Hoe overleef ik een drukke week?

We hebben het allemaal wel eens, een megadrukke turboweek! Misschien heb je veel afspraken staan (soms lijkt het wel alsof iedereen tegelijkertijd jarig is) of is je tentamenweek begonnen: bij het idee alleen al schiet je spontaan in de stress. Geen nood, ik heb hieronder 10 handige tips & tricks voor jullie waarmee je zo'n megadrukke week zeker weten overleeft! Dit zijn persoonlijke tips die werken voor mij, gebaseerd op één week drukte.

Day to Night

Als je vanuit je opleiding, stage of werk direct door moet naar een feestje, etentje, receptie op borrel moet je dit van te voren goed aanpakken. Draag die dag kleding en make-up die je met een paar simpele stappen snel kunt omtoverend tot een night look. Draag bijvoorbeeld een nette broek, top en colbert. Na het werk trek je de colbert uit en draag je een feestelijke statement necklace. Je flatjes verruil je voor killer heels. Neem volumepoeder en een borstel mee om je haren wat op te pimpen en stift je lippen in een opvallende feestelijke kleur. Ziezo. Eventueel nog wat extra oogpotlood en (donkere) oogschaduw in de arcadeboog en onder het oog en jij bent good to go.

Screen shot 2013-08-24 at 2.27.26 AM Screen shot 2013-08-24 at 2.27.11 AM

Eerst opruimen, daarna verwaarlozen

Deze tip is wellicht wat persoonlijk, maar het werkt het beste voor mij! Ik heb tijdens een drukke week nergens tijd voor en al helemaal niet voor het huishouden. Dit resulteert in een enorme troep in huis, vuile was dat zich opstapelt en vuile vaat in de gootsteen. Ruim daarom voor je drukke week heel goed op, laat de was voor wat het is, en probeer zo min mogelijk vaat te maken. Zo eet ik gewoon uit de stoommaaltijdbak en dat kan je naderhand gewoon weggooien haha! Ook heb ik nog plastic bekertjes over van een picknick en daar drink ik nu uit, scheelt ook weer afwas! Deze week even lekker dat huishouden verwaarlozen, je kunt je tijd wel beter besteden. Als je daarna maar weer even flink aan de bak gaat!

Leer nee zeggen

Soms kan het niet anders, maar als je nee kunt zeggen, zeg dan nee. Verschuif die leuke afspraak met je besty naar de week erna (begrijpt ze echt wel!), probeer een zakelijke afspraak via Skype te regelen (scheelt enorm veel reistijd) en laat een zakelijke afspraak ook eens bij jou langskomen (of wissel het af, of zoek een leuke plek die voor jullie even ver reizen is). Zelf probeer ik nooit voor 12u afspraken te maken (het is erg fijn om in de ochtend nog het e.e.a. te kunnen regelen) en probeer ik er ook nooit meer dan 2 per dag te plannen.

In een drukke periode is het lastig om bijvoorbeeld naar een verjaardag te gaan, maar spreek met jezelf (en met de jarige) af dat je bijvoorbeeld niet langer dan anderhalf uur kunt blijven. De jarige begrijpt je echt wel, jij laat gewoon even je gezicht zien en dat wordt altijd gewaardeerd. En op die manier ben je niet uren weg terwijl je met je hoofd ergens anders zit. Probeer dus vooral gewoon te overleggen, goed op de tijd te letten, afspraken te verzetten en nee te zeggen. Je wilt het jezelf niet nóg drukker maken, toch?

Grumpy-Cat-No

Zeg ook nee tegen ontspanning/leuke dingen doen

Dit vind ik persoonlijk zo'n onzin: ontspanning. 'Je MOET ontspannen!' wordt er vaak geroepen. En met ontspanning bedoel ik 'leuke dingen doen' zoals drankjes doen met vriendinnen, een dagje shoppen, 2 uur bankhangen, uit eten gaan, naar de bioscoop, een tennistoernooi, naar een band, je weet wel. Ok, als je erg vaak een megadrukke week hebt of als het geen week is maar bijvoorbeeld een maand of een kwartaal, dan is het wellicht slim om te doen.

Maar, als het maar een week is vind ik dat je die ene week (het is maar een week!) gewoon moet knallen.  Je moet goed voor jezelf zorgen, tussen het studeren/bloggen even een break nemen uiteraard, maar een weekje stressen zonder leuke dingen doen overleef je echt wel. Zeg nee tegen ontspanning!

Eet onderweg

Wie heeft er in tijden van drukte tijd om uitgebreid te eten? Sla voor je drukke week simpele gerechten in die binnen 10 minuten klaar zijn. Mijn favoriet zijn de AH Stoommaaltijden en de Iglo maaltijden (van die zakken in het vriesvak). Erg snel klaar, lekker, en kan je gewoon eten terwijl je aan het lezen, studeren, tv kijken of bloggen bent. En wie heeft er tijd voor ontbijt? Koop ontbijtjoghurtdranken in (Goedemorgen!, Brinta Wake Up!, Breakers of Hero Fruitontbijt), Snelle Jelle of een lekker stukje fruit en pakjes drinken voor onderweg. Ik promoot zo'n snel ontbijt niet, maar soms kan het even niet anders. Door onderweg te eten kun je erg veel tijd besparen.

ontbijt to go

Boodschappen

Nu we het over eten hebben, doe vóór je drukke week goed boodschappen. Zo goed, dat je dus de hele week niet even terug moet voor een ei of een ui. Sla goed in en beter te veel dan te weinig! Gebruik hier de populaire lijstjes-app 'Wunderlist' bijvoorbeeld voor. Ik ben fan!

Slaap iets minder

Laatst las ik een onderzoek waaruit bleek dat je je helemaal niet hoeft te houden aan die 8 uur slaap per nacht. Sterker nog, mensen die 8 uur of langer slapen per nacht gaan eerder dood. Ieks! Zo'n 6 of 7 uur schijnt ruim voldoende te zijn. Beter! Jij kunt dus per dag 1 – 2 uur winnen door minder te slapen. Ga dus een uurtje langer door of sta een uurtje eerder op en go for it!

woman-happy-sleeping-pink-bed

Multitasken

Eten terwijl je leert, bellen terwijl je de was vouwt, opmaken in de trein, e-mails lezen terwijl je op het toilet zit en foto's bewerken terwijl je in de trein zit (dat doe ik!). Multitasken zou iedereen moeten doen, maar probeer er vooral in drukke tijden extra op te letten. Ook het maken van 'to do' lijstjes werkt goed en verzekert je ervan dat je niets vergeet of overslaat. Houd het wel reëel en spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je per dag 6 taken hebt volbracht (en pas gaat slapen als dit geheel is afgerond). Wees streng! Ook voor to do lijstjes gebruik ik de app Wunderlist.

Nog meer voorbereiden

Als je weet dat je een drukke week gaat krijgen, bereid je dan goed voor. Dus niet alleen boodschappen inslaan, maar ook kledingsetjes klaarhangen (zie mijn video 'tijdbesparende kledingtips') en bijvoorbeeld droogshampoo gebruiken in plaats van je haren wassen (want haren wassen, drogen en stylen neemt nu eenmaal veel tijd in beslag, althans bij mij). Ook je tas de avond van te voren inpakken is een goede tip en zorg dat je telefoonbatterij altijd goed opgeladen is.

Treat Yo Self! (achteraf)

Als laatste wil ik meegeven dat je jezelf tijdens zo'n hele drukke week echt moet toespreken. Onthoud dat het tijdelijk is, dat je moe bent maar dat je gewoon echt even moet doorzetten, dat je alles na deze week weer kunt inhalen en dat je weer met vriendinnen kan afspreken. Sterker nog, plan maar vast een datum om de afsluiting van je drukke week te vieren met cocktails ofzo. Of beloon jezelf na die week met een nieuwe tas, lipstick of knipbeurt. Treat Yo Self! Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken, zodat jij deze drukke week ook mentaal overleeft.

tumblr_mjrbn3dIHk1ryt7ogo1_500

Dit waren mijn tips om een hele drukke week (waar ik nu helaas momenteel middenin zit) te overleven. Wat zijn jullie allerbeste tips tijdens zo'n drukke week?

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

95 Reacties

 1. Kelly
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Niet ontspannen, minder slapen.. Wat een onzin

 2. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Handige tips, ik heb mezelf ook bepaalde dingen aangeleerd om te doen, zoals leren nee zeggen, multitasken, minder slapen (elke dag 6 uur)..dit scheelt echt enorm veel tijd :)!

 3. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  haha superhandige tips! dat met dat slapen vind ik wel eng!

 4. D
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Tom Haverford-gif in artikel: altijd awesome.

  • Mia
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Niet goed!!

   • Mia
    24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

    Oeps, moest hierboven!

 5. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Super tips! Ik heb vaak een drukke agenda voor vanalles en nog wat. HELAAS ondervind ik niet dat mijn vrienden het begrijpen dat ik ‘maar’ anderhalf uur kan blijven. Dat appreciëren ze blijkbaar niet, zelfs niet wanneer ik hen uitleg hoe dat komt… Pijnlijk soms 🙂 ze hebben me al meermaals toegeroepen dat je ‘tijd moet maken voor je vrienden’, ook al heb je geen tijd…
  Wat is jullie mening?

  • Mia
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   : Niet goed!!! Een dikke boo voor je vrienden.

   • 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

    Eens, je vrienden horen dit te begrijpen en te respecteren, anders zijn ze je gewoon niet waard!

 6. Joanne
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Mmm ik vind dit een van je slechtere artikels. De tips die je geeft – minder slapen, slecht eten, niet opruimen, niet onstpannen etc – vind ik geen tips maar juist dingen die je automatisch gaat doen als je het druk hebt en je het NIET goed voor elkaar hebt. Echt goede tips zijn dingen die voorkomen dat je in de situatie belandt zoals jij beschrijft. In dit artikel focus je alleen op de kwantiteit van tijd, maar niet op de kwaliteit.
  Als je slecht slaapt, slecht eet en geen (korte) ontspanning neemt dan kan je veel minder goed concentreren en dan doe je vaak uiteindelijk langer over je werk dan wanneer je wel goed had geslapen en gegeten enz.
  Ik heb wel eens ‘s nachts uren naar een paragraaf zitten staren die ik moest aanpassen voor de volgende dag maar waarvan ik niet kon bedenken hoe. Uiteindelijk ben ik maar gewoon gaan slapen en de volgende ochtend had ik het met mijn frisse hoofd in 5 minuten gefixt.
  Kortom, in mijn ervaring is goede slaap en goed eten juist heel belangrijk als je zo’n drukke week efficiënt door wilt komen.
  Het feit dat je dit artikel om 2 uur ‘s nachts hebt geschreven en al een aantal keer hebt moeten aanpassen vanwege kritiek, vind ik juist reden om deze tips NIET op te volgen. 😉

 7. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Haha zo herkenbaar, wanneer ik een deadline week heb gaat ook even alles wat ik normaal doe de deur uit. Slaap, gezond eten, hoe ik eruit zie etc maakt dan echt even niet meer uit, het werk moet af! Het fijne is wel dat mijn hele projectgroep natuurlijk ook zo hard werkt en de andere groepjes ook, dus dat motiveert ook wel heel goed. Kun je met zn allen pizza bestellen enzo, ik raad echt aan om zolang je in een groep werkt ook in groepsverband zo’n drukke week te doen, het maakt het echt een stuk draaglijker.

  En dan wanneer het klaar is drie dagen slapen en keihard gamen, work hard, play hard! 😀

 8. Sandra
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  handige tips! en ik hoop dat het over dat slapen waar is haha slaap nu de afgelopen weken minder.

 9. Sam
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Ik wist dat niet van die 8 uur slaap! Als ik minder slaap, word ik echt chagrijnig tegen de middag, krijg ik zo’n in zinking.

  Toen ik 10 weken stage had 1,5 uur van waar ik woon, sliep ik meestal van 09.30 tot 6.00 en dat werd op een gegeven moment mijn ritme (in het begin vreselijk want k ben een avond/nachtmens) Maar tijdens dat ritme wat ik had, had ik echt een schema elke dag en ben toen onbewust 7 kilo afgevallen!

  Ik ben 1.54 en woog toen 54 en na mijn stage nog 47, maar dit was te weinig en kwas te dun vond ik.

  Maar misschien is het inderdaad iets wat je jezelf aanleert, want k heb tijden gehad dat ik van 4 snachts tot 11 sliep, en ook van half 10 savonds tot 6 . En nu ik samen woon slaap ik meestal van 12/1 tot 7.30/8

  Hoe weet je dan wat goed voor je is, en hoelang moet je die tijden aanhouden denk je om erachter te komen of het fijn voor je is

 10. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Hele leuke tips. Vind dit soort artikelen altijd zo leuk. (:

 11. Nes
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Ik woon samen met mijn vriend en als we weten dat een van ons een druk weekje gaat hebben, doet de andere gewoon wat meer in het huishouden. 🙂
  Als we beide een drukke week hebben, wordt het inderdaad wel een puinhoopje. ^^

  Dit artikel is misschien wel ‘ongezond’ (opeens minder slapen, kant-en-klare maaltijden), maar volgens mij kan niemand een perfect gezonde levensstijl aanhouden tijdens een druk moment. Het enige waar ik toch wel tegen ben, zijn de wegwerpbordjes en -bekers.
  Voor de rest is Wunderlist echt een ge-wél-di-ge app!

  Ik wou dat we hier hetzelfde slaappatroon hadden zoals in Zuid-Italië (en alle andere zuiderse landen): 5 à 6 uur slapen ‘s nachts, vroeg opstaan en dan tegen dat de hete middagzon er is, weer lekker gaan dutten voor een uurtje of 2. Da’s naar het schijnt vele gezonder dan ‘ons’ slaappatroon. 🙂

  Xxx

 12. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Erg handig! Ik ben het helemaal met je eens dat je soms echt geen leuke tijd hebt voor ‘leuke dingen’ en dat dat dan ook echt niet verplicht hoeft te zijn. Zo heb ik tijdens m’n examens in mei echt NIKS leuks gedaan. Omdat ik na die 2.5 week knallen echt een 14-weken-durende vakantie in het vooruitzicht had, ging dat eigenlijk prima en ben ik dik geslaagd!

 13. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Handige tips, gaan zeker nog van plan komen gok ik!

 14. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  super leuke en goede tips serena!

 15. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  handig artikel 🙂 nee zeggen is inderdaad belangrijk, maar soms ook juist zo moeilijk..

 16. Marjolein
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Super handig artikel! Ik zit in m’n examenkaar dus deze tips zijn super handig!
  Zelf maak ik ook altijd een planning met wat ik moet leren en hoeveel tijd ik ongeveer per vak bezig ben. Dat scheelt enorm voor mij

 17. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  hmm, multitasken kost je uiteindelijk juist tijd. Het veroorzaakt veel onrust, terwijl de baiss van goed omgaan met je tijd rust is. Die rust ontstaat doo reen stvig besluit te nemen: dat wat ik nu ga doen, is DE taak en die maak ik af.

  Lees het boek: ik heb de tijd, een handleiding in tijdsurfen, van Paul Loomans.

  • Serena
   Auteur
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Niet alles is te multitasken maar ik bespaar echt wel tijd door te eten en te lezen tegelijkertijd of bijvoorbeeld door te plassen onder de douche. Yes, I said it!! 😉

   Interessant boek, ga er eens wat meer over opzoeken!

   • Laura
    24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

    viespeuk 😉

   • 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

    Niet alleen tijd, maar ook nog water besparend hahaha! Ik weet zeker dat minstens 85% dit ook doet.

    • Marloes
     26 augustus 2013 / maandag, 26 augustus 2013

     Jup! 😉

 18. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Multitasken is de tip jongens 😀 haha

 19. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Handige tips! Ik zorg ook altijd dat ik iets leuks heb om naar uit te kijken.

 20. Sophie
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Plannen en opruimen!

 21. Anne
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  wauw dankje! Dit is echt super handig, en komt zeker goed van pas! Maar even een snelkoppeling maken ;). Als ik midden in mijn toetsweek zit, ben ik altijd helemaal aan het stressen, heb jij misschien nog tips waardoor ik me beter kan concentreren? Voor woordjes gebruik ik nl wrts, alleen dan ga ik snel : “o, even fb checken,” en dan ben ik alweer een uur verder…. Iemand tips??

  x

  • Esther
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Teach2000 downloaden, daar kun ej gewoon lijsten uit wrts mee doen en dan je internet uitzetten! Zo deed ik dat op de middelbare school altijd.

   • Anne
    25 augustus 2013 / zondag, 25 augustus 2013

    Dankjewel! Ik ga zeker eens kijken!!

    Xxx

 22. lot
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Hmm als ik 6 of 7 uur slaap heb ik er de hele dag last van. Ik voel me dan echt een lijk, en krijg dan van die typische vermoeidheidshoofdpijn. Al zou ik het er graag mee doen. Ik moet toch echt minimaal 8 uur slapen, en het liefst 9.
  Helaas is elk lichaam toch anders hierin.

  • Serena
   Auteur
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Daar heb je gelijk in, maar tegelijkertijd denk ik, is het ook niet iets wat je jezelf aanleert? Toen ik een nieuwe baan had en ineens elke dag om 8u sharp op het lab moest staan was het ook even zwaar de eerste weken, daarna raakte ik er aan gewend. Tenzij je een aandoening of ziekte hebt waarvan je heel erg moe wordt, denk ik dat je jezelf er wel in kunt trainen. Maar ja.. misschien ook niet.

   • elke
    24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

    Hier heb je het over 2 verschillende dingen: je bioritme vs het aantal uur slaap dat je nodig hebt. Je bioritme is voor een groot stuk biologisch, maar kun je inderdaad wat trainen (telkens op dezelfde uren gaan slapen en opstaan). Dit echter binnen de beperkingen van het aantal uur slaap dat je nodig hebt, daar kan je niks aan veranderen. En het is heel nefast om chronisch te weinig te gaan slapen (zowel fysiek als mentaal). Ik heb het dus ook niet over een weekje zoals jij hier, dat kan iemand best aan (maar goed is het ook dan nog niet!). En kenmerken als vermoeidheidshoofdpijn zoals lot hier aangeeft zijn duidelijke tekenen dat ze inderdaad die slaap nodig heeft. De beste investering die zij kan doen zijn die paar uurtjes extra slaap. Ik weet niet welk onderzoek jij gelezen hebt, maar ik zou er niet teveel waarde aan hechten, slaaptekort is al uitgebreid onderzocht geweest en de gevolgen zijn niet min.
    Voor de rest dacht ik dat ik de enige was die de hele boel liet verkommeren in drukke periodes :p Ik ben normaal best netjes, maar op zo’n momenten vind ik wel andere dingen belangrijker dan dat alles piekfijn aan de kant is. Ik zou willen zeggen ‘zoals mijn slaap’, maar ondanks dat ik weet dat het niet goed is, schiet ook die er wel eens bij in!

    • Serena
     Auteur
     24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

     Ok ik begrijp het, goede comment, dankjewel!

 23. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Leuk artikel! Hele handige tips!

 24. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Tijdens en na een hectische periode vind ik ontspanning heel belangrijk. Als ik kijk na mijn ervaring van begin t/m eind mei van dit jaar. De ontspanning had ervoor gezorgd dat ik niet met een burn out thuis kwam te zitten.

  • Serena
   Auteur
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Dat is ook belangrijk, mee eens, maar jij hebt het over een langere periode, ik heb het over slechts één week. Ik heb het toch maar even aangepast omdat het anders wat onduidelijk overkomt. Ik heb het artikel gisteren om 2u ‘s nachts nog geschreven namelijk, nu zie ik dat het hier en daar wat duidelijker had gekund haha! Ik zit nu midden in de drukke week waar ik het over heb namelijk.

 25. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Handige tips, dit heb ik zelf gelukkig niet. Toetsweken etc moet je natuurlijk gewoon goed voorbereiden dus dan heb je het niet extra druk.

 26. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Super handige tips! Je kunt ook de avond van tevoren een ontbijtsmoothie maken, die je ‘s ochtends dan alleen uit de koelkast hoeft te halen, ook een heel snel ontbijt(:

 27. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Goed artikel, die heb ik over een paar weken ook nodig als mijn SE- WEEK begint! ;(

 28. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Fijne tips! Toch ben ik wel een voorstander van even ontspanning, anders schiet ik alleen maar in de stress.
  X Saffira

 29. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Leuke en handige tips! Ik had een tijdje dat ik een contact had van 24 uur én ook nog eens in m’n examentijd van school (toen liep alles een beetje door elkaar heen). Op zich was dat nog te doen, maar toen moest ik ook nog eens naar verschillende steden reizen voor cursussen en dat vind ik persoonlijk heel vermoeiend. Gelukkig is die tijd voor bij en heb ik maar weinig echt drukke weken. Toch vind ik dan ontspanning heel belangrijk.. ik neem altijd momenten voor mezelf. Liever dan wat minder sociale afspraken (vriendje/vriendinnen) en gewoon lekker een avondje bankhangen of bloggen 🙂

 30. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Er zitten handige tips tussen, maar mijn slaap heb ik toch echt wel nodig tijdens zo’n drukke week. Net als mijn ontspanning trouwens, anders kan ik me op een gegeven moment gewoon echt niet meer concentreren

 31. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Drukke weken…Helaas ken ik dat maar al te vaak vanwege mijn werk. Een aantal tips van hierboven voer ik ook uit en het werkt! 🙂 Behalve het minder slapen. Ik moet juist meer slapen, anders ben ik echt gesloopt…

 32. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Mwah ik vind dit geen hele goede tips vooral niet die van nee zeggen tegen ontspanning en makkelijke maaltijden inslaan. Je hebt het druk, ja, maar dan zou je juist beter voor jezelf moeten zorgen. Als ik het druk heb dan heb ik juist mijn sportmomentje en goede voeding extra nodig om te kunnen dealen. Sporten kan stressreducerend werken en het is juist goed om af en toe van je werk weg te stappen en na een uurtje weer met frisse moed er tegen aan te gaan. Als je het vaker druk hebt dan is ontspanning juist een must: ontspan je niet genoeg dan kan dat grote gevolgen hebben en in het ergste geval leiden tot een burn out.

  Qua voeding kan ik je vertellen dat die kant en klaar zooi uit de supermarkt altijd een slecht idee is: zit vol suiker en andere rotzooi waar je echt niet vrolijk van wordt. Voedzaam zijn ze niet, maar omdat je het druk hebt, heb je juist voldoende voedingsstoffen nodig om de motor te laten draaien. Je kunt beter het weekend voor je het super druk krijgt zelf maaltijden koken en die in de vriezer zetten zodat je het later in de week alleen maar even hoeft op te warmen. Dan weet je wat erin zit en kun je het zo gezond maken als het maar kan.

  Wat ik minder doe als ik het druk heb: uitgebreid douchen, benen scheren, wenkbrauwen plukken, minder lang over mijn make up doen, simpelere outfits. Ik zorg liever voor mezelf van binnenuit dan dat ik me dan druk ga maken over hoe ik eruit zie. Ik zorg van te voren dat dat op orde is zodat ik tijdens die week erg low maintenance kan zijn. Tijdens de drukke periode zit mijn haar net wat vaker op een staart, alleen wat poeder en een lik mascara op mijn gezicht en zijn mijn nagels niet gelakt. Geen tijd!

  • 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Mee eens….zeker het ontbijt is dan belangrijk en van die kant en klare rotzooi krijg je later op een dag een insulinedip waardoor je moe wordt en dus minder productief.
   Andere handige tip voor een snel ontbijt: Maak op zondagavond en woensdagavond een grote bak griekse yoghurt met rood fruit klaar en zet dit in de koelkast. Op maandag en dinsdag kun je dan dan nemen als ontbijt. Op woensdag pak je een klein bakje griekse yoghurt en daar strooi je een handje noten door, eventueel met wat kaneel.Op donderdag en vrijdag kun je dan zo weer de yoghurt pakken die je op woensdagavond hebt klaargemaakt. Ook handig om in een afsluitbare drinkbeker te doen, zodat je het op de fiets, in de trein/auto kunt eten.

  • Serena
   Auteur
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Goede tips! Maar waarom noem je het ‘zooi uit de supermarkt’? Wat is er dan zo mis met de stoommaaltijden van AH? Of met een stukje fruit en een pakje drinken voor onderweg? Iedereen moet zijn eigen ding doen, maar als ik jouw tips lees van eten in het weekend koken en invriezen denk ik ‘ain’t nobody’s got time for that!’ Ik werk namelijk ook gewoon in de weekenden door. Plus die berg afwas die je erna moet doen!!

   http://www.youtube.com/watch?v=8cT_Ulmcrys

   Het zijn wel goede tips hoor, maar nee, geef mij maar gewoon stoommaaltijden en plastic bekers in een drukke week 😀

   • 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

    Ik zei kant-en-klaar zooi uit de supermarkt. Daarmee doel ik dus alleen op de kant-en-klaar maaltijden die je zo hoppa in een magnetron kan schuiven. Ze hebben ook heus wel goede dingen bij de Appie, maar dan moet je wel even zoeken. Ik ben van de: alles wat in een pakje zit moet je voor oppassen leer. Ik lees etiketten rigoreus en als er meer dan 2 a 3 ingredienten inzitten valt het product af. Ik heb dan ook een voedselallergie (ik kan niet tegen tarwe dus 75% van de supermarkt valt voor mij af) dus ik moet sowieso al meer moeite doen voor mijn eten. Dus voor mij maakt het niet uit of ik in het weekend kook of doordeweeks, want koken moet ik, anders kan ik niet eten.

    Als jij je er lekker bij voelt om het zo aan te pakken, prima, vooral doen. Maar zeker qua voeding: wat voor jou werkt, werkt niet per se voor iedereen. Mijns inziens had je de tip van de voeding dus wat anders kunnen formuleren: maak het jezelf makkelijk. En dat makkelijk maken kan op verschillende manieren en je moet kijken wat voor jou kan en wat bij je levensstijl past. Dat jij dat op deze manier doet is prima natuurlijk, maar er zijn nog legio andere mogelijkheden en voor mij presenteerde je de tip alsof dit de enige was, terwijl dat niet zo is.

    Ik zie dat je de post inmiddels aangepast hebt, bedankt daarvoor.

    • Serena
     Auteur
     24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

     Jeetje wat lastig zo’n tarwe-allergie! 🙁

     Ik zat te denken als je gezond wilt eten en je wilt geen kant en klaar dingen, het is natuurlijk ook een optie om eten bij de traiteur te halen, bij mijn groenteboer hebben ze lekkere verse salades en bij de visboer en slager kun je ovenschotels halen die je alleen maar hoeft op te warmen. Of kijk je moeder lief aan en eet gewoon de hele week daar! 😉

     Anyways, ik snap je nu! Bedankt voor je comment.

     • Nienke
      24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

      Traiteur?…Ain’t nobody got money for that! 😉 Haha. Ik kook ook gewoon ieder weekend voor doordeweeks (invriezen en meenemen). Soms is het zwaar, omdat ik ook 4 uur forens op een dag en in het weekend moet bijkomen. Maar geld voor de traiteur heb ik niet en mijn lichaam en geest zijn me te lief om het vol te proppen met voorbewerkte shizzle. En als ik al zoiets eet, dan kies ik er bewust voor, omdat ik het lekker vind. Maar wat mijn maaltijden aangaat eet ik net als Maaike clean. Beste keus van mijn leven geweest.

     • lieke
      24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

      ah ik ontbijt nooit en leef nog steeds dus en hallo 1 kant en klaar eten wat maakt het uit tjeetje wat d

 33. lieke
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  handige tips! maar voor dat eten ontbijt gewoon niet? het is niet zoo belangerijk en met dat onspanning ben ik het helemaal eens met je!

 34. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  heerlijke tips en leuk gedaan! Zeker om gauw toe te passen, wanneer mijn stage periode volgende week begint. Spannend, maar ook weer lekker druk. Mijn tip in drukke periodes begint eigenlijk net daarvoor: probeer zoveel mogelijk vooruit te werken, dan kun je je focussen op dat wat er in die week moet gebeuren.

 35. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  So true! Handige tips, wat bij mij echt helpt is gewoon vroeg opstaan en dan ben je zoveel productiever (heb ik ‘t idee). ‘s Ochtends werk ik het lekkerste, for sure. En de Wunderlist app, geweldig inderdaad. 😀

 36. Melissa
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Handige tips. Ik eet zelf als ik moet werken ook van die kant en klaar maaltijden, maar ze zijn zo slecht. Door alle zooi die er in zit, word je juist heel moe. Het is dan soms beter de afweging te maken gezond te koken (a la Jamie Oliver snel haha), dan zo’n energievretende maaltijd. Zoals ik al zei ben ik er zelf te beroerd voor haha

 37. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Nee zeggen is iets wat ik nog moet leren! Veel mensen hebben ook nog eens de gave om als je dan eens nee zegt op je gevoel in te spellen en je een enorm schuldgevoel aan te praten.. vreselijk vind ik dat altijd!

 38. maxime
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  ik heb elke week een drukke week. hoe overleef ik dat dan? haha

  • Serena
   Auteur
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Vaker nee zeggen en veel hulp inschakelen, bijvoorbeeld iemand die je in het huishouden helpt.

 39. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  handige tips, alleen is de minder slapen niet te doen voor mij omdat ik per nacht maar zo’n 5 a 6 uurtjes slaap als het druk is en ik dat geen weken lang volhou XD

 40. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Dit komt echt precies op het juiste moment, haha! Mijn beste tip is ook goed voorbereid zijn en dan just go with the flow! 🙂

 41. Annika
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Ik denk dat je soms wel echt ontspanning nodig hebt. Als je de dingen die je te doen hebt leuk vindt, is het niet zo nodig, maar als je in de proefwerkweek alleen maar moet leren, is het ook wel heel fijn om soms even te ontspannen, hoor!
  Verder vind ik het hele handige tips 🙂 Vooral die van het opruimen en verwaarlozen!

  • Tamara
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Mee eens! Vind het handige tips, maar bij ‘niet ontspannen’ dacht ik: hmm..
   Inderdaad vooral als je veel moet leren is het heel goed om er even uit te stappen, even wat anders te doen en dan weer verder te gaan. Anders neem je niets meer op na een tijdje. En met veel andere dingen geldt ook dat het soms productiever is om wel even een stapje terug te doen en dan weer te knallen. Maar het ligt erg aan je bezigheden en je planning. En wat jij ontspannen vindt. En aan de persoon.
   Wat voor mij altijd belangrijk is, is voor het slapen gaan ontspannen. Als ik meteen in bed ga liggen na alle drukte, val ik minder snel in slaap en zit m’n hoofd nog vol met alles. Terwijl je slaap zo belangrijk is tijdens drukte!
   Ik moet mijzelf wel altijd dwingen om even te stoppen en gas terug te nemen, omdat ik geneigd ben om door te razen en dan blijf ik hyper en opgefokt en in die hoge versnelling staan. Sporten kan heel goed zijn, terwijl je eigenlijk denkt: geen tijd!

   En wat nog het allerbeste werkt: strak plannen en je dan ook aan die planning houden!

  • Serena
   Auteur
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   Met ontspannen bedoel ik: een bioscoopje pakken, een uur in bad gaan, 2 uur de stad in met vriendinnen. Natuurlijk moet je tussen het studeren door even pauze nemen, niemand gaat 6 uur achter elkaar blokken! Ik had het meer over de ‘extra’ ontspanning. Let op, mijn tips zijn gebaseerd op een weekje hè? En gebaseerd op wat werkt voor mij.

   Heb het stukje even iets aangepast zodat het duidelijker is wat ik bedoel! ^^

   • Marlou
    24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

    Sorry maar ik ben het niet eens met een aantal tips. Nee zeggen tegen ontspannen, met als gevolg een burn out. Je kunt beter een uurtje ontspanning in je dagen plannen. Even een uurtje voor jezelf om lekker in bad te gaan of te gaan wandelen. En om plotseling in een week 1 of 2 uur minder te gaan slapen lijkt me ook niet verstandig. Zo gooi je je hele ritme in de war. En zoals een aantal al hebben gezegd zijn kant en klaar maaltijden niet de beste optie. Ook is tijd nemen voor de maaltijd belangrijk. Als je rustig gaat zitten eten heb je veel beter door wanneer je vol zit en eet je niet teveel. In een drukke week slaap in voldoende, ik eet extra gezond en neem een uurtje ontspanning wanneer ik dit nodig heb. Zo blijf je je fit voelen en hoef je geen week bij te komen van je drukke week.

    • melanie
     24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

     Zoals Serena al zegt: deze tips zijn gebaseerd op een drukke week. Van een drukke week zonder ontspanning en wat minder slaap krijg je echt geen burn out. Je bent hooguit doodmoe na zo’n week en dan komt de volgende tip: treat yo self!

   • 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

    Ik begrijp je hoor! Ik dacht ook altijd dat ik moest ontspannen als ik het heel druk had, dus dan zat ik verplicht voor de tv “niks te doen” want dat zou goed voor me zijn. Ik word er veel gelukkiger van als mijn werk af is, dan dat ik alsnog opgefokt voor de tv zit. Ik word gek op dagen dat ik niks te doen heb.

    Wat voor mij trouwens het allerbeste helpt: Plannen! En dan ook echt, plannen met tijd. Want anders maak je een onmogelijke to-do-list, omdat je drie dingen van zes uur in één ochtend probeert te doen. Kan nie.

    • lieke
     24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

     ah joh stel je niet aan 1x eenmega drukke week betekent niet meteen dat je moet ontspannen en dat burn out is voor mensen die geenzin in ieta hebben ga met je ontspanning gewoon nee seggen 😉

     • Miriam
      25 augustus 2013 / zondag, 25 augustus 2013

      Nouzeg..

 42. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Mijn beste tip is ook om soms gewoon nee te zeggen! Lastig, want soms wil je niks missen 🙂

 43. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Super handige tips! Wanneer ik een drukke week heb leg ik ‘s avonds alles klaar. Ik zorg dat mijn kleding klaar ligt en dat alles alvast in mijn handtas zit. Dat scheelt ‘s ochtends weer een klusje. To do lijstjes helpen mij ook heel erg goed tijdens een drukke week.

 44. Lisa
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Nou Sereen, dit voelt momenteel echt als een preek. Ik ben al drie uur lang aan het uitstellen terwijl ik nu echt moet beginnen! Ik zit midden in een verhuizing en ik moet nu echt de gordijnen van de muur halen, m’n bed demonteren en het hele huis schoonmaken en dan direct door met van allerlei andere dingen. Dit artikel komt werkelijk als geroepen! Dankjewel! xxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *