New week: geloof jij in yoga en ayurveda?

Stress! Wie heeft er tegenwoordig geen last van? Als je vandaag de dag iemand vraagt hoe het gaat, krijg je met regelmaat het antwoord ‘druk, druk, druk!’. Zelf zeg ik het namelijk ook altijd als iemand vraagt hoe het gaat. ‘Druk, maar druk is goed en druk is leuk’ hoor ik mezelf dan tetteren op de automatische piloot.

In deze maatschappij zijn we nu eenmaal erg gericht op carrière maken en daarnaast moeten we ook nog een leuk sociaal leven hebben en zo veel mogelijk ondernemen. Dat kan natuurlijk niets anders dan stress opleveren. Veel traditionele oosterse gebruiken, zoals yoga, meditatie en ayurveda worden daarom steeds populairder. Ik vroeg me af jullie hier ervaring mee hebben en of het daadwerkelijk kan helpen, dus heb ik me er een beetje in verdiept.

yoga style

Yoga en meditatie

Yoga en meditatie zijn voor veel mensen een manier om te ontstressen. Zoals je begin dit jaar kon lezen, was één van mijn goede voornemens voor 2014 om me eens aan yoga te wagen. Helaas ben ik er nog steeds niet aan toe gekomen, maar ik moet het toch echt binnenkort eens gaan doen. Yoga is tegenwoordig zo populair dat er bij iedereen wel een adresje in de buurt is om een lesje te volgen. Zelfs bij mij in Houten zijn er verschillende plekken waar ik terecht kan. Bij mij was vooral de insteek om een sport te vinden die ik leuk vond en om wat leniger te worden, maar het oorspronkelijke doel van yoga is om lichaam en geest samen te brengen. Als je dan toch bezig bent is dat natuurlijk mooi meegenomen 🙂

bikram yogaEr zijn heel veel verschillende soorten yoga. Je hebt een vrij rustige vorm, waarbij alle houdingen met veel aandacht worden uitgevoerd (hatha-yoga), en bij power-yoga doe je juist veel bewegingen snel achter elkaar. Ook bikram yoga is tegenwoordig helemaal hot. Hierbij voer je de bewegingen uit in een zaal waar de temperatuur is opgestookt tot een graadje of 40, om al je gedachten eruit te zweten en je spieren lekker warm te houden. Deze vorm van yoga is helaas niet in Houten te volgen. Toch wil ik wel een keer een proeflesje gaan volgen in Utrecht, want ik hoor er zó veel goede verhalen over.

Bij veel yogalessen wordt er aan het einde van de les nog tijd vrijgemaakt om even stil te zitten en kort te mediteren. Er bestaan verschillende vormen van meditatie, maar waar het allemaal op neer komt is je hoofd tot rust te brengen. Dit is geen overbodige luxe, want uit onderzoek is gebleken dat iedereen zo rond de 50.000 (!) gedachten per dag heeft. Onze gedachten gieren gewoon met sneltreinvaart door ons hoofd zonder dat we het bewust doorhebben. De gedachte achter meditatie is het uitschakelen van deze continue gedachtenstroom zodat we pas echt goed tot rust komen.

yoga

Ayurveda

Ik ben behoorlijk druk en ik heb soms hele stressvolle deadlines, maar op dit moment ben ik heel gelukkig. Onlangs plaatste ik een artikel met enkele tips die mij erg geholpen hebben om me happy te voelen zoals geen spijt hebben van dingen, dingen niet persoonlijk opvatten en je eigen geluk creëren. Deze regels gelden natuurlijk voor iedereen, maar uiteindelijk heeft niet iedereen hetzelfde nodig om gelukkig te zijn. De ene persoon zal bijvoorbeeld graag gaan sporten om zich te ontspannen, de andere leest liever een boek. De ene persoon is een huismus en voelt zich het fijnst in de eigen omgeving. De ander wordt hier doodongelukkig van en wil er het liefst zo veel mogelijk op uit.

De gedachte dat iedereen iets anders nodig heeft om zich goed te voelen komt ook terug in de ayurvedische gezondheidsleer. Deze hindoeïstische leer verdeelt mensen in drie verschillende types of energiegroepen, ook wel dosha’s genoemd. De drie dosha’s zijn Vata, Pitta en Kapha.

ayurveda avedaIedereen heeft al deze drie verschillende energieën in zich, maar vaak is er één overheersend. Welke energie overheersend is wordt vaak bepaald aan de hand van bepaalde lichamelijke kenmerken. Je bent volgens de ayurvedische levenswijze het gezondst als alle energieën met elkaar in evenwicht zijn. Om hiervoor te zorgen kun je bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen eten, of moet je juist bepaalde voedingsmiddelen vermijden. De Ayurveda voedingsleer gaat hierbij niet uit van calorieën of koolhydraten, maar van smaken. Als je bijvoorbeeld te veel kapha-energie in je hebt kun je zoete smaken beter vermijden en moet je juist wel meer scherpe smaken in je dieet introduceren.

Een andere interessante gedachte van de ayurvedische leer is dat ziekte eerst in de geest ontstaat. Bepaalde ongezonde gedachten die maar door je hoofd blijven malen en niet worden opgelost uiten zich uiteindelijk in het lichaam, zoals stress, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten. Hier kan ik me wel in vinden, omdat ik bij mezelf en in mijn omgeving zie dat dit gebeurt.Rituals Ayurveda Collection giftsetaveda chakraOosterse concepten worden steeds populairder hier in het westen, maar daar wordt dan vaak ook wel weer een commercieel tintje aan gegeven. Wat helemaal niet erg is, zo kunnen we bijvoorbeeld genieten van een heerlijke ayurvedalijn Yogi Flow van Rituals, waar ik jaren geleden al over schreef (zie hier), ook Aveda gelooft in ayurvedische producten en op de site van Mona Mode vind je onder Collecties bij Looks & Trends zelfs kledingselecties die passen bij de verschillende Ayurvedische types.

Bikram yoga is niet per se nieuw, maar ik merk dat het wel een soort trend is. Net zoals #greensmoothies en #cleanfood. Ook al is het commercieel gemaakt en ook al is het een trend, dat wil nog niet zeggen dat het niet werkt. Persoonlijk denk ik dat het alleen maar goed is dat we bewuster met ons lichaam omgaan en ons lichaam, net als bij de Oosterse cultuur, gaan beschouwen als een tempel waar we goed voor moeten zorgen.

Ik weet niet in hoeverre ayurveda werkelijk ‘werkt’, maar de gedachten erachter zijn in ieder geval interessant. Als jij er ook meer over wilt lezen kun je bijvoorbeeld eens op deze site kijken. Hier kun je ook een eenvoudige test doen om te kijken welke dosha jij hebt.
Schermafbeelding 2014-10-11 om 11.16.25 AMDit kwam er bij mij uit. Zo te zien ben ik aardig in balans, maar is Vata mijn overheersende dosha.

Welke dosha heb jij? En geloof jij in de kracht van yoga, mediteren en een Ayurvedische levenswijze? Laat het achter bij de comments.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

70 Reacties

 1. 3 november 2014 / maandag, 3 november 2014

  Meditatie is heel fijn! Yoga ben ik nog niet echt mee begonnen, maar ik leer heel veel van de bassist van mijn favoriete band ook qua ademhalingstechnieken voor als je last hebt van angst en stress en dat soort dingetjes. Hij is in juni een youtubekanaal gestart waar hij tutorials op geeft over yoga en dat soort dingen! Als je het op wil zoeken, zoek dan naar WoodyWoodrow! 🙂

 2. Lisa
  22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

  Leuk om eens wat te horen over ayurveda !
  Ik ben nu 15 jaar en loop vanaf mijn 6 ongeveer met hoofdpijn.
  Het werd elke dag erger en 2 jaar geleden was het toppunt : op een schaal van 0 tot 10 had ik elke dag zeker wel rond de 7/8/9/10.
  Ik ben toen naar een ” normaal ” ziekenhuis gegaan en ben daar uitgebreid onderzocht : mri scans , bloedprikken , medicijnen enz maar niets leek te helpen. Daarna ben ik met acupuntuur begonnen ( waar veel mensen baad bij hebben ) maar ook dit hielp niet.
  Toen ben ik via mijn huisarts bij de ayurvedische geneeswijze terecht gekomen.
  Er werd daar veel breder naar je gekeken, wat voor persoon je bent en hoe je levenswijze is.
  Ik heb op basis van een lang intake gesprek een dieet gekregen wat inhield dat ik bepaalde dingen niet meer mocht eten, zoals vlees , pasta en andere moeilijk verteerbare dingen.
  Ik kreeg elke week een behandeling met olie over mijn hoofd , dat duurde 2 uur maar op dat punt had ik het er helemaal voor over.
  Nu ( een jaar verder ) heb ik nog maar 1 keer in de maand een bodymassage, en mijn klachten zijn bijna helemaal weg!
  Ik ben super tevreden hierover, en kan het iedereen aanraden.
  Wel geloof ik erin dat je jezelf voor 100% moet inzetten voor het beste resultaat , omdat je je (ik in iedergeval wel )levenswijze helemaal veranderd.

  Liefs

 3. Amber
  21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

  Leuk artikel!
  Ik ben zelf in de zomervakantie met yoga (ashtanga primary series) begonnen (dus nu bijna 3 maanden bezig) en ik kan nu opeens een spagaat!
  Ik vind zelf yoga heel fijn omdat je echt even uit je hoofd komt en daarna weer lekker veel energie hebt 🙂
  Een tip voor bikram yoga: in het begin is het zo ontzettend warm dat je er waarschijnlijk helemaal niets aan vind, maar als je even doorzet gaat het leuk worden, echt waar haha!
  Liefs, Amber 🙂

 4. Claire
  21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

  Ik heb de test gedaan en ” schrik ” haha. Ik ben schijnbaar heel erg uit balans. Mijn kapha is laag en de rest piekt er echt bovenuit. Ik moet dus meer sporten, rusten en vroeger naar bed. Als ik eerlijk ben klinkt dat als muziek in mijn oren haha. Vanavond lekker de sportschool in en daarna met een kopje thee serie kijken en naar bed!

 5. 21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

  Interessant artikel. Ik had zelf nog nooit geyogaad (dat is geen woord, obviously) en was er ook nogal sceptisch over. Totdat ik naar Amerika ging en een zesweekse yogacursus ging doen; elke dag 3 uur vol aan de yoga. Ik werd er niet alleen ontspannen van, maar ook voelde ik me gezonder, sterker, leniger, en zoveel meer. Ik heb het daarna helaas opgegeven, maar eigenlijk zou ik weer moeten beginnen. Fijn artikel!

 6. 21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

  Ik denk niet zo zeer dat het een kwestie van geloven is. Yoga en meditatie kun je alleen ervaren. De ene keer is het fijner dan de andere keer. Dat ligt eraan in hoeverre je eraan kunt overgeven. Soms zit je lichaam helemaal vast en kan zomaar een yogalesje niet gelijk plezierig of fijn zijn. Dat meditatie effect heeft op lichaam en geest is ook wetenschappelijk bewezen. Iedereen wordt rustiger als hij stil is en bij zichzelf blijft en zijn gedachten een beetje laat zijn voor wat ze zijn. Dus ja ik ‘geloof’ zeker in de kracht van yoga en meditatie! 😉

 7. Bea
  21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

  Oei, ik ben blijkbaar helemaal niet in balans!
  50% dosha Vata, 19% dosha Pitta en 30% dosha Kapha…

  Leuk artikel trouwens! Ik geloof er ook wel in dat je geest en lichaam veel invloed hebben op elkaar en dat yoga of pilates kunnen helpen om in balans te komen :).

 8. Carina
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik zou zo graag yoga willen doen maar ik durf niet alleen, ben zo bang dat ik dan afhaak. Mja, heb nog geen sportmaatje gevonden. Volgens de test heb ik te weinig Kapha, grappig, ik ben niet rustig genoeg dus. Als ik het zo lees is mijn vriend wel een kapha-type, scheelt weer, heb ik toch wat kapha in mn leven en zijn we samen waarschijnlijk wel goed in balans 🙂

 9. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik volg nu al bijna een jaar yoga en ik vind het verschrikkelijk inspannend, hahaha. Het stretcht wel goed de spieren en ik voel me terug zo lenig worden als toen ik een tienjarige ballerina was. Het is leuk om wekelijks je vooruitgang te zien. Spieren worden langer en steviger, balans verbetert en als de moment is gekomen om rustig op de rug te gaan liggen, wil helaas mijn molen niet stoppen met draaien. Daar moet ik nog wat aan werken.

 10. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Sinds 2 maanden doe ik aan yoga voor meer ontspanning en om leniger te worden. Ik werk ook als ZZPer thuis en ik was structureel te veel met mijn werk bezig. Nu ben ik sinds de zomer meer met minfulness e.d. bezig en het bevalt me heel goed! Yoga vind ik in ieder geval echt een aanrader!

 11. Brenda
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Meditatie en Yoga? Waarom niet? Meditatie kan je geest tot rust brengen doordat je ervaart dat gedachten komen maar ook weer gaan. Yoga is ontspanning door inspanning. Aryuveda? Nah.. daar loop ik niet zo warm voor, tenzij je het beschouwt als beeldspraak, als je alles letterlijk neemt dan zet je je “vast” op een bepaald “type”en de bijbehorende “do en don’ts” zonde want niets is veranderlijker dan een mens. Ook geloof ik niet dat je een bepaalde leer/geloof of opvatting moet laten bepalen wat je wel of niet kan eten, dat geeft je lijf zelf wel aan. Waar je wel echt mee moet oppassen zijn aryuvedische kruiden en preparaten, die bevatten vaak zware metalen ( dit zit ook in de leer, dat die nuttig zouden zijn), hier heeft de voedsel en warenautoriteit in 2008 al voor gewaarschuwd en het komt nog steeds voor dat deze metalen aangetroffen worden in de kruidenmengsels. Ik zou zeggen: Doe waar je je prettig bij voelt, maar houdt altijd een stukje “kritisch boerenverstand”.

  • 21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

   Yoga en meditatie zijn een deel van ayurveda.

 12. 20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Ik kende Ayurveda nog helemaal niet! Yoga heb ik veel in de VS gedaan, en ik moet zeggen dat ik het echt heel fijn vond. Vooral Aeriel yoga (een acrobatische vorm met doeken waar je in hangt) vond ik fantastisch! Vind het alleen wel lastig om het nu ik terug ben in Nederland weer op te pakken.

 13. Pri
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  “De gedachte achter meditatie is het uitschakelen van deze continue gedachtenstroom zodat we pas echt goed tot rust komen.”

  Uitschakelen van je gedachten kan niet en volgens mij zou je dat niet eens willen. Meditatie is een manier (je moet zelf uitzoeken welke aanpak het beste bij je past) om te leren hoe om te gaan/controle hebben over je gedachtenstroom. Meditatie is tof en je kan het altijd overal doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *