Hoe werkt kleurveranderende lipstick?

[letstalknerdybanner.PNG]

In deze rubriek behandel ik beauty gerelateerde vragen met een chemische of medische achtergrond. Heb jij ook een vraag voor Let’s Talk Nerdy? Stuur je vraag naar starpede@hotmail.com

Welkom bij de derde editie van Let’s Talk Nerdy! Deze keer behandelen we de vraag van Kerstin: “Wat houdt het alkali niveau in? Bij de Touch of Magic lippaint van Barry M daar ligt het aan het alkali niveau hoe roze je lippen kleuren. Ik heb al zitten googlen maar word er niet wijzer op. Weet jij het?

De Barry M – Touch of Magic Lip Paint veranderd van kleur zodra je het aanbrengt op de lippen. De teint roze is afhankelijk van het alkali niveau van je lippen.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een alkali is. Een alkali is een basische stof. Een basische stof geeft, opgelost in water, een pH niveau hoger dan 7. Natriumhydroxide (wat we gebruiken bij het maken van zeep) is bijvoorbeeld een base. Het tegenovergestelde van een base is een zuur, een oplossing met een pH niveau lager dan 7. Azijn is bijvoorbeeld een zuur. Oplossingen met een pH van 7 worden pH neutraal genoemd.

Op het lab hebben wij van die universele pH indicator strips. Dit zijn strookjes die je in een oplossing kunt dippen. Afhankelijk van de pH (pH 0 tot 14) verkleurd het strookje tot een bepaald kleurenschema die je moet vergelijken zodat je een globale indicatie hebt van de pH van de oplossing.


Het principe van deze strips is gebaseerd op pH indicatoren. Deze indicatoren zijn chemische of plantaardige stoffen die erom bekend staan te verkleuren in bepaalde pH milieus. Een voorbeeld van een plantaardige indicator is anthocyanidine, afkomstig uit bloemen en fruit. Deze indicator is groen in een zuur milieu, kleurloos in een basis milieu en rood in een basisch milieu.

CONCLUSIE
Wat Barry M dus bedoeld is dat de pH van je huid (lippen) bepalend is voor de kleuromslag van groen naar een bepaalde teint roze. Het alkali niveau is het gebied met een pH tussen de 7 en 14, maar de pH van onze huid varieert tussen de 4,5 en 6. Vreemd. Je zou zeggen dat het alkali niveau dus nooit iets te maken kan hebben met de kleuromslag uit deze lip paint. Het gaat hier om hele verschillende pH gebieden. Volgens mij klopt Barry M’s bewering dan ook niet, en heeft de kleurverandering niets met de pH van onze lippen te maken. Zoals je bij de i
ngrediëntenlijst van de Touch of Magic lip paint kunt zien bevat het voor zover ik weet ook geen indicator.

DUS?
Op de site van
Beauty Brains las ik dat andere produkten gebaseerd op hetzelfde kleurveranderende principe een ingrediënt bevatten genaamd Red Dye #27. Ik heb het vermoeden dat Barry M dit ingredient in hun Touch of Magic lip paint heeft gestopt. Opgelost in een vet (watervrij) produkt is Red Dye #27 kleurloos, maar zodra het in contact komt met vocht (zowel vocht uit de lucht of vocht van je lippen/huid) veranderd de oplosbaarheid en pH waardoor het verkleurd naar een heldere kleur roze. De verkleuring heeft dus ook hier niets te maken met je persoonlijke zuurgraad, slechts aanraking met lucht zorgt al voor een kleur reactie.


BARRY M ONTMASKERD
Barry M gebruikt volgens mij gewoon een aantrekkelijke en interessante manier van marketing om deze zogenaamde magische lippenstift te verkopen. Echt een verkoop truc! Het blijft hoe dan ook een coole gadget hoor, maar zoals ik hierboven al uitleg, is er niets magics aan.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om eindelijk weer eens een Let’s Talk Nerdy post te lezen, en ik hoop dat alles duidelijk was. Mochten er nog onduidelijkheden zijn dan hoor ik het graag. Heb jij ook een leuke vraag hebben voor deze rubriek stel hem dan via de email: starpede@hotmail.com

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

5 Reacties

 1. Dora
  17 december 2023 / zondag, 17 december 2023

  Denk jij dat deze lipstick ongezond is en slecht voor je lijf?

  • Serena
   Auteur
   20 december 2023 / woensdag, 20 december 2023

   Nee hoor.

 2. Lamya
  3 oktober 2013 / donderdag, 3 oktober 2013

  Dus je zou zeggen dat, wanneer ik die lippenstift onder water zou houden, dat deze helemaal verkleurt? Of wat als ik het dopje er af hou, in aanraking met lucht zou deze verkleuren?

 3. Juliet
  1 april 2012 / zondag, 1 april 2012

  Intressant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *