Hoe werkt nagellakremover?

Je lakt je nagels en je haalt het er weer vanaf met nagellakremover, maar sta je er ooit bij stil hoe dit precies te werk gaat? Hoe werkt nagellakremover? Kun je ook nagellak verwijderen met andere producten dan nagellakremover en wat is het verschil tussen nagellakremover met en zonder aceton?

kamertje_2

De geschiedenis van nagellak

Voordat ik jullie meer vertel over nagellakremover is het handig om jullie eerst wat meer te vertellen over nagellak zelf. Want wat is nagellak nu precies en waar komt het vandaan? Heel veel jaren geleden, zeg maar gerust 3000 jaar voor Christus, werd er hoogstwaarschijnlijk voor het eerst nagellak gedragen in China. Nagellak bestond toentertijd uit een mengsel van bijenwas, gelatine, arabische gom en eiwit. Om kleur aan de lak te geven voegden ze gemalen bloemblaadjes van de roos of orchidee toe.

Pas in de 19e eeuw (1800-1899) werd nagellak herontdekt. Recepten voor ‘Nail Paints’ waren gewoon in kookboeken te vinden. Nagels lakken bestond in deze tijd uit het kleuren van de nagels (met gekleurde poeders, crèmes of olie) en het vervolgens polijsten voor de glans. Polijsten deden ze met een Chamois Cloth, een heel zacht en soepel stuk schapenleer.

 

Toen de autolak werd uitgevonden in 1920 ging er een belletje rinkelen bij ene Michelle Manard. Zij wordt gezien als de uitvinder van nagellak zoals we die vandaag de dag kennen. Ze maakte nagellak geïnspireerd op de ingrediënten van autolak. Weer anderen claimen dat de gebroeders Revlon de uitvinders zijn van nagellak. Met name de ‘Flappers‘ waren dol op donkere gelakte nagels en maakten van nagellak een echte trend. Toen later ook bekende Hollywood sterren werden gespot met felrode nagellak wilde ineens élke vrouw gelakte nagels, en sindsdien is nagellak niet meer weg te denken uit ons leven.

historie nagellak

De samenstelling van nagellak

De samenstelling van nagellak zoals wij deze vandaag de dag kennen is nog steeds geïnspireerd op autolak, maar inmiddels is het zodanig aangepast dat het niet schadelijk is voor de gezondheid en de nagels niet uitdroogt. In de loop der jaren zijn er natuurlijk veel verschillende soorten nagellak bijgekomen met speciale effecten, finishes, texturen, glansjes, glitters, geuren en kleuren. Toch zijn er altijd een aantal hoofdingredienten die je in elke lak tegenkomt. Globaal kun je nagellak onderverdelen in 3 hoofdingrediënten;

 • biologische oplosmiddelen en drogende stoffen (die de lak laten drogen)
 • verdikkers en verharders
 • kleurstoffen en ‘effect’ poeders

De meest voorkomende biologische oplosmiddelen en drogende stoffen zijn ethyl acetate, butyl acetate, formaldehyde en isopropyl alcohol. Veel voorkomende verdikkers/verharders zijn nitrocellulose en verschillende soorten polymeren, ook wel ‘film forming agents’ genoemd. Nitrocelluse en polymeren zijn in feite plastics opgelost in de biologische oplosmiddelen. Wanneer je lakt verdampen deze oplosmiddelen en vormen de plastics een dun laagje over het nagelbed. Veel voorkomende kleurstoffen zijn bijvoorbeeld D&C red #7 en #34. Mica and aluminum poeder (of bismuth oxychloride) worden gebruikt voor nagellakken met parelmoer- en glittereffect.

DSC_0183

Hoe werkt nagellakremover?

Nu je weet wat de samenstelling is van nagellak is het gemakkelijker uit te leggen hoe nagellakremover werkt. Het is helemaal geen ingewikkeld chemisch proces. Het verwijderen van nagellak (nitrocellulose, polymeren, kleurstoffen) houdt in dat je de nagellak simpelweg oplost in biologische oplosmiddelen en vervolgens verwijderd van de nagels. In feite maak je de nagellak weer vloeibaar en breng je het over op een wattenschijfje terwijl je het van je nagels afveegt. Klik hier voor een video waarin ik laat zien hoe je nagellak van 10 vingers verwijderd met slechts één watje.

Schermafbeelding 2013-05-02 om 1.44.22 AM

Aceton in nagellakremover

Aceton is een zeer krachtig, biologisch oplosmiddel, maar tegelijkertijd is het ook zeer uitdrogend voor de huid. Je kunt het zien als de SLS onder de nagellakremovers. Wanneer je je nagels schoonmaakt met te veel acetonhoudende nagellakremover slaat de huid rondom je vingers wel eens wit uit. Dit komt door de aceton en het betekent dat je je huid te veel hebt uitgedroogd.

Om deze reden kiest men liever voor een wat milder en minder agressief biologisch oplosmiddel. Veel voorkomende ingrediënten van acetonvrije nagellakremover zijn dan ook de biologische oplosmiddelen die ook in nagellak zelf voorkomen: ethyl acetate en isopropyl alcohol.

Wanneer je kunstnagels hebt laten zetten heb je de keuze uit o.a. gelnagels en acrylnagels. Gelnagels schijnen een beetje op te lossen wanneer je aceton gebruikt (de bovenste glanzende laag verdwijnt waardoor de nagels dof worden, dus men raad aan om acetonvrije nagellakremover te gebruiken wanneer je nagellak van gelnagels wilt verwijderen. Acrylnagels zijn harder en overleven het wel wanneer je nagellak verwijderd met acetonhoudende nagellakremover. *edit* Tegenwoordig worden acrylnagels gemaakt van EMA (voorheen was dat MMA). EMA lost echter ook op in aceton, dus ook bij acrylnagels wordt aangeraden remover te gebruiken zonder aceton.

HM-uitgelicht1

Nagellak verwijderen zonder nagellakremover?

Dat kan natuurlijk! Ik raad je aan om het vooral wél met nagellakremover zonder aceton te doen wanneer je dit in huis hebt, want dat is er nu eenmaal voor gemaakt, maar ja, soms is het gewoon op en zijn de winkels al dicht! Geen nood. In nagellakremover zitten oplosmiddelen die je ook in andere cosmeticaproducten vindt, zoals spray deodorant, haarlak of parfum. Spray het over je nagels en wrijf er net zo lang met een doek of wattenschijfje overheen tot je nagellak is verdwenen. Het werkt minder effectief dan nagellakremover, maar iets is beter dan niets.

Ook kun je nagellak verwijderen met doorzichtige nagellak. Jullie hebben gelezen dat nagellak oplosmiddelen bevat die ook in nagellakremover zitten, dus eigenlijk is het best logisch. Het enige wat je moet voorkomen is dat de doorzichtige lak al opdroogt voordat je alles hebt verwijderd. Je kunt daarom het beste je nagels even weken in warm water, vervolgens de blanke lak aanbrengen als topcoat en er dan zo snel als de bliksem met een wattenschijfje over heen wrijven om zo alle lak in zijn geheel te verwijderen.

DSC_0548

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om meer over nagellakremover te weten te komen.

Wat is jouw favoriete nagellakremover? En gebruik je het liefst met of zonder aceton?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; www.madsci.org, wikihow.com

 

 

Volg:

142 Reacties

 1. 7 juni 2019 / vrijdag, 7 juni 2019

  Dankjewel voor dit stuk over nagellak remover. Ik kan me voorstellen dat ethyl acetaat een goed biologisch middel is om de lak mee op te lossen. Goed dat je watjes gebruikt om mee te verwijderen.

 2. Emine
  25 december 2015 / vrijdag, 25 december 2015

  Ik heb gisteren acrylnagels latten zetten en ik heb dus nagellak remover met aceton gekocht en nu zijn me nagels heel lelijk en heel vies en het glans is ee vanaf weten jullie meschien iets dat kan helpen?

 3. 28 augustus 2015 / vrijdag, 28 augustus 2015

  Mijn vraag is , door schimmelnagels te verwijderen voor gelnagels door een medisch pedicure en mooi gelakt ,kan ik de lak op die nagels verwijderen met een goede remover en weer opnieuw lakken zonder dat de gelnagels beschadigd worden ?

 4. 7 februari 2014 / vrijdag, 7 februari 2014

  alcohol werkt niet een geurtje perfect

 5. 7 februari 2014 / vrijdag, 7 februari 2014

  een geurtje werkt goed , alco70% niet

 6. Ellen Kusters
  13 mei 2013 / maandag, 13 mei 2013

  Heel leerrijk artikel ! Dat is er 1tje om zeker te onthouden!

 7. Karlijn
  11 mei 2013 / zaterdag, 11 mei 2013

  Ik heb mijn ngellak zelfs een keer verwijderd met alleslijm! Was eigenlijk een ongelukje tijdens het knutselen..maar het werkt wel!

 8. Yasmine
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Interesting.. Like always!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *