How-to: glanzend haar

Een volle bos met gladde, zachte en vooral glanzende haren is iets waar veel meiden heel gelukkig mee zouden zijn. ‘Als je haar maar goed zit’ luidt het gezegde en daar kan ik me wel in vinden. Mooie haren en een good hair day upgraden je look. Als je haar straalt dan straal jij automatisch mee. Hieronder enkele tips, uit persoonlijke ervaring, voor mooie glanzende lokken. Het is een vrij lang artikel, maar ik had dan ook nogal wat tips en tricks die ik met jullie wilde delen!

Onderstaande foto maakte ik een paar dagen geleden (let niet op de opvallende make-up, ik was iets te enthousiast met het uittesten van een nieuwe najaarscollectie) en het viel me op dat mijn haren er glanzender uitzagen dan voorheen. Kijk me shinen dan!

foto genomen met flits
Sinds deze week test ik een nieuwe shampoo en conditioner, maar that’s not all. Ik heb de laatste tijd ook een kleine aanpassing in mijn haarroutine gemaakt. 

Kies de juiste borstel
Herinneren jullie je mijn kritische artikel nog over de Tangle Teezer? Hoewel ik nog steeds van mening ben dat €16 veel te duur is voor een plastic dingetje, moet ik mezelf toch even rectificeren. Sinds ik mijn oude haarborstel de deur uit heb geschopt (dat ding was oud en vies en ook gewoon huge!) en nu alleen maar gebruik maak van de Tangle Teezer merk ik dat mijn haren er beter op zijn geworden. De Tangle Teezer breekt mijn haren niet af, terwijl mijn oude borstel dat wel deed. De eerste stap naar het verbeteren van je haren is dus de borstel. Ik kan jullie de Tangle Teezer van harte aanbevelen (die overigens stukken goedkoper wordt verkocht via bijvoorbeeld Asos.com of BeautyBay.com), maar een andere borstel die vaak wordt aangeraden is een borstel van echt varkenshaar. 
mijn Tangle Teezer
Varkenshaar is heel zacht en mild voor je haren en de kans op afgebroken haar is daarom veel kleiner. Knopen eruit borstelen neemt wellicht iets meer tijd in beslag vergeleken met andere borstels, maar dat heb ik liever dan broos en afgebroken haar. Deze dierlijke haren zorgen er tevens voor dat de natuurlijke oliën geproduceerd door de talgkliertjes in je hoofdhuid gelijkmatig en goed worden verdeeld over de rest van je haren, zodat ze mooi gaan glanzen en zachter aanvoelen. Het fabeltje van 100 borstelslagen per avond voor glanzend haar is dikke onzin. Gewoon borstelen tot de knopen eruit zijn en klaar is kees. Hoe vaker je borstelt hoe groter de kans op beschadigingen juist! De varkensharen borstels van Mason Pearson zijn het meest bekend.

Borstel je haren niet als ze nat zijn
Eigenlijk is de manier van borstelen heel belangrijk voor de gezondheid van je haar. Je haren borstelen wanneer ze nat zijn is een no-go, maar waarom nu eigenlijk? Natte haren hebben veel vocht opgenomen en zwellen daardoor een beetje op. Ze worden hierdoor wat fragieler en kunnen dus makkelijker breken tijdens het borstelen. Ik raad jullie daarom aan om je haren voor het douchen te borstelen of om het na het douchen eerst op te laten drogen voordat je gaat borstelen. Natte haren ontklitten met een grove kam levert geen extra damage op, dus dit zou je ook kunnen doen.
Borstel van onder naar boven
Als je je haren borstelt of kamt is het raadzaam om onderin te beginnen en dan langzaam naar boven te werken. Als je van boven naar beneden borstelt krijg je onderin je haar vaak klitten die je er dan met grof geweld uit moet borstelen, waarbij je je haren lostrekt en beschadigd.

Gebruik ten alle tijde een conditioner
Wat ik de laatste dagen doe is mijn haren kammen met een grove kam nadat ik conditioner in mijn punten heb gewerkt. Zo verdeel ik de conditioner nog beter over mijn haren en ontwar ik meteen de hele boel. Na het douchen hoef ik het dan alleen nog maar op te laten drogen. Ik hoorde op een Dove haircare persevent laatst dat slechts 30% van de vrouwen conditioner gebruikt. Hier stond ik echt versteld van! Veel te weinig! Conditioner, of eigenlijk liever haarmaskers, zijn een absolute must voor je haren. Gebruik het gewoon na elke wasbeurt. Standaard. Je haren knappen er echt van op! Niet alleen zijn je haren na het gebruik van conditioner makkelijker door te kammen, de siliconen (en die zitten er bijna altijd in) leggen een beschermend laagje rondom je haren waardoor ze er glad en glanzend uit komen te zien en zorgen dat je haren niet verder uitdrogen (dit is slechts tijdelijk). Ook schuren ze hierdoor minder tegen elkaar aan en voorkomen dus eventuele gespleten haarpunten. Door het laagje siliconen vallen je haren mooier en soepeler in model. Gotta love silicones! 
Maar what about build-up, verzwaren die siliconen je haren niet? Tenzij je heel weinig en fijn haar hebt verzwaren siliconen je haren niet. En trouwens, bij de volgende wasbeurt met de eerste de beste shampoo was je de siliconen er toch weer gewoon af (om ze er vervolgens weer op te zetten met je conditioner). Als je gebruik maakt van de CO methode (conditoner only) is het raadzaam om eens in de zoveel tijd je haren te reinigen met een shampoo om alle siliconen weer te verwijderen, maar in principe wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van siliconen die meer goeds voor je haar doen dan slecht. Siliconen hebben een bad rep, maar het is momenteel bijna het enige ingredient wat echt kan zorgen voor glanzende haren. Give the silicones some credit y’all!
Gebruik conditioner alleen in je punten en niet op je hoofdhuid. Spoel je haren uit met koud water (in elk geval een stukje kouder dan de huidige watertemperatuur) om de haarschubben te sluiten, wat resulteert in haar dat meer gaat shinen. Haren met gesloten haarschubben reflecteren meer licht en gaan daarom meer glansen. 

Gebruik zo veel mogelijk serum
Als mijn haren nog nat zijn wikkel ik er een handdoek omheen en dat draag ik dan een tijdje als tulband. De handdoek zuigt het merendeel aan vocht uit mijn haren en tegen de tijd dat het vochtig/handdoekdroog is begin ik er al haarserum in te pompen. En veel. Ik heb natuurlijk ook wel veel, lang en zwaar haar, maar schrik niet: ik denk dat ik er zo’n 5 flinke pompjes in smeer. Ik pomp dus een behoorlijke hoeveelheid in mijn hand, wrijf ze tegen elkaar en verdeel alles over mijn haarpunten. Ik begin onderaan en werk dan langzaam omhoog. Ik gebruik serum alleen in de haarpunten, de rest van mijn haar heeft deze verzorging niet nodig en zal er alleen maar vet door worden. Goede serums maken het haar niet vet en verzwaren het niet, ook niet bij zo’n grootverbruiker als ik. Ik kan het haarserum van de Action van harte aanbevelen, lekker budget ook nog! En het ruikt heerlijk naar perziken.

Gebruik zo weinig mogelijk hitte
Laat de föhn voor wat het is en gooi je stijltang uit het raam! Nee hoor, zo drastisch hoeft het allemaal niet te worden, maar ik meen het wel als ik zeg dat hitte dodelijk is voor je haar. Maar het is al dood! Well, you know what I mean. Gebruik de föhn alleen als het noodzakelijk is (bij haast) en zorg dan dat je bijvoorbeeld de koele stand instelt en een opzetstuk gebruikt, waarbij je de föhn naar beneden richt tijdens het drogen. Hierdoor zullen je haarschubben naar beneden sluiten en er na het föhnen dus glanzender uitzien dan als je in het wildeweg alle kanten op had geföhnd.

Stijltangen, liever niet. Die dingen worden meer dan 200 graden celsius en deze hoge temperaturen zijn funest voor je haar. In het begin lijken je haren er alleen maar mooier door te worden omdat je haarschubben sluiten (of worden dichtgeschroeid) door de hitte. Maar extreme hitte beschadigd op den duur alleen maar, dus mijn advies is om de stijltang niet of op zijn hoogst met mate te gebruiken. Gebruik je de stijltang elke dag? Doe jezelf en je haren een plezier en stop hiermee. Bouw het gebruik af naar eenmaal per week en probeer het daarna alleen met speciale gelegenheden te gebruiken. Maar die van mij heeft keramische platen die mijn haar beschermen! En hij was heel duur! Nonsens. Misschien dat die speciale platen je haar beter beschermen dan platen van een ander materiaal, maar je haren gaan alsnog kapot van de hitte en zeker bij elke dag gebruik. Je baalt er misschien van in het begin, maar na een tijd zal je merken dat je haren er alleen maar mooier op zijn geworden.

Don’t do it!


Doe gezond
Nicotine en sigarettenrook zijn funest voor gezond en glanzend haar. Quit smoking en start living healthy! Voedsel met ijzer en vitamine E zijn goed voor glanzende lokken, dit vind je bijvoorbeeld in donkergroene groenten zoals broccoli. Ook vis, wat omega-3 en omega-5 vetten bevat, zorgt voor glad en glanzend haar. Geen visliefhebber? Denk dan eens aan capsules met de omega-vetten (te koop bij De Tuinen) om in te nemen. Niet alleen goed voor je haren, maar voor je hele lichaam in het algemeen.
Coupe Shine
Zoals ik al eerder aangaf is glanzend haar te danken aan de mate van lichtweerkaatsing. Gespleten puntjes en droog haar zullen geen licht weerkaatsen, dus is het zaak om de gespleten puntjes af te knippen en droog haar te vertroetelen om het (tijdelijk) te beschermen en glad te maken. Knip je haren zo min mogelijk in laagjes. Haar op 1 lengte weerkaatst licht beter dan haar wat op sommige punten wordt onderbroken (de laagjes). Glad haar weerkaatst meer licht dan krullend haar. Donkerder haar reflecteert licht beter dan lichter haar, dus het zou een idee kunnen zijn om je haren zo’n 2 tinten donker te maken dan je eigen haarkleur, om zo veel mogelijk shine uit je haren te persen. Heb je blonde krullen dan is het nog steeds mogelijk om te shinen, maar je moet er rekening mee houden dat de mate van shine altijd minder is vergeleken met donker en stijl haar op 1 lengte. Ik heb geen ervaring met krullen, maar probeer alsjeblieft een manier te vinden waarbij je een mooie krullende coupe creëert in plaats van het elke dag steeds maar weer kapot te stijlen voor die zogenaamde shine.

blonde krullen shinen ook

Finishing Touch
Nadat mijn haren geheel droog zijn, hetzij met de föhn, hetzij opgedroogd aan de lucht, pomp ik er nog eenmaal wat serum in. Ditmaal neem ik slechts 2 pompjes tussen mijn handen en dit verdeel ik alleen in de alleronderste puntjes, die veruit het meest droog zijn. Ik borstel alles nog een keertje kort door en voila! Ik ben klaar met mijn haarroutine en ik heb mega glanzend haar. Weliswaar gefaked door de siliconen uit de conditioner en het serum, maar toch. Mijn haren zijn niet sterk genoeg om het zonder dit spul te kunnen en ik kan bovendien niet verwachten dat mijn bejaarde haartjes onderaan (die zullen zo’n 4 a 5 jaar oud zijn) het nog allemaal kunnen op eigen kracht. 
Dus ja, dat zijn mijn persoonlijke tips voor glanzende haren. Let op je borstel en de manier van borstelen, leef gezond, vermijd hitteproducten zoals een föhn of een stijltang zo veel mogelijk en gebruik lots of conditioner en lots and lots of serum. De shampoo en conditioner die ik momenteel aan het testen ben is van het merk Nisim en de lijn heet FAST. Het zou de haargroei bevorderen, wat ik nu aan het testen ben. Of het nu wel of niet werkt, mijn haren waren nog nooit zo blij!

Nog een laatste tip: wees lief voor je haar! Behandel het eens in de zoveel tijd (een keer per week bijvoorbeeld) met een deep conditioning treatment door er olie in te smeren. Van kokosnootolie is aangetoond dat dit de haarschacht kan penetreren en het ruikt nog lekker ook, dus ik raad virgin coconut oil aan, te koop bij o.a. De Tuinen.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

6 Reacties

 1. Barbara
  7 december 2020 / maandag, 7 december 2020

  Hi!

  Naar aanleiding van dit artikel de Tangle Teezer besteld. Wat een uitvinding. Bedankt voor de tip, ik ben er echt heel blij mee!

 2. marcella
  28 juni 2017 / woensdag, 28 juni 2017

  die borstel daar wordt je voor gesponsord…

 3. Lisa Ann
  19 mei 2015 / dinsdag, 19 mei 2015

  Beste Serena,

  Wat een mooi artikel! Bedankt voor de vele informatie die je altijd zo
  gul doorgeeft aan de lezers van je blog! Nu nog een vraagje:
  Of die foto hierboven van jezelf (gemaakt met flitser) schittert je haar
  zo mooi, welke shampoo en conditioner gebruik je eigenlijk zelf??!

  Liefs, Lisa Ann

 4. Esther
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Heeeeeel fijn artikel. Wat heb ik hier veel aan. Ik heb deze week een hairbutter gekocht van the body shop. Is dit te vergelijken met conditioner? Want er zitten ook siliconen in en mijn haar wordt er ook lekker zacht van.

 5. sharena
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Ik moet toch zeggen dat ik het niet geheel overal mee eens ben. Ik ben gezegend met een dikke bos lang bruin haar, waar ik super trots op ben. Wanneer ik uit de douche kom moet ik het wel borstelen want anders droogt het zo raar op. En daarnaast doe ik dit al zo lang als ik mij herinner en heb hier nooit problemen mee. Ook heb ik op aanraden het serum gekocht van de action. Helaas wanneer ik dit op mijn haar smeer kan ik zo de douche weer in. Helaas kan mijn haar tegen niks anders dan gewoon shampoo en conditioner maar gelukkig zit het zonder al die andere middeltjes ook gewoon goed! Maar iig wel goede tips voor de meiden die het wel kunnen gebruiken.

 6. Sara
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  ‘Stop met stijlen..’ jij hebt makkelijk praten met je supermooie dikke lange glanzende haar, niet iedereen is thát lucky!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *