Ochtend- of avondmens?

De één is een ochtendsmens en de ander is een avondmens, je weet vast wel waaronder jij jezelf kan scharen. Sta jij ‘s ochtends al voor zevenen naast je bed te springen, sta je fluitend onder de douche en ben jij altijd de eerste op de werkvloer? Dan ben je een ochtendmens. Ben jij ‘s ochtends je bed niet uit te rammen, begin jij graag om 10 uur ‘s avonds nog aan een spannende film en kan je pas na middernacht in slaap komen? Dan ben jij een echt avondmens.

Sommige bronnen beweren dat het danwel ochtendmens of avondmens zijn te maken heeft met de genen, of met het tijdstip van geboorte. Ik heb zelfs een paper gelezen waarbij men claimt dat mensen met een gemiddeld hoger IQ meer neiging hebben om te nachtbraken dan mensen met een wat lager IQ. Weer anderen claimen dat het gewoon iets is dat we onszelf kunnen aanleren. En dat is iets waar ik het zeker mee eens ben.

Kijk, mijn vader is een ochtendmens en mijn moeder is een avond – eigenlijk eerder nacht- mens. Toen ik nog thuiswoonde kwam het regelmatig voor dat ik nog beneden in de huiskamer bleef hangen en tegelijkertijd met mijn moeder rond een uurtje of 2 ‘s nachts naar bed ging. Mijn vader lag echter al lang op één oor.

Van huis uit kreeg ik het dus al mee om ‘s avonds nog actief te zijn. We zaten achter internet inspiratie op te doen voor onze -inmiddels gesloten – webshop, bedachten recepten, beantwoorden mailtjes, lekker surfen, filmpje kijken, van alles. Het ‘s avonds actief zijn was dus iets wat mij is aangeleerd tijdens mijn opvoeding en ik denk niet per se dat het lag aan het feit dat mijn moeder ook een avondmens is.

Ik heb zo’n 5 jaar als farmaceutisch analist gewerkt in een ziekenhuisapotheek. Het ging eerst met moeite, maar later raakte ik er steeds beter aan gewend om elke dag om 07.45 op het lab te verschijnen. Bakje thee, ‘hoe was je weekend?’ en ‘heb jij ook Boer zoekt Vrouw gezien?’ en hop, aan het werk.

Het ging me nooit heel gemakkelijk af, dat opstaan, maar toch deed ik het. Omdat het gewoonweg MOET. En omdat je toch rond half 7 moet opstaan elke dag duik je automatisch wat eerder je bed in, meestal rond een uurtje of 11. Later kreeg ik het steeds drukker met mijn blog en werd ik zowel een ochtend- als een avondmens. Het kan dus ook allebei!

De vroege vogels weten dat ik om 05.30 uur al een artikel heb klaarstaan op Beautylab. Nog even snel lezen voor het naar werk of school gaan kan dus gewoon. Bakje koffie erbij, lekker wakker worden! Nu ik Beautylab fulltime run bepaal ik mijn eigen tijden. Ik probeer wel vroeg op te staan, maar meestal wordt het toch pas 10.00 uur voordat ik mijn warme nestje uit kom rollen. Echt veel te laat!

Ik wil dit veranderen en zorgen dat ik elke dag om 09.00 uur aangekleed en opgemaakt achter mijn computer zit, wat betekent dat ik om 08.00 uur moet opstaan. Vroeger stond ik om die tijd al op het lab, dus dat moet me gewoon kunnen lukken! Het probleem is dat ik gewend ben geraakt aan deze tijden. Ik blog tot laat door, mijn lichaam vereist een minimaal aantal uren slaap, dus sta ik de dag erna ook later op. Als jullie tips hebben om mijn werktijden langzaam te verschuiven dan hoor ik dat graag.

Het leek me leuk om de voor- en nadelen van een ochtend- en avondmens eens op een rijtje te zetten. Want, is het nou beter om een avondmens of een ochtendmens te zijn?

Voordelen ochtendmens

 • Hoe eerder je begint met werken, des te eerder ben je klaar. Dus, meer vrije tijd in de avond!
 • Mijn werkritme is beter afgestemd met het ritme van mijn vriend, familie en vriendinnen.
 • Wanneer je afspraken in de ochtend plant heb je de rest van de dag voor jezelf. Niets vervelender dan midden op de dag alles onderbreken waar je mee bezig was om naar een afspraak te gaan.
 • ‘s Ochtends ben je de ochtendspits voor. En is het rustiger in winkels.
 • Wanneer je gaat hardlopen in de ochtend heb je minder kans op pottenkijkers (haha, if ever!)
 • De meeste PR-bureaus starten rond 10 uur (althans, vanaf dat tijdstip stromen de meeste mailtjes binnen) dus voor die tijd kan ik me beter focussen op artikelen schrijven of gewoon lekker surfen en inspiratie opdoen. Ik heb in elk geval minder afleiding.
 • Wanneer je op tijd opstaat hoef je je niet te haasten en kan je bijvoorbeeld uitgebreid ontbijten en opstarten.
 • Als de postbode komt ben ik eindelijk eens een keer fatsoenlijk aangekleed (in plaats van in badjas)
Voordelen avondmens
 • Wanneer je later opstaat kun je meteen aan de slag met foto’s. Nu het winter wordt kun je eigenlijk pas om 12 u mooie lichte foto’s maken. Voor die tijd is het daglicht nog te grauw.
 • Wanneer ik achter mijn computer kruip staan er alweer nieuwe mails voor me klaar om te beantwoorden. Ik hoef niet lang te wachten op antwoord, omdat iedereen vanaf zo’n uurtje of 10 up and running is.
 • Wanneer ik PR bureaus bel kan dat vaak vanaf een uur of 10. Voor die tijd zijn ze of in bespreking of nog niet begonnen.
 • Wanneer je later opstaat kun je in de avond nog makkelijk naar een late voorstelling in de bioscoop of naar een feestje zonder halverwege in slaap te vallen.
 • Als je later opstaat kun je ook wat later aan je avondeten beginnen en uitgebreider dineren zonder om 18 u al flauw te vallen van de honger.
 • In de avond krijg ik volop inspiratie wat ik dan meteen kan uitwerken.
Als ik alles zo afweeg denk ik dat het voor mij toch beter is om een ochtendmens te worden. Tevens schijnen ochtendmensen beter hun afspraken na te komen, zijn ze geordender, hebben ze meer discipline en wat ik vooral erg belangrijk vind is dat ik meer vrije tijd heb in de avond. Ik wil ook wel eens een keer ‘s avonds bankhangen en serietjes kijken zonder me bezig te houden met Beautylab. Lijkt me heerlijk!


Ik vroeg me af hoe dat met jullie zit. Zijn jullie een ochtend- of avondmens? En hebben jullie tips voor mij zodat ik van een avondmens een ochtendmens kan worden?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

159 Reacties

 1. Leontine
  2 november 2016 / woensdag, 2 november 2016

  ik ben typisch een avond mens want s’ochtends kan ik bijna niet uit bed komen en als het avond is dan sta ik te springen te roepen te gillen en val ik pas om 3 uur in slaap (3 uur s’nachts dan) dat heb ik van mijn moeder en zus geërfd die zijn ook allebei een avondmens. mijn vader daar aan tegen is een ochtendmens altijd heel vrolijk in de vroege ochtend terwijl ik dan enorm chagrijnig bent

 2. fcj
  26 februari 2014 / woensdag, 26 februari 2014

  Ochtend- en avondmensen bestaan niet. Neem niet zomaar klakkeloos alles van de media over en denk zelf een beetje na.

 3. marlies
  23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

  ik ben een avond mens en daar ben ik blij mee maar ik ben geen vampier

 4. 2 december 2012 / zondag, 2 december 2012

  Ik ben een echte avond mens, meer nacht mens. Maar als het moet ben ik er ‘s morgens echt wel vroeg uit! Geen probleem al lig ik ‘s nachts om 5 uur in mijn nest, ik kan makkelijk om 7 uur weer naast mijn bed staan! 🙂 Maar ik kan ook gewoon om 11 uur in mijn bed gaan liggen, en ook kunnen uitslapen tot een uur of 10/11, geen probleem! 🙂

 5. Maartje
  1 december 2012 / zaterdag, 1 december 2012

  Ik ben zo duidelijk een avondmens. Ik geraak ‘s ochtends nooit uit bed. Mijn zus en mijn vader zijn de enige die dan ook op zijn en zij zijn allebei ochtendmensen. Zitten ze daar dan heel hyperactief te doen, terwijl ik gewoon heel rustig wil wakker worden terwijl ik eet. Meestal word ik daar dan dus ook slechtgezind van, niet goed! Maar dan ‘s avonds, als iedereen wil gaan slapen, zit ik nog te roepen en te zingen en te springen door het huis. Tjaaaaaaa, haha! 😀

 6. 29 november 2012 / donderdag, 29 november 2012

  ik ben sowieso avond, maar oioioi ik kan veel beter ochtend worden! tips ook naar mij graag!!

 7. kelly
  28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  ik heb eigenlijk geen idee wat ik ben. Ik denk dat ik meer een middagmens ben!
  ik heb een hekel aan vroeg opstaan, ik voel me dan echt niet fit als ik voor half 9 opsta. klinkt belachelijk, maar door mijn opleiding als SCW’er zit het ritme erin om ‘smiddags pas te beginnen. maar op mijn werk moet ik wel eens om 6 uur beginnen, en dan sta ik om kwart voor 5 op. morgen ook. dan weet ik dat ik moet eten voor t werk, maar ik ben dan spontaan misselijk. duurt ook een paar uur voordat ik dan op gang ben gekomen. maar aan de andere kant, ik wil wel altijd maximaal 11 uur naar bed toe, omdat ik anders gewoon moe ben. Misschien heb ik wel gewoon te weinig energie, maar het komt denk ik ook door een onregelmatig ritme. op maandag vroeg op staan en laat naar bed, dinsdag wisselt het iedere week, woensdag vroeg, donderdag vroeg, vrijdag vroeg, weekend laat, en de week erop is het weer compleet anders. Is dus ook niet echt een ritme in te vinden, heel vervelend!

 8. 28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  Ik ben zeker weten een ochtend mens: ‘s avonds na 9en ben ik echt veel drukker, kan ik mn hele kamer gaan opruimen etc. Druk druk druk en kan niet slapen.

 9. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Neem een kind, dan sta je vanzelf vroeger op :p Wij zijn twee avondmensen bij elkaar maar moeten in het weekend wel om half negen opstaan voor onze peuter.

  • Serena
   Auteur
   28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

   ‘Neem een kind’ – makkelijker gezegd dan gedaan 😉

 10. Tishaa!
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  ben nooit een ochtendmens geweest , als je zegt dat ik om 8 uur s’avonds moet slapen , slaap ik de volgende dag toch over me wekker . als ik 12 uur s’nachts ga slapen heb ik weer hetzelfde probleem!

 11. Suri
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  ik denk niet dat je het echt kunt veranderen…
  ik heb altijd van huis uit meegekregen om vroeg naar bed te gaan en niet actief te zijn ‘s avonds en toch val ik iedere avond laat in slaap en moet ik vroeg op voor school ben overdag kapot moe en heb geen concentratie maakt niet uit hoe vroeg ik naar bed ga slapen kan ik toch niet hahaha

 12. Anna
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Als kind zijnde was ik echt een ochtendmens. Om 6 uur ‘s ochtends stond ik al naast het bed van m’n ouders te springen met de vraag of ik alsjeblieft al naar beneden mocht gaan. Ik lag dan echter ook wel al om half 7 ‘s avonds in bed. Nu kan ik echter met moeite ‘s ochtends m’n bed uit komen. Verschrikkelijk vind ik het om vroeg op te staan, en dat terwijl ik vroeger (en dan niet eens in m’n hele jonge jaren zoals in ‘t begin van m’n stukje) nooit langer kon uitslapen dan 9 uur. Ik zou mezelf nu beschrijven als in de ochtend een avondmens, maar ‘s avonds een ochtendmens. Het zit dus niet echt mee van beide kanten haha. Ik word rond een uur of 8 al moe, en wil gewoon ‘t liefst om 10 uur echt in m’n bed liggen.

 13. Minke
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  ochtendmens van nature. Haat het om ‘s avonds lang wakker te blijven terwijl er niets meer hoeft, ik hou gewoon te veel van m’n bed om ernaar toe gaan te lang uit te stellen. Grappig genoeg hetzelfde argument als dat van mensen die er ‘s ochtends niet uit te branden zijn. Maarja, ik ben gewoon iemand die liever vooruit kijkt en houdt van beginnen, meer dan van de boel te rekken en overal een lang eind aan te plakken.

 14. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  In de zomer ben ik een ochtendmens en vind ik opstaan helemaal niet erg! In de winter ben ik geen mens ahaha! Ik haat vroeg opstaan en ook ‘s avonds maak ik het niet al te laat!

 15. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Ik ben echt een avond/nacht mens. Kan s’avonds/snachts ook het beste voor school werken enzo..

 16. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben echt een avondmens. Altijd al geweest.
  Een tip om een ochtendmens te worden: Iedere week je wekker ietsje vroeger zetten. Zo heeft je lichaam niet echt door dat je vroeger opstaat. Ik heb het over een minuut of 5-10. Wanneer je die week ‘goed’ hebt kunnen opstaan, raakt je lichaam hier aan gewend. Zo kun je je ontwaak-tijd steeds wat vroeger maken.
  Hetzelfde geld voor in de avond. Stel een bedtijd in. Iedere week ietsje vroeger tot je blij bent met de tijd hoelaat je naar bed gaat.
  Zo went je lichaam beetje bij beetje aan de nieuwe situatie. ‘s Ochtends word je lichaam steeds makkelijker wakker en ‘s avonds heeft je lichaam rond je ‘bedtijd’ genoeg gedaan voor die dag en wordt het moe.

 17. Annelien
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ochtendmens! Altijd al geweest en zal ook altijd zo blijven. Er stond trouwens een artikel over in de Vogue die nu in de winkel ligt, waar het aan kan liggen + wat je er aan kan doen.

 18. Rianne
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben absoluut een avondmens en ik geloof ook niet dat ik het mezelf aan kan leren om een ochtendmens te worden. Ja natuurlijk ik moet vroeg opstaan om naar school te gaan en dat doe ik dan ook wel, maar vraag me niet hoeveel moeite dat kost en als ik kan uitslapen dan lukt het ook zeeeker niet om vroeg op te staan.

 19. Femke
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben zowel een ochtend- als avondmens. Ik heb altijd mijn dip tussen 3 uur ‘s middags en 9 uur ‘s avonds. Waardeloos haha..

  Enfin, om een ochtendmens te worden, zou ik of langzaam beginnen, of erg radicaal. Dus in plaats van 10.00 opstaan de wekker eens per maand 30 min eerder zetten, tot het moment dat je om 8.00 op kunt staan.
  Wat je ook kan doen, is de wekker elke dag om 7.00 zetten, gaan hardlopen (sport = energie), ontbijten, douchen en om half 9 klaar zitten voor een nieuwe dag. Uiteindelijk laat je die 7 uur verslonzen naar half 8 en dat weer naar 8 uur, je perfecte en gewenste tijd.

  En niet zomaar opgeven. Gewoon doorzetten. Met koffie en tussendoor powernapjes, wandelingetjes door de frisse buitenlucht, koffie en misschien stiekem nog een powernap.

  Houd ons ook vooral op de hoogte van je vorderingen 🙂

 20. Celine
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Leuk artikel haha! Ik heb geen idee wat ik ben. Als ik moet kiezen (bijv. heb vrij, maar moet wel studeren) sta ik vroeg op, zodat ik veel tijd heb en eerder tijd over houd dan verlegen heb. Ook als ik moet werken kies ik liever smorgens. Niet omdat ik heel makkelijk mijn bed uit kom, maar omdat ik dan nog iets aan mijn dag heb. Vind dat altijd wel belangrijk! Ik ga om half 11 slapen, maar kom om 8 uur nog met moeite uit bed! Geen idee waarom, stond eerder altijd makkelijker op. Ben gedurende de dag trouwens nooit echt moe verder…

 21. Zwaan
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Eigenlijk vind ik dat ik geen van beide ben, maar als ik écht moet kiezen zou ik zeggen dat ik een ochtendmens ben. Het is wel veel handiger, met uitslapen verspil je echt je dag (vind ik dan).

 22. suna
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  leuke post
  k ben een ochtendmens ,ook op mijn vrye dagen en weekend sta ik even vroeg op .ik slaap max4 keer per jaar uit tot 8u30 haha
  ik werk in de verpleging.denk wel dat gezonde voeding hierbij eeen grote rol speelt.vroeger at ik heel slecht en weinig.en kon k nooit opstaan omdat k te vermoeid was .goed eten en goe bewegen en vroeg opstaan.succesfull life

 23. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben een ochtendmens, maar hou niet van vroeg opstaan voor dingen zoals school… Kan dat ook?

 24. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  zowiezo een avond (eigenlijk nacht) mens! Ik háát het om vroeg op te staan. In het weekend sta ik meestal rond de 2 uur op en als ik doordeweeks huiswerk heb, dan maak ik dat altijd na 8 uur s’avonds, omdat ik me dan pas echt kan concentreren. :p

 25. Larissa
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben zoooo duidelijk een avondmens! Toen ik een baby was sliep al ik best lang uit, wat mijn ouders geen ramp vonden 🙂 En nu nog steeds vind ik het heerlijk, vroeg opstaan is niks voor mij 😉

 26. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben een avondmens, ben s’avond nooit zo heel moe eigenlijk, s’ochtend kan ik echt niet voor half 8 opstaan, ik douche ook altijd savonds ipv sochtends omdat ik zo langer kan slapen 🙂 Als ik sochtends geen alarm zet kan ik ook tot 11 uur in bed liggen.. ik kan echt lang slapen haha

 27. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben ook meer een avondmens. Ik ben geneigd om in de avond te lang door te gaan en dan lig ik half 1/1 uur in bed en dan duurt het nog even voordat ik ga slapen (ik blijf te lang nadenken/brainstormen). Wel kom ik niet te laat uit bed. Soms nog best vroeg omdat ik dan te enthousiast ben om aan iets te beginnen. Als je nu in het ritme zit om om 10 uur je bed uit te rollen, dan zou ik dat eerst eens met een klein stapje verplaatsen naar bijvoorbeeld half 10. En dat dan zo op te bouwen naar 8 uur. Wat je ook kunt doen is gewoon de wekker zetten en dat je er niet direct uit hoeft, maar dat je eerst gaat nadenken over wat je allemaal wilt gaan doen die dag of dat je over toekomstige blogposts/acties waar je enthousiast van wordt gaat nadenken. In mijn ervaring is het dan lastig om in bed te blijven liggen! 🙂

 28. Lilly
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben een avond mens. In de ochtend ben ik niet chagrijnig, maar wel moe en mijn bed uitkomen vind ik geen pretje! In de avond ben ik vaak heel fit. Haha dat feitje over je IQ klopt niet denk ik want ik doe niveau 2, lol! :’)

 29. Ruth
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  ik ben allebei ik kan van 5 tot 9 slapen en hup de volgende dag weer helemaal fris en fruitig

 30. linda
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Je kan ‘s ochtends makkelijker je bed uitkomen als je je bedenkt wat je die dag allemaal gaat doen, dus gewoon gemotiveerd raken voor de dag!
  Want van lekker de dag tegemoet gaan heb je veel meer aan dan alleen maar een beetje in bed liggen.

 31. E.
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Mijn moeder en zusje zijn echte ochtendmensen, mijn vader en broertje echte avondmensen/nachtbrakers. Ik was als kind en tot ver in mijn puberteit echt een avondmens maar nu ben ik een middagmens :’)
  Het liefst zou ik iedere dag van 10 uur ‘s avonds tot 9 uur ‘s morgens slapen!

 32. laura
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  ik ben denk ik allebei, ‘s ochtends heb ik wel meer inspiratie dus als ik met school bezig moest in het weekend ging ik ook altijd vroeg opstaan en ging alles tien keer zo snel dan als ik in de avond begon… leuk artikel 🙂

 33. xMarteee
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben het eigenlijk allebei! Ik heb gewoon niet zoveel slaap nodig dus ik vind het niet heel erg om ‘s ochtends vroeg op te moeten, en ik ga vaak pas laat slapen. Dit kan best handig zijn soms 🙂

 34. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben echt een avondmens. Ik kan ‘s ochtends niet goed mijn bed uitkomen. En ik zou eigenlijk elke dag rond dezelfde tijd uit bed moeten gaan. Vooral nu ik alleen op zaterdagen school heb (vooropleiding) en door de week vrij ben. Want dat gaat volgend jaar weer heel moeilijk worden als ik elke dag vroeg op moet gaan staan.

 35. Emmalee
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik zorg altijd wel dat ik om 9 uur uit mijn bed ben maar ik ben er niet echt dol op.

  Mijn moeder is echt makkelijk met vroeg op staan, terwijl ik ‘s nachts echt nog alles gedaan krijg en zo. Dus bij mij thuis is echt niemand die een nachtbraker is behalve ik ( ik woon alleen met mijn moeder ).

  Ik heb gewoon met mijzelf afgesproken dat mijn wekker om 9 uur gaat en dat ik er dan ook uit ga, desnoods douchen om wakker te worden. Dus dan is het uiteindelijk ook aan mijzelf hoe laat ik ‘s avonds naar bed ben gegaan.

  Ik ben een avondmens, maar wil wel een beetje een dag hebben en geordend zijn. 🙂

 36. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben het eigenlijk allebei wel! Ik kan makkelijk tot twee uur ‘s nachts productief bezig zijn, maar ik vind het ook geen probleem om mijn wekker af te laten gaan om 06:45. Op de fiets naar school ben ik altijd degene die anderen een beetje uit hun ochtendhumeur haalt haha. Maar als ik zo’n late avond heb lukt het me dan weer niet om vroeg op te staan, ik moet het wel afwisselen helaas.. 😛

 37. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben van nature een ochtendmens, ik was vroeger als kind al zo vroeg op. Ik denk omdat je als kind zijnde toch een wat strakker schema heb met naar bed gaan maar ik kwam altijd zó in slaap en was vroeg wakker. Later toen ik ben gaan puberen werd ik wel echt nachtmens, ik was zo vaak tot diep in de nacht op. Nu was dat vrij lastig i.c.m. school, drie uurtjes slaap per nacht is niet zoveel, maar toch had ik er weinig last van. Het schijnt ook te zijn onderzocht over pubers en hun slaapgedrag. Zij kunnen niet vroeg slapen, hebben veel slaap nodig en slapen dus langer overdag. Nu ik wat ouder ben gaat het eigenlijk een stuk beter, maar alsnog ben ik voor 10e uit bed en het liefst al gedoucht. Ik ga niet om 10 uur al naar bed, maar meestal rond 12e lig ik te slapen. Mijn ritme bevalt me goed zo! Al zou ik ook wel iets eerder naar bed willen, 8 uur slaap is gewoon heel goed voor je 🙂

 38. claudia
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Zelf ben ik meer een ochtend mens dan een avond mens. Een tip om van avondmens naar ochtend mens te worden is op een bepaalde tijd naar bed te gaan en dat u voldoende rust krijgt zodat de volgende dag op tijd uit bed kan. Uiteindelijk gaat het dan denk ik wel vanzelf.

 39. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben altijd al een avondmens geweest. Zelf toen ik klein was en vroeg m’n bed in moest kruipen, viel ik gewoon écht niet in slaap tot veel later. Heb ook gezien dat m’n concentratie gewoon veel beter is ‘s avonds. En ben dan nog eens student, dus het is niet makkelijk mezelf te overtuigen vroeger op te staan :p M’n neuroloog zegt dat het helemaal niet bestaat, een avondmens, dat de mens van nature een ochtendmens is, en dat het puur uit gewoonte is dat ik zo ben, en dat ik er dringend iets aan moet doen… Zal hem maar geloven zeker? :p
  En een tip heb ik eigenlijk wonder bij wonder wel! :p Was namelijk met m’n vrienden naar Cherso in september (yes, I know… :p het was wel awesome! :D), en daarna heb ik echt toch meer dan een maand in het ritme gezeten om redelijk vroeg te gaan slapen en op te staan. Dit omdat veel van m’n vrienden ochtendmensen zijn, en ze mij verplichtten om al vroeg aan het ontbijt te zijn in het hotel. Dus ik denk dat het kan helpen als je eens een weekje bij een vriendin gaat wonen die een ochtendmens is, en dan haar ritme volgt 🙂

 40. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik begin zelf ook pas rond 10.00u met werken. Ben wel meestal wakker tussen 8 en 9 uur maar blijf meestal nog even in bed op de iPAD surfen met een kopje thee voor ik opsta. Meestal werk ik dan door tot rond 18.00u, kook eten en ga meestal na het avondeten nog even door tot 20.00u waarna ik het wel genoeg vind geweest.

  Ik heb geen zin om daar verandering in te brengen, zeker niet in de winter. In de zomer ben ik wel altijd vroeger. Ik ken mezelf wel langer als vandaag…kan wel eerder beginnen maar ga toch meestal net zo lang door als anders met als gevolg dat ik dus nog meer uren ga draaien.

 41. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Hmm, ik weet niet goed wat ik nou eigenlijk ben. Ik sta in het weekend rond half 8 / 8 uur op, want uitslapen lukt mij gewoon echt niet. Doordeweeks sta ik rond 7 uur op, want dan word ik gewekt voor school. Maar in de avond ben ik happy, is het altijd gezellig en blijf ik laat op. Wat ben ik nou, een ochtend of een avond mens?

 42. Chan
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Als je elke dag om hetzelfde tijdstip opstaat creëer je vanzelf een ritme, bij de een werkt dat misschien meer dan bij de ander, maar voor mij werkt het in ieder geval positiever dan maar op elk random tijdstip gaan slapen.. Tot die tijd is de uitdaging: zelfdicipline!

  Om het jezelf niet moeilijker te maken: plan zoveel mogenlijk sochtends je afspraken, en maak voor jezelf een planning, als is het een richtlijn dat je om een bepaald tijdstip iets gedaan wil hebben, al is het de vuilnis buiten zetten..

  En kijk het laatste half uur, minimaal, voor je gaat slapen niet meer naar tv, computer of andere beeldschermen. Schijnt dat dat invloed heeft op je nachtrust, een half uurtje een boek lezen met een kopje thee bijvoorbeeld kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je rustig word in je hoofd, en een efficiëntere nachtrust hebt:)

  Dit zijn de dingetjes die mij het meest helpen, en toch: it is hard! Ben ook een avondmens, eentje die nog steeds te vaak struggeled met opstaan:)

  Succes!

 43. M
  26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Hey! Ik ben echt totaal geen ochtendmens (het is nu 1.22 uur, point made..) en ik heb het maar geaccepteerd… Ik vind je redenen om een ochtendmens te worden leuk om te lezen, maar ik heb toch 1 puntje waar je denk ik niet aan gedacht heb…
  Je zegt namelijk als reden nr.1 om een ochtendmens te worden dat je dan meer tijd heb in de avond om leuke dingen te doen, te bankhangen ofzo.. Maaaaaaar…. als je dan een ochtendmens wordt, ben je elke dag heel vroeg wakker en lig je dus ook elke dag weer vroeg in je nest en heb je dus toch geen tijd meer voor die dingen…
  Just sayin’.. (come over to the dark side.. we have cookies 😛 )

 44. 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

  Ik ben een avond/nachtmens!
  Ik sta later op, maar ga ook later slapen. Alleen in de zomer vind ik het zonde, als de zon schijnt sta ik dan ook om 7uur ofzo al op, automatisch! en dan nog laat slapen altijd, op een gegeven moment breekt het me op en val ik op tijd in slaap, en dan is mijn ritme weer veranderd naar een ochtenmensritme!

  Toch blijf ik liever een avond/nacht mens, vind het gezellig. En dan zit ik tenminste niet om 9/10 uur avonds al te gapen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *