Interview met Laurent Le Guernec

Laurent Le Guernec, de parfumeur van Guess Girl, is in mijn ogen een typische Fransman. Keurig in het pak (inclusief pochet, waar zie je dat nog in deze tijd?), kalm doch vol passie en uitermate charmant. In het schattigste accent ter wereld vertelt monsieur Le Guernec mij tijdens de Guess Girl Fragrance Launch vol enthousiasme over zijn beroep als parfumeur bij IFF in New York.

Laurent+Le+Guernec+GUESS+Girl+Fragrance+Launch+APIDEcvD1h8x-e1364725095309Nooit eerder sprak ik een ‘neus’, dus jullie kunnen je voorstellen dat ik vol vragen zat. Parfum is altijd een zwak voor me geweest en ik review dan ook het liefst parfum. De eerste prangende vraag die in me opkwam was hoe men nu eigenlijk een parfumeur kan worden. Is dat een beroep waar je via via binnenkomt, waar je toevallig inrolt of waar je serieuze geurtesten voor moet afleggen tijdens een sollicitatieprocedure?

Monsieur Le Guernec begint te glunderen wanneer hij over zijn opleiding vertelt. ISIPCA heet de universiteit, een afkorting van Institut Supérieur International du Parfum de la Cosmétique et de l’Aromatique Alimentaire. Om hier binnen te komen moet je inderdaad een geurtest afleggen. De test is niet heel moeilijk, althans, je krijgt geen hele vreemde en exotische dingen te ruiken die je moet benoemen. Wel krijg je dingen te ruiken die qua geur heel dicht bij elkaar liggen. Als je de geuren uit elkaar kunt houden heb je een grote kans dat je zal worden toegelaten tot de opleiding.

LogoFinalIsipca200CToch is een goed reukvermogen niet het allerbelangrijkste. Het onthouden van de geuren telt veel zwaarder mee. In de les krijgen studenten eerst enkele geuren te ruiken, bijvoorbeeld roos. Vervolgens krijgen ze geurencombinaties te ruiken, bijvoorbeeld roos + jasmijn. Hierna worden de combinaties steeds ingewikkelder, bijvoorbeeld roos + jasmijn + sering en ga zo maar door. Elke combinatie moeten ze opslaan in hun geheugen. Verder oefenen ze hun skills door hele bekende parfums zoals Chanel No 5 na te maken. Aan het einde van de opleiding weet elke neus in de dop hoe bepaalde geuren apart, maar vooral ook in combinatie met andere geuren ruiken. Elke afgestudeerde heeft zo’n 1500 geuren in zijn geheugen opgeslagen. Naast een goede neus dien je dus ook een zeer goed geheugen te hebben.

Serena.pngMet een goed reukvermogen en een goed geheugen kun je dus een uitstekende parfumeur worden, maar is een goed reukvermogen altijd een voordeel? Wat vinden de vrienden en familieleden er bijvoorbeeld van dat monsieur Le Guernec zo goed kan ruiken? ‘Mijn ouders worden er gek van!’ lacht hij. ‘Wat ze me ook aangeven, het eerste wat ik doe is het naar mijn neus brengen en ruiken. Diep inhaleren  Soms geven ze me een cadeau, bijvoorbeeld een boek. De meeste mensen slaan het open, ik ruik aan de kaft. Of ze me nu bestek, een kledingstuk of iets te eten aanreiken, het eerste wat ik doe is ruiken. Ik kan er niets aan doen, het is een automatisme!’. Wanneer men Le Guernec niets in zijn handen drukt om aan te ruiken sluit hij zijn reukvermogen af. ‘Als ik dat niet doe dan krijg ik te veel indrukken binnen, wat absoluut niet prettig is‘.

Wanneer ik vraag of je met een goed reukvermogen ook beter kunt koken antwoord monsieur Le Guernec met een volmondig ‘ja’. ‘Ik kook niet vaak, maar als ik kook dan krijg ik altijd complimenten‘, glimlacht hij.

Ik was benieuwd naar het proces van het ontwikkelen van een parfum. ‘Soms ben je klaar binnen een paar weken, soms duurt het jaren, maar gemiddeld duurt het 8 maanden. Binnen IFF spelen we eigenlijk altijd een wedstrijdje‘, lacht hij. Hij wijst naar een collega en zegt plagerig ‘Look, that man, I beat him in one of the last rounds!’. De collega lacht terug als een boer met kiespijn.

Serena Verbon.jpgWanneer er een opdracht binnenkomt van een klant krijgen de parfumeurs van IFF opdracht om een parfum te ontwikkelen. In dit geval was het Guess die een bepaalde look & feel in gedachten had voor Guess Girl. ‘Mijn collega’s en ik maken elk zo’n 20 batches waarvan Guess een selectie zal gaan maken. Vervolgens maken ze een selectie van de selectie en voordat je het weet zijn we maanden verder. Uiteindelijk bleef ik met 3 collega’s over waarvan Guess mij uiteindelijk heeft gekozen als hoofdparfumeur van Guess Girl.

De ‘winnende’ batch heb ik vervolgens gefinetuned met weer zoveel nieuwe batches. Hiervan maken ze wederom een selectie en dan weer een selectie van de selectie en ga zo maar door. Tussen de afspraken zit steeds zoveel dagen of weken, en soms willen ze second opinions of testpanels uitzetten onder consumenten. Al met al gaat er veel tijd overheen eer men een geur heeft gekozen. Er zijn tegen die tijd honderden batches gemaakt.’

Ik vroeg me af of Le Guernec tijdens de ontwikkeling van het parfum een specifieke vrouw in gedachten heeft gehad. Weer die glimlach. ‘Brigitte Bardot, natuurlijk! Ze is sexy, glamoureus en charmant. Een echt icoon. Voor mij als Fransman is zij het ultieme beeld van vrouwelijkheid. Ook moest ik denken aan Marilyn Monroe. Ze was heel sexy en verleidelijk’.

brigitte bardot marilyn monroeElke parfumeur heeft zo een ‘signature combo’ oftewel een geurencombinatie die ze vaak toepassen in parfums en waar ze bekend om staan (of mee zijn geworden). Monsieur Le Guernec staat bekend om zijn ‘white florals’ composities. Zo is hij met name dol op de geur van de acaciabloem, want het ruikt heerlijk bloemig, vrouwelijk, maar ook fris en poederig. Ook voor Guess Girl kon hij de verleiding niet weerstaan om de acaciabloem te gebruiken.

Acacia bloemenAls parfumeur verkeer je uiteraard in de luxepositie om je eigen parfum ontwikkelen. En dat is wat monsieur Le Guernec dan ook gedaan heeft. ‘Ik wil niet te veel verklappen’, zegt hij, ‘maar ik draag een frisse cologne met neroli (oranjebloesem), vetiver (citrusvrucht), houtsoorten en muskus. Ik ben de enige ter wereld die dit parfum draagt’. ‘It’s just for me’, zegt hij, en werpt me een knipoogje toe.

Inmiddels had ik de arme man ruim een half uur het hemd van het spreekwoordelijke lijf gevraagd, maar hij leek het totaal niet erg te vinden. Sterker nog, hij lichtte helemaal op tijdens het praten en je kon zien dat hij het erg leuk vond om over zijn beroep te praten. Elke vraag beantwoordde hij zeer uitgebreid, openhartig en vol passie.

Laurent Le Guernec

Ik kreeg de indruk dat hij niet vaak werd geinterviewd tijdens events. Alle ogen waren natuurlijk gericht op de knappe Amber Heard, het gezicht van het parfum. De parfumeur blijft eigenlijk altijd een beetje op de achtergrond, terwijl zij juist zoveel interessants hebben te melden, de geur nota bene hebben gecreëerd en er dus van begin tot eind intensief bij betrokken zijn geweest. Parfumeurs zijn onbezongen helden die naar mijn mening veel meer in de spotlights zouden mogen staan.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om dit interview te lezen. Hieronder een YouTube filmpje van Laurent Le Guernec, kort opgenomen na het Guess Girl event in New York. Zo kunnen jullie meteen zijn charmante accent horen! 😉

[do action=”ytr”][/do]

Ik vond het geweldig om met Le Guernec te hebben gepraat en ik hoop nog vele andere ‘neuzen’ te mogen interviewen in de toekomst.

Wat zouden jullie de parfumeur van je favoriete parfum willen vragen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

77 Reacties

 1. Lammens Hilde
  27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  Geweldig interview, heel inspirerend.
  Het lijkt mij wel wat om zeker meer over te weten te komen en zelf te doen.
  Dank je wel voor de informatie.
  Charmante man.

 2. Nadia
  14 april 2013 / zondag, 14 april 2013

  Superleuk artikel heb je er van gemaakt. En ik ben duidelijk geen neus 🙂
  En op een of andere manier heeft het een stoffig imago in mijn hoofd, maar dit is uiterst charmante man 🙂

 3. 12 april 2013 / vrijdag, 12 april 2013

  Top artikel! Enneuh, ik heb heel lichtjes hetzelfde accent 😉
  Ik weet niet zeker waarom maar het geurvermogen vind ik waarschijnlijk het meest fascinerende zintuig. Ik zou graag anders denken maar ik betwijfel sterk of ik zelf parfumeur zou kunnen zijn.

  • Femke
   15 september 2019 / zondag, 15 september 2019

   Lijkt me een heel mooi beroep

 4. Justine
  11 april 2013 / donderdag, 11 april 2013

  Dit interview is echt een topinterview! Ik had de vragen zelf ook gesteld! Ik ben hier al heel lang benieuwd naar en heb hier ook wel ‘ns overna gedacht. Leuk om dit te weten! Bedankt Serena 🙂

  En inderdaad.. dat accent is zo lief haha!

 5. Merel
  11 april 2013 / donderdag, 11 april 2013

  hee serena,

  wat grappig dat je daar een artikel over doet, ik heb zelf een heel goed reukvermogen en heb me vaak afgevraagd hoedat je een ‘neus’ kon worden. super interessant! dankjewel
  xx

 6. Annelore
  10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

  Echt leuk om te lezen!

 7. 10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

  Wat een superleuk interview. Dit is weer eens wat anders dan normaal en je stelt echt goede vragen! 🙂 Ik ruik zelf ook bijna overal aan, maar helaas heb ik niet een hele goede neus 😉

 8. Linse
  10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

  Heel interessant artikel. En wat een charmant accent heeft hij:)

 9. 10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

  Leuk om te lezen! Je ziet idd niet vaak interviews met de neuzen, dus ik vond het heel interessant om zijn kant eens te lezen.

 10. 10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

  Leuk om te lezen! Je ziet idd niet vaak interviews met de neuzen, dus ik vond het heel interessant om zijn kant eens te lezen.

 11. 10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

  Wat leuk om te lezen! Schandelijk eigenlijk, ik had nooit nagedacht over de “neuzen” achter een parfum. Verdienen absoluut meer aandacht.

 12. 10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

  Wat leuk om te lezen! Hij komt over als een zeer charmante man.

 13. Karin
  10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

  Ik hou van parfum, vooral leuk om dan ook de parfumeur eens te spreken, dat gaat inderdaad niet altijd zo gelijk rechtstreeks. Waarom moeilijk doen ? Gewoon interview regelen, erg leuk hoe hij vertelt met passie en gewoon positief.

 14. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Heel origineel, een interview met iemand die zo’n interessant en bijzonder beroep uitoefent. Leest lekker weg.

 15. Stefanietjesmachine
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Waw echt heel interessant! Ik vraag me al jaaren af hoe iemand een “neus” wordt! Dankje!

 16. Amber
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een super leuk artikel! Erg origineel en verfrissend! I want more!

 17. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een leuk verslag, Sereen! En dat accent, om vrolijk van te worden 😀

 18. Kyona
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Heel leuk intervieuw, je hebt er ook een heel mooi artikel van gemaakt. Had het gevoel alsof ik naast je zat!

 19. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat leuk dat hij een parfum speciaal voor zichzelf ontwikkeld heeft. Dat wil ik ook kunnen! 😉
  Lijkt me zo’n leuk beroep.

 20. tasje
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Altijd fijn als mensen van hun passie hun beroep kunnen maken en hun ook al zijn het wat ongewone talenten kunnen gebruiken! Mooi accent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *