How-to: parkhangen als een baas

Wanneer jij en je vrienden besluiten om het zonnetje op te zoeken in het plaatselijke park kan dat op twee manieren: heel degelijk met een badhanddoekje, boterhammetje en een krantje, of all the way met kleden, partymuziek, koeltassen vol drankjes en de heerlijkste snacks! Kies je voor dat laatste dan ben jij net als ik een baas als het op parkhangen aankomt. Hieronder vertel ik jullie over mijn parkhang essentials, ofwel, de items die wat mij betreft zeker niet mogen ontbreken!

 • kleedje
 • zonnebescherming
 • musica
 • food & drinks
 • entertainment
 • pizza!
 • fiets
 • warme kleding

Mijn nichtje Maren met ons neefje Noah/Boon, vorig jaar in park Lepelenburg Utrecht

Kleedje
Dit is natuurlijk gewoon Nederland, dus het gras kan nog wat koud en in het ergste geval vochtig zijn. No need to worry! Leg eerst een rieten matje neer en daar een kleedje overheen zodat je geen natte of vieze billen krijgt. Of, als je hebt, eerst een stuk zeil. Bovendien is een kleedje lekker wanneer je languit wilt liggen, maar zorg dan dat ‘ie wel groot genoeg is. Niks geen kleine sporthanddoekjes of zitten op je eigen jas (whut!), maar GROTE ruime kleden, fleecedekens of joekels van badlakens, dat willen we!

Sanneke (@Sanneke89) & friends, you’re doing it wrong! 

Zonnebescherming
Wanneer je gaat parkhangen is het natuurlijk volop zonnig, dus vergeet jezelf niet van tevoren in te smeren (dus thuis, voordat je je zomerkleertjes aantrekt) en neem de zonnebrand ook zeker mee. Na twee uur zon is het namelijk tijd om jezelf opnieuw in te smeren. Zorg ook voor een goede zonnebril en eventueel een leuke pet of hoed, want een zonnesteek zit in een klein hoekje. Drink ook voldoende water om ervoor te zorgen dat je er geen eentje oploopt! Heb je een kleintje mee naar het park of verbrand je snel? Denk dan eens aan een parasol. Lekker zonnen is cool, maar verbranden is niet bepaald ‘bazig’.

Uitzicht van lezeres Lenna, die momenteel in het park chillt (good for you!) 

Musica!
Ja ja, wat is parkhangen zonder goede muziek? Maak een vette Spotify list (of abonneer je op mijn Spotify playlists), download de  Spotify app op je mobiel en sluit je mobiel aan op boxen die goed hard kunnen. De meeste (goedkope) boxen zijn veel te zacht en daar moet je je oren haast tegenaan drukken. Ben je in een groter gezelschap dan is het wel zo sociaal om de hele groep te laten meegenieten van je muziek, dus dan zijn zachte boxen echt suf. Natuurlijk moet je je muziek ook niet knallend hard zetten, want andere groepjes hebben ook recht op hun muziek. De muziek moet gewoon hard genoeg zijn zodat de hele groep het kan horen, maar zacht genoeg zodat andere omliggenden er geen last van hebben. Je bent een baas wanneer je de muziek in balans houdt. De Logitech Squeezebox Radio schijnt ideaal te zijn voor dit soort happenings.

Of maak gewoon je eigen muziek! Superromantisch.

Food
In het park wil je geen geknoei, dus zorg dat je alles thuis snijdt en voorbereid en neem het dan kant-en-klaar mee. Dus, beleg je broodjes thuis en maak die (fruit)salade ook thuis vast klaar. Stop het in een goed afsluitbaar bakje en neem het mee naar het park. Andere goede en typische parkhangsnacks zijn zakken chips, stukken fruit die je zo uit de hand kunt eten zonder te veel gedoe (appels, bananen, druiven), koekjes en gezonde snacks (zoals cherrytomaatjes, radijsjes, parijse worteltjes en babykomkommertjes). Wat wij meestal doen is een stokbrood kopen, stukken afscheuren en dan dippen in humus, aioli of pesto. Zorg in elk geval voor plastic bordjes en bestek en ook voor een keukenrol en een hand sanitizer om vieze handen aan af te vegen.

Drinks
Ain’t no picknick without good & cold drinks! Zorg in elk geval voor voldoende water wanneer het heet en zonnig is, maar zorg ook gewoon voor lekkere sapjes, frisdrank en de nodige alcoholische versnaperingen. Heb je een fles wijn vergeet dan zeker de kurkentrekker niet en heb je flesjes bier vergeet dan zeker de bieropener niet! Of, koop gewoon blikjes en koop wijn met een draaidop. Let hier op! Ben je met een grotere groep dan kun je het beste gewoon grote flessen kopen, dat is goedkoper. Zorg dan wel voor plastic wegwerpbekertjes! Of kartonnen. Of gewoon bekers die je weer mee terug naar huis neemt. Eventueel ook rietjes en uiteraard: de koeltas! Om je drankjes (en eventueel wat eten) lekker koel in te bewaren.

Good drinks! Een verse shake na een hardloopsessie van lezeres Lieke (@b0lletje) en ijskoffie in het park van lezer Tim (@timbunink)

Entertainment
Je kunt natuurlijk gewoon liggen, slapen, zonnen, mensen kijken, muziek luisteren en kletsen met je vrienden, maar je kunt ook wat leuke magazines meenemen, een leesboek, je iPad, Nintendo D64, voetbal, volleybal, jongleerballetjes, kruiswoodpuzzle, sudokuboekje of noem het maar op.

Lezeres Ester (@esstur) zorgt gewoon voor entertainment in de vorm van feestelijke kleding!

Smartphone
Wanneer je vanuit je werk naar het park gaat of wanneer je er al de hele dag ligt en zin hebt om die vakantievibe voort te zetten, kun je het beste een pizza bestellen. Is altijd goed, vind iedereen lekker. Bestel gewoon een stel pizza’s met de hele groep via de thuisbezorgd.nl app of – wanneer je geen smartphone hebt – bel de pizzaria op en plaats je bestelling. Zorg dan wel voor voldoende cash moneys en geef de pizzaria goede instructies (omschrijf de plek waar jullie liggen, de grootte van de groep of een herkenbaar punt zoals ‘we hebben een groene parasol’ of ‘in het midden staat een rode vlag’). Ga in elk geval op de uitkijk staan!


Fiets
Het is per park verschillend, maar park Lepelenburg in Utrecht heeft geen openbaar toilet in de buurt. Zorg dus dat er iemand is met een fiets zodat je zo snel mogelijk naar het dichtsbijzijnde café of huis van een bekende kunt karren om je plasje te doen. Niets zo vervelend wanneer je nodig moet en er geen toilet in de buurt is! Een fiets is ook handig om iemand van de groep erop uit te sturen wanneer je iets bent vergeten of wanneer er iets op is gegaan qua eten of drinken.


Einde van de dag
Wanneer de zon ondergaat is het echt ineens een stuk kouder. Zorg dus dat je wel een vestje of jas meeneemt om aan te trekken. Zelf neem ik ook graag een joggingsbroek mee tegen de plotselinge kou. Zoals ik in het begin al zei, het is natuurlijk wel Nederland dus weer op alles voorbereid. Neem daarom ook een paraplu mee, just in case! Nat worden en kou lijden is niet hoe bazen rollen.

Nou, met bovenstaande essentials moet jouw parkhangdagje zeker een succes worden! Het beloofd vandaag een superwarme zomerse dag te worden, dus ik hoop dat jullie deze blogpost vanaf je smartphone of iPad lezen en lekker in de tuin, het park of op het terras vertoeven.

Hoe is jouw dagje tot nu toe? Je bent toch wel van de zon aan het genieten mag ik hopen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

128 Reacties

 1. Titia
  26 mei 2012 / zaterdag, 26 mei 2012

  Deze post was op de 22ste zag ik, maar vandaag heb ik samen met mijn ouders de mini fiets elfstedentocht van 40km gefietst 🙂
  We starten in Bolsward (waar ik nu 8 maanden woon) en we moesten een stempel halen aan de start, in Hartwerd, Easterein, Lutkewierum, Tirns en uiteindelijk weer bij het begin punt.
  We hadden mooi weer en we komen altijd langs familie die aan de fietsroute ligt.
  Hier gaan we altijd even een pauze houden met een kopje koffie en thee.
  Daarna kunnen we er weer tegen aan.
  We hadden bepaalde stukken in de wind en de kont begon ook steeds meer pijn te doen op het laatst.
  Maar we hebben het alle 3 gehaald en een mooie medaille gekregen.
  Het was de 40e fietstocht, dus de medaille is extra mooi dit jaar 🙂
  Ik ben heel blij dat ik deze tocht voor de 3e keer gedaan heb en volgend jaar ga ik hem weer doen.
  En dan hopelijk met een flink uitgebreide groep 🙂

 2. 25 mei 2012 / vrijdag, 25 mei 2012

  Erg leuke tips. Er is hier geen park in de buurt maar een kwartier fietsen van mijn huis wel een meertje waar iedereen heen gaat (ik vanavond ook). Maar nu lig ik nog heerlijk te zonnen in de tuin

 3. 23 mei 2012 / woensdag, 23 mei 2012

  Super leuk artikel! Ik geniet niet zo heel erg veel van de zon want ik zit tot laat op school ;(

 4. Sanne
  23 mei 2012 / woensdag, 23 mei 2012

  Ik vind dit soort dingen altijd zo grappig (en leuk!) om te lezen. Parkhangen wordt hier helemaal niet gedaan. Ik denk dat het toch vooral iets voor grotere steden is. Anyway, erg leuk artikel weer, keep up the good work!

 5. 23 mei 2012 / woensdag, 23 mei 2012

  Nu baal ik dat ik in een klein dorpje woon, lijkt me zo gezellig!

 6. Lizzy
  23 mei 2012 / woensdag, 23 mei 2012

  Ik ga nu maar weer dakterrassen als een baas, werkt ook prima!

 7. 23 mei 2012 / woensdag, 23 mei 2012

  Ik vind dat je je artikelen altijd ontzettend leuk opleukt met foto’s. De tekst is ook altijd super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *