10 film aanraders van vóór 2000

Door Nena – Het is jullie vast niet ontgaan dat ik een goede film wel kan waarderen. En misschien weten jullie ook wel dat ik van actie en spanning houd en eigenlijk het liefst zelfs een goede horror film kijk?! Het is natuurlijk leuk om jullie film tips te geven van films die ik de afgelopen tijd heb gezien, maar er zijn ook zo ontzettend veel films van ruim 10 jaar geleden. Ik realiseerde me dat misschien niet iedereen deze films al gezien heeft? Vandaar dat ik daar in dit artikel graag aandacht aan wil besteden. Vandaag deel ik mijn 10 film aanraders van vóór 2000!

Pulp Fiction (1994)

Plot: Jules (Samuel L. Jackson) en Vincent (John Travolta) werken voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace (Ving Rhames). Vincent komt in de problemen als hij Mia (Uma Thurman), de vrouw van Wallace, een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch (Bruce Willis), die Wallace belazert en er met z’n geld vandoor gaat.
Mijn mening: In een top 10 als deze, mag Pulp Fiction natuurlijk niet ontbreken. Alleen al vanwege de geweldige cast en de regisseur is dit meesterstuk een kijkje waard. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de film zelf veel te laat gezien heb, maar gelukkig kan ik hem tegenwoordig aan mijn ‘watched list’ toevoegen. De film is wel wat lastig te volgen (tenminste dat vind ik). Tarantino laat vier verschillende verhaallijnen niet chronologisch door elkaar lopen. Personages die eerder in de film al om het leven waren gekomen, zijn in een volgende scène weer springlevend. En net wanneer je als kijker de draad volledig dreigt kwijt te raken, valt alles op zijn plaats. Dit is een film waarbij het misschien aan te raden is om hem na afloop nog een keertje te kijken…
Geregisseerd door: Quentin Tarantino
Genre: Misdaad
Met: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman en Bruce Willis
Speelduur: 154 minuten
Jaar: 1994
IMDB: 9.0

Fight Club (1999) 

Plot: Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ”Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.” De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.
Mijn mening: Een bijzonder harde film met een aantal zéér goede vechtscènes. De film begint eigenlijk pas op het moment dat de verteller Tyler Durden ontmoet. Op de terugweg van een zakenreis, ontmoet de verteller Tyler Durden (Pitt) in een vliegtuig. Bij terugkeer blijkt zijn appartement te zijn opgeblazen en kan hij nergens terecht. Eerst wil hij Marla (een vrouw die hij heeft leren kennen tijdens één van zijn praatgroep sessies) bellen maar belt, in plaats van naar haar, naar Tyler via het visitekaartje dat hij van hem kreeg. Ze ontmoeten elkaar in een bar en discussiëren over de moderne man. De verteller vraagt of hij bij Tyler mag verblijven. Tyler zegt ja, maar de verteller moet hem een plezier doen door hem zo hard mogelijk te slaan. De twee maken ruzie op de parkeerplaats van de bar. Na het gevecht logeert de verteller bij Tyler en blijft daar mettertijd ook wonen. De verteller komt erachter dat het vechten hem pleziert. Zo ontstaat Fight Club.
Geregisseerd door: David Fincher
Genre: Komedie/ Thriller
Met: Edward Norton, Brad Pitt en Helena Bonham Carter
Speelduur: 139 minuten
Jaar: 1999
IMDB: 8.8

Forrest Gump (1994)

Plot: De film vertelt het verhaal van de simpele Forrest Gump (Tom Hanks). Zijn lage IQ weerhoudt hem er niet van om een grote rol te spelen bij diverse belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Zo zien we hem in Vietnam vechten, Elvis en JFK ontmoeten, enzovoorts. Tussen deze gebeurtenissen door komt hij eens in de zoveel jaar zijn grote liefde Jenny (Robin Wright) tegen.
Mijn mening: Wanneer ik zeg: “Run Forrest! Run!!” Dan zeg jij: “Forrest Gump” Zo niet, dan moet je deze film nodig eens gaan kijken! Het verhaal gaat over de aandoenlijke Forrest Gump en zijn grote liefde Jenny. De film is gebaseerd op de roman van Winston Groom en heeft geen typisch plot. Het beschrijft ‘slechts’ de imponerende levenswandel van Forrest Gump. Het is een zeer bijzondere film waarbij je af en toe zal moeten lachen, maar ook wel wat dramatische momenten kent.
Geregisseerd door: Robert Zemeckis
Genre: Drama/ Komedie
Met: Tom Hanks, Robin Wright en Gary Sinise
Speelduur: 142 minuten
Jaar: 1994
IMDB: 8.7

Se7en (1995)

Plot: Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema ‘de zeven hoofdzonden’ met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Mijn mening: Se7en is een film die regelmatig terugkomt op tv. De sfeer en vooral de stijl van de film zijn de krachtige eigenschappen van deze film. Se7en was in deze tijd een van de eerste films die op deze manier het verhaal van een seriemoordenaar wist te verfilmen en was daardoor erg vernieuwend. Je moet wel een beetje tegen spanning kunnen en soms een vrij sterke maag hebben, want er zitten een paar scènes tussen die weinig aan de verbeelding overlaten. Tot op het eind blijft deze film spannend!
Geregisseerd door: David Fincher
Genre: Thriller / Misdaad
Met: Morgan Freeman, Brad Pitt en Gwyneth Paltrow
Speelduur: 127 minuten
Jaar: 1995
IMDB: 8.6

The silence of the lambs (1991)

Plot: Clarice Starling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal “The Cannibal” Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.
Mijn mening: Mijn favoriete films zijn ooit beginnen met dit deel uit 1991. The Silence of the lambs, gebaseerd op de boeken van Thomas Harris. Je maakt voor het eerst kennis met Dr. Hannibal Lecter en Clarice Starling. Dr. Hannibal, zelf een psycholoog, zit gevangen in een psychiatrische inrichting. Wanneer Clarice, een jonge FBI-agente, tegenover Hannibal zit, voelt zij zich erg onzeker. Hannibal weet angstvallig veel over haar en weet op een intrigerende wijze psychologisch met haar te spelen. Dat is wat ik zo spannend vind. Het psychologische spel tussen Hannibal & Clarice! Dr. Hannibal wil alleen meewerken als Clarice persoonlijke dingen over zichzelf vertelt. Als tegenprestatie geeft Hannibal Clarice een hint over Buffalo Bill.Ik vind Anthony Hopkins een groot acteur en ik ben sinds deze film echt fan van zijn acteerwerk. Een film over een bizarre samenwerking tussen een FBI-agente en een psychopaat/moordenaar. Als je van thrillers houdt en bizarre moordzaken, dan moet je deze film zeker gaan kijken! Mocht je het een goede film vinden, dan is Hannibal het vervolg en Red Dragon Deel 3. Recent is nog de film Hannibal Rising uitgekomen. Al blijft deel 1 het best!
Geregisseerd door: Jonathan Demme
Genre: Thriller / Misdaad
Met: Anthony Hopkins, Jodie Foster en Scott Glenn
Speelduur: 118 minuten
Jaar: 1991
IMDB: 8.6

The usual suspects (1995)

Plot: Na een explosie in een haven vertelt ooggetuige Verbal Kint aan de politie hoe het allemaal zo ver is gekomen. Via flashbacks zien we hoe vijf criminelen bij elkaar gebracht werden bij een “line-up”. Ze besluiten hierna samen een overval te plegen. Er lijkt echter iemand achter de schermen de hele bijeenkomst op touw gezet te hebben.
Mijn mening:  The Usual Suspects is een zeer knap opgezette en ingenieuze film. De film wordt verteld aan de hand van flashbacks door de ogen van de manke crimineel Roger ‘Verbal’ Kint. Je moet je wel enigszins concentreren, want door de vele sprongen in de tijd en het  wat lastige plot is het soms wat lastig de film goed te kunnen volgen. Althans, ik heb daar zelf wat moeite mee. Aan het einde van de film vallen de puzzelstukjes als het goed is op zijn plaats. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik de film daarna nog een keer moest kijken om het goed te snappen! Na een tweede keer kijken vond ik de film zelfs nóg beter (of snapte ik hem toen pas?)! Het is lang geleden dat ik deze film gezien heb. Maar vooral het einde staat mij haarscherp bij… Dat had ik namelijk niet verwacht. Kevin Spacey speelt wel vaker in aparte films (K-pax bijvoorbeeld) en misschien is het juist wel het stukje mysterie dat ik het zo interessant vind. Je weet niet wat je kunt verwachten. Ik houd daar wel van!
Geregisseerd door: Bryan Singer
Genre: Misdaad / Mystery
Met: Kevin Spacey, Gabriel Byrne en Benicio Del Toro
Speelduur: 106 minuten
Jaar: 1995
IMDB: 8.6

American History X (1998)

Plot: American History X is een krachtige film over racisme in Amerika. Derek Vinyard (Edward Norton) is een skinhead die een diepe hekel aan negers heeft sinds deze zijn vader hebben vermoord. Wanneer ‘s nachts in zijn auto wordt ingebroken doodt hij twee van de zwarte daders. Hiervoor gaat hij de gevangenis in. Tijdens zijn gevangenschap raakt zijn jonge broertje steeds meer onder de indruk van het neo-nazisme en gaat de zelfde kant op als zijn oudere broer. In de gevangenis komt Derek echter langzaam tot inkeer en realiseert zicht de leugen die hij zichzelf heeft voorgehouden. Eenmaal uit de gevangenis moet hij zich losmaken van zijn voormalige leven, en tegelijkertijd zijn broer van de ondergang zien te redden.
Mijn mening: Dit is echt een film die een hele grote impact achterlaat. In ieder geval, dat deed de film bij mij. Vanwege het onderwerp, maar ook door het aangrijpende verhaal, de vertolking van de rollen van Derek & Danny (gespeeld door Edward Norton en Edward Furlong) en de welbekende (harde) scènes. Dit is gewoon een film die je gezien moet hebben.
Geregisseerd door: Tony Kaye
Genre: Misdaad / Drama
Met: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk
Speelduur: 119 minuten
Jaar: 1998
IMDB: 8.6

Reservoir Dogs (1992)

Plot: Cabot is de ongeschreven meester in het organiseren van overvallen op juweliers. Zijn zoon ‘Nice Guy’ Eddie brengt een bende criminelen bij elkaar om een belangrijke diamantair te beroven. De zes weten niets van elkaar af en kennen slechts elkaars codenamen: Mr. White, Mr. Blue, Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Brown en Mr. Blonde. Meer zelfs, de heren hebben allemaal de instructie gekregen om hun echte identiteit geheim te houden en geen enkele aanwijzing te geven. Wanneer de overval achter de rug is, krijgen ze een financiële beloning die een rustige oude dag verzekert. Maar tijdens de hold-up loopt echter alles fout.
Mijn mening: Je moet er een beetje van houden, maar als je van Quentin Tarantino houdt dan zal je deze film ook wel gezien hebben. Met dit regiedebuut van Tarantino laat hij direct zien wat hij allemaal in huis heeft. De sfeer is uitstekend, dankzij een prima script en een wederom een goed gekozen cast. Het is echt weer een typische Tarantino film met een jaren ’70 randje. Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet helemaal mijn soort film is vanwege het genre en de stijl. Soms MOET je een film gewoon gekeken hebben vanwege zijn goede status en zijn regisseur…
Geregisseerd door: Quentin Tarantino
Genre: Misdaad / Drama
Met: Harvey Keitel, Michael Madsen en Tim Roth
Speelduur: 99 minuten
Jaar: 1992
IMDB: 8.6

The Green Mile (1999)

Plot: Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de ‘Dodengang’ van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand…
Mijn mening: Ik denk dat ik dit vooral een hele mooie film vond. Ik vond de opzet van de film al heel prettig om naar te kijken. Paul (Tom Hanks) die als oude man terugkijkt op zijn leven als gevangenisbewaker en aan de hand van flashbacks zijn verhaal verteld. Ik moest wel even wennen aan het stukje ‘fantasy’ in de film, maar het bijzondere verhaal en het goede acteerwerk maken dat eigenlijk al snel weer goed. Daarnaast zet Michael Clarke Duncan een geweldige rol neer als John Coffey.
Geregisseerd door: Frank Darabont
Genre: Fantasy / Drama
Met: Tom Hanks, David Morse en Michael Clarke Duncan
Speelduur: 189 minuten
Jaar: 1999
IMDB: 8.4

Return to paradise (1998)

Plot: Drie vrienden, Lewis, Sheriff en Tony, brengen een vakantie door in Maleisië en genieten van de vrouwen en drugs die ze ter beschikking hebben. Aan het einde van hun vakantie besluiten Tony en Sheriff terug te gaan naar huis, maar Lewis blijft. Wat Tony en Sheriff echter niet weten is dat Lewis de volgende dag wordt gearresteerd voor het bezitten van hash en de doodstraf krijgt. Jaren later worden Tony en Sheriff geconfronteerd met de zaak van hun toenmalige vriend. Het is de vraag of ze teruggaan om hun vriend te helpen of thuisblijven om voor hun gezin te zorgen.
Mijn mening: Ten slotte nog een film die niet zozeer een hoog cijfer krijgt op IMDB, maar wel door mij. Ik had deze film toch wel een 8.0 gegeven. Dat komt doordat het verhaal me heel erg heeft aangegrepen en vervolgens nog een paar dagen aan het denken heeft gezet. Wat zou je zelf doen? Terug naar de hell op aarde (als het gaat om veroordeeld worden op drugsbezit) met het risico om zelf zwaar gestraft te worden, maar wel om je vriend eventueel(!) te kunnen helpen? Of blijf je veilig thuis om voor je gezin te zorgen?
Geregisseerd door: Joseph Ruben
Genre: Drama / Thriller
Met: Vince Vaughn, Anne Heche en Joaquin Phoenix 
Speelduur: 111 minuten
Jaar: 1998
IMDB: 6.7

Ik heb het voor dit artikel bij deze 10 films gehouden, maar ik had het artikel nog kunnen aanvullen met véél meer films! Als jullie daar behoefte aan hebben, dan hoor ik dat graag. Wie weet schrijf ik dan een Part II. Als tip wil ik jullie nog even meegeven, dat je altijd een kijkje kunt nemen op IMDB en dan met name de top 250. Alle bovenstaande films zijn daar terug te vinden, maar natuurlijk ook klassiekers als The Godfather trilogie en de nummer 1 best beoordeelde films: The Shawshank Redemption, waar ik in dit artikel al aandacht aan had besteed.

collage movies top 10

Ik ben benieuwd wie van jullie het grootste gedeelte van deze films al kende? Of voor wie er nog grote verrassingen tussen zaten? Heb je een film nog niet gezien en het genre/ verhaal spreekt je aan? Dan zijn ze stuk voor stuk de moeite waard.

Welke film(s) zou je graag (nog een keer) willen zien? Wat zijn jullie ‘oude’ film toppers?

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: 
nenaburger

 

Volg:

133 Reacties

 1. Amber
  12 mei 2013 / zondag, 12 mei 2013

  Forrest Gump heb ik vorige week nog gezien. blijft leuk.
  Ik ben nog steeds gek op The Neverending Story, Labyrinth, The Princess Bride, Cruel Intentions, The Truman Show, The Sixth Sense, Patch Adams en What Dreams May Come, en vast nog wel meer… Ik moet zeggen dat ik de films van rond 2000 veel leuker vind dan alle nieuwe films, ik blijf toch iedere keer terugpakken naar die oudere.

 2. Yasmine
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Nice, heb de meeste gezien 🙂 Ik hou ook echt van moviesss

 3. xMarteee
  6 mei 2013 / maandag, 6 mei 2013

  Ik kende de namen allemaal wel, maar heb ze nog niet allemaal gezien.
  Ik vind Shawshank Redemption ook heel mooi, en vast nog wel meer films van voor 2000, maar ik kan zo snel even niks bedenken.

 4. cora
  6 mei 2013 / maandag, 6 mei 2013

  the color purple en things to do in denver when youre dead. en oja,city of angels. cheesy maar toch erg mooi 🙂 the color purple is echt een must see,prachtige prachtige film!

 5. 5 mei 2013 / zondag, 5 mei 2013

  Beetje beschamend dat ik geen één van deze films heb gezien…

  • cora
   6 mei 2013 / maandag, 6 mei 2013

   well,hop to it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *