Mannenskincare, is het echt zo anders?

‘Gast, wat smeer jij nou op je hoofd? Een crèmpje van het vrouwtje voor je poezelige gezichtje? Hahaha!’. ‘Nee man, dit is for men! Kijk, hier staat het: for men’. ‘Oh, ok man, dan is het goed. Ruikt best lekker trouwens’. ‘Thanks, gast’.

Coca Cola Light wordt voornamelijk door vrouwen gedronken en het wordt dan ook gezien als een typisch vrouwendrankje. Om de mannen ook aan de Light te krijgen bedacht Coca Cola een geheel nieuw product: Coca Cola Zero. In een stoer zwart blikje en met typische action movie commercials veroverde Zero de harten van vele mannen. In feite drinken ze ook gewoon een light drankje, maar door de stoere, mannelijke marketing strategie – speciaal gericht op mannen – is het ineens OK en helemáál niet verwijfd.

Skincare voor mannen, is dat niet gewoon vrouwenskincare met een mannelijke geur in een stoerdere verpakking? Is het niet pure marketing (vergelijkbaar met Coca Cola Zero) om ‘for men’ op de verpakking te zetten,  zodat de mannen het cooler (lees: minder awkward) vinden om het te gebruiken? Ik vroeg het de experts; Patrick Kullenberg, General Manager Biotherm International en Dr. Elisa Simonpietri, Scientific Director Biotherm International.

#1 Soms pikken mannen (stiekem) skincare van hun vriendin, of vice versa. Is dit erg? Is het beter om skincare te gebruiken speciaal voor mannen of vrouwen, of is het toch stiekem een stukje marketing?
Bij Biotherm vinden we het belangrijk om zowel rekening te houden met de opbouw van de huid als de wens van de klant.  We maken zeker onderscheid in geslacht, maar ook letten we op verschillende huidtypen. Wat veel mensen niet weten is dat de huid van een man over het algemeen heel anders is dan die van een vrouw (zie vraag 2 voor details). Daarnaast hebben mannen ook andere eisen dan vrouwen. Ze willen het liefst een product wat snel intrekt, iets wat niet vettig aanvoelt en niet plakt. Ook geven mannen de voorkeur aan een ‘mannelijke geur’ aan hun skincare. Hier houden we allemaal rekening mee.

#2 Wat zijn dan de grootste verschillen tussen een mannen- en vrouwenhuid?
Dat zijn er nogal wat, hoor! Hieronder heb ik de grootste verschillen voor je opgesomd:

 • De huid van een man is dikker (gemiddeld zo’n 16%), compacter (het bevat meer collageen), steviger (tot hun 30e, daarna neemt dit flink af tussen hun 40e en 50e).
 • Mannenhuid is elastischer, maar de afname van elasticiteit gaat sneller dan bij vrouwen
 • Mannen hebben meer en grotere talgklieren waardoor hun huid over het algemeen vetter is
 • Mannen hebben minder zweetklieren in hun huid
 • Vochtverlies heeft bij mannen het meeste effect op hun wangen
 • Mannen hebben minder rimpels, maar hun rimpels zijn wel dieper. Rimpels verschijnen bij mannen later dan bij vrouwen, maar heel abrupt. Bij vrouwen gaat het geleidelijker.
 • Microcirculatie is bij mannen van groter belang
 • Het mannelijke hormoon testostoron heeft een negatieve invloed op het helingsproces van de huid (en scheren maakt dit er niet beter op)
 • Mannen hebben een dunnere laag subcutaan vetweefsel
 • De dikte van het vetweefsel verschilt per deel van het lichaam. Zo hebben vrouwen een dikkere laag bij de billen, heupen en dijen terwijl mannen een dikkere laag hebben bij de nek, schouders, borst en buik.

#3 Skincare wordt altijd getest door proefpersonen, maar zijn mannen niet minder kritisch dan vrouwen? Houdt het researchteam hier rekening mee?
Wij denken niet dat mannen minder kritisch zijn dan vrouwen, maar hun verwachtingen zijn anders. Ze vinden de textuur vooral erg belangrijk. Het moet niet plakken, niet vet aanvoelen en vooral vliegensvlug intrekken en fris aanvoelen. Een aangename geur wordt ook gewaardeerd, en uit onderzoek is gebleken dat mannen houden van een subtiele, frisse mannelijke geur. Om even aan te geven wat mannen zo ongeveer verwachten van skincare:

 • 79% van de mannen verwacht dat het product de huid geen vettig gevoel geeft
 • 57% van de mannen verwacht dat het product een gevoel van frisheid achterlaat
 • 73% van de mannen geeft aan een aangename geur van het product te waarderen

Door deze vrij hoge verwachtingen kun je best stellen dat mannen op hun manier net zo kritisch zijn dan vrouwen.

#4 Merk je dat de markt voor mannenskincare groeit?
Jazeker, de markt groeit wereldwijd (met bijna 12% ten opzichte van vorig jaar) en vooral Azië is verantwoordelijk voor deze boost. Toch is er nog zat ruimte over voor nog meer groei. In Europa gebruikt 22% van de mannen skincare, waarvan slechts 11% dagelijks. En toch bestaat Biotherm Homme al meer dan 25 jaar. In de loop der jaren hebben we zeker taboes doorbroken door mannen het gevoel te geven dat het OK is om goed voor jezelf en je huid te zorgen, zodat je jezelf ook beter voelt én er beter uitziet.

Wij geloven dat de groei zeker zal blijven toenemen. We zien dat er steeds meer speciale mannenskincare-lijnen op de markt komen, waardoor het voor mannen steeds gewoner wordt om skincare te gebruiken. Ook neemt de groei toe via de digitale weg: mannen shoppen onze producten graag online. De online verkoop is zelfs groter dan de offline verkoop! Omdat we merkten dat we online steeds meer aandacht kregen hebben we dan ook de LIVE LIKE A MAN campagne gelanceerd. 

#5 Wat zijn de laatste ontwikkelen op mannenskincare gebied?
Omdat mannen houden van ‘het bekende’ hebben we Energy Shot ontwikkelt, een anti-fatique moisturizing fluid die je op een spetter-achtige manier aanbrengt, net zoals opa vroeger zijn after shave aanbracht. Verder hebben we voor de Aziatische markt een BB cream ontwikkelt. Vrouwen gebruiken gezichtsserum, mannen nog niet, dus om hier op in te spelen hebben we Force Supreme Youth Architect Serum gelanceerd.  We hebben gemerkt dat mannen meer aan het experimenteren zijn met hun gezichtshaar, van een 3-dagen-baardje tot perfect gevormde snorren, dus zullen we binnenkort producten lanceren die aan deze nieuwe scheerbehoeften zullen voldoen.

#6 Zou het in de toekomst mogelijk zijn om unisex skincare producten te ontwikkelen? 
Alles is mogelijk, wie weet! Vandaag de dag bestaan er talloze producten die zowel door mannen als vrouwen worden gebruikt, denk maar aan bodycare en zonneproducten. Ik weet dat er ook veel mannen zijn die vrouwenskincare blijven gebruiken, en vice versa. Maar onze wetenschappelijke kennis betreffende de huid van de man en marktonderzoeken bewijzen dat het absoluut nodig is om mannelijke klanten een skincarelijn aan te bieden die speciaal voor hun is ontwikkeld.

Conclusie
In het begin vroeg ik me af of mannenskincare een marketing trucje zou zijn om de man aan de skincare te krijgen, maar nu ik heb geleerd dat de huid van een man zoveel verschilt van die van een vrouw kan ik me niet voorstellen dat het pure marketing is. Natuurlijk stoppen ze het in stoerdere verpakkingen en geven ze er lekker fris, typisch mannelijk geurtje aan. Zoals je weet zijn wij vrouwen ook gevoelig voor geur en verpakkingen. Wij vinden het heerlijk als een creme of maskertje lekker ruikt, of als een product mooi op onze toilettafel staat, dus waarom zouden mannen dat (stiekem) niet ook vinden?

Ik kan me trouwens best voorstellen dat er uitzonderingen op de regel zijn. Zo kan een man met een droge/vochtarme huid misschien meer baat hebben bij vrouwenskincare en zo is een vrouw met een vette huid die graag skincare wil gebruiken wat razendsnel intrekt wellicht beter af bij de mannenskincare. Ik denk ook niet dat het veel kwaad kan als je af en toe eens de skincare van je vriend pikt, of vice versa, maar als je een huid hebt die specifieke behoeftes heeft dan denk ik wel dat het beter is om zo veel mogelijk skincare te gebruiken die past bij jouw huid.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen wat nu het verschil is tussen mannen- en vrouwenskincare en dat jullie net als ik hebben genoten van de mooie mannenplaatjes 😉

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen

 • Usage&Habits  May 2008 by GFK on 623 men non reluctant to use skincare.
 • Source Etude Ipsos Health & Beauty – 2007 

Volg:

56 Reacties

 1. Gozer
  3 maart 2016 / donderdag, 3 maart 2016

  Dit is deels waar en deels onzin. Onzin als het gaat om geur en de vettigheid.
  Juist verkies ik voor zalfjes die vettig zijn en niet snel intrekken, want dit beschermd mijn huid beter tegen de koud. En musk (scheerschuimlucht) haat ik zojuist in mannenzalfjes. Hierin is helaas weinig keuze op de (mannen)markt.

  Ik gebruik olijfolie als zalf voor mijn gezicht, handen, lichaam en soms een beetje als verzorging voor in mijn haren/ de puntjes. Een fles biologische olijfolie van de supermarkt werkt voor mij heilzamer dan de duurste zalfjes uit velerlei drogisten die ik geprobeerd hebt. Ook na het scheren voelt mijn huid er comfortabel en zacht mee. In de zon gebruik ik zalf met 30 tot 50+ UV filter.

  Tip voor mannen die elke dag scheren: scheer niet elke dag, maar minimaal om de 2 a 3 dagen. Als je toch geen baard wilt is laseren de beste en een goedkope optie, ga ik ook doen. Beter vroeg dan te laat 🙂

 2. 7 april 2015 / dinsdag, 7 april 2015

  Leuke post! Er zijn eigenlijk toch heel wat verschillen tussen een mannen en vrouwen huid. Moet hij toch maar zijn eigen dagcreme gebruiken haha.

 3. 26 januari 2013 / zaterdag, 26 januari 2013

  Sorry ben vergeten te lezen, de plaatjes leide me af

 4. Lin
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Mijn vriend en ik gebruiken dezelfde (mannen) shampoo, mijn haar gaat er super op! En ik gebruik zijn biotherm facewash. Verder vind hij mijn cremes te vet en ik zijn cremes te vluchtig, gel achtig. Dus gebruiken we wel eigen dagcreme. Douchegel gebruiken we ook hetzelfde ennals hij een dikke pukkel heeft en we moeten ergens naar toe dan mag ik de pukkel camoufleren. We zijn goed op elkaar ingespeeld en hij houdt van maskers en massages haha. Toch is hij geen metroman want uit zichzelf zou hij dat nooit doen maar hij vind het wel heel ontspannend als ik dat voor hem doe.

 5. 20 september 2012 / donderdag, 20 september 2012

  Leuk artikel! En de intro vond ik erg grappig 😀

 6. Marissa
  19 september 2012 / woensdag, 19 september 2012

  Haha, mannen skin-care. Daar krijg ik mijn vriend echt niet aan hoor, ook al staat er ‘for men’ op.

 7. 19 september 2012 / woensdag, 19 september 2012

  Leuk om te weten! Ik dacht eerst echt dat het alleen maar een marketing actie was. Hoppa even For Men er onderzetten, iets andere reclame en dan is het stiekem gewoon het zelfde. Leuk dus om te weten dat er wel verschil in zit

 8. 19 september 2012 / woensdag, 19 september 2012

  Heel interessant om te lezen, vooral wat nou precies de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen huid! En haha, de cola light vergelijking! 😛

 9. 19 september 2012 / woensdag, 19 september 2012

  Aah interessant.. wist niet dat het zo anders was.

 10. 19 september 2012 / woensdag, 19 september 2012

  Serieus he. Mijn man heeft één flesje in de badkamer staan. Een 3-in-1 product: voor zijn haren, hij kan er mee scheren en er mee douchen. Vindt hij meeeer dan genoeg. De rest van de badkamer heb ik dan ook ingepikt met mijn tig flesjes en potjes en alles 😛
  Wel kan ik heel trots mededelen dat ik hem zover heb gekregen om héél af en toe een scheerproduct van TBS te gebruiken. Hij doet een jaar met zo’n tubetje, maar toch…Ik ben trots op m hoor!

 11. Stella Cornelissen
  19 september 2012 / woensdag, 19 september 2012

  Hey Serena!
  Top post weer!
  Kwam dacht ik alleen eventjes op een foutje: bij #5 staat ontwikkelen. Moet dat niet ontwikkeling zijn? (:

  Hahaha niet erg hoor, iedereen maakt foutjes en anders zou ik je blog niet dagelijks checken hahah!
  xxxxx

 12. Sophie
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Ik merk er absoluut niets van. Als mijn dagcreme op is , gebruik ik die vrolijk van mijn vriend 🙂

 13. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  super artikel! we vroegen het ons al langer af en nu weten we daar ook wat van! super leuk om te weten haha ;d

 14. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Mijn man koopt ook regelmatig mannencosmetica:)

 15. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Nou de campagne foto’s zijn inderdaad helemaal niet mis =]! Wist wel dat een mannen-huid niet precies hetzelfde was, maar toch interessant om nou een echt de verschillen te weten. Wat mannen verwachten van producten verwacht ik eigenlijk ook wel: product moet snel werken, handig zijn en geen restjes achterlaten.

 16. Steffie
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Ik wist al langer dan vandaag dat we volledig anders waren, en ook dat iedereen verzorging nodig heeft, man of vrouw… maar ik kan het toch niet laten eens te giechelen als ik een kerel een creme zie aanbrengen :p

 17. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Dat noem ik nog eens interessant! Top! Echt leuk om te weten!

 18. me
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  “Het moet niet plakken, niet vet aanvoelen en vooral vliegensvlug intrekken en fris aanvoelen.”

  En vrouwen houden van plakken, vet, uren aanwezig en en duf??? Hahaha.

 19. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Heel leuk artikel! Ik had al wel eens gehoord dat de huid van mannen heel anders was dan die van vrouwen. Ik wist daardoor wel dat de huid van mannen dikker was. Alleen dat er echt zoveel verschillen waren, dat wist ik absoluut niet haha.

 20. Mariska
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Ik vraag me toch af of die verwachtingen van mannen toch anders zijn dan die van vrouwen. De verwachtingen die nml genoemd werden, gingen vooral over uiterlijkheden (hoe het voelt, ruikt). Helemaal niet over de werking van het product, ik denk toch dat vrouwen daar kritischer in zijn. Dus echt hoge verwachtingen hebben die mannen niet 🙂

 21. Louisette
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Ik heb weet ik veel hoeveel gezichtscremes geprobeerd maar ik kon maar niet de juiste vinden. Toen ben ik me vader gezichtscreme gaan gebruiken en die gebruik ik nu al zo’n 5 jaar en ben nog steeds geen creme tegen gekomen die ik fijner vind dan die 🙂

 22. Evelien
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Mijn vriend heeft een kast vol beautyproducten (remember de metroman) en kwam zelfs aan met een dagcreme met een vleugje caramel tint. Die moest hij van mij weggooien, ik ben niet lesbisch.
  Maar nu als hij bij mij slaapt pakt hij ook gewoon mijn facewash/scrub en oogcreme en dagcreme al zou hij beter gewoon zijn rimpelcreme kunnen smeren in plaats voor mijn vette huidcreme 😉

 23. Annika
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  leuk om te weten! je weet altijd weer van die vragen te bedenken waar ik nooit over nadenk, maar die ik wel wil weten! 😀

 24. Marielle
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Serena ik had een vraag maar ik weet dat mijn vraag niet bij dit onderwerp past maar ben er wel heel benieuwd naar!

  Jij hebt een tijdje geleden dat serum en die dagcreme van L’oréal gebruikt Youth Code luminize. Gebruik je dit nog nu? En wat vond je op lange termijn van die producten? Kreeg je er puistjes van? Op internet las ik dat sommige mensen er puistjes van kregen en veel mensen kregen er ook rode vlekken van. Ik zou dit vooral willen weten omdat ik een vette/ onzuivere en gevoelige huid heb.

  Alvast bedankt voor je reactie!

 25. Genevieve
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Dit is echt een hele boeiende artikel! Toppie!

 26. noname
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Jeetje wat leer ik toch veel van deze site! Love it (L)

 27. Marielle
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  In de Skincare voor mannen zit echt geen verschil, het enige van verschil dat er zou inzitten is de geur. heb zelf ook al goede ervaringen met mannen cosmetica omdat ik het soms gewoon zelf gebruik. Kruidvat eigen merk heeft echt hele fijne producten. Ik heb erg lang de aftershavebalsem gebruikt voor de gevoelige huid en die was zooooo fijn, mijn huid knapte er ook echt van op omdat er veel mineralen inzitten zoals zink en heerlijke ingredienten die de huid kalmeren zoals panthenol en bisibolol. ik vind het zo enorm jammer dat ze de samenstelling veranderd hebben en nu zijn de ingredienten meer chemisch.

 28. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Leuk artikel! =)

 29. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  wat een goddelijke mannen, en een interessant artikel!

 30. Nans
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Maar maar maar, ik wil óók een product wat snel intrekt, niet vettig aanvoelt en niet plakt.

  *muh* ben ik nu een man…? 😛

  Liefs,

  • Miranda
   19 september 2012 / woensdag, 19 september 2012

   Haha ja precies dat dacht ik ook!

 31. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Leuk artikel! Ik geloof ook wel dat er inderdaad een verschil is, maar dat het op zich geen kwaad kan iets van elkaar te gebruiken. Al houdt de geur van mannenproducten me meestal wel tegen 🙂

  Liefs

  • Serena
   Auteur
   18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

   Sorry hoor, maar wat een slecht stuk van Jetske! Ze onderbouwt niets, laat geen voorbeelden zien van ingrediëntenlijsten, of ander bewijs. Of ze nu wel of geen gelijk heeft, dit artikel valt me echt een beetje van haar tegen…

   • 19 september 2012 / woensdag, 19 september 2012

    oh oke.. ja misschien heb je wel gelijk, ik heb de neiging om haar al snel te geloven puur omdat ze een huidarts is! Leuk dat je het even hebt gelezen Serena 😀

 32. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Leuk artikel en de plaatjes zijn inderdaad ook niet verkeerd 😉

 33. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Goh ik wist neit dat het zo verschillend was, interessant stuk.

 34. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Interessant zeg, en ook leuk om naar te kijken vanwege al die mooie mannen, haha. Mijn vriend is echt helemaal anti-huidverzorging en dingetjes. Hij wil geen enkele cremetje op z’n huid smeren.

 35. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  rawr, mooie mannen! Maar de tekst was ook fijn om te lezen hoor, ik ben niet al te veel afgeleid 😉
  Jaaaaren geleden vroeg eens een jongen om een crèmepje en destijds was het nog heel erg taboe en bestonden er nog geen echte mannenproducten dus dat was wel bijzonder. Groot verschil met nu! Ik probeer mijn huidige vriend er ook aan te krijgen 😛

 36. Emmalee
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Maar met haarverf is het volgens mij echt een ego kwestie dat er een man op de verpakking staat =’]

 37. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Hahaha ik heb zeker genoten van de mooie mannenplaatjes 😉
  Ik wist niet dat de huid van de man zoveel verschilde van die van de vrouw. Logisch dat er dan ook speciale producten zijn voor mannen en voor vrouwen.

 38. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Top artikel Serena!! Heel leuk dat je erachter aan bent gegaan!

 39. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Ik wist het allemaal al, haha. Maar toch fijn dat je het onder de aandacht brengt.

  • 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

   euh, dat de mannenhuid zo verschilt en waarmee dan.

 40. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Dit vraag ik me echt al jaren af! Eindelijk een antwoord dus! Bedankt 😀 Ik heb mijn vriend ook gewoon het 3 stappen plan van clinique laten gebruiken en dat werkte ook wel prima 🙂

  • Noemi
   18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

   Wow, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?! Ik krijg mijn vriend nog niet eens zover dat hij iedere dag netjes zijn dagcrème opsmeert, laat staan het drie stappen plan.. Props voor jou

   • Tess
    18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

    Zonnebrand gaat al te ver voor mijn vriend… :- /

 41. Kers
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Interessant! Maar van die coca-cola zero, zit er ook een verschil in met de light versie, wat minder zoet! Maar het is natuurlijk voornamelijk marketing.

  • Serena
   Auteur
   18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

   Ja weet ik, ik proef ook verschil in smaak, maar het blijft een ‘light’ drankje, maar dan specifiek gemarket op mannen.

 42. Joanne
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Wat interessant, ik wist niet dat de mannenhuid anders is. Ik dacht echt dat het gewoon marketing was. Leuk dat je het hebt uitgezocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *