Ooglidcorrectie: de meest gestelde vragen + antwoorden

Afgelopen dinsdagmiddag heb ik een ooglidcorrectie gehad. Iets dat ik al jaren wilde laten doen, omdat ik van kleins af aan altijd al overhangende oogleden heb gehad (ik heb Indische roots wat daar ongetwijfeld mee te maken heeft). Naarmate ik ouder werd begonnen mijn oogleden steeds meer te hangen. Zo erg zelfs, dat ze op een gegeven moment op mijn wimpers terecht kwamen.

Om dit te compenseren ben ik (onbewust) mijn wenkbrauwen gaan optrekken. Afgelopen jaar eiste dit zijn tol; eind van de dag had ik last van hoofdpijn en leken mijn ogen achteruit te zijn gegaan want ik moest me meer inspannen om dingen goed te kunnen zien. Na een bezoekje aan de opticien bleek er niets mis met mijn ogen (of nou ja, ze waren in elk geval niet achteruit gegaan). Toen pas legde ik de link dat de hoofdpijnen, de oogvermoeidheid en het verminderde zicht te maken moest hebben met mijn overhangende oogleden en het godganse optrekken van mijn wenkbrauwen.

Ik had mezelf altijd een soort ‘grens’ gegeven, want ik vond een ooglidcorrectie voor mijn 40e levensjaar een beetje te ijdel. Maar nu ik dus ook fysiek last had van mijn overhangende oogleden vond ik het onzin om hier nog 3 jaar mee door te lopen. Het was tijd. Toen ik via mijn Instagram uitsprak dat ik graag een ooglidcorrectie wilde laten uitvoeren bleken er eigenlijk heel veel vrouwen te zijn die dit ergens in hun 30e levensjaar hebben laten doen of er heel erg over aan het nadenken waren. Ineens leek het dus helemaal niet meer zo gek om dit op mijn 37e te laten doen. En hoe gek het ook klinkt, dat was toch wel een opluchting voor mij, en misschien wel het laatste duwtje in de rug om dan toch maar die afspraak te maken voor het consult.


Anyways, het is inmiddels achter de rug en ik ben momenteel aan het ‘recoveren’. Want ja, de eerste dagen na je operatie zie je eruit alsof je twee stompen op je oog hebt gehad. Mijn moeder noemde me al ‘kindje Dracula’ en mijn vriend plaagt me met ‘Serenastein’, hahaha! Gelukkig rennen Marshall en Cameron niet van me weg en herkennen ze me gewoon als hun mama. Ik was echt bang dat ze zouden huilen of me niet meer zouden herkennen, maar dat viel dus echt heel erg mee.

Via Instagram kreeg ik heel veel vragen binnen over mijn ooglidcorrectie en het leek me handig om die hier even centraal voor jullie te beantwoorden. Zo kunnen jullie het later ook weer gemakkelijk terugvinden en -lezen.

1. Wat kost het en krijg je het vergoed?
De kans dat een ooglidcorrectie anno 2021 nog vergoed wordt is nihil. Proberen kan altijd, maar ik zou zeggen bespaar je de tijd en energie en begin maar vast met sparen. En wat moet dat dan kosten? Dat verschilt per kliniek. Bij Faceland kan het al vanaf €425,- en bij de Velthuis kliniek kost het €1250,-. En dan zijn er heel veel andere klinieken die prijzen vragen tussen de €600,- en €1000,-. Bij Faceland wordt de operatie uitgevoerd door een cosmetisch arts en bij Velthuis kliniek door een plastisch chirurg. Een plastisch chirurg heeft 10 jaar meer opleiding genoten en daarbij ook de nodige ervaring opgedaan. Dit verklaart onder andere het prijsverschil.

Mijn moeder is een aantal jaren terug zeer goed geholpen bij Velthuis kliniek en daarom wilde ik hier ook heel graag geopereerd worden. Nu moet ik wel eerlijk zijn en jullie vertellen dat ik mijn ooglidcorrectie van ze heb gekregen in ruil voor een Reels. Maar ik ben ook eerlijk als ik zeg dat ik het gewoon uit eigen zak had betaald als ze mij dit niet hadden aangeboden. Voor wie je ook kiest, het is altijd belangrijk om reviews van een bepaalde kliniek te checken (dat kan bijvoorbeeld via Trustpilot.com) of om op de behandelaar zelf te checken (via kliniekervaringen.nl). En vraag ook zeker rond in je omgeving want mond-tot-mond reclame blijft toch altijd het beste!

Zelf ben ik behandeld door Dr. Jacques van der Meulen en ik ben zeer tevreden. Aardige en professionele vent, schept een realistisch beeld van het eindresultaat en heeft mijn oogleden symmetrisch gemaakt en super netjes gehecht. Mijn littekens zijn keurige, fijne lijntjes.


2. Plaatselijke of algehele narcose?

Over het algemeen wordt een ooglidcorrectie uitgevoerd onder lokale verdoving, maar als je erg bang bent voor de procedure is het bij sommige klinieken ook mogelijk om een ooglidcorrectie onder algehele sedatie/narcose te ondergaan. Dit kost uiteraard aanzienlijk meer (ik vermoed zeker het dubbele).

3. Doet het pijn?
Ik kreeg 2 prikken naast mijn oog, ter hoogte van mijn slaap. De pijn is te vergelijken met een verdoving bij de tandarts; venijnig. Not gonna lie. Gelukkig duurt de prik maar eventjes en daarna voel je compleet niets van de hele operatie. Ja, je voelt dat de chirurg wat aan het doen is (je voelt wat druk en beweging), maar ABSOLUUT geen pijn. Pijn is echt de minste zorg, trust me. Na de operatie voelde ik een branderig gevoel bij de hechtingen, alsof je oogleden lichtjes verbrand zijn door de zon. Ik nam daarom 2 paracetamolletjes en weg was dat gevoel. Ook nog 2 paracetamol voor het slapen gaan. De volgende dag was het branderige gevoel weg en was pijnstilling voor mij niet meer nodig.

4. Hoe lang duurt de ingreep?
Je moet een half uur voor de operatie aanwezig zijn. De operatie zelf duurt gemiddeld een half uurtje.

5. Hoe lang duurt het herstel en wanneer ben ik weer ‘toonbaar’?
Je ziet er 3 dagen behoorlijk gehavend uit, denk aan opgezwollen oogleden en roodheid en blauwe plekken. Daarna neemt de zwelling flink af, maar verdwijnt nog niet helemaal. Eén week na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Als de wond dicht blijkt, mag je na die week al met anti-litteken crème smeren en kun je eventueel ook wat make-up gebruiken om roodheid en blauwe (of inmiddels gele en groene) plekken te verdoezelen. De meeste mensen gaan na 1 week weer aan het werk en vinden zichzelf dan weer toonbaar. Maar ik denk dat het zeker zo’n 2 weken duurt voor alle roodheid en blauwe plekken compleet zijn verdwenen en de zwelling is pas na 6 weken echt helemaal verdwenen (maar tot die tijd echt heel subtiel aanwezig).

GELUKKIG IS ER ALTIJD NOG DE ZONNEBRIL!

6. Wat kan ik verwachten van het resultaat?
Heel simpel: geen hangende oogleden meer. Een frisse, minder vermoeide blik en minder oud uitziend hoofd. Een ooglidcorrectie zorgt echter NIET voor een lift. Als je voor de spiegel staat en je zet je vingers bij je slapen en trekt deze omhoog: dit resultaat krijg je dus niet. Een realistischer beeld is om een wattenstaafje te pakken en puur en alleen je ooglid wat op te tillen. Dat is wat je kunt verwachten.

7. Na hoeveel jaar moet ik opnieuw een ooglidcorrectie uitvoeren?
Naarmate je ouder wordt zal ook je huid weer wat slapper worden en door de zwaartekracht gaan zakken, dus de meeste mensen moeten het gemiddeld elke 15 jaar herhalen. Ik ben 37 jaar dus vermoed dat ik het rond mijn 52e weer zal ‘moeten’ herhalen. Helemaal prima. Dan zijn mijn jongens ook volwassen dus die kunnen dan voor zichzelf zorgen én hun lieve moedertje verzorgen de eerste dagen na de operatie.

8. Lijk ik hierna nog wel op mezelf?
Iedereen die ik ken en die een ooglidcorrectie heeft laten uitvoeren, lijkt hierna gewoon op zichzelf. Alleen dan een wat meer uitgeslapen versie van zichzelf. Ik kan nog niet over mezelf spreken aangezien het pas 3 dagen geleden is dat ik ben geopereerd, maar zal jullie de resultaten snel laten zien en dan mogen jullie zelf oordelen.

9. Wat is de beste leeftijd om deze ingreep te laten doen?
Een paar jaar geleden was ik met mijn moeder mee op consult (voor haar ooglidcorrectie destijds) en dacht ik, meteen even vragen of ik ook al kan. Maar toen zei de chirurg dat mijn huid nog te veerkrachtig en te jong was waardoor het niet over het litteken zou vallen en het litteken dus altijd goed zichtbaar zal blijven. Ik was toen 32 jaar en hij adviseerde me om nog enkele jaren te wachten. Nu is elk lichaam en elke huid weer anders, dus wie weet is jouw huid er al wel klaar voor op je 25e. Who knows?! Op het moment dat je je eraan stoort, of het nu puur cosmetisch is of dat je er ook fysieke klachten bij hebt, kun je het beste een consult inplannen. Zij zijn de expert en zij kunnen je vertellen of je nog even moet wachten of dat het al kan.

Nu is het wel zo dat ALS het kan, en je wilt het graag laten doen, ik persoonlijk niet te lang zou wachten. Want hoe langer je ermee wacht, des te groter het stukje vel zal zijn dat verwijderd moet worden voor het gewenste resultaat. En hoe groter het stukje vel, des te groter je litteken.

Ik hoop dat ik jullie vragen zo voldoende heb beantwoord, maar mochten er andere vragen over mijn ooglidcorrectie stel ze dan gerust in de comments. Ik ga weer even rusten met een zakje diepvries doperwtjes op mijn ogen.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

19 Reacties

 1. 22 augustus 2023 / dinsdag, 22 augustus 2023

  Wat moedig dat je de stap hebt genomen voor een ooglidcorrectie! Bedankt voor het delen van je ervaring en nuttige informatie. Het is fijn om te lezen dat je tevreden bent met het resultaat en dat je de vragen van je volgers beantwoordt. Jouw eerlijkheid en advies over het kiezen van een kliniek en de herstelperiode zijn zeer waardevol. Blijf goed herstellen en geniet van je vernieuwde blik!

  Met vriendelijke groet,

  Carla

 2. Carina
  31 maart 2022 / donderdag, 31 maart 2022

  Hoi Serena,
  Ik zelf heb 4 dagen geleden een ooglidcorrectie laten doen.
  Mijn gezicht is bont en blauw geworden. Ik had dikke donkerpaarse vocht zakken onder mn ogen en zwellingen. Nu na 4 dagen zijn de vocht zakken wel weg maar mijn gezicht is geel en paars. Echt heftig.
  Ik ervaar herstel als helemaal niet fijn. Het trekt enorm ook.
  Ik zie ook dat het bij jou een stuk netter is gedaan dan bij mij…
  Heb denk ik wel spijt nu.
  Ogen tranen steeds en doen pijn, beetje onstoken gevoel en tranerig….

 3. M
  7 januari 2022 / vrijdag, 7 januari 2022

  Heb je toevallig ook een artikel over laserontharing?

 4. Tiffany
  30 november 2021 / dinsdag, 30 november 2021

  Hoi serena,

  Wat grappig om te lezen dat je pas geleden ook een ooglidcorrectie hebt gedaan. Terwijl ik dit typ, hang ik zelf op de bank omdat ik afgelopen vrijdag zelf geholpen ben aan mijn ogen, samen met mijn moeder (familieconsultje). Ik ben zelf 27 en helaas ook ermee geboren. Ik trok ook altijd mijn wenkbrauwen omhoog, waardoor ik ook fronsrimpels heb gekweekt haha. Maar goed, dat zij dan zo. Hoe gaat het herstel? Het ziet er wel al super goed uit! Krijgen we ook voor en na foto’s te zien??

  Ik was trouwens 10 dagen voor de operatie begonnen met arnica druppels. Heb jij ook iets specifieks gedaan voor je operatie?

 5. a
  27 oktober 2021 / woensdag, 27 oktober 2021

  Heb net als jij altijd hoofdpijn gehad aan het einde van de dag doordat ik mijn wenkbrauwen omhoog trok omdat de oogleden zo oncomfy hingen, of omdat ik er anders vermoeid uitzag of boos uitzag.
  Heb het zelf op mijn 31ste laten fixen en nu 2 jaar later ben ik er nog steeds enorm blij mee!
  Geen hoofdpijn meer! en eerlijk gezegd vind ik het nu ook gewoon mooier 😀 voorheen zag je maar weinig van mijn oogschaduw en nu heb ik toch een stukje extra dat zichtbaar is 🙂

 6. Engelhard
  13 oktober 2021 / woensdag, 13 oktober 2021

  Hoi hoi!
  Ik kwam bij dit artikel door je plexr ervaring. Wel een beetje schokkend dat je dit 5 jaar na PlexR toch moest laten doen. Viel PlexR achteraf tegen? Ik heb 1 oog waar het erger is dan het andere en overweeg PlexR…

  • Serena
   Auteur
   19 oktober 2021 / dinsdag, 19 oktober 2021

   Mijn huid was te jeugdig voor een ooglidcorrectie destijds dus heb ik voor PlexR gekozen als alternatief. PlexR was minstens net zo pijnlijk en heb je ook een net zo lange recovery mee in vergelijking tot een ooglidcorrectie (vind ik nu achteraf). Dus als je huid ‘rijp’ is voor een ooglidcorrectie zou ik daar zeker voor kiezen. PlexR was puur en alleen om de tijd te overbruggen tot ik echt geopereerd kon worden. En als alternatief was dat prima. Het effect is subtiel en ik wist dat het niet zo ‘permanent’ zou zijn als een ooglidcorrectie.

   bottom line: kies altijd voor een ooglidcorrectie ipv PlexR, tenzij het nog niet ‘kan’ (omdat je huid niet slap genoeg is) of als je een intense angst hebt voor naalden.

   Hoop dat je hier wat aan hebt gehad!

   • Brenda
    3 november 2021 / woensdag, 3 november 2021

    Ik vond PlexR erg pijnlijk en het resultaat bijna nihil. Maar dat zal verschillen per persoon. Achteraf gezien zou ik het niet nog eens doen.

 7. JokeVDH
  11 oktober 2021 / maandag, 11 oktober 2021

  Ik ben ook wel benieuwd hoe dit dan werkt in combinatie met de traankanaalfiller die je een tijd terug liet doen. Of was die ondertussen al helemaal ‘uitgewerkt’?

  • Serena
   Auteur
   13 oktober 2021 / woensdag, 13 oktober 2021

   hi Joke,

   nee die zat er nog wel een beetje. Maar dat zit onder je ogen en dit was een bovenooglidcorrectie, dus dat zit elkaar niet in de weg.

 8. 10 oktober 2021 / zondag, 10 oktober 2021

  Wat stoer dat je er toch gewoon voor bent gegaan. En wat fijn dat je een deal hebt kunnen sluiten. Ik zag dat je gewoon lekker naar buiten gaat ondanks je gezwollen ogen. Super goed van je! En wat fijn dat je hulp kreeg van mama! Straks lekker geen last meer van overhangende oogleden. Zelf heb ik hier nu op mijn 32ste ook al last van. Ik overweeg het ook en ben super benieuwd naar je resultaat!

  liefs x,
  Mariëlle

  • Serena
   Auteur
   13 oktober 2021 / woensdag, 13 oktober 2021

   hi Marielle,
   vrouwen van eind 20 doen het soms ook al, dus jouw leeftijd is helemaal niet gek als je daadwerkelijk voor een ooglidcorrectie gaat. Het is wel van belang dat er genoeg huid is om weg te halen en dat je huid al enigszins slapper is zodat het na de correctie mooi over het litteken zal vallen. Maar dat moet een expert beoordelen, dus wellicht handig om na te denken over een consult. Liefs, Serena

 9. 10 oktober 2021 / zondag, 10 oktober 2021

  sterkte met het herstel!

 10. Joke
  10 oktober 2021 / zondag, 10 oktober 2021

  Wat een mooi resultaat, nu al! Ik heb het op mijn 40ste laten doen, ook bij de Velthuiskliniek . En ik was super tevreden over het resultaat! Nu nog steeds, 17 jaar verder! Herhaling nog steeds niet nodig, het zou kunnen, maar het hoeft nog niet echt. Wel heb ik heel snel last van blauwe plekken, en dat was toen ook héél erg: die zakten langzaam naar beneden tot mijn wangen en het heeft wel zes weken geduurd voor de blauwe plekken helemaal weg waren.
  Laat je over een paar weken een voor- en na-foto zien?
  Succes met je herstel!

  • Serena
   Auteur
   13 oktober 2021 / woensdag, 13 oktober 2021

   Oei, dat is wel lang die blauwe plekken! Maar dat verschilt natuurlijk per persoon. Ik heb dus niet zoveel last daarvan (ze werden op de een of andere manier meteen geel en dat valt amper op met mijn huidskleur haha), maar daarentegen wel weer meer last van zwelling. Nu nog steeds, en we zijn 8 dagen verder. Ik las dat mensen met een dikke huid langer last hebben van zwelling en dat klopt wel, want heb inderdaad een dikke huid. Bedankt Joke! Ik ben bezig met het opnemen van een video waarin ik elke dag even 3 seconden laat zien van hoe ik er nu uitzie. Als die video af is deel ik hem ook via mijn blog!

 11. Anna
  9 oktober 2021 / zaterdag, 9 oktober 2021

  Wat goed dat je het zo openlijk wilt bespreken en je ervaringen wilt delen. Ik hoop dat het de drempel verlaagt voor anderen die twijfelen of ze ook zo’n procedure willen ondergaan. Een spoedig herstel gewenst en hoop dat je er veel profijt van zult hebben!

 12. Rita Verbon
  7 oktober 2021 / donderdag, 7 oktober 2021

  De ooglidcorrectie van mij is inmiddels 5 jaar geleden gedaan en ik ben er nog steeds heel blij mee. Ik herinner me geen pijn, maar vond het wel vervelend dat ik toen een paar dagen halfgesloten ogen had. Ik had volwassen dochters en kon lekker rusten en de oogleden koelen, maar heb je nog kleintjes thuis, dan is opvang voor de eerste 3 dagen wel heel erg wenselijk.

 13. Anne
  7 oktober 2021 / donderdag, 7 oktober 2021

  Wat ben je weer fijn en eerlijk! Ik ben blij voor je dat je dit hebt kunnen doen in ruil voor een reels! Veel sterkte met je herstel!

 14. Evelien
  7 oktober 2021 / donderdag, 7 oktober 2021

  Echt fijn dat je het hebt kunnen doen & helemaal mooi meegenomen dat ze je een deal gegeven hebben. Ik had nooit verwacht dat mijn oogleden zouden gaan hangen, maar het begint toch echt te plooien. Ik denk dat ik er over een aantal jaar ook aan toe ben. En inderdaad, men ziet er normaal na zo’n correctie niet uit als een gelifte freak, en dat vind ik zelf eigenlijk wel mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *