How to: cocoonen als een baas

In navolging op parkhangen als een baas (klik), studeren als een baas (klik) en badderen als een baas (klik) presenteer ik jullie vandaag How to: cocoonen als een baas! Allereerst, wat is cocoonen? Cocooning komt van het woord cocoon, oftewel cocon. De term werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’90 door trendwatcher Faith Popcorn. Ze voorspelde dat cocooning een trend zou gaan worden vanwege het internet en de home cinema sets. Het houdt in dat men thuis blijft en een veilige en gezellige plek creëert.

Tja, en waarom zou je ook naar buiten gaan? Het is toch ook heerlijk om lekker knus in je eigen huisje (of kamer) te blijven zo nu en dan? Maar hoe haal je nu het optimale uit je cocooning-sessie?

1. Opruimen

Je kunt niet optimaal cocoonen in een huis vol troep. Allereerst is het dus belangrijk om flink te huishouden. Even de stofzuiger erdoorheen, tafel leegmaken, afwassen. Zorg dat alles netjes en zen is.

cocoonen als een baas

2. Wat ruikt het hier gezéllig!

Heb je dat ook wel eens? Je komt bij iemand thuis en het RUIKT gewoon gezellig. Met geuren kun je namelijk gewoon gezelligheid in huis halen. De geur van gebakken koekjes bijvoorbeeld, of verse appeltaart of wat dacht je van de geur van een knapperend haardvuur? Ga op zoek naar geurkaarsen of SoyScents met typische herfstige en winterse geuren. Ze vullen je huis met een warme, gezellige en knusse geur zodat je optimaal kunt cocoonen.

cocoonen als een baas 7

3. Kaarsjes & bloemen

Kaarsjes, heel veel kaarsjes! Ik weet niet hoe het komt maar kaarsjes of een haardvuurtje zorgen volgens mij bij iedereen voor een instant gezelligheidsgevoel. Een leuk idee is om een mooi dienblad op tafel te leggen en deze te vullen met een aantal kaarsen en waxinelichthoudertjes in verschillende vormen, maten en modellen. De waxinelichthouders zijn niet alleen decoratief, ook zorgen ze voor een mooie flikkerende weerkaatsing van het vuur. Ook bloemen doen het altijd goed. Ze staan mooi en vrolijk en verhogen de sfeer in je huis. Bovendien staan ze prachtig in combinatie met het mooie kaarsjes plateau.

cocoonen als een baas 6

4. Dekens & kussens

Een andere manier om je huisje extra knus en cocoonproof te maken is door je bank (of bed) te voorzien van wat extra kussens en natuurlijk een aantal dekens. Niets heerlijker dan wegzakken in een paar kussens onder een warme deken. De extra dekens zijn voor eventuele gasten die samen met je komen cocoonen!

cocoonen als een baas 2

5. Cocoon kledij

Cocoon kledij verschilt praktisch niets van een chilloutfitje, het komt een beetje op hetzelfde neer: een badjas, onesie, snuggy, joggingsbroek, oversized T-shirt of hoodie van je vriend, sloffen, of nog beter – de unislof! Een slof waar je met twee voeten in kunt. How cozy!

cocoonen als een baas 8

6. Bits & Bites

Een cocoonsessie is natuurlijk niet compleet zonder lekkere hapjes en drankjes. Haal een goede wijn in huis, je favoriete frisdrank, maak Malteser Chocolademelk, een flinke pot met thee, een speciaal koffietje en combineer dit met toastjes met smeersels, luxe snacks of gewoon lekker afgezaagd (maar superlekker) een bakkie paprikachips!  Dit hebben we echt nodig voor het laatste punt.

cocoonen als een baas 3

7. Series, Films, Boeken

Cocoonen kan natuurlijk ook zonder het kijken van series, films of het lezen van een boek, maar het maakt de cocoonsessie natuurlijk wel compleet! Dus download je favoriete serie of film of pak dat spannende boek erbij, vlij jezelf neer op de bank, kruip onder een dekentje en geniet! Geniet van je schone, opgeruimde, veilige en vooral knusse en gezellige huisje!

cocoonen als een baas 4

Ik hoop dat deze how-to jullie inspiratie heeft gegeven om je huis cocoon-ready te maken voor dit najaar. Straks als het buiten echt koud en guur gaat worden is er niets lekkerder dan thuiskomen in een warm en gezellig huis.

Hebben jullie nog aanvullende cocoontips? Deel ze bij de comments.

Happy cocooning!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

88 Reacties

 1. Joëlle
  22 oktober 2013 / dinsdag, 22 oktober 2013

  Luuuvvvvv it! Ben een giga koukleum (lees: 15 grader of minder = winterjas en winterdeken) dus ik zit elke avond na de zomer in dikke truien, sloffen, met thee en onder dekentjes. Wat ik dan ook verder doe ^^

 2. Jessica
  17 oktober 2013 / donderdag, 17 oktober 2013

  Jaaa ik word altijd helemaal happy van cocoonen.
  Heerlijk!

 3. annabel
  12 oktober 2013 / zaterdag, 12 oktober 2013

  ik hou van cocoonen 🙂 !!! ik wist alleen niet dat het zo heette haha

 4. Hawin
  12 oktober 2013 / zaterdag, 12 oktober 2013

  Ik ben dol op cocoonen! Ik zorg wel altijd dat in al mijn huiswerk/belangrijke dingen al klaar heb anders blijft dat in m’n hoofd zweven. Daarnaast ga ik altijd de fijnste maskers, serums etc. gebruiken, zodat mijn huid en haar verwend worden!

 5. 11 oktober 2013 / vrijdag, 11 oktober 2013

  Ahh dit artikel komt als geroepen, want ik heb vanavond me-time in mijn ouderlijk huis. Ik ben dus ook heerlijk aan het cocoonen! Ik heb de kaarsjes aan, zit in chill kleding en ga vanavond met een plaid op de bank ‘the voice’ kijken met een lekkere kop thee en stokbrood met gerookte zalm, ei en tonijn! 😀

 6. Marina
  10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

  Ik heb nog een leuk tipje voor een gezellige en ‘herfstige’ geur in huis: strooi wat kaneel en/of koekkruiden op een schoteltje en zet dit in de oven. Binnen no time ruikt het heerlijk naar vers gebakken appeltaart!

 7. Seva
  10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

  Kaarsen zijn echt niks voor mij.. Telkens wanneer ik weer kaarsen cadeau krijg, geef ik ze aan mijn zus of moeder (ik vindt het toch zo verschrikkelijk, hoe leuk en gezellig het eruit ziet ik hoef geen kaarsen in huis)

  Opruimen is inderdaad een hele goede, je slaapt dan niet alleen beter maar je wordt er ook rustig van en je gaat veel eerder lekker op de bank liggen/zitten als alles schoon/opgeruimd is dan dat het rommelig is. Tenminste dat heb ik hoor, als het niet netjes is moet ik van mijzelf eerst alles opruimen.. haha

 8. 10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

  Ik cocoon al heel mijn leven, maar wist niet eens dat hier een term voor was. 😛 Op de middelbare school ging ik vaak samen met een vriendin lekkere snackjes enzo halen en dan in bed een film kijken, heerlijk. Soms vielen we gewoon in slaap.

 9. Yasmine
  10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

  Haha I like your ‘als een baas’-series, ik check de studeren versie nog regelmatig 😉 Ik kryg nu echt zin in zo’n lekker warm chill herfst avondje!

 10. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Dat is dan wel één fijn ding aan het slechtere weer!

 11. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Omg door deze post heb ik ineens zin om alles gezellig te maken en te chillen 4 life, haha! Leuk artikel 🙂 Goede timing ook met het slechte weer op komst!

 12. Yazzmin
  9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Kijk, Sereen, hiervoor kom ik elke dag terug op BL! ♥

 13. Laura
  9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Ik leef als cocoon ( cocooner? rups? )! Heeerlijk, ik chill altijd in mn albert heijn fleece trui die ik van mn werk heb gejat, fimpje erbij, laag dekens en kussens…. Love it!

 14. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Lekkkker, ik zit al helemaal klaar in mn opgeruimde kamer, kaarsjes aan, scent chip in de brander en met een dik wollig beren vest aan. Perfect!

 15. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Leuke post! ik lig nu ook heerlijk te cocoonen 🙂

 16. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Nu krijg ik bijna nog zin in de herfst/winter!

 17. Marije
  9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Oh YES ik woon eindelijk in m’n droomhuisje sinds een weekje, dus nu kan ik al helemaaaal goed gaan cocoonen! <3

 18. Kissyfur
  9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Wat ik ontspannend vind is muziek erbij. Gewoon luistermuziek en in de bank wegzakken. Ben wel nieuwsgierig hoe je aan die prachtige foto’s komt voor je blog?

 19. kelly
  9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Erg leuk! Lijkt me heerlijk ook. Is alleen bij mij niet echt haalbaar helaas. ik zit op een klein kamertje, matras op de grond en praktisch geen loopruimte. vanwege een hopelijk toekomstige verhuizing is t hier altijd chaos.. en kaarsen kunnen dus ook niet echt neergezet worden, ook ivm mijn huisdiertjes.

  Maar dat neemt niet weg dat ik ook cocoon! lekker op bed/matras met mn onesie, chips en drinken en lekker tv kijken. blijft heerlijk. en je kan ook van te voren lekker badderen als een baas, dat maakt het cocoonen daarna nog fijner:)

 20. Marissa
  9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Kan niet wachten tot ik mijn fluffy-Primark pyama weer aan kan trekken. Lekkere thee in huis halen, leuke series inslaan en chillen maar. Alleen al dat lekkere eten sla ik even over, anders heb ik na de winter periode weer 5kg aan reserve vet opgebouwd 😉

 21. Eveline
  9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Een huisdier hoort hier ook wel bij vind ik.

  Niks zo gezellig als een kat te zien slapen voor het vuur 🙂

 22. Lin
  9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Pas wel op met al die kaarsjes, ook als ze uit zijn kunnen ze alsnog door de warmte spontaan ontvlammen en brand verzoorzaken. Vaak zie je ook een houten dienblad vol met grote stompkaarsen. Hartstikke leuk maar het houten dienblad kan gaan smeulen/schroeien door de warmte van de kaarsen. Dan blaas je de kaarsen uit als je naar bed gaat en ondertussen smeult het dienblad verder.

 23. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Oeh, ik denk dat ik wel een pro kan worden in cocooning! Hihi ik hou zo erg van lekker luieren onder een dekentje. Zalig artikel!

 24. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Echt zo’n leuk artikel! Ik vind het ook heerlijk om te cocoonen. Lekker makkelijke en warme kleding aantrekken, geurkaarsjes aansteken en dan met een kop thee en een boek op de bank ploffen.

 25. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Aaah heerlijk <3 Jammer dat ik er vaak de tijd niet voor heb..

 26. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Haha, die sloffen, geweldig!
  Ik krijg helemaal zin in de herfst en winter als ik hier naar kijk!

 27. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

  Dit klinkt echt als mijn zondag hahah :”D Op zondag doe ik nikkks (behalve als ik moet werken)! Love cocooning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *