New week: how to be happy

‘How to be awkward’ leer je bij Jerome Jarre (ken je hem niet? Check dan deze Vine compilatie) en ik, ik leer jullie graag ‘how to be happy’. De laatste jaren en vooral de laatste maanden ben ik een ontzettende happy camper. Natuurlijk heb ik net als ieder ander tegenslagen gehad en is het echt niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar toch sla ik me er moeiteloos doorheen en voel ik me erg gelukkig.

Hoe ik dat doe? Door een aantal zaken vooral NIET  te doen. Vandaag wil ik jullie graag vertellen wat ik allemaal NIET doe waardoor ik een stuk gelukkiger ben dan voorheen. Het is natuurlijk niet per se de magische ‘key to happiness’, maar mij heeft het in elk geval wel veel geholpen, en hopelijk geeft het jullie ook de nodige inspiratie om gelukkiger door het leven te gaan dan eerst.

Happiness-map

1. Heb geen spijt van de dingen die je hebt gedaan

Niemand is perfect. Ik niet. Jij niet. Je ouders niet. Je vrienden niet. En dat is OK. Iedereen maakt fouten. Soms heel klein. Soms heel erg en heel groot. Je kunt er van balen en dat is ook goed, want het is goed om bij je fouten stil te staan. Echter is het NIET goed om er zo hard van te balen dat je aan niets anders meer kunt denken. Ja, je hebt een fout gemaakt en ja, dat was stom, maar hallo: morgen is er weer een nieuwe dag. Een nieuwe dag met nieuwe kansen. Wees niet te hard voor jezelf, want iedereen maakt fouten. Alles wat je doet, ook je fouten, maken jou wie je vandaag de dag bent. Laat deze levenservaring een leermoment zijn in plaats van een blokkade waar je maar niet doorheen kunt worstelen. Life goes on.

Sinds ik mijn fouten heb geaccepteerd, de knop heb omgezet en ze als leermoment heb beschouwd, is er een last van mijn schouders gevallen. Ja, ik heb nu eenmaal stomme dingen gezegd en gedaan, maar we kunnen de tijd niet terugdraaien dus het enige wat je kan doen is ze accepteren en doorgaan met je leven. Zo simpel is het.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 3.26.55 AM

2. Let niet op anderen

Aan het begin van mijn blogcarrière lette ik heel erg op andere blogs, want ik wilde koste wat kost voorkomen dat ik een review online zou plaatsen die net de dag ervoor, of de ochtend ervoor, online was gekomen op een andere blog. Ik baalde er ook echt van als ik een review klaar had staan over een bepaald product, en dat een andere blogger me dan net voor was. Sinds een aantal jaren heb ik hier eigenlijk gewoon schijt aan. Ik doe gewoon mijn ding en ik kijk niet eens op andere blogs (alleen op die van mijn zusjes).

Mocht er dan een review online komen van een bepaald product, die pas geleden ook op een andere blog is verschenen, dan kan IK me daar in elk geval niet aan storen. Ik hoef niet meer per se de eerste te zijn met een review van een nieuw product, ik doe gewoon alles in mijn eigen tempo, op mijn eigen manier en in mijn eigen style. Bovendien heb ik gemerkt dat jullie het vaak wel prettig vinden om van meerdere bloggers reviews van eenzelfde product te lezen, om zo een beter beeld te kunnen vormen. Zelf vind ik het vooral erg fijn om pas een review online te zetten als het product ook daadwerkelijk al te koop is in de winkel. Sinds ik me dus gewoon lekker met mijn eigen ding bezig houdt en niet met anderen bezig ben, heb ik veel meer innerlijke rust. En het scheelt ook nog eens tijd! Ik ben daardoor veel relaxter geworden. Ik kan het iedereen aanraden om vooral lekker met zichzelf bezig te zijn en niet of weinig te letten op wat anderen doen. Je wordt er echt stukken gelukkiger van om niet alles per se in de gaten te willen houden, trust me.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 3.24.55 AM

3. Vat dingen niet persoonlijk op

Don’t kill the messenger! Soms moeten er gewoon dingen gebeuren, zoals ontslagen worden. Komt dat door jou? Nee. Dat komt door reorganisatie. Trek het je niet persoonlijk aan. Natuurlijk is het balen, maar ga bij zulke dingen niet de fout bij jezelf zoeken. Soms zijn mensen gewoon gek. Of aandachtsgeil. Of ongesteld. Of ontzettend gefrustreerd. En dat botvieren ze dan op mij. Kijk, er is natuurlijk verschil tussen mensen die opbouwende kritiek geven en mensen die simpelweg lopen te trollen, dat onderscheid kan ik wel maken. Maar ligt dat dan aan mij? Heb ik het verdiend om beledigd te worden? Nee, natuurlijk niet! Ik zou wel gek zijn als ik alles persoonlijk ga opvatten. Ik krijg met regelmaat shit over me heen, totaal ongegrond, dus als ik me alles heel erg zou aantrekken dan zou ik alleen maar in een hoekje zitten te huilen. En sorry, daar heb ik geen tijd voor en ook geen zin in.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 3.14.41 AMNatuurlijk is het niet leuk als mensen gemene dingen over me zeggen of als ze me alleen maar beledigen voor aandacht of gewoon uit pure verveling, maar echt hoor, ik laat me toch niet gek maken? Ik weet niet hoe het precies moet, maar ik denk dat het gewoon een kwestie is van een knop omzetten. Je kunt het toch nooit iedereen naar zijn zin maken. Haters gonna hate. Laat ze maar lekker in hun sop gaarkoken, IK weet wel beter. Getrol gaat het ene oor in en het andere oor uit. Schouders ophalen en af laten glijden. Het heeft wel even wat tijd gevergd om een ‘dikke huid’ te kweken en om te accepteren dat mensen eenmaal zo kunnen zijn. Ik kan me er nu echt niet meer druk om maken. En dat maakt het leven echt een heel stuk makkelijker.

4. Neem geen wraak

Hoe boos je ook bent, wraak is niet de oplossing. Nu klink ik misschien heel erg Dalai Lama, maar het is echt zo dat wrok je opvreet van binnen. Het maakt je gek en irrationeel. Het is verspilde energie en dat is zonde. Ik heb pas achteraf gemerkt hoe fijn het is om gewoon te accepteren hoe dingen zijn gelopen en om daar vrede mee te hebben. Jeetje, wat een rust gaf me dat. Alsof mijn maag de hele tijd in een knoop lag en nu ineens weer uit de knoop was gehaald. Het is zo’n opluchting om te vergeven. Het gaf me heel veel vrijheid.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 2.57.53 AMEn het hoeft niet eens per se door middel van een ‘Het Spijt Me’ momentje. Je kunt ook iets of iemand vergeven, gewoon voor jezelf. Soms heeft dat wat tijd nodig, maar gun jezelf die tijd ook. Natuurlijk is het logisch dat je iemand die jou pijn heeft gedaan niet 123 kan vergeven. Maar houd wel in je achterhoofd dat je dit uiteindelijk wel zou moeten doen. Niet eens voor de ander, maar voor jezelf. Het heeft gewoon tijd nodig om iets los te laten, of om iemand beter te begrijpen. Ik ken mensen die al jarenlang een wrok koesteren en ik denk echt dat hun leven een stuk makkelijker en gelukkiger zou zijn als ze het los zouden kunnen laten. Hoe moeilijk het soms ook is, ik denk wel dat iedereen het in zich heeft om te vergeven. Geef het in elk geval een kans.
weak people revenge quote

5. Reken niet op anderen, creëer je eigen geluk

Dit klinkt heel erg hard, maar wat ik bedoel is dat je je geluk niet te veel van anderen af moet laten hangen. In relaties niet, maar ook niet op de werkvloer of in de familiekring. Jij kiest hoe je je dag gaat laten verlopen: wordt het een positieve of een negatieve dag? Waarom wachten tot je relatie beter wordt? Waarom wachten op opslag? Waarom wachten op je prins op het witte paard? Waarom wachten tot je gelukkig wordt? Je hebt het zelf in de hand. Niet anderen bepalen jouw geluk. En karma heeft er wat mij betreft ook geen ruk mee te maken. JIJ bent diegene die je eigen lot bepaalt en JIJ bent dus zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. happinessOp dit moment in mijn leven heb ik geen spijt, geen wrok, bemoei ik me alleen met mijn eigen zaken en laat ik me niet gek maken door wat anderen over me zeggen of denken. Dit heeft me de laatste tijd zeker geholpen om gelukkiger te worden. Ik hoop dat het bovenstaande je inspiratie geeft. Het leven is maar kort. Het zou zonde zijn om er niet alles uit te halen wat erin zit!

Zijn jullie momenteel gelukkig? Wat heeft jou geholpen om gelukkiger te worden?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

127 Reacties

 1. Danielle
  5 oktober 2014 / zondag, 5 oktober 2014

  Omg wat n goed artikel, met supergoede quotes. Die ga ik bewaren! Haha

  Ik kan me heeeeeel erg bezig houden met anderen: wat vinden ze van mij, wat doen zij, stellen ze t wel op prijs wat ik (voor hun) doe. En ga zo maar door.
  Maar hoeveel mensen houden er echt rekening met jou…? Nou meestal niet zoveel als waar jij (ik dan) rekening mee houdt.

  Pfff vermoeiend!

  Ik doe dus heel erg mn best om meer met mezelf bezig te zijn en minder met anderen.

  • Danielle
   5 oktober 2014 / zondag, 5 oktober 2014

   En over geluk gesproken:
   Ik ben zo gelukkig!!
   Doe n eigen ding en ik heb (meestal) schijt aan wat anderen daarvan vinden.

 2. Anne
  21 september 2014 / zondag, 21 september 2014

  Meestal vind ik dit soort artikelen afgezaagd, maar deze is echt heel inspirerend en goed! Ik probeer me zelf ook steeds minder van anderen aan te trekken. Ik word nou eenmaal gelukkig van dingen die niet iedereen begrijpt (ik hou van grote tattoos, van mooie piercingsieraden, van de hele dag series kijken in bed, van een grote slak vinden in de tuin) en ik heb er steeds meer schijt aan wat anderen daarvan vinden ik ik geniet gewoon van mijn geluksmomentjes ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *