Let’s get personal | spiritualiteit

‘Geloof jij in geesten?’ vroeg ik Tim tijdens onze eerste date. Misschien een gekke vraag om te stellen aan iemand die je net kent, maar ik was gewoon benieuwd. Tim zei zonder blikken of blozen ‘ja’. Ik was opgelucht door dit antwoord. Wat geesten en spiritualiteit betreft is het gewoon fijner om op dezelfde lijn te zitten met je (toekomstig) partner. En ook al kende ik Tim nog maar net, ik voelde dat het goed zat en dat het niet bij een eerste date zou blijven. Sterker nog, na de tweede date was het al ‘aan’ en tijdens de derde date sleepte hij me al mee naar familie, haha! Dus het feit dat hij, net als ik, ook in geesten geloofde was een geruststelling. Want dat is gewoon iets waar ik graag over praat, van tijd tot tijd.

Geloof ik in God? Ik vind het lastig voor te stellen dat er iemand is die als ware de touwtjes in handen heeft over onze levens. Die bepaalt wie er dood gaat en wie leeft. En die daadwerkelijk antwoord geeft op onze gebeden. Ik geloof wel dat er mensen zijn die er baat bij hebben om in God te geloven en die daar dan ook veel steun aan hebben. Die hoop krijgen en die via een gebed een beter inzicht krijgen in een bepaalde situatie. Uiteindelijk denk ik dat de mens zelf hun eigen problemen oplost, maar dat ze door de mentale support van hun geloof daar toe in staat zijn, en wat hen zonder geloof wellicht niet was gelukt. Ik ben er dus zeker van overtuigd dat God en het geloof een zeer belangrijke rol speelt in vele mensenlevens. Maar in mijn leven speelt het geen grote rol. Ik ga niet naar de kerk en ik bid niet. Maar misschien heb ik het (tot nu toe) ook niet ‘nodig’ gehad. Het is in elk geval fijn om te weten dat er in tijden van nood iemand is om naar te keren. Dat er een geloof is dat steun kan bieden, mocht ik dat willen.

Toch ben ik wel gelovig, als in, ik geloof dat er ‘iets’ is nadat we zijn overleden. Ik zie geen hemel voor me, geen gouden poorten op een berg wolkjes, maar wat is er dan wel? Ik wéét dat er geesten bestaan. Toen oma overleed, en oma was een pestkop, werd dat onze familie meer dan duidelijk gemaakt. Prullenbakken werden omgekeerd midden in de kamer neergezet. Stereotorens vlogen midden in de nacht aan. Lampen werden aan- en uitgeschakeld en glazen vielen om. Deze gebeurtenissen waren niet anders te verklaren, we wisten dat het oma was. Bang waren we niet. Ze wilde ons gewoon laten weten dat ze er nog eventjes was.

Na de begrafenis hield het op. Ik denk dat geesten op aarde blijven zolang wij, de nabestaanden, ze nodig hebben. Om ons via die weg steun te geven, ons door het moeilijkste heen te slepen. Ons op die manier hun troost aanbieden. Ik denk dat het belangrijk is dat wij onze geesten op den duur echt los laten. Ik denk dat als wij dat niet doen, ze nooit verder kunnen gaan. Waar ze naar toe gaan, geen idee, maar ik denk dat geesten wel graag ‘verder’ willen gaan en dat het belangrijk is dat wij hun dood accepteren, en dan zelf ook verder kunnen gaan.

Ik geloof ook in beschermengelen. Opa vertelde mij ooit eens een prachtig verhaal en ik geloofde hem meteen. Hij was aan het werk in de tuin, gewoon op een trapje stond hij, een boom te snoeien. Let wel, opa was volgens mij al 80 en dacht dat hij nog behoorlijk kwiek was, maar dat viel ondertussen best mee. Opa was heel dun en fragiel. En dat staat dus te snoeien op een trapje in zijn tuin. Hij maakt een verkeerde beweging en hij valt achterover. Hij vertelde me dat het leek alsof hij in slow motion viel, en dat er iemand achter hem stond die hem opving, en die hem heel zachtjes op de grond legde. Hij kruipt op en kijkt om zich heen om diegene te bedanken voor het breken van zijn val. Hij ziet niemand. Hij loopt naar binnen, waar oma zoals gebruikelijk in de keuken staat te koken. ‘Was er iemand hier?’ vraagt opa. ‘Nee, niemand, alleen ik’ zegt oma. Toen wist opa, dat was een beschermengel. Wie of wat kon het anders zijn? Voor Indische mensen is het dan gewoon zo klaar als een klontje. Wij gaan er niet ons hoofd over breken. Beschermengel. Logisch.

En als er geesten en beschermengelen bestaan, dan is er ook een hiernamaals. Ik wil heel graag geloven dat als ik dood ga, ik weer herenigd wordt met de overleden mensen van wie ik houd. Dat opa en oma van beide kanten me op staan te wachten en dat ik daar mijn neef Christiaan weer zie. En dat ik daar dan samen met ze wacht op de rest. Ik ben niet bang voor de dood, ik ben alleen bang dat de dood te vroeg komt. Ik zou het verschrikkelijk vinden om dood te gaan zonder te weten hoe het is om een moeder te zijn. En ik zou het verschrikkelijk vinden omdat ik weet dat ik mijn geliefden in verdriet achter moet laten. Maar de dood zelf, daar ben ik niet bang voor. Sterker nog, ik ben alleen maar nieuwsgierig naar hoe dat dan zou zijn, en hoe het erna zou zijn. Word ik dan een geest? Kom ik engelen tegen? Is er tóch een God en een hemel? Ik denk dat alle vragen over ons bestaan in één klap worden beantwoord. En dat is eigenlijk iets waar ik best naar uit kijk. Alleen nu nog niet. Het leven is veel te mooi.

Als jullie mijn mening over andere spirituele onderwerpen willen weten, stel ze gerust bij de comments.

Zijn jullie spiritueel? Denken jullie er wel eens over na hoe het leven eruit ziet na de dood? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

126 Reacties

 1. Anoniem
  22 januari 2016 / vrijdag, 22 januari 2016

  ik geloof in God/ ben Christelijk, Ik vind het knap dat je zo open over je geloof/spiritualiteit praat! Een van de mooie dingen die ik geleerd heb, is dat je, welk geloof iemand dan ook heeft, altijd in zijn/haar waarde gelaten moet worden. En ik ben blij om te lezen dat hier in de reacties dat echt gedaan word! liefs♥♥

 2. loes
  20 januari 2016 / woensdag, 20 januari 2016

  Hee Serena, ik denk er hetzelfde over als jij!
  Ik heb zelf ook dingen meegemaakt waardoor ik denk dat er meer is na de dood. Ik was heel klein en mocht niet mee naar een begrafenis, omdat m’n ouders dachten dat ik te jong was. Ik lag er in bed over na te denken, en opeens zag ik het gezicht van die overleden vrouw op het plafond en ze lachte naar me!
  Van de zomer is mijn moeder overleden op haar 54e, maar toen heb ik helaas niks gemerkt. Misschien was haar ziel zo klaar om te gaan dat ze gelijk weg was. Want ze was heel ziek. Xxx

 3. Annabelle
  20 januari 2016 / woensdag, 20 januari 2016

  Ik vind zulke onderwerpen onwijs interssant!
  En ik vraag me dan ook af of jij soort ook bijvoorbeeld snel met je eigen gevoel door hebt of die omgeving/persoon prettig is of niet.

  En dan een vraag dat niet helemaal bij het onderwerp past, volg jij je gevoel en intuïtie altijd of kijk je soms bepaalde dingen aan?

 4. 19 januari 2016 / dinsdag, 19 januari 2016

  Ikzelf geloof ook in geesten, juist door dingen die ik heb gevoeld en gezien. Ik ben christelijk opgevoed door mijn ouders, maar hoe ouder ik werd, hoe minder ik het dingen eens was. Inmiddels geloof ik al een paar jaar niet meer en ben ook al een tijd lang uitgeschreven bij de kerk. Ik heb een keer geprobeerd om met mijn ouders te praten over de paranormale dingen die ik ervoer. Daarop kreeg ik te horen dat ik me daar niet mee bezig mocht houden omdat dat dat volgens hun gaven waren van de duivel… Sindsdien praat ik er eigenlijk nooit meer over tenzij ik er iemand echt mee vertrouw en weet dat diegene me in mijn waarde laat

 5. 19 januari 2016 / dinsdag, 19 januari 2016

  Mijn complimenten Serena, zo mooi geschreven. Ik geloof ook in geesten, ik ben indisch en wij zijn er praktisch mee opgegroeid. Ik denk dat jij dat ook wel herkent.
  Jij bent voor velen een inspiratie, ook voor mij. Ga zo door en blijf ons inspireren met jouw mooie artikelen.

 6. 18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  Ik geloof zeker in spirituele entiteiten en energie. Mijn vader en oom zijn mijn beschermengelen en heb dat ook meerdere keren van mogen merken. Mijn man zijn oma en tante zijn ook vaak aanwezig, nooit saai in huis haha. Bij mijn vaders crematie afgelopen jaar stond hij ook achter mijn schoonzus toen zij ging spreken..heel bijzonder.

 7. 18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  Een mooi stuk heb je geschreven Serena. Ik ben gelovig, ik bid maar ik ga niet naar de moskee. Hoeft eigenlijk ook niet. Ik zie de dood zeker nu al voor mij, des te ouder ik word des te meer God een rol in mijn leven speelt. Misschien is dat gek in deze tijd waar niet veel mensen meer geloven. Ik weet zeker dat er een hel en een hemel is. Maar als je goed hebt geleefd ga je naar de hemel geen zorgen daarover.

 8. 18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  Mooi verhaal, dit soort verhalen interesseren me altijd ontzettend. Dit omdat ik ook een spiritueel persoon ben. Wel van het nuchtere type en dus zonder rode soepjurken enzo, maar mede door eigen ervaringen weet ik zéker dat er meer is tussen hemel en aarde. Ik zal je de verhalen besparen, dan wordt het een erg lange reactie, haha 😉
  Overigens ben ik rond mijn 15e van het Katholicisme naar het Paganisme overgestapt. Tegenwoordig ben ik een beetje vanalles wat. Paganist, een klein beetje Katholiek, een tikkeltje boeddhist… ik volg heel erg mijn eigen weg in het geloof en pak van alles de goede eigenschappen mee 🙂

 9. 18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  Ik vind het leuk dat je dit deelt, want ook ik geloof in spiritualiteit en ik heb al veel paranormale ervaringen gehad. Ik ben altijd sceptisch, ik geloofde altijd wel in dat er “iets” is, maar doordat ik zelf paranormale dingen gezien, gehoord en gevoeld heb voelt het toch nog echter! Ik zelf heb ook geen geloof, maar ik geloof wel degelijk in dat er meer is of het een god is? ik weet het niet. Het maakt mij ook niet uit, het idee dat er meer is geeft mij een fijn gevoel zelfs als ik geen echt geloof heb! Ik denk ook dat een geloof hebben veel mensen kan helpen die het nodig hebben, maar ik zelf heb ook niet echt dat gevoel dat ik dat nodig heb. Al ben ik wel zo ziek dat ik pas tegen mijn moeder zei “als ik nu na al die jaren nog niet geholpen wordt weet ik niet of ik nog kan geloven dat er meer is” dus ik hoop dat me bewezen wordt dat er écht meer is!
  Ik geloof eigenlijk precies wat jij net beschreven hebt en leuk dat je dit gedeeld hebt!

 10. Dorien
  18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  Leuk om te lezen hoe jij er over denkt! Ikzelf ben Christen, maar ik geloof ook in geesten. Niet alle Christenen kunnen dat waarderen. Ik geloof in God, maar ook in gebeurtenissen zoals jij die beschrijft met jouw oma.

  Ik ben wel benieuwd of je in goena goena gelooft. Mijn Indische oma heeft van die grappige dingetjes zoals niet meer na 19.00 je nagels knippen of het vuilnis buiten zetten.

 11. Emma
  18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  De oma van mijn moeder zei altijd : de dood zal wel iets heel moois zijn want er is nog nooit iemand van terug gekomen..
  Ik weet ook wel dat de dood een onomkeerbaar proces is dus er kan ook niemand terug komen maar ik vond het altijd een mooie gedachte. Het geeft troost ofzo..
  Ik geloof ook wel dat er meer is.
  Soms ruik ik opeens het scheerschuim van mijn opa of het parfum van mijn oma en voelt het alsof ze even dichtbij zijn.

 12. Brenda
  18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  Wat een mooi, interessant artikel! Fijn dat je dit met ons wil delen Serena!

 13. Naomi
  18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  Echt leuk om te lezen! Je hebt precies dezelfde mening hierover als ik!
  Ik geloof ook niet in een mannetje in de hemel, maar ik geloof wel dat er meer is na de dood. Het idee dat je doodgaat en alles wat je je hele leven hebt meegemaakt opeens weg is, en je niks meer bent vind ik nogal deprimerend en ongeloofwaardig.
  En ik geloof ook in geesten en beschermengelen!

 14. Jess
  18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  “Ik wéét…”
  Je kunt denken of vinden dat er geesten bestaan, maar weten? Nee.
  Het is maar wat je wilt zien. Mensen leggen zelf verbanden en denken dat het hun overledene is.
  Dan nog, het zou kunnen natuurlijk! Maar ‘weten’? Nee.

 15. 18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

  Mooi geschreven en ik ben blij dat je dit gewoon zo open op je blog zet. Zelf geloof ik ook dat er meer is, maar wat dat meer dan is, kan ik niet verklaren. Geesten zijn voor mij ook levensecht en ik ben blij dat ik daar niet alleen in sta. Een heel mooi stuk!
  xx

 16. debbie
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Mijn lieve indische opa is stervende en ik hoop zo dat zijn geest ons nog eens gedag gaat zeggen.

 17. Marloes
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Mooi stukje Sereen

  • Serena
   Auteur
   18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

   Thanks, Marloes 🙂

 18. melanie
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  over leven na de dood denk ik niet aan. ik vind dood een heel eng onderwerp waar ik het zeer benauwd van kan krijgen. daarintegen geloof ik sterk in geesten. al vanaf kleins af aan maak ik dingen mee waardoor ik niet kan ontkennen dat ze niet bestaan. mijn oma is drie maanden geleden plotseling overleden en sindsdien is het erger geworden. ik droom iedere nacht over haar, hoor af en toe een vrouw stilletjes huilen en voel heel sterk dat ik vaak niet alleen in een kamer ben of in de auto zit.

 19. Ness
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Ik geloof ook in geesten, ik denk dat het niet direct stopt als er iemand sterft … ik ben ooit al eens maar een waarzegster geweest, sommige dingen zijn er van uit gekomen. Maar ik zou dit niet meer terug doen, ik zie wel wat het leven brengt!
  Ik geloof niet in God, of gelijk welke god. Ik denk dat mensen zich hieraan willen vastklampen en iedereen mag doen waar hij zich goed bij voelt … ik doe dit ook, door niet te geloven.

 20. t
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Dat verhaal van je oma heb je volgens mij eerder verteld. Heel gaaf dat je hier een artikel over maakt. Ik heb zelf ook ervaringen met geesten dus ik geloof er zeker in. Mijn vriend en ik hadden het er ook tijdens ons eerste gesprek over hahah

 21. Simone
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Ik zelf ben geboren zo, dus ik weet niet anders. =)
  Ik vind zelf super duper, want het maakt mijn leven veel kleurrijker.
  Het aardse leven zou ik veel te plat en donker vinden zonder mijn aangeboren hogere trilling.
  Ik zou dan ook gaan denken, waarom heeft die pech en waarom dit en dat en nu begrijp ik het. =)

 22. Yentl
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Tof dat je zo’n artikel schrijft Serena, even een kijkje naar jouw gedachtes erover 🙂
  Zelf ben ik christelijk, mensen denken bij christelijk gelijk aan strenge regels, bankjes in een kerk met Maria en beelden en whatever maar het is álles behalve dat haha, ik ga naar een moderne christelijke kerk waar voornamelijk jongeren komen! CityLifeChurch
  Maar even dat terzijde, ik geloof wel degelijk net als jij dat er geesten zijn
  Maar ik wil je alleen even wat zeggen, wees voorzichtig want niet elke ‘geest’ heeft de juiste bedoelingen. God spreekt hier ook over in het laatste gedeelte van de bijbel, dat wij mensen op ons hoede moeten zijn want ja, bezettingen zijn ook aanwezig als je je voor bepaalde dingen openzet. Ook is het zo dat in bepaalde landen (vooral India en Aziatische landen) jouw geest wordt ‘getest’ of ‘uitgedaagd’ onbewust door datgene wat jou kan bezetten. Heel creepy I know, in de kerk waar ik kom, en ook in de kerk van mijn vriend in Rotterdam worden voornamelijk mensen bevrijd hiervan en dat is heel bizar om te zien. Mensen praten in gekke talen, soms zelfs hele families (vaak hindoestische families) en ook wordt hun leven op bepaalde gebieden negatief beheerst.
  Dit al is ook een overtuiging dat God bestaat voor mij, want zijn woord, de bijbel, is al zo ontiegelijk oud, en toch staat hier alles in beschreven tot van de dag van vandaag wat er in de wereld speelt, toevallig ook over beschermengelen. Ik vind dit tof!
  Ik ben zelf een nuchter meisje van 17, totaal niet zweverig, maar er is absoluut niets wat mij nog in twijfel kan brengen dat God niet bestaat, vroeger overigens wel maar er is 1 ding wat mijn twijfel totaal heeft doen wegnemen en dat is bidden. Mijn moeder legde mij uit dat je je tijdens het bidden geheel moet openstellen, God moet verwachten en moet praten alsof het gewoon je beste vriend is, want zo beschrijft de bijbel ook hoe God is, je beste vriend met wie je een relatie opbouwt.
  Ik probeer je echt niet te bekeren ofzo haha want daar zijn wij mensen niet voor, maar hey geef het een kansje! 🙂

  Nogmaals tof artikel! En ohja, even random maar ik vond je video van de Glowy skin en highlighting routine echt awesome, wat een prachthuidje heb je!
  Ik heb nu een shimmerbricks van bobbi Brown aangeschaft en W-A-U-W, wat een pareltje!
  Geniet van je zondag

  X
  Yentl

  • A
   17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

   Amen en amen. Ik ga zelf naar Ec Europoort in Rotterdam. En God is echt daar! Als je niet gelooft en je komt daar, dan kan ik me totaal niet voorstellen dat t je niets doet 😀 God is goed! 🙂

   • Yentl
    17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

    Gaaf! Misschien ken je levende steen ministries ook?
    Ja ik snap precies wat je bedoeld, en daarom is het ook zo goed om vrienden mee te nemen zodat ze een stukje van God kunnen ‘proeven’
    Niet elke kerk is goed, vele zijn veroordelend en maken van God een soort veroordelende boze man op een troon ergens in de hemel, terwijl er zo duidelijk in de bijbel staat dat God liefde is, nooit zal veroordelen en dat ieder mens gelijk is en hij van iedereen zo onwijs veel houdt. Prachtig, God is Good! 🙂

   • Kim
    18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

    Het doet mij als niet-gelovige zeker wel wat…
    Krijg er namelijk kippenvel van. Zo ongelofelijk triest hoe mensen gehersenspoeld zijn en die kolder geloven. Religie, dé nummer 1 oorzaak van oorlog en ellende. Zonder dat kutboek van jullie waren we al zoveel verder geweest. Liefde komt uit jezelf en als je daar een god voor nodig hebt, man o man…

    • Serena
     Auteur
     18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

     Houden we het wel netjes, Kim?

    • 18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

     Beste Kim,
     Ik vind het triest dat je zo reageert. Dat je niet wil geloven prima maar schelden hiernaast vind ik wel erg jammer. Een boek zorgt niet voor ellende is het de Bijbel, Koran Tora of welke boek dan ook. Het zijn mensen die voor ellende zorgen, slechte mensen, geen boeken.

     • Yentl
      19 januari 2016 / dinsdag, 19 januari 2016

      Mooi gezegd Sherry, het zijn inderdaad de mensen die zorgen voor oorlog, spanningen en draven door.
      Kim heeft zich zo te lezen nooit in de bijbel of in God verdiept dus ik snap haar reactie. Beetje leeg en enigszins dommig als je er nooit wat van hebt willen proeven en dan al een oordeel hebt zonder enige argumenten? Maar hey, iedereen is vrij en heeft recht op een eigen mening net zoals jij en ik 🙂
      X

      • 22 februari 2016 / maandag, 22 februari 2016

       Ja je hebt gelijk maar ik vind het een beetje jammer dat iedereen religie de schuld geeft. Gek genoeg heeft religie geen karakter, jammer dat niemand dat ziet. Alleen mensen hebben een karakter sommige zijn slecht en sommige zijn goed. Ach ja ieder zijn ding.

  • Jess
   18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

   Er zijn zoveel tegenstellingen in de bijbel, echt duizelingwekkend hoeveel. En dan vindt je dat alles hier in staat?
   Het is maar net wat je geloven wilt blijkt maar weer :/

 23. kurdistan
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Ik ben zelf Moslim en geloof zeker in God.Serena ik wou nog even zeggen dat ik de paar laatste weken merk dat jouw artikelen zo goed zijn geworden (niet dat het eerst niet goed was hoor) maar ik kan zeggen dat het echt perfection is nu.Je kunt echt zien dat je er heel veel tijd en aandacht aan besteed.Je behandelt elke punt uitgebreid je springt er echt uit vergeleken met andere bloggers,ga zo door!Be proud of your self girl dikke kus

 24. Anna
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Wat een nonsens zeg.

 25. eef
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  voor iets als geesten heb ik toch echt eerst bewijs nodig. dit geldt ook voor het geloof. Ik vind het altijd heel gek dat mensen weten dat er gewoon geen bewijs is voor geesten, maar toch besluiten om erin te geloven. het lijkt mij meer een vorm van een psychose of andere mentale aandoening… Dat is vooral gebaseerd op het feit dat mensen het vaker ervaren als ze in de war zijn of heel verdrietig..

 26. L
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Als beschermengelen bestaan, hoe verklaar je dan dat zoveel mensen slachtoffer worden van een (verkeers)ongeval, geweld, moord of noem maar op als er geacht wordt dat mensen een beschermengel hebben? Waarom is er dan zo veel geweld? Gewoon uit nieuwsgierigheid hoor, maar hoe zie jij dit dan? Hebben sommige mensen dan geen beschermengel? Waarom hebben sommigen veel pech in het leven terwijl andere mensen een gelukkig leven leiden? Ik ben echt benieuwd naar je antwoord :).

  Liefs

 27. elke
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Toen mijn oma stierf, was ik erbij. Samen met mama en opa. We wisten allemaal dat het moment daar was, ze had 2 dagen in een soort coma gelegen en werd nu even wakker.

  Tijdens het afscheid keek ze twee keer heel streng naar boven en stak ze haar hand in de lucht en zei ze heel rustig “wacht nog efkes”, “NEE, wacht nog efkes”.

  Opa had haar 3 dagen daarvoor geen slaapkus gegeven. Mama sliep naast haar ziekenbed in de woonkamer en oma zei toen “ziet daar, ik krijg nog gene kus meer”

  oma bleef vechten voor haar leven en zag af. Ineensdacht mijn mama aan dat moment en zei ze tegen opa dat hij oma een kus moest geven. Direct erna is ze dood gegaan met een kleine glimlach.

  Dit was voor mij het bewijs dat er alleszins iets is.

 28. tamara
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Hi Serena, Mooi artikel. Lijkt me intressant als je meer van dit soort artikelen schrijft!
  Ik geloof niet dat geesten bestaan, het is iets dat ik zeker weet. Ik zie ze namelijk zelf. Veel mooie spirituele mensen mogen ontmoeten die dit allemaal bevestigde. Het leven na de dood lijkt me erg mooi. Ik zie het net als jou, ik kijk er naar uit maar laat me eerst nog een mooi leven leven. Ik ben beginnende magnetiseur. Ik werk dus met energieen van het lichaam.
  Nogmaals mooi artikel 🙂

  liefs,
  Tamara

 29. marrie
  17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Ik heb zelf een keer een geest op mijn slaapkamer gehad, dat was wat minder leuk. Die heb ik door een medium weg laten halen. Het kan dus ook minder positief zijn.

  • Serena
   Auteur
   17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

   Oh absoluut! Angel is in Indonesië als kind bezeten geweest van een geest. Ze sprak met een lage stem in een vreemde taal, later dachten ze dat het misschien Latijns was geweest. Er moest heel wat aan te pas komen om de geest uit haar te krijgen, echt heel scary.

   • Paulien
    17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

    Hoi Serena en Angel,
    Zou Angel daar ook ieta over kunnen schrijven?
    Ik geloof ook erin dat er kwade geesten en zij je kwaad kunnen doen. Hoe kun je er vanaf komen en/of jezelf daarvoor kunnen beschermen. Daar zou ik van jullie graag tips voor willen.
    Zelf heb ik gezocht op internet waar je veel rare dingen tegenkomt. Maar ook veel oplichters..

    Marie zou ik misschien de contactgevens en meer informatie over die medium mogen krijgen?

    Veel liefs,

    • t
     17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

     Ruimte reinigen met salie helpt!

     • Kim
      18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

      Hee t,
      bedoel je met die ene kruid Salie? Hoe reinig je de ruimte dan? Kun je jezelf ook reinigen? Ik weet wel dat je het kunt aansteken en met de rook kunt lopen in je kamers.

    • marrie
     17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

     Als je mij je email geeft dan mail ik je het telefoonnummer.

     • Pelin
      18 januari 2016 / maandag, 18 januari 2016

      Hoi Marrie,

      Ik weet niet of ik zomaar mijn e-mail op de site mag zetten – maar ik zal het je geven. Ik hoop dat je het niet erg vindt Serena. Als je wilt mag je dit berichtje verwijderen, nadat ik het nummer heb gekregen van Marrie? Is dat mogelijk?
      pelin0309@gmail.com daarop kun je mij bereiken Marrie. Alvast bedankt!

      • marrie
       19 januari 2016 / dinsdag, 19 januari 2016

       Ik heb je een mail gestuurd, dus Serena kan jouw bericht nu verwijderen.

    • Marieke
     17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

     Daar heeft ze al eens een artikel over geschreven. Ik weet zo niet meer wanneer, maar dat moet nog te vinden zijn.

 30. 17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Ja, ik ben steeds meer bezig met spiritualiteit en mijn gevoel zegt dat er meer is na de dood. Momenteel ben ik de kracht van het nu (Eckhart Tolle ) aan het lezen en dat geeft mij veel inzicht! Niet over wat na de dood maar hoe we nu met het leven bezig zouden moeten zijn!
  Liefs!

 31. 17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

  Maar als jij in geesten gelooft. Die moeten toch door iemand geschapen zijn? Of zijn wij en de geesten hier zomaar? Neem alleen wl het tot in de detail geregelde menselijke lichaam met onze hormonen, etc etc. Bijv ik heb een tijd geleden een baby gekregen, en mijn melk groeit precies mee met de behoeftes van mijn dochtertje. En de hormonen die vrij komen zorgen voor hechting, een rustig gevoel etc.
  Is dit dan zomaar ontstaan? Dat geloof ik niet

  En de zon en de maan? De dag om te leven en de nacht om te rusten. En de hormonen die vrij komen in het donker, waardor je eerder in slaap kan vallen? Dit is toch tot in de details geregeld? En alle verschillende soorten dieren, planten, gewassen, de sterren, de wolken, de vogels die vliegen etc

  “Of zijn zij uit niets geschapen, of zijn zij (zelf) de scheppers? Of hebben zij de hemelen en de aarde geschapen? Zelfs zij zijn er niet van overtuigd. Of hebben zij de heerschappij?”surah tur

  Ik geloof wel degelijk in een Schepper van alles hier. En dan kan het toch niet zijn dat wij onze Schepper niet bedanken voor al deze gunsten? I mean, we zijn op aarde gebracht, hebben familie gekregen, hebben regen zodat er überhaupt gewassen kunnen groeien zodat we kunnen eten etc.. Daarom is het verplicht om onze schepper deze dank ook te geven

  En Wij hebben de hemelen en de aarde en wat ertussen hen is niet als een spel geschapen. -39- Wij hebben beide niet anders dan in waarheid geschapen, maar de meeste van hen weten het niet.” (Aayah: 44/38-39).

  “Degene Die de dood en het leven heeft geschapen om jullie te beproeven, (en te tonen) wie van jullie de beste daden verricht. En Hij is de Almachtige, de Vergevensgezinde.” (Aayah: 67/2).

  Food for thought, right?

  Ik ben zelf als ongelovige opgegroeid, maar drie jaar geleden moslima geworden. Omdat ik het (zoals jij zegt) nodig heb om gelukkig te zijn? Nee, zeer zeker niet. Ik was al gelukkig. Maar het kan niet anders dat als ik ben overtuigd van een Schepper, een hiernamaals etc, om dan mijn leven te leven alsof er niets aan de hand is en mijn schepper niet te bedanken en alleen te aanbidden. Net als ik een werkgever in dienst heb die werk voor mij doet en daarvoor bedank krijgt, in de vorm van loon.
  Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen? Haha nee grapje
  Maar serieus Sereen, ik denk dat dit wel een onderwerp is waar iedereen over na dient te denken alvorens dood te gaan.. Zou het kunnen dat we geschapen zijn? En zo ja: waarom zijn wij en de geesten hier dan ? Etc

  Ik snap wel waarom ik bij sociologie heb geleerd dat de meeste mensen die naar de kerk gaan, dat pas doen wanneer ze 60+ zijn. Dan ben je minder opgeslokt door dit wereldse leven en ga je toch meer nadenken over de dood..

  • Serena
   Auteur
   17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

   Ik heb al best een tijdje geleden besloten (nadat ik erover heb nagedacht en het met mensen heb besproken) dat er geen schepper is, maar dat wij, de mens, zijn voortgekomen via evolutie. Ik denk niet dat je hoeft te kiezen tussen wetenschap en geloof, why can’t there be both? De wind is iets uit de natuur. We zien het niet, maar we zien wel zijn effecten. Dat wil dus niet zeggen dat het er niet is. Net zoals infrarood straling, we weten dat het er is, maar we zien het niet met ons blote oog. Geesten zien we in feite ook niet (soms wel, maar dat terzijde), en het is wetenschhappelijk nog steeds niet gelukt om een manier te vinden om ze aan te kunnen tonen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn.

   • Sab
    17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

    Oh maar ik denk dat je me dan fout hebt begrepen want ik geloof wel degelijk in geesten!

   • Moslima
    17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

    Hey Serena!

    Al zijn wij bijvoorbeeld via de evolutie dan nog vind ik het eigenlijk niet een reden om reden om te zeggen dat er geen Schepper is. Jij zegt dat geesten er ook kunnen zijn ook al is er geen bewijs. En ik ben het daar helemaal mee eens. Waarom hebben mensen dan wel een bewijs nodig om te kunnen geloven dat er een God is? Ik zou eigenlijk zeggen dat indien je bewijs wilt voor het bestaan van God dat je dan eigenlijk om je heen moet kijken. Kijk is als eerst naar de mens die zo ingewikkeld in elkaar zit en dat er nog veel onduidelijkheden zijn. Zo weten wij bijvoorbeeld nog steeds niet hoe het brein volledig in elkaar zit. Hoe kan dan zoiets ingewikkelds en zoiets moois dat helemaal in balans is uit het niets ontstaan? En je moet even naar de natuur kijken en denken van hoe kan alles toch zo perfect zijn en zo mooi?

    Verder gaan geloof en wetenschap zeker hand in hand! Zo staan er veel wetenschappelijke feiten in de Koran( de Koran is 1400 jaar oud). Sommige feiten die er in de Koran stonden zijn sinds kort ontdekt en hierdoor zijn er ook een aantal wetenschappers bekeerd.

    Je zou echt even dit filmpje moeten bekijken: http://waaromislam.be/de-islam/wetenschap/koran-en-wetenschap-10.html

    En je moet even dit filmpje kijken over de embryonale ontwikkeling dit staat in de Koran en het is erg leerzaam! https://m.youtube.com/watch?v=sYajKl-Xr6c

    En sommigen willen weten waarom er dan zoveel onrecht is op deze wereld. Dat komt omdat de wereld niet het einde is. En moslims geloven erin dat je bij voorspoed gezegend bent, maar ook in tegenspoed ben je gezegend aangezien je dan in de Hemel je beloning krijgt. Dat is ook de reden waarom je bij veel moslims die het heel moeilijk hebben ziet dat ze God bedanken. Dat is dus omdat voor en tegenspoed een zegen is!

    En bijvoorbeeld Karma bestaat ook in de Islam. Alleen wordt het ‘Kama toedien kama toedaan’ genoemd en het staat zo in de Koran.

    Ik hoop dat je er iets aan hebt!

    Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *