Hoe maak je een Gallery Wall?

Ruim een half jaar na onze verhuizing hebben we dan EIN-DE-LIJK iets aan de muur gehangen. Nou ja, niet zomaar ‘iets’, het is een gigantische Gallery Wall van 2.5 x 2.5 meter. En poeh hee, dat was me nogal een klus! Maar wow, wat zijn we er blij mee. Het is een prachtige eyecatcher, als je onze huiskamer komt binnenlopen springt onze Gallery Wall meteen in het oog. Het geeft meteen veel sfeer en kleur aan onze huiskamer en het maakt ons huis meteen een ‘thuis’.

Maar zoals ik al aangaf, het is nogal een klusje om een mooie Gallery Wall te creëren in huis. Zoiets gaat niet over één dag ijs. Allereerst zoek je de perfecte muur uit in huis, dan zoek je je artwork uit en bepaal je de ‘vorm’ die je lijsten bij elkaar krijgen, en dan moet je alles ophangen.

Kies je artwork

Via mijn zusjes kreeg ik de tip om mijn artwork bij de webshop Juniqe.nl uit te zoeken, die zo vriendelijk zijn geweest om mij te sponsoren met prachtige posters en lijsten. Ook hebben ze een speciale kortingscode aangemaakt voor mijn lezeressen, die vind je onderaan.

Op Juniqe vind je érg veel artwork, dus het is belangrijk om van te voren te bedenken wat je ongeveer zoekt anders is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Wil je iets in een bepaalde kleur, zijn er items die je graag in je Gallery Wall wilt verwerken (palmbomen, een bepaald dier, een watermeloen?) of wil je een specifieke style aanhouden (Vogue-ish, vrolijk en gekleurd, moderne kunst, zwart-wit foto’s, African, Asian, vintage?). Schrijf het even op en maak vooral gebruik van de zoekfuncties.

Zelf had ik geen specifiek idee, dus ben ik gewoon gaan scrollen. De eerste artwork die ik tegenkwam en die George en mij allebei aansprak, was een werk van Catrin Welz-Stein. Zij creëert surrealistische, dromerige posters. Van die afbeeldingen waar je een compleet sprookje omheen kunt verzinnen.


Omdat we dit allebei zo mooi vonden, hebben we deze artwork als uitgangspunt gekozen, en hebben we er andere artworks bij gekozen die aansluiten op dezelfde dromerige, surrealistische style in min of meer hetzelfde kleurenschema. Scroll ook zeker even naar onderen om meer artwork van dezelfde artist te bekijken, of werken die onder ‘dit vind je misschien ook leuk’ vallen. De kans is groot dat er iets tussen staat dat je ook heel erg aanspreekt. Als je zo’n stuk of 10 (of 20?) werken hebt verzameld in je wishlist, sla ze dan stuk voor stuk op als afbeelding op je computer.

Tip: om je straks de moeite te besparen van het inlijsten (dat is namelijk ook nog een hele klus), heb ik gekozen voor artwork dat door Juniqe ingelijst wordt geleverd. Ze hebben verschillende keuzes, maar ik heb gekozen voor de zwarte kunststof lijsten. Die zijn lekker smal en hebben geen passe partout, dus dat vond ik zelf erg mooi en strak staan.

Mocht je alles toch zelf willen inlijsten, dan geeft het rust op je muur om alle werken in dezelfde soort en kleur lijst op te hangen. Als je allemaal verschillende lijsten kiest is dat natuurlijk ook erg mooi en speels, maar dan is het aan te raden om voor een passe partout te gaan zodat het geheel niet te rommelig oogt. Kijk bijvoorbeeld eens bij IKEA, Action of Xenos voor mooie lijsten, die helemaal niet duur hoeven te zijn.

Creëer je Gallery Wall

En nu komt het lastigste gedeelte, namelijk het designen van je Gallery Wall. Ik heb dit gedaan in Picmonkey.com, een online ‘Photoshop’ achtig programma die ik al jaren gebruik om mijn foto’s mee te bewerken.

Ik open allereerst de pagina ‘design’, waarbij je een wit vlak te zien krijgt.


Vervolgens ga ik naar ‘overlays’ en dan klik ik op de knop bovenaan genaamd ‘add your own’.


Nu kun je al je artworks inladen, en dan is het een kwestie van groter/kleiner maken en net zo lang schuiven tot het een mooi geheel vormt. Je ziet vanzelf wanneer er een poster uit de toon valt bij de andere, wanneer je iets nodig hebt met meer of minder kleur en of de ‘vorm’ kloppend is.

Als je dit moeilijk vindt, en dat is het ook, maak dan gebruik van templates. Google eens op ‘Gallery Wall Templates’ en je vindt honderden voorbeelden van hoe jij je posters kunt rangschikken. Hieronder twee voorbeelden van hoe zo’n template eruit zou kunnen zien:


Of Google op ‘Gallery Wall’ voor inspirerende plaatjes. Ook op Juniqe vind je een inspiratie pagina vol Instagram foto’s van happy customers, die je ideeën zouden kunnen geven. Wij hebben onze Gallery Wall boven de bank gehangen, maar bedenk je dat het ook schitterend staat om je posters helemaal van boven naar beneden op de muur te plaatsen. En het hoeft niet per se precies boven de bank of een kastje te passen, het staat ook gaaf als je alles naar links of rechts doortrekt, of als je de lijsten om de TV of een plant heen hangt. Wees creatief!

Als je er eenmaal uit bent, en dat puzzelen kan best een paar dagen in beslag nemen (dus don’t worry als je vindt dat het zo lang duurt), bestel je je posters en koop je je lijsten. Spannend, je bent nu al op de helft van je Gallery Wall!

Ophangen


Als je posters binnen zijn, lijst ze in en leg ze vervolgens op de vloer of tafel in EXACT dezelfde formatie als je template. Kies nu één poster als uitgangspunt, bij voorkeur de bovenste of middelste. Hier begin je mee en vervolgens hang je hier de overige posters omheen.

Wat heb je nodig?

 1. Potloodje
 2. Rolmaat
 3. Boormachine
 4. Plugjes en schroeven
 5. Hamer
 6. Schroefboormachine (of schroevendraaier)
 7. Ladder (als je muren hoog zijn, of jij klein)
 8. Het kan alleen, maar als iemand je helpt gaat het sneller (én het is gezelliger!)

Het moeilijkste is om de positie van de allereerste poster te bepalen. Wij hebben gekozen voor evenveel afstand tussen het plafond en de bovenste poster, en de bank en de onderste poster. En omdat hij goed in het midden moet hangen, hebben we de muur opgemeten van links naar rechts, en daarvan het midden gepakt als uitgangspunt. Als de eerste poster eenmaal hangt, heb je een goed uitgangspunt voor de rest.

Meten is weten


Alles draait om meten wanneer je een Gallery Wall ophangt. Wij hebben ervoor gekozen om steeds poster voor poster op te hangen. Dus als de eerste poster hangt, reken je uit waar de volgende moet komen te hangen. Dit leek ons makkelijker dan alles tegelijk uitrekenen of werken met tape. Wij wilden 3 cm tussen alle posters houden.


Wat we hebben gedaan is de volgende poster tegen de muur aandrukken in (min of meer) de juiste positie en dan met potlood een streepje aan de bovenkant van de lijst zetten (gewoon ter indicatie). Omdat het ophanggedeelte zich 8,5 cm onder de bovenkant van de lijst bevindt, meten we 8,5 cm + 3 cm (de ruimte die we tussen de lijsten wilden aanhouden) = 11,5 cm vanaf de lijst die erboven hangt naar beneden en daar zetten we een stipje.


Per lijst hebben we opgemeten hoeveel cm het ophanggedeelte zich vanaf de zijkant van de lijst bevindt. Bij de grotere posters was dit bijvoorbeeld 25.3 cm. Hier tellen we 3 cm bij op (de ruimte die we tussen de lijsten wilden aanhouden) en dan kom je op 28.5 cm. Dit meten we vanaf de zijkant van de poster die ernaast hangt. Ook hier zetten we een stipje. Als je nu beide stipjes verbindt, zet daar een grotere stip, en dit is de plek waar je moet boren.


Boor een gaatje, sla er een plug in, schroef daar je schroef in en hang je poster op. En een tip: als je boven je macht gaat boren, draag dan een veiligheidsbril (of onion goggles!) tegen het stof dat naar beneden valt.

Herhaal dit poster voor poster, net zo lang tot je Gallery Wall compleet is. Het is een beetje lastig uitleggen, maar als je eenmaal bezig bent snap je wat ik bedoel. Het hangt van de hoeveelheid lijsten af, maar George en ik waren zo’n 2,5 tot 3 uur bezig met het ophangen van onze Gallery Wall. Houd er dus rekening mee dat je het niet even snel in een uurtje hebt gefixt!


Maar wow, als je dan eenmaal klaar bent doe je een paar stappen naar achteren en kun je retetrots zijn op jezelf! Het is een vervelend klusje, maar als je Gallery Wall eenmaal hangt heb je een prachtige toevoeging aan je interieur. Het staat zo mooi en stylish, ik ben er echt heel erg blij mee. En het leuke is dat deze posters meteen veel meer kleur aan onze huiskamer geven.

Kortingscode

Er is nu een SALE gaande op Juniqe! Vul de code ‘LEAF15‘ in bij het uitchecken zodat je 15% korting ontvangt op een bestelling vanaf €39.

Ik hoop dat ik jullie leuke inspiratie heb kunnen geven voor je eigen Gallery Wall in huis. Het is veel werk, maar het eindresultaat mag er zijn. Je moet gewoon beginnen, want als je eenmaal bezig bent dan zit je er middenin en kun je niet meer terug, haha! Dus als je altijd al hebt gedacht: ik wil een Gallery Wall maken, JUST DO IT! Ga even een avondje op zoek naar mooie artwork, ga lekker puzzelen via Picmonkey, en go for it.


Wat vinden jullie van onze Gallery Wall, en zouden jullie zelf ook graag een Gallery Wall in huis willen hebben? Als jij er zelf al eentje hebt, wat zijn jouw beste tips?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

22 Reacties

 1. 8 augustus 2017 / dinsdag, 8 augustus 2017

  Super tof! Ik schilder en teken veel, vaak weet ik niet waar ik het allemaal zetten moet. Dit is zeker een leuk idee voor in de toekomst! 😉

 2. 3 augustus 2017 / donderdag, 3 augustus 2017

  Wauw, da’s echt prachtig! Ga ik zeker onthouden!

 3. 2 augustus 2017 / woensdag, 2 augustus 2017

  Wat is het mooi geworden! Ik zou dit zelf ook graag willen als ik op mezelf ga wonen.

 4. Susan
  2 augustus 2017 / woensdag, 2 augustus 2017

  Dus eigenlijk is het zo dat je iets wilt voor in huis, ernaar zoekt en dan zelf vraagt om sponsoring? Ik ging er -naief- van uit dat het andersom zou gaan.
  Fijn om steeds te bedenken wat je wilt en dan contact op te nemen voor sponsoring

 5. Rose
  1 augustus 2017 / dinsdag, 1 augustus 2017

  Mooi zo’n gallery wall! Nog een kleine tip voor de locatie op de muur: Zorg ervoor dat het middelpunt van posters en lijsten die je aan de muur hangt, niet veel hoger komt dan 1,5 m tot 1,6. Als je losse lijsten ophangt geldt dit voor het middelpunt van de lijst en als je een gallery wall maakt geldt dit voor het middelpunt van de hele gallery wall. Op die manier ‘klopt’ het meer. Het ziet er beter uit omdat het middelpunt dichterbij ooghoogte zit. Veel mensen maken de fout dat ze hun wall-art te hoog ophangen waardoor de verbintenis met de rest van het interieur mist. (En dat is ook de reden dat je na de eerste keer ophangen van de lijsten het gevoel had dat er aan de onderkant nog iets bij moest, het middelpunt zat veel te hoog)

 6. 1 augustus 2017 / dinsdag, 1 augustus 2017

  Wat een prachtig hoog plafond! Jaloers!!! En de gallery wall is ook fantastisch. Leuk om te zien dat zo’n bekend blogger als jij ook “gewoon” PicMonkey gebruikt. En wat handig om dit hiervoor te gebruiken! Ik ben meer van de schilderkunst maar heb er nooit geld voor over want ga dan veel liever voor hetzelfde geld op vakantie of haal dan toch een Ikea-gevalletje. In elk geval, ziet er echt mooi uit!

 7. Loes
  1 augustus 2017 / dinsdag, 1 augustus 2017

  Eerst maar even paar jaar sparen als ik zo veel lijsten en posters van Junique aan de muur wil :p wat een geld!
  En je hebt je Onion Goggles nog!!!! Gaaf haha

 8. 1 augustus 2017 / dinsdag, 1 augustus 2017

  Wauw!!! Super mooi. Ik vind de keuze van de posters ook prachtig. Geeft echt een fantasy, dromerig, reisachtig gevoel! Leuk ideetje voor wanneer ik ooit alleen ga wonen ;D

 9. 1 augustus 2017 / dinsdag, 1 augustus 2017

  Het resultaat is echt prachtig <3!

 10. Nikkie
  1 augustus 2017 / dinsdag, 1 augustus 2017

  Leuk zon gallery wall! Handige tips over het template.
  Ik vind de vorm van je lijstjes heel mooi geworden; maar de kunst die er in is niet echt mijn smaak. Te fantasy achtig en ook wat campy in mijn ogen. Maar goed; we hoeven niet allemaal dezelfde pintrest perfect smaak te hebben natuurlijk. Dus als jullie er blij mee zijn is het helemaal goed toch!

 11. Carina
  1 augustus 2017 / dinsdag, 1 augustus 2017

  Ik vind Juniqe wel vrij duur, ik heb nog een poster van 100×70 cm nodig en daar betaal je al gauw 80 euro voor. Nou dan wil ik daar wel echt iets supermoois voor en dat is nog best lastig.
  Je gallery wall zelf is wel heel cool geworden!

 12. Minka
  31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  En bij de juiste website krijg je met de code: LEAF15 vanaf 39 euro 15% korting, daar zit je zo aan toch? Vind dat ze jou ook een staffel kortingscode hadden kunnen geven!!!! 🙂

 13. 31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Het is zo ontzettend mooi geworden! Wauw! Ik ga je post opslaan voor als ik ooit een gallery wall wil maken in mijn toekomstige huis. Het eerste linkje naar Juniqe werkt trouwens niet, volgens mij moet het juniqe.com moet zijn ipv .nl?

 14. Tjitske
  31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Door jou kwam ik bij het werk van Catrin Welz-Stein.. Wat een prachtige art is dat! Ik zit nu te wachten op 5 posters, die als het goed is morgen worden geleverd… 😉
  Ik moet ze zelf inlijsten, want had al posters met andere art er in te zitten..
  Ben heel erg benieuwd naar het resultaat!!
  Jullie gallery wall is echt prachtig, om bij weg te dromen!!

 15. 31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Super gaaf! Ik heb een soort mini wall met 4 fotolijstjes, soort van creatief opgehangen! Tenminste, dat gaat de klusjesman vanavond doen 😛 Daar ga ik dan steeds wisselende foto’s in doen, kan ik het lekker up to date houden! Maar jouw wall is ook echt heel erg leuk

 16. Anniek
  31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Heeel mooi! De link naar de website van juniqu is alleen verkeerd in je artikel 😉

 17. Maria
  31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Hai! De link werkte helaas niet, maar met een beetje googelen kwam ik uit op juniqe ipv junique! Misschien een klein foutje in de blogpost?

 18. Petra
  31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Het ziet er heel gaaf uit!

 19. Alina
  31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Wow het ziet ersuper mooi uit! 😀
  Bij ikea kun je een soort gigantische template kopen, daarmee hoef je dan niet meer te rekenen en meten! Het maakt alles een stuk makkelijker, maar dan moet je wel de groote van hun lijsten en zo overnemen, dus je hebt wel minder “creatieve vrijheid”!

  Dit is de link: http://m.ikea.com/us/en/catalog/products/art/00339303/

 20. Marlous
  31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Hi Serena!

  Ik vind het onwijs gaaf geworden. De posters komen schitterend uit op die enorme muur! Prachtige platen ook.. ik zou hier denk ik ook voor gaan, of voor die mooie floral designs die je tegenwoordig ziet. Geen foto’s maar schetsen en tekeningen. Had al eerder op Junique gekeken en mijn handen gaan jeuken als ik scrol! Zoveel moois!

  X

 21. 31 juli 2017 / maandag, 31 juli 2017

  Loooove hoe het uiteindelijk geworden is :3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *