Herfst Decoratietips

Achter in het parkje bij mijn ouders is een basketbalveldje en om het veld heen staan al zo lang als ik me kan herinneren gigantische kastanjebomen. Elke herfst loop ik er even heen om wat kastanjes te rapen, dat vind ik echt leuk om te doen. Dit jaar wilde ik extra veel kastanjes rapen omdat ik leuke herfst-decoratie-ideeën had bedacht voor in huis.

Ik ben er achter gekomen dat ik tijdens het rapen een moeilijke obsessie voor kastanjes kweek. Als ik eenmaal begin met rapen dan MOET het hele grasveld afgezocht zijn en dan MOET elke kastanje op de grond in mijn tas zijn beland. Zodoende heb ik zo’n dik half uur over dat kleine stukje gras lopen scharrelen, voorover gebukt met glanzende oogjes, net zo lang tot ik rugpijn kreeg. Ik geloof dat er wel 5 kilo kastanjes in mijn linnen tasje zaten, dat ding was loodzwaar!

Eenmaal de tas naar huis gesleept ging ik aan de slag! Ik heb een mooie glazen vaas op een voet en die heb ik gevuld met een laagje kastanjes. Vervolgens heb ik hier een kaars tussen gezet en heb ik de vaas verder aangevuld. Een simpel idee, maar met een leuk effect. De vaas vol kastanjes en het kaarsje wat in het midden brand geven meteen zo’n lekker herfstig en knus gevoel. Een eenvoudige maar mooie herfst decoratie!

Dit kan natuurlijk ook met (kleinere) vazen zonder voet, rond of vierkant (ze moeten niet te smal zijn, tenzij je een hele lange smalle kaars hebt) en in plaats van kastanjes kun je ook eikeltjes en beukenootjes nemen, of een mix van alles.

Ik heb nog kilo’s kastanjes over, dus bedacht ik een ander leuk herfst-tafereeltje. Vorig jaar heb ik een platte metallic schaal gekregen waar gekleurd zand en kaarsen in stonden. De kaarsen zijn inmiddels op, het zand heb ik weggegooid, maar de schaal heb ik nog. Ik vind het wel een chique ding dat je op verschillende manieren als decoratie kan blijven gebruiken. Ideaal!

Ik had nog wat pompoenen en kalebassen, maar bij het tuincentrum heb ik er twee nieuwe bijgekocht voor €0,75 per stuk. Niet duur, vond ik. De pompoenen stapel ik een beetje op en laat ik doorlopen tot in de schaal. Op de schaal plaats ik een mooie, brede kaars.

Vervolgens vul ik de schaal met kastanjes en ook leg ik er een paar op tafel, om van de pompoenen en de schaal één geheel te maken. That’s it! Easy peasy. Kaars aansteken en cocoonen maar. Dit herfst-tafereel zou het goed doen als middenstuk op de salon- of eettafel, maar zorg dan dat je aan beide kanten van de schaal pompoenen en kalebassen neerlegt, zodat de schaal centraal staat.

Bij het tuincentrum kocht ik ook een mooi stuk boomschors (€2,50) waar ik iets moois mee wilde doen. Enne, mijn kastanjes waren nog lang niet op!

Ook dit stuk zou een mooi tafelstuk zijn voor op het midden van de salon- of eettafel. Maar ook op de sidetable/muurkast zoals bij mij staat het erg gezellig. Ik begin met hier en daar random wat kastanjes neer te leggen.

Vervolgens leg ik er 4 waxinelichtjes tussen. Ook heb ik een bakje sierfruit (€2,50) bij het tuincentrum gekocht wat lijkt op mini pompoentjes. Supercute! Ik verspreid ze hier en daar over de schors.

Bij de Wibra kocht ik voor €1 of €1,50 per zakje allerlei leuke herfstspulletjes:

Hiervan heb ik wat paddenstoeltjes en birdies over de schors verspreid.

Gezellig he? En echt zo eenvoudig en snel gemaakt! Gewoon wat herfstige spulletjes over een schors verspreiden en klaar is kees.

Verder heb ik bij de Wibra ook mooie zijdebloemen-takken gekocht die ik in mijn laboratoriumvaasjes (maatkolven) heb gestoken. Geeft ook meteen een leuk herfstig effect en omdat het wat meer de hoogte in gaat staat dit leuk tegen wat kale muren aan.

Ik heb hieronder al mijn herfststukjes bij elkaar gezet, maar normaal zou ik het verdelen over mijn salontafel, eettafel, halkastje en sidetable. Maar eventjes voor het idee heb ik alles bij elkaar gezet:

Mijn Herfst Decoratietips:

 • Probeer een stel kastanjes te rapen (maar ga dan niet zo los als ik, want dan sjouw je je een breuk!)
 • Dennenappels, eikeltjes, beukenootjes en verschillende droge bladeren (of takken met verkleurde bladeren) zijn ook leuk decoratiemateriaal, en nog gratis ook!
 • Droog mooie herfstbladeren minimaal 5 dagen tussen een telefoonboek en lijst ze in, ter decoratie, of gebruik ze in je herfststukjes.
 • Ga eens naar een tuincentrum voor grote takken, stukken schors of rieten kransen als basis van een herfst-stuk. Bij het tuincentrum scoor je ook pompoenen, kalebassen, sierfruit en nog veel meer! En niet duur.
 • Bij Wibra verkopen ze herfstige zijdebloemen-takken en herfst decoratie spulletjes.
 • Bij Xenos verkopen ze momenteel ook veel leuks voor herfstdecoratie in huis!
 • Bewaar glazen potjes en blikken om mee te decoreren.
 • Denk ook eens aan echt fruit als decoratiemateriaal, bijvoorbeeld een decoratieve fruitschaal met granaatappels, tamme kastanjes, mandarijntjes met kruidnagels erin gedrukt, appeltjes, kaneelstokjes, etc.

Ik hoop dat mijn eenvoudige herfst decoratie tips jullie inspiratie heeft gegeven om je eigen kamer of huis ook een beetje knus en herfstig te maken! Denk in elk geval niet te moeilijk, gebruik vazen, schalen, kommen en potten die je al in huis hebt, ga op zoek naar gratis decoratiemateriaal uit de natuur en houd het vooral lekker simpel. Met weinig geld en weinig moeite kun je al hele leuke herfst decoratie creëren!Hoe decoreren jullie je huis in de herfst? Nog leuke tips die jullie willen delen met de andere Beautylabbers? Until next time,
Serena Verbon

Volg:

123 Reacties

 1. Patries
  19 september 2019 / donderdag, 19 september 2019

  Ik vroeg me af hoe u de kastanjes goed houd.
  Want wij hebben ze gisteren geraapt en zitten nu in een vaas… Maar dat staat inmiddels allemaal condens op het glas… Gaat het dan niet snel schimmelen?

  • 25 september 2023 / maandag, 25 september 2023

   Jaa!!! Klopt ..vroeg ik me ook af hoe zij ze goed houdt…ik had ze ook in een glazen vaas,
   Nog maar net 3 dagen, idd nu condens en lichte schimmel te zien, heb ze nu weer op een
   Krant gelegd, schimmel eraf geveegd, ruikt al vies… gaat zweten,,haha zie dat dit bericht al van september 2019 is😱 maar maakt niks uit, herfst is herfst …ik wilde er ook iets leuks mee gaan doen, kwam op deze site uit. Denk heel lang laten drogen of op een open schaal, maar in glas wacht ik even mee, wel jammer want staat super leuk!

  • Lou
   1 oktober 2023 / zondag, 1 oktober 2023

   Precies, hier hetzelfde. Na een week staat het schimmel erop.

 2. miet
  28 september 2013 / zaterdag, 28 september 2013

  Hoe leuk zeg!! Ziet er zo onwijs gezellig en knus uit. Dat is weer het voordeel van een nieuw seizoen, lekker frummelen met nieuwe decoratie in huis!

 3. tessa
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Wauw super leuk! Mag ik vragen waar je dat stuk boomschors gekocht hebt?

  • Serena
   Auteur
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Bij tuincentrum de Schouw in Houten

 4. 17 oktober 2012 / woensdag, 17 oktober 2012

  Ziet er mooi uit! Ik maak altijd poppetjes van de kastanjes met mijn oppaskindjes. En omdat we er altijd heel veel maken staat het hele huis er altijd mee vol.. 😉

 5. 15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

  Echt fijn dat je dit met ons deelt. Ik ben helemáál geen crea-bea, maar vind het wel leuk om dit in huis te hebben. Ben altijd zo jaloers op mensen die dit van nature zo leuk kunnen maken. Ik ben daar veel te lui voor. Dit is de spreekwoordelijke hersttak achter de deur die mij naar buiten doet huppelen en kastanjes doet rapen. Nu nog even kijken of ik ergens in mn stadsjie net zo’n leuk grasveldje vind als bij je ouders 🙂

 6. Dorien
  14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

  Heel erg leuk! Ik ben meteen aan de slag gegaan 😀

 7. 14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

  oooooh leuk!!!! Krijg helemaal zelf zin om aan de slag te gaan 🙂

 8. 14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

  Ziet er allemaal erg leuk uit!

 9. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ziet er leuk en gezellig uit, heb gelijk zin om zelf aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *