie nodig. Mijn moeder zit er wel al een tijdje over na te denken en dan helpt z’n blogpost met voortgang als geroepen. Ik zal het haar snel laten lezen!

 22. Iris
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Super fijn deze post en een prachtig resultaat! Ik wil dit over een paar jaar ook laten doen! Lijkt me ook geweldig als je daarna wat mooiere eyeliner wings kan zetten. En wat minder snel moe lijkt.

 23. Amanda
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Fijn dat je het kon laten doen en er zo happy mee bent! Je wilt er natuurlijk op je allerbest uitzien

  • Melany
   24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

   Ik heb me mede dankzij jou er ook maar in verdiept. Ik heb overhangende oogleden en zie er altijd wat moe uit. Ik zou ook zo graag een mooie frissen oogopslag hebben! Hopelijk dit jaar genoeg gespaard!

 24. Shirley
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Heel interessant artikel! Ik weet dat ik dit later ook graag wil doen, heb er nu nog niet heel veel last van. Hierdoor kijk ik er wel minder erg tegen op. In je hoofd maak je dingen altijd groter dan dat ze zijn en met jouw artikel (en de filmpjes) kan ik het goed relativeren. Dankjewel voor je openheid en het delen!

 25. Dominique
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Mooi! Het ziet er heel natuurlijk uit?

 26. anouk
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Wat fijn dat je hier een blog over hebt geschreven. Ik twijfel al een tijd. Wil het graag, maar ergens ook enorm spannend!

 27. Anneke
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Ik vind deze blog écht top. Zo fijn hoe je dit zo open en eerlijk maar vooral realistisch met ons deelt!
  Gezien mijn genen (beide ouders flink last van overhangende oogleden) zie ik mezelf dit in de toekomst écht nog wel eens doen.
  Ik ben ook wel, ook door jou, nieuwsgierig nog naar de Plexr behandeling!
  In ieder geval thanks voor deze!! ?

 28. Christine
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Wat fijn hoe eerlijk en open je bent! Wat een verschil ook, ziet er prachtig uit!

 29. Esther
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Dat is mooi genezen zeg! Mijn zusje wil dit ook laten doen. Dus zal haar je post laten lezen.

 30. Amber
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Het eindresultaat mag er zijn Serena! ??

 31. Jessica
  19 januari 2022 / woensdag, 19 januari 2022

  Leuke update, ziet er netjes uit

 32. Kim
  14 januari 2022 / vrijdag, 14 januari 2022

  Mijn man heeft vorig jaar in de zomer een dubbele ooglidcorrectie laten doen (boven en onder tegelijk). Hij heeft er 3 weken verlof voor genomen en dat was nodig! Het herstel liep helaas niet zo fijn. Hij had een gesprongen ader onder zijn ooglid, dat gaf een bult die ettelijke weken bleef staan en daarnaast heeft hij weken met bloeddoorlopen ogen rondgelopen. Omdat hij als arbeider veel moet heffen, heeft hij zelfs nog een week extra ziekteverlof gekregen. Nadat alles was weggetrokken, zag het er super uit maar wat een hel was dat herstel! En je kent zieke mannen… 😉

 33. Rosanne
  14 januari 2022 / vrijdag, 14 januari 2022

  Ik heb ook een boven ooglidcorrectie gehad. Bijna 3 maanden geleden nu. De ingreep zelf vond ik enger dan ik had verwacht. De prikken voor de verdoving (4 bij elk oog) voelde ik echt wel even, voornamelijk voelde het alsof er heel veel water boven je oog werd ingebracht. Niet perse overdreven pijnlijk, maar niet echt lekker. Ik heb veel gekoeld de eerste week, met zakjes doperwten. Dat hielp zeker. Pijn was echt nihil, alleen dezelfde middag toen de verdoving uit was gewerkt deed het ff zeer. De hechtingen eruit vond ik trouwens echt pijnlijk! De hechtingen die eruit moesten na mijn bevalling gingen een stuk soepeler haha.
  Het valt me wel tegen hoe erg de littekens nog aanwezig zijn bij mij. Ik had aan de zijkant zeg maar ook overhangend vel dus dat hebben ze ook wegggehaald, het litteken valt dus niet volledig in mijn oog plooi. Het is nog rood. En als het koud is voel ik ze ook!
  Ik ben wel heel blij met hoe het is geworden, tis echt een verschil!

 34. Susan
  14 januari 2022 / vrijdag, 14 januari 2022

  Ja, wil ik zeker ook doen maar de kosten houden me tegen. Tips daarvoor zijn zeker welkom want de prijzen lopen nogal uiteen. Leuke update Serena. Ik vind het bij jou heel mooi en je wordt er ook jonger van. Niet dat dat nodig is want je was al prachtig, maar toch vind ik je open blik echt nog mooier zo.

 35. Wendy
  13 januari 2022 / donderdag, 13 januari 2022

  Voor de littekens heb ik bij de controle een recept gekregen voor siliconengel. Dat werkt echt goed, de littekens zijn echt glad en soepel, maar ook zeker minder zichtbaar geworden. Sneller dan met de littekencreme van biodermal!

  Ik heb een boven en onderooglid correctie tegelijk laten uitvoeren en heb voor de vochtophoping/zwelling een verwijzing voor oedeemtherapie gekregen.
  Dit is ook echt een aanrader om sneller van de zwelling af te komen!

  • Linda
   20 januari 2022 / donderdag, 20 januari 2022

   Hi Wendy, ik zit ook te denken aan een boven- en onderooglidcorrectie en ben benieuwd hoe lang de zwellingen en evt beurse plekken bij jou hebben geduurd? Natuurlijk is het bij iedereen anders, maar ik kan mij ook voorstellen dat dit langer of anders is dan alleen een bovenooglidcorrectie. En hier is niet zoveel info over te vinden als een bovenooglidcorrectie. Heb je de verwijzing voor oedeemtherapie via de kliniek gekregen?

   Groetjes, Linda

 36. Evelien
  13 januari 2022 / donderdag, 13 januari 2022

  Ik had nooit gedacht dat t mij zou overkomen (geen hooded eyes) maar m’n oogleden beginnen ook steeds meer te hangen. En mijn eczeemhuid ziet die plooi echt als de perfecte vakantiespot. Ik ga het over een paar jaar ook zeker doen. En trouwens, als Belg moet je toch gewoon een ziekmelding van je arts kunnen krijgen, aangezien t concept Arbo alleen in Nederland bestaat?

 37. Rita
  13 januari 2022 / donderdag, 13 januari 2022

  Goed en duidelijk uitgelegd. Ik ben zo blij dat ik een ooglidcorrectie heb gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *