New week: geloof jij in yoga en ayurveda?

Stress! Wie heeft er tegenwoordig geen last van? Als je vandaag de dag iemand vraagt hoe het gaat, krijg je met regelmaat het antwoord ‘druk, druk, druk!’. Zelf zeg ik het namelijk ook altijd als iemand vraagt hoe het gaat. ‘Druk, maar druk is goed en druk is leuk’ hoor ik mezelf dan tetteren op de automatische piloot.

In deze maatschappij zijn we nu eenmaal erg gericht op carrière maken en daarnaast moeten we ook nog een leuk sociaal leven hebben en zo veel mogelijk ondernemen. Dat kan natuurlijk niets anders dan stress opleveren. Veel traditionele oosterse gebruiken, zoals yoga, meditatie en ayurveda worden daarom steeds populairder. Ik vroeg me af jullie hier ervaring mee hebben en of het daadwerkelijk kan helpen, dus heb ik me er een beetje in verdiept.

yoga style

Yoga en meditatie

Yoga en meditatie zijn voor veel mensen een manier om te ontstressen. Zoals je begin dit jaar kon lezen, was één van mijn goede voornemens voor 2014 om me eens aan yoga te wagen. Helaas ben ik er nog steeds niet aan toe gekomen, maar ik moet het toch echt binnenkort eens gaan doen. Yoga is tegenwoordig zo populair dat er bij iedereen wel een adresje in de buurt is om een lesje te volgen. Zelfs bij mij in Houten zijn er verschillende plekken waar ik terecht kan. Bij mij was vooral de insteek om een sport te vinden die ik leuk vond en om wat leniger te worden, maar het oorspronkelijke doel van yoga is om lichaam en geest samen te brengen. Als je dan toch bezig bent is dat natuurlijk mooi meegenomen 🙂

bikram yogaEr zijn heel veel verschillende soorten yoga. Je hebt een vrij rustige vorm, waarbij alle houdingen met veel aandacht worden uitgevoerd (hatha-yoga), en bij power-yoga doe je juist veel bewegingen snel achter elkaar. Ook bikram yoga is tegenwoordig helemaal hot. Hierbij voer je de bewegingen uit in een zaal waar de temperatuur is opgestookt tot een graadje of 40, om al je gedachten eruit te zweten en je spieren lekker warm te houden. Deze vorm van yoga is helaas niet in Houten te volgen. Toch wil ik wel een keer een proeflesje gaan volgen in Utrecht, want ik hoor er zó veel goede verhalen over.

Bij veel yogalessen wordt er aan het einde van de les nog tijd vrijgemaakt om even stil te zitten en kort te mediteren. Er bestaan verschillende vormen van meditatie, maar waar het allemaal op neer komt is je hoofd tot rust te brengen. Dit is geen overbodige luxe, want uit onderzoek is gebleken dat iedereen zo rond de 50.000 (!) gedachten per dag heeft. Onze gedachten gieren gewoon met sneltreinvaart door ons hoofd zonder dat we het bewust doorhebben. De gedachte achter meditatie is het uitschakelen van deze continue gedachtenstroom zodat we pas echt goed tot rust komen.

yoga

Ayurveda

Ik ben behoorlijk druk en ik heb soms hele stressvolle deadlines, maar op dit moment ben ik heel gelukkig. Onlangs plaatste ik een artikel met enkele tips die mij erg geholpen hebben om me happy te voelen zoals geen spijt hebben van dingen, dingen niet persoonlijk opvatten en je eigen geluk creëren. Deze regels gelden natuurlijk voor iedereen, maar uiteindelijk heeft niet iedereen hetzelfde nodig om gelukkig te zijn. De ene persoon zal bijvoorbeeld graag gaan sporten om zich te ontspannen, de andere leest liever een boek. De ene persoon is een huismus en voelt zich het fijnst in de eigen omgeving. De ander wordt hier doodongelukkig van en wil er het liefst zo veel mogelijk op uit.

De gedachte dat iedereen iets anders nodig heeft om zich goed te voelen komt ook terug in de ayurvedische gezondheidsleer. Deze hindoeïstische leer verdeelt mensen in drie verschillende types of energiegroepen, ook wel dosha’s genoemd. De drie dosha’s zijn Vata, Pitta en Kapha.

ayurveda avedaIedereen heeft al deze drie verschillende energieën in zich, maar vaak is er één overheersend. Welke energie overheersend is wordt vaak bepaald aan de hand van bepaalde lichamelijke kenmerken. Je bent volgens de ayurvedische levenswijze het gezondst als alle energieën met elkaar in evenwicht zijn. Om hiervoor te zorgen kun je bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen eten, of moet je juist bepaalde voedingsmiddelen vermijden. De Ayurveda voedingsleer gaat hierbij niet uit van calorieën of koolhydraten, maar van smaken. Als je bijvoorbeeld te veel kapha-energie in je hebt kun je zoete smaken beter vermijden en moet je juist wel meer scherpe smaken in je dieet introduceren.

Een andere interessante gedachte van de ayurvedische leer is dat ziekte eerst in de geest ontstaat. Bepaalde ongezonde gedachten die maar door je hoofd blijven malen en niet worden opgelost uiten zich uiteindelijk in het lichaam, zoals stress, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten. Hier kan ik me wel in vinden, omdat ik bij mezelf en in mijn omgeving zie dat dit gebeurt.Rituals Ayurveda Collection giftsetaveda chakraOosterse concepten worden steeds populairder hier in het westen, maar daar wordt dan vaak ook wel weer een commercieel tintje aan gegeven. Wat helemaal niet erg is, zo kunnen we bijvoorbeeld genieten van een heerlijke ayurvedalijn Yogi Flow van Rituals, waar ik jaren geleden al over schreef (zie hier), ook Aveda gelooft in ayurvedische producten en op de site van Mona Mode vind je onder Collecties bij Looks & Trends zelfs kledingselecties die passen bij de verschillende Ayurvedische types.

Bikram yoga is niet per se nieuw, maar ik merk dat het wel een soort trend is. Net zoals #greensmoothies en #cleanfood. Ook al is het commercieel gemaakt en ook al is het een trend, dat wil nog niet zeggen dat het niet werkt. Persoonlijk denk ik dat het alleen maar goed is dat we bewuster met ons lichaam omgaan en ons lichaam, net als bij de Oosterse cultuur, gaan beschouwen als een tempel waar we goed voor moeten zorgen.

Ik weet niet in hoeverre ayurveda werkelijk ‘werkt’, maar de gedachten erachter zijn in ieder geval interessant. Als jij er ook meer over wilt lezen kun je bijvoorbeeld eens op deze site kijken. Hier kun je ook een eenvoudige test doen om te kijken welke dosha jij hebt.
Schermafbeelding 2014-10-11 om 11.16.25 AMDit kwam er bij mij uit. Zo te zien ben ik aardig in balans, maar is Vata mijn overheersende dosha.

Welke dosha heb jij? En geloof jij in de kracht van yoga, mediteren en een Ayurvedische levenswijze? Laat het achter bij de comments.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

70 Reacties

 1. Inge
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  De ayurveda lijn van Rituals vind ik heerlijk, maar ik heb mij nooit verdiept erin. Yoga wil ik altijd nog een keer proberen, want ik vind meditatie wel heel erg fijn na een lange werkdag.

 2. yvonne
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  hmmm… ik vind die test nogal vaag. ik kon vaak niet kiezen uit de 3 gestelde opties. er kwam dan ook een advies uit waar ik niks mee heb. Yoga zelf vind ik wel leuk. Ik moet het weer eens gaan oppakken.

 3. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Bikram yoga wil ik ook nog een keer doen. Lijkt me zo fijn

 4. Merel
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ligt echt aan wat voor type persoon je bent. Van yoga word ik alleen maar heel erg opgefokt en hoe meer een instructeur tegen je zegt dat je op je ademhaling moet letten en moet gaan ontspannen, des te bozer ik word. Pilates kan ik wel goed hebben maar ook niet te vaak. Geef mij maar een sessie HIIT of kracht. Dan ben je daarna fysiek en mentaal net zo goed ontspannen én moe.

 5. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik ben hindoe en geloof in alle Veda’s waaronder dus ook de Ayurveda. Ik doe (nog) geen yoga, maar probeer wel zoveel mogelijk te leven volgens de Vedische leer. Verder ben ik dol op de kruiden en olieen die in Ayurveda worden gebruikt.

 6. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Interessant! Ik heb laatst een proefles mediteren gevolgd en ik kwam helemaal tot rust! Toch lijkt Yoga me wel wat meer voor mij!

 7. Susan
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Grappig ik heb dezelfde percentages! had verwacht dat ik
  wel meer naar eentje zou neigen maar niet dus.

  Ik geloof ook wel in mediteren. Toen ik voor het eerst van die meditatie muziek luisterde (gewoon op YouTube gevonden) ontspande ik echt… op een manier dat je opeeens heel helder na kan denken maar dan zonder stress.
  erg fijn! ook handig bij het maken van een moeilijke beslissing bijvoorbeeld.

 8. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Interessant artikel. Ik zou wel graag wat Yoga gaan doen maar heb daar op dit moment simpelweg geen tijd voor…

 9. Somersault
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik volg zelf regelmatig Bodybalance lessen van LesMills.
  Ze beschrijven dit zelf als volgt: “BODYBALANCE is de Yoga, Tai Chi, Pilates workout waarbij je flexibiliteit en kracht opbouwt en je een gevoel krijgt van rust en kalmte. Gecontroleerde ademhaling, concentratie en een zorgvuldig gestructureerde series van stretches, bewegingen en houdingen op muziek creëren een holistische workout die het lichaam in een toestand van harmonie en balans brengt.”

  LesMills-lessen worden in behoorlijk veel sportscholen gegeven, dus de kans is groot dat dat ook bij jou in de buurt gevolgd kan worden 🙂 Ik vind ‘t erg leuk om te doen, ik heb het gevoel actief bezig te zijn, maar tegelijkertijd ontspant het wel.

 10. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  ik zit ondertussen al bijna drie jaar aan de ashtanga yoga, het is intens en toch geeft het rust, ideaal voor mij
  Wat de bikram betreft, toch mee opletten, uit studies blijkt dat je meer kans hebt op spierletsles omdat je het idee hebt dat je lichaam warm heeft, maar dit is niet hetzelfde als opgewarmde spieren.
  Het is vooral belangrijk een soort yoga te vinden die je ligt, ik heb pas bij de vierde soort mijn ding gevonden.

 11. Felicia
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik word het meest ontspannen van vechtsport, zelfverdediging of een spasessie. Af en toe baantjes zwemmen en eindigen in het kuurbad is ook geen overbodige luxe!

 12. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik geloof er absoluut in, bij mij werkt het al jaren. Yoga doe ik niet zo vaak maar wel andere dingen om te relaxen. Ik mediteer regelmatig, heb verschillende cursussen in reiki etc gedaan. Alle lichamelijke en geestelijke klachten zijn verdwenen. Goed dat je hier een artikel aan wijdt Serena! Liefs

 13. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik geloof er zeker in, maar je moet er ook voor open staan anders krijg je het gevoel van ‘wat doe ik hier/wat is dit nu weer?’

  Zelf doe ik geen yoga, maar ik hoop dit wel in de toekomst te doen.

 14. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Soms doe ik thuis een klein beetje aan yoga, maar als ik wil ontstressen ga ik liever naar een balletles. Dan kan ik echt alles even loslaten.

 15. Anna
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Wat toevallig! Ik heb vrijdag voor het eerst bikram yoga beoefend, en poeh dat is me nog eens intens. Ik hield er ook een aardige dosis spierpijn aan over, maar ik vond het zeker ontspannend en ik voelde me ook gewoon sterker aan het einde van de les. Ik zou het zeker een paar keer proberen.

 16. Ruth
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik beoefen sinds anderhalf jaar vrijwel dagelijks yoga. Favorieten zijn hatha en yin yoga, maar dat wissel ik af met iets inspannender vormen van yoga zoals vinyasa en power yoga. Het heeft mij heel veel opgeleverd. Ik slaap beter, ben meer ontspannen, minder lichamelijke klachten (voorheen had ik heel veel rug,- nek,- schouder,- en hoofdpijn), ben leniger, sterker en heb veel meer controle over mijn lichaam. Ik kan me geen leven zonder yoga meer voorstellen. Het heeft me ontzettend veel goeds gedaan en dat doet het nog steeds iedere dag.

  Met ayurveda ben ik niet heel veel bezig, maar ik maak wel dagelijks gebruik van een tongschraper en neusdouche. (dat komt ook beide uit de ayurveda)

 17. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Wat ontzettend leuk dat ik dit nu lees ik ben namelijk van plan om yoga te gaan doen dit wil ik al heel lang maar aangezien ik nu nog aan een dure sportschool vastzit moet ik van mezelf nog heel eventjes wachten, wel ga ik binnenkort al een proefles nemen om erachter te komen welke yoga met het leukste lijkt, op dit moment Power Yoga ik wil ook echt lenig worden. Aerial yoga is ook nieuw dan hang je in doeken dat lijkt me helemaal geweldig dat word alleen helaas nog niet gegeven bij mij in de buurt.

 18. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik doe al jaren elke week een lesje bodybalance. Een mix van tai chi, yoga en pilates. Zit wel meer in de power yoga sferen en het sluit af met 10 minuten meditatie. Ik vind het heerlijk. Sporten helpt voor mij erg goed om te ontstressen en alles weer op een rij te zetten. Ik doe voor mijn werk veel met mijn hoofd, en dan vind ik het juist fijn om even met iets totaal anders bezig te zijn. Als ik het heel druk heb vind ik het ook altijd erg fijn om dingen met mijn handen te gaan doen: koken, knutselen of uitgebreide ooglooks maken.

 19. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Yoga lijkt me zo fijn! Ik deed dit vroeger altijd met Wii Fit (niet echt te vergelijken) maar het maakte me altijd erg rustig.

 20. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Toevallig kwam mijn zus vorige week met boek over Ayurveda. Dit is inderdaad een behoorlijke hap aan informatie. Leuke samenvatting heb jij. Bikram lijkt mij best leuk.

 21. Minka
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Het mooie van Yoga is dat je er niet in hoeft te geloven om het effect te ervaren. Geef het een kans zou ik zeggen. 🙂

 22. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Het is niet helemaal mijn ding maar ik vind de foto’s prachtig!

 23. Kimmetje
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Mijn dosha is: 34% vata, 32%pitta en 22% kapha. Dus laatste is niet helemaal goed. Ik geloof in goed voor jezelf zorgen en misschien hoort mediteren/ goed jezelf analyceren (leven, mensen, levensstijl etc) daar ook bij. Ik doe wel ademhalingsoefenningen van yoga en soms wat oefeningen.
  Leuk inspirerend artikel!

  • Sherida
   20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

   Maar dan ben je niet helemaal 100%?

 24. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik doe sinds september yogalates (yoga en Pilates samen) bij Olympos in Utrecht. Op het begin was dat natuurlijk super grappig met rustig in en uitademen, maar na een paar lessen raak je eraan gewend en is het best ontspannend. De vrouw die mijn lessen geeft doet het ook super leuk, dus ik heb nu elke week weer zin om te gaan 🙂 Ik zou het zeker proberen en niet na de eerste les al opgeven 😉

 25. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik (bikram) yoga en mediteer soms. Dat laatste ben ik niet zo goed in. Ik geloof wel in aryuveda. Ik had ooit een yogi meester uit India. Hij was 70, maar zag er uit als 45. Ik weet zeker dat dat komt omdat hij beter kan ontspannen en gezonder eet. Fijn als inspiratie!

 26. Lisa
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Interessant artikel! Ik volg sinds een paar maanden yogalessen (hatha-yoga) en voor mij werkt het heel fijn! Ik kijk iedere week weer uit naar de les. Wanneer ik thuis kom van yoga ben ik helemaal ontspannen en ontstresst, heerlijk vind ik het!

 27. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Super interessant artikel, bij mij is de pitta dominant. Verder ben ik bezig met het uitproberen van een ayurvedisch eetpatroon, dus ik ben benieuwd hoe dat bevalt 🙂

 28. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik ben me de laatste tijd ook wat meer aan het verdiepen in ayurveda en vind het reuze boeiend!
  Ik lees nu een boek over ayurveda beauty, waarin oa de juiste huidverzorging wordt bepaald op basis van de dosha’s. Erg leuk zo’n andere kijk op beauty!

 29. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik geloof absoluut dat even de tijd nemen om je te ontspannen ontstressend werkt. Maar of dat je dat nu met yoga doet of met een goed boek maakt voor mij geen verschil 🙂

 30. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Wat een fijn artikel! Ik heb een periode yoga gevolgd maar merkte dat het voor mij niet veel toegevoegde waarde had, vond het al snel te ‘zweverig’. Maar dat hangt natuurlijk ook erg af van de soort yoga, en degene die het geeft!

 31. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Interessant om te lezen! Ik denk dat yoga en meditatie ook wel wat voor mij zou zijn!

 32. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  interessant, die test! ik hou heel erg veel van hatha yoga – ook al kan ik het niet vaak (genoeg) doen, het geeft me toch even een uurtje rust en bewust wording. om echt te ‘sporten’ doe ik ook power yoga, heerlijk! ik zou ook graag meer aan meditatie doen. het gaat daar eigenlijk niet om om je hoofd actief leeg te maken, maar het juist allemaal rustig en zonder oordelen te erkennen en te laten gaan. niet dat dat het makkelijker maakt 😉 leuk artikel!
  xo, cheyenne

 33. Carly
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Mindfulness heeft me eindelijk een beetje rust gegeven in m’n hoofd!
  Wil ook zeker een keer yoga volgen maar hoorde dat het bij mij in de sportschool toch niet zo goed is als een yogacentrum, dus voorlopig nog even blijven krachttrainen 🙂

 34. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Als het tegen stress is ben ik er wel heel erg benieuwd naar!

 35. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  10 Jaar geleden ben ik begonnen met yoga. Ik liep altijd met opgetrokken schouders rond. Ik had in de loop der jaren mezelf een verkeerde houding ‘aangeleerd’. Door yoga werd (word) ik me bewuster van mijn houding (lichaam) en ademhaling. Ik vind het heel ontspannend! Echter, om er meer uit te halen, zou ik het regelmatiger thuis moeten doen. Daar gun ik mezelf alleen de tijd niet voor. Sinds kort doe ik wel wat vaker ‘mediteer’ oefeningen. Heel even op je ademhaling letten, jezelf bewust op de rem zetten, tot tien tellen, etc. Dit vind ik zo ontzettend fijn! Ik race niet door, maar las even bewust een pauze in.

 36. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  10 Jaar geleden ben ik begonnen met yoga. Ik liep altijd met opgetrokken schouders rond. Ik had in de loop der jaren mezelf een verkeerde houding ‘aangeleerd’. Door yoga werd (word) ik me bewuster van mijn houding (lichaam) en ademhaling. Ik vind het heel ontspannend! Echter, om er meer uit te halen, zou ik het regelmatiger thuis moeten doen. Daar gun ik mezelf alleen de tijd niet voor. Sinds kort doe ik wel wat vaker ‘mediteer’ oefeningen. Heel even op je ademhaling letten, jezelf bewust op de rem zetten, tot tien tellen, etc. Dit vind ik zo ontzettend fijn! Ik race niet door, maar las even bewust een pauze in.

 37. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik zit sinds een paar weken op zwangerschapsyoga, het is wel een hele praktische yoga met tips wat je kunt doen tijdens de bevalling enzo maar ook een beetje “in jezelf keren” en tot rust komen. Ik merk dat ik er echt heel veel baat bij heb en krijg serieus vertrouwen in mezelf dat ik die bevalling aan kan! Ik zit er dan ook over te denken om na de bevalling “gewone” yoga te blijven doen. Gewoon een uurtje in de week, even weg van alle babydrukte, tijd voor mezelf!

 38. Judith
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Eén kleine opmerking naar het doel van meditatie toe. Meditatie is er niet om de gedachtenstroom te stoppen, dat zou namelijk een actieve daad zijn die je moet verrichten. Meditatie is er om de gedachtenstroom te erkennen en voorbij te laten gaan, als een kabbelend beekje zonder enige mening of ideeën over die gedachten. Ga maar eens na! Als jij actief bezig bent met je hoofd “leegmaken”, denk je continue aan het legen van je hoofd en ben je extra gefocust op een gedachten die er dan wel tussen door piept. Niet de bedoeling.
  Zoals je misschien al merkt aan mijn verhaal. Ik ben 100% voor yoga en meditatie. Ik merk dat het werkt en steeds meer onderzoeken beamen dit ook. Op het moment doe ik mijn bachelor scriptie ook over meditatie in de klas om aandacht te van leerlingen te versterken.

 39. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Uit persoonlijke ervaring en vele om mij heen, geloof ik heilig in meditatie, yoga en ademoefeningen tegen stress en depressie. Sinds ik elke dag yoga doe zijn mijn dieptepunten stukken minder en sneller voorbij. Ik maak me minder druk om wat er om me heen gebeurd, ik kan veel beter relativeren.

  Let eens op je ademhaling, als je normaal in rust ben, is 8x per minuut voldoende. De meeste mensen zitten op minimaal 12x pm, vaak ook oppervlakkig en hoog. Als je je pols voelt, en je ademt rustig in en uit, voel je dat hij iets sneller gaat kloppen bij het inademen. Dus als je een snelle ademhaling hebt, klopt je hart dus ook sneller. Dit heeft weer invloed op alle chemische processen en kan vaak van invloed zijn op hartklachten, depressie en burn-out. Nu ken ik best wel wat mensen met een burn-out, en iedereen heeft van de huisarts ademoefeningen meegekregen.

  Ik ben trouwens vata-pita

 40. Neziya
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Dit was echt even fijn om te lezen, Yoga kan zeker ontspannend zijn! Doe het helaas niet zo veel omdat ik dan denk dat ik het ”druk” heb. Terwijl ik er best tijd voor kan maken. Leuk artikel Serena 🙂

 41. lousaa
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Bij mij komt er precies hetzelfde uit de test. Toch: de gedachte dat ziekte in de geest begint lijkt me in veel opzichten grote bullshit. Zit nu al ruim twee welen thuis na een operatie die helemaal niets met geestelijke ziekte te maken heeft maar puur met een lullig uitgepakte celdeling. Ik vind die gedachte eigenlijk gevaarlijk. Tuurlijk zijn er gevallen waarin je hoofdpijn krijgt omdat je te druk bent maar meestal slaat dat nergens op. Echt nergens op. En wat joga betreft: het kan lekker zijn maar ik vind dat lichaam en geest geneuzel altijd een beetje afbreuk doen aan de ervaring. Dat je na zo’n les ineens een namaste naar je hoofd krijgt en gedwongen moet ontspannen in een bepaalde houding. Na afloop, terwijl: dat ontspannen doe je toch door te bewegen en ademen…

  • Judith
   20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

   Je móet niet ontspannen. Niemand kan je dwingen te ontspannen, zelfs jij zelf niet. ;]

  • 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

   Dat is vrij kut voor je, hoop dat je snel herstelt!
   Wat betreft ontspannen, dat kan je lichaam alleen als je helemaal niks doet. Als je beweegt ben je per definitie gespannen, je spieren moeten zich aanspannen om te bewegen. Als je je na het sporten ontspannen voelt, is dat denk ik meer vermoeidheid in combinatie met een goed gevoel door de hormonen die vrijkomen bij het bewegen.
   lichaam-geest betreft, als ik stress heb, ben ik misselijk of krijg ik last van mn schouders. lichaam geest is niet alleen spiritueel geneuzel, maar is wetenschappelijk aangetoond. Mensen met stress hebben meer kans op lage rugklachten/schouderklachten/maagklachten/darmklachten/harklachten/burn-out/depressie etc etc. Ik kan hier een heel stuk schrijven over verhoogd cortisol door stress, maar misschien is dat iets meer voor Serena om een keer een stuk aan te wijden. Is erg interessant 😉

 42. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik doe vrij fanatiek aan yoga en vind het heerlijk! Het is voor mij echt een manier om tot rust te komen en dichtbij mezelf te blijven. Ik vind de kwaliteit van yogalessen enorm verschillen, dus volg eerst eens een proefles om te zien of de betreffende les bij je past.

 43. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik vind Pilates wel heel leuk, waar je ook ademhalingsoefeningen hebt, maar dan weer net anders dan bij yoga. En daar wordt je ook lenig en sterker van. Ik denk zeker dat je door te mediteren beter in je vel komt te zitten en rust in je hoofd krijgt, maar ayurveda met een bepaald dieet geloof ik niet zo is.

 44. T.
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik doe nu ongeveer een jaar aan hatha yoga. Het is heerlijk en ik heb ook een fantastische lerares. Voor mij is de woensdagavond echt een momentje tot rust komen, aan het einde ben ik helemaal zen. En ik ben echt veel flexibeler geworden haha. Zelf let ik nu ook vaker op m’n ademhaling, als ik bijvoorbeeld gespannen ben voor een tentamen of gesprek. Ik merk dat ik er rustiger van ben geworden en voel me meer in balans! Ik kan het je echt aanraden, Serena!

 45. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik geloof best dat yoga ontspannend kan zijn, maar die hele hindoeïstische leer erachter: niets voor mij. Ik ben zelf christelijk, en ik merk dat als ik het druk heb, ik juist tot rust kan komen bij God, en niet alleen maar bij mezelf.

  • Jenny
   20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

   My thoughts exactly. Ik geloof in God 😀

  • Maria
   20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

   Exactly! Het lezen van de Bijbel geeft mij ook rust.

 46. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik geloof er zeker in! Sinds kort doe ik aan yoga op de zondag ochtend hier in de buurt. Het is erg fijn!

 47. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik vind yoga heerlijk! Vooral in combinatie met meditatie. Ik kom dan helemaal tot rust dus ja ik geloof zeker dat het werkt!

 48. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik geloof zeker in tot rust komen dmv bv meditatie. Zelf gebruik ik een paar ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. Stom genoeg gebruik ik ze alleen als ik al merk dat ik te gestresst ben. Terwijl ik mezelf belooft had om het elke dag een paar minuten te doen. Tja druk druk druk. …

 49. Nena
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Sinds een aantal weken doe ik wekelijks pilates, heerlijk vind ik het! De rest van de dag ben ik dan helemaal zen en de twee dagen erna heb ik standaard (een beetje) spierpijn. Binnenkort ga ik ook aan de yoga!

 50. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik ben een keertje naar een yoga les geweest hier in de buurt, maar die vrouw was zo gigantisch zweverig dat ik het niet serieus kon nemen. Ik wil nog zeker wel eens een nieuwe poging wagen, maar weet niet of het echt wel iets voor mij is. Ik ben van binnen toch altijd een teamsport meisje die zo ontspant (door flink tegen een bal te slaan hahaha) xxx Lucinda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *