Gezonde, glanzende krullen die niet pluizen? Probeer dan eens de Curly Girl Methode
Mijn steile haren voorzie ik het liefst elke dag van een mooie slag of grove krul, ik vind dat zoveel mooier staan! Meer glamour, meer volume. Vroeger zou ik dan ook het liefst een volle bos met krullen van mezelf hebben gehad (op de middelbare school overwoog ik daarom zelfs een permanentje, wat ik uiteindelijk niet heb gedaan omdat het zo schadelijk is voor je haar). Het leek me altijd zo geweldig om op te staan met een weelderige, volle bos met krullend haar.


Tegenwoordig weet ik dat mensen met krullend haar niet zomaar opstaan met de perfecte bos krullen. Van wat ik heb gehoord en geleerd in de loop der jaren is dat krullend haar KEIHARD werken is. Krullend haar is van nature een stuk droger en daarom ook vaak veel pluiziger dan steil haar. Het vereist een speciale routine met speciale producten en technieken in een specifieke volgorde. En omdat elke krul weer anders is, verschillen de methodes per persoon. Je kunt dus niet zomaar een haarroutine copy-pasten van iemand anders. De meeste mensen zijn jaren bezig met hun zoektocht naar de perfecte methode die werkt voor hun haar en die het optimale haalt uit hun soort krul. Nu ik weet hoeveel werk, tijd én geld er wordt gestoken in het verzorgen en stylen van krullend haar heb ik alleen nog maar meer respect gekregen voor krullenbollen.

Curly Girl Methode – wat is dat?


Een methode waar veel mensen met krullen op hun hoofd bij zweren is de zogeheten Curly Girl Method, ook wel CG methode of afgekort CGM genoemd. De methode is bedacht door Lorraine Massey, een hairstylist. Ze schreef er een boek over: Curly Girl the handbook, dat verscheen in 2010. Sindsdien is de CG methode razend populair geworden en heeft het veel ‘aanhangers’ gekregen binnen de community. Wat is de CG methode dan precies? Het is een techniek voor haarverzorging waarmee je op een natuurlijke manier je krullen verzorgt. In CG producten komen namelijk geen schadelijke ingrediënten voor die de veerkrachtigheid van je krullen kunnen verminderen. Alle Curly Girl producten zijn vrij van de volgende stoffen:

 • Siliconen
 • Sulfaten
 • Minerale oliën
 • Wax
 • Uitdrogende alcohol

Door je krullen te verzorgen zonder bovenstaande ingrediënten is je haar beter in staat om vocht op te nemen en andere haarverzorgingsproducten te accepteren. Zoals ik al eerder vermeldde kun je niet zomaar een haarroutine van iemand anders kopiëren en blijft het alsnog een zoektocht naar de producten die werken voor JOUW haar, maar Kruidvat helpt je hierbij. Zij hebben namelijk een selectie gemaakt van alle CG-proof producten in hun assortiment (zodat je niet steeds zelf die hele ingrediëntenlijst hoeft door te spitten).

Curly Girl Methode – wat heb ik allemaal nodig?


Voorheen was het soms wat lastig om aan goede producten voor krullend haar te komen, maar nu kun je het dus “gewoon” bij Kruidvat shoppen, zowel in de filialen als via hun webshop. Ik zag dat ze maar liefst  95 (!) CG-proof producten in hun webshop assortiment hebben opgenomen, dus of je nu wavy, curly, coily, zig-zag of kinky curls hebt, hier vind je voor elke krul het juiste spul. En ook niet onbelangrijk: al hun producten zijn ook nog eens zeer betaalbaar. Krullend haar kost al knaken zat, dus ik vind het heel goed dat Kruidvat iedereen met krullen (toch wel vaak een ondergeschoven kindje) nu de aandacht geeft die het verdient.

Als je nieuw bent met de CGM en dit graag wilt proberen snap ik dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dus waar begin je en wat heb je allemaal nodig? Nou, aangezien ik steil haar heb ga en kan ik jullie niet vertellen wat je moet doen. Ik denk dat het in plaats daarvan veel beter is om jullie door te verwijzen naar handige blogartikelen die zich specifiek richten op krullend haar, of waarvan de bloggers zelf ook al jaren struggelen met hun krullen en experimenteren met CG-proof producten. Hieronder heb ik een selectie gemaakt van artikelen die me heel nuttig leken als je meer te weten wilt komen over de Curly Girl Methode:

Heb jij krullend haar en pas je de CGM toe? En zo ja, wat zijn jouw favoriete producten en waarom? En zo nee, denk je dat dit wat zou kunnen zijn voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

18 Reacties

 1. Femke
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Heb van mezelf lichte slag /Krul in mijn haar
  Dus doe het dan maar meestal plat met een stijltang ?
  Heb al veel zien passeren over de curly girl methode maar de meeste producten kosten voor mijn budget iets te veel.
  Dus deze tip van de Kruidvat producten zal ik zeker eens overwegen en duimen dat mijn haar dan een mooie Krul krijgt

 2. Lizanne
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Van kleins af aan heb ik een soort slag in mn haar. Iets waar ik echt mee struggle, niet omdat het niet mooi is, maar het valt voor m’n gevoel wat gek. Daardoor neig ik toch iets te vaak naar mn stijltang zodat het ‘goed’ voelt.
  De CGM heb ik een tijd lang geprobeerd, maar sommige artikelen zijn echt peperduur voor een studentje (haha), dus deze tips van de Kruidvat zijn echt fijn!

 3. Sarah
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Ik worstel al jaren met mijn haar. Ik ga, na het lezen van deze blogpost, we toch maar wagen aan de CG methode. Zeker omdat je het dus gewoon bij de Kruidvat kunt kopen. Nooit geweten 🙂

 4. Door
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Zo goed dat je ondanks jouw stijle haar ( wat echt zooo mooi is je bent soms net Pocahontas) aandacht hebt voor kralen.
  Want krullen hebben is prachtig!! Maar man man man war een werk heb ik aan mij geweldige krullies.
  Af en toe weer stijl vind ik heel leuk. Maar daarna weer terug naar de krullenbol die ik ben:)

 5. 29 oktober 2021 / vrijdag, 29 oktober 2021

  Leuke blog!

  Krullen maken echt een come-back en worden eindelijk weer gewaardeerd!

 6. Marbella
  4 september 2021 / zaterdag, 4 september 2021

  Heb geen krullen, wel extreem droog en beschadigd haar (ga het echt nooit meer ontkleuren ☹️). Maar zag je foto met glanzend haar en pffff dat wil ik ook. Zou dit ook zin hebben voor mijn haar denk je? Ben echt ten einde raad met m’n bosje stro…

  • Serena
   Auteur
   5 september 2021 / zondag, 5 september 2021

   hi Marbella,

   ik heb dus ook erg droog en beschadigd haar (onderin vooral). Dat is het van nature al wel hoor, maar inderdaad het ontkleuren en tools met hitte maken het er natuurlijk niet gezonder op (maar ja, het staat zo mooi he!). Mijn ervaring is dat de CG-producten zorgen dat je haren veel beter gehydrateerd en gevoed worden, en op den duur merk je dat echt aan het feit dat het meer glanst en niet zo slierterig wordt aan het einde van de dag. Dus krul of geen krul… het is absoluut de moeite waard om deze producten te proberen.

   Mijn advies is om wel echt de gespleten puntjes er zo veel en zo goed mogelijk vanaf te laten knippen, rustig aan te doen met hitte tools, je zou ook haar-supplementen kunnen gaan nemen, en dan met de juiste producten weet ik zeker dat je met een jaar weer kunt genieten van een prachtige bos haar!

  • Ellen
   13 september 2021 / maandag, 13 september 2021

   Ik heb dat ooit gehad na ontkleuren. Helemaal afknippen wilde ik niet. Ik heb toen een keratine behandeling laten doen. Het is een lange zit, maar je haar knapt er echt heel erg van op! Het effect blijft 3 maanden geloof ik.

 7. Sharon
  4 september 2021 / zaterdag, 4 september 2021

  Oh wat handig die linkjes onderaan, ga zeker even lezen. Heb zelf krullen en m’n dochtertje ook. Kende de CG methode al wel van naam, maar nooit helemaal in verdiept. Dit triggert me wel om het toch eens te gaan proberen.

 8. 4 september 2021 / zaterdag, 4 september 2021

  Ik Zal dit doorspelen aan mijn zusje. Zij heeft krullen.

  • 8 september 2021 / woensdag, 8 september 2021

   Goed om te horen Serena, blij voor je ???

 9. 4 september 2021 / zaterdag, 4 september 2021

  Ik Zal dit doorspelen aan mijn zusje. Zij heeft krullen.

  • karin
   4 september 2021 / zaterdag, 4 september 2021

   hi serena
   jij had toch zo’n duur merk waar je altijd mee waste? uit buitenland?
   fijn om te lezen dat dit ook fijn werkt. gebruik jij de producten van de pinterest foto?
   ik heb altijd begrepen dat curly girl eigenlijk voor iedereen wel goed is, ik heb ook maar een lichte halve slag, maar ben wel toe aan iets nieuws. de producten die ik momenteel gebruik bevallen me niet (al meermaals gewisseld)

   • Serena
    Auteur
    5 september 2021 / zondag, 5 september 2021

    hi Karin,

    ik was mijn haren nu een tijdje met de producten van SheaMoisture (die van de foto dus! Die foto heb ik overigens zelf gemaakt haha, maar bedankt voor het compliment dat je dacht dat ‘ie van Pinterest kwam!). Ze zeggen dat mensen met een slag zelfs meer krullen kunnen krijgen als ze de CG Methode toepassen… dus wie weet wat het gaat doen met jouw haar?! Mijn zusje Tara heeft ook een slag en die heb ik ook wat producten gegeven van SheaMoisture, ben echt heel erg benieuwd wat het voor haar gaat doen.

 10. 1 september 2021 / woensdag, 1 september 2021

  Hi Serena, je had altijd zo een leuke site/ blog.. ik zie tegenwoordig bijna niets meer geplaatst worden, jammer. Ik heb wel altijd genoten van wat je plaatste. Hoop dat het goed gaat met je. Groetjes Jen

  • Serena
   Auteur
   4 september 2021 / zaterdag, 4 september 2021

   hi Jen,
   het gaat heel goed met mij, mis het bloggen soms wel hoor, en zeker de interactie met de lezers. Met 2 kleine kids (waar ik fulltime voor zorg, zonder co-ouderschap) zit ik vrij krap in mijn tijd. Daardoor is mijn werk en leven grotendeels verschoven naar Instagram. Toch houd ik mijn blog graag aan omdat ik het zo nu en dan echt veel fijner vind om een blog te schrijven. Daar kun je gewoonweg veel meer in kwijt dan onder een Instapost. Zo staan er bijvoorbeeld nog wat reviews gepland en ook wil ik later dit verslag doen van mijn laser tattoo removal en ooglidcorrectie. Ben in elk geval heel gelukkig, heb sinds een half jaar een nieuwe relatie met een hele lieve man, en mijn ex en ik gaan ook goed met elkaar om. Thanks voor je lieve berichtje! X

 11. Milou
  31 augustus 2021 / dinsdag, 31 augustus 2021

  #spon? Ik vind je normaal wel transparant, maar dit is toch simpelweg een artikel om ons naar de Kruitvat website te sturen?

  • Serena
   Auteur
   4 september 2021 / zaterdag, 4 september 2021

   hi Milou,
   heb je goed gezien, hoor! Je kunt het herkennen aan woorden zoals ‘sponsored’ ‘advertorial’ of ‘partner’ onderaan de post. Misschien niet zo right-in-the-face, maar ik geef het al jaren op deze manier aan en voor de meeste lezers is dat duidelijk genoeg. Hoop dat je alsnog wat van het artikel hebt opgestoken! Liefs, Serena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *