Waarom pluist je haar bij vochtig weer?

Van de week las ik een Formspringvraag van een lezeres die sinds een week in Suriname zit. En sinds ze daar geland is, zijn haar haren een complete ramp. Het pluist als een malle! Ze vroeg me wat ze er verder nog aan kon doen, want een haarserum bood geen soelaas. Tja, en toen zat IK even met mijn handen in het haar, want ik wist zo 1 – 2 – 3 geen oplossing. Om uit te zoeken hoe dit probleem te verhelpen is leek het me logisch om eerst uit te zoeken hoe het kan dat je haar gaat pluizen bij vochtig weer. Want in Suriname is de luchtvochtigheid vele malen hoger vergeleken bij Nederland.

Vaak hoor je dat meiden hun krullende haren hebben gestijld en dat dit bij mist, vochtig weer of na een regenbui weer helemaal terug gaat krullen. En stijlen ze het niet, dan gaan de krullen gek plat op hun hoofd zitten. En meiden met van nature stijl haar hebben bij dit soort weersomstandigheden ook ineens meer frizz. Juist als er vocht in de lucht zit lijkt het alsof onze haren uitdrogen en hierdoor gek gaan zitten. Wat is hiervan de oorzaak?


De binnenkant van ons haar bestaat uit twee verschillende soorten gebieden met eiwitten, namelijk de orthocortex en de paracortex. Elk gebied absorbeert water weer op een andere manier, waardoor ze niet op dezelfde manier opzwellen. Bij vochtig weer dringt het water door tot in ons haar waar de eiwitgebieden verschillend zullen opzwellen. Het verschil in opzwellen zorgt ervoor dat de haarschachten naar verschillende kanten opbuigen, wat leidt tot de welbekende ‘frizz’.


Nu we weten wat de oorzaak is, kunnen we beter bepalen wat we eraan kunnen doen. Ten eerste bevatten haren die goed gemoisturized zijn al veel vocht en hebben weersomstandigheden daar dus minder grip op. Droge haren hebben om deze reden een grotere kans tot ‘frizz’. Zorg dus dat je goede haarverzorging gebruikt, zowel een shampoo als conditioner of haarmasker, die ervoor zorgt dat het ‘moisture in je haar lockt’ zoals ze dat marketingtechnisch zo mooi kunnen brengen. Ga je op vakantie naar een land met een hoge luchtvochtigheid, dan is het dus soms verstandig om ook meteen even van shampoo te switchen.

Naast verzorging kunnen stylingproducten ook frizz tegengaan. Eigenlijk voorkom je frizz het beste als er geen vocht in je haar penetreert, zodat het ook niet krom kan gaan trekken. Dit kun je doen door een laagje om je haren te leggen met bijvoorbeeld een serum of een anti-frizz milk. Er bestaan verschillende speciale anti-frizz producten op de markt die – als het goed is – frizz moeten voorkomen. Gebruik in elk geval geen stylingproducten met alcohol (vooral mousse bevat vaak alcohol) omdat dit je haar nog verder kan uitdrogen.


Naast het weer kunnen er ook heel veel andere oorzaken zijn voor frizzy hair. Wat dacht je van gespleten punten? Vorig jaar heb ik een artikel geschreven met allerlei tips om gespleten punten te voorkomen, die kun je hier teruglezen.

Heb je krullend haar? Dan is jouw haar van nature meer geneigd om te frizzen. Een mooie bos met krullen is fantastisch, maar niet als het van alle kanten pluist natuurlijk. Mensen met krullend haar hebben geen rechte, maar een gebogen haarfollikel. Hierdoor worden de natuurlijke huidoliën net gelijkmatig over het haar verdeeld, wat leidt tot iets droger haar dan als je stijl haar zou hebben (met een rechte haarfollikel). Niets aan te doen dus, krullenbol! Maar, ook voor curly girls zijn er gelukkig genoeg stylingproducten die kunnen zorgen voor mooie, zachte krullen zonder pluis.

Ga je je haren stijlen en ben je bang voor een regenbui? Zorg dat je je haren verzorgt met moisture shampoo en conditioner, gebruik altijd een serum of heat protection product om je haar tegen uitdroging te beschermen tijdens het stijlen. Na afloop kun je het eventueel extra nasprayen met een serumspray (serum in haarspray-vorm), bijvoorbeeld Farouk Royal Treatment Rapid Shine Glansspray (die heb ik zelf in huis).


Hoe droger je haar, hoe groter de kans op frizz. Zorg dus goed voor je haren, houd het vochtbalans op peil, en je zult merken dat je haren op den duur minder frizzy worden – ook bij vochtig weer.

Hebben jullie snel last van pluishaar bij vochtig weer? En zo ja, wat doen jullie ertegen?

Until next time,
Serena Verbon

 

 

Volg:

137 Reacties

 1. Aimee
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wat bij mij altijd helpt is anti frizz. Dit is een soort olie die ervoor zorgt dat je haar niet gaat pluizen. Ik gebruik het elke dag en merk ook wel dat je haar er wel snel vettig van wordt… Maar anti frizz is zeker een aanrader voor mensen die ook heel veel last hebben van pluizig haar.

  • Emma
   13 mei 2016 / vrijdag, 13 mei 2016

   Van welk merk?

 2. 4 juli 2015 / zaterdag, 4 juli 2015

  Ik mis dit soort artikelen op het huidige format van Beautylab 🙁
  Lekker informatief en toch leuk

  • 14 juli 2015 / dinsdag, 14 juli 2015

   Ja helemaal mee eens, dit artikel is super handig, leuk om te lezen en ook nog eens leerzaam. Vandaag even opgezocht want mijn haar ontploft met dit weer, helaas…

 3. Bianca Hofman
  10 augustus 2014 / zondag, 10 augustus 2014

  De producten van Chi heb ik ook gebruikt en geven een resultaat, met vochtig weer blijft het pluizen en krullen.

 4. Daisy
  11 oktober 2013 / vrijdag, 11 oktober 2013

  Ik heb hier elke dag last van…
  Mijn haar krult en heb een beetje goud kleur haar.
  Soms krult mijn haar niet maar is het gewoon kroeshaar geworden.
  Ik moet zowat elke dat naar school een staart in, anders werkt het gewoon niet.
  Zelfs in mijn staart ontploft mijn haar nog, zo irrietant.
  Wel handige tips!

  • sanne
   5 mei 2015 / dinsdag, 5 mei 2015

   jaa ik begrijp je heb precies het zlefde je word er knetter gek van

 5. sally
  10 maart 2013 / zondag, 10 maart 2013

  ik heb super frizz haar, ik heb alles geprobeerd, ook keratine behandelingen, niets helpt 🙁

  ach ja

 6. 29 januari 2013 / dinsdag, 29 januari 2013

  ik heb een vraag!!
  waar kan je de frizz cream kopen??

 7. Hofman
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  als europese vrouw heb ik slap krullend haar wat vooral pluist bij vochtig haar. Gek wordt je ervan. Ik heb alles wat je maar kunt bedenken gekocht, uitgeprobeerd en als nieuw middel wij weer aan laten smeren. De allerduurste merken tot heel goedkoop. Kapitalen heb ik eraan uitgegeven.
  Beste kapper en adviseurs, er is blijkbaar niets aan te doen dus houd op van alles te adviseren. Ons haar heeft vocht tekort en hoeveel je erin smeert, goede shampoo en condiotioners koopt, leavin in producten het werkt allemaal niet.

 8. Eileen
  17 maart 2012 / zaterdag, 17 maart 2012

  altijd handig om te weten! al gaan wij nooit naar hele vochtige gebieden, eerder droge. Is overigens ook niet zo’n succes soms voor mijn haar. mijn moeder heeft er daarom wel eens een halve kop olijf olie in gemasseerd om het weer te hydrateren wat resulteerde dat ik 5 dagen met vet haar heb rond gelopen!:)

 9. dide
  3 maart 2012 / zaterdag, 3 maart 2012

  ik heb zelf ook krullend haar en soms als je dan op school komt is het vreselijk!
  meestal neem ik serum mee naar school om het iets minder te maken.
  wat ik thuis doe ik al je je haar gewassen hebt met (2x)shampoo en conditioner dan maak ik het weer een beetje droog en dan zet ik de douch weer aan en dan was ik me haar met dreft dat helpt echt enorm.
  en wat ik op vakantie gebruikt dan doe ik meestal olijfolie in me haar het stinkt heel erg maar je moet er gwoon een beetje luchtje bij spuiten en dan is je haar helemaal goed !

 10. Marjolein
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Interessant artikel hoor! Maar ik vraag me af hoe het dan komt dat niet iedereen last van pluis haar heeft…

 11. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik had in Suriname precies hetzelfde verhaal. Ik heb krullend haar en opeens was mijn krul verdwenen en veranderd in een pluizige bos haar… Ik deed altijd een beetje(maar dan ook echt een beetje) olie in mijn haar. Dat hielp wel tegen het pluizen, maar zorg er dan ook voor dat je elke dag je haar wast. Toen ik in Dubai was, was het nog erger. Daar werkte gewoon niks en heb ik mijn haar elke dag maar vast moeten dragen en als we binnen waren kon ik het weer los gooien.

 12. tip
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012
 13. Anette
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Maar wat als je haar nou juist leuker zit als het mist, miezert of als je in een vochtig klimaat bent? Als wij op vakantie zijn in Curacao of als het hier vochtig weer is, zit mijn haar leuker dan anders; meer krul. Mijn haar gaat ook iets meer pluizen, maar voornamelijk meer krullen.

  Is er ook spul wat dat effect geeft? Dus niet iets antie-plus, maar juist pro-pluis( in mijn geval pro-krul)?

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Je zou eens kunnen proberen zo’n Evian mist over je haren te sprayen hier in NL? Ik zou het anders niet weten. En geen conditioner, serum gebruiken etc. Zoiets?

   • Anette
    1 maart 2012 / donderdag, 1 maart 2012

    Bedankt voor je reactie en wat een goede tip.Ik ga het eens uitproberen!

  • Eva Schutter
   29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

   Er zijn nu veel sprays op de markt waar zout in zit. Dat geeft je die vakantie coupe!!

 14. Stephanie
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik ben echt blij dat je overweegt om een testpanel te beginnen! ik hoop echt dat je het doet. Hier zouden veel meisjes wat aan hebben!

  Ik heb zelf krullend haar en heb inderdaad bij dit weer veel last van pluis haar. Krullend haar zit nooit hetzelfde en vooral de mijne niet. Mijn haar is namelijk meer een mix van krullen hahah. Ik heb VEEL, dik haar en hij is ook best wel lang en ik denk dat lengte je haar en dus krullen kan verzwaren maar kheb gelukkig altijd wel (veel) volume . Wat ik echt aanraadt is om na het douchen een (anti-frizz) serum te gebruiken, voedend conditioner of leave-in conditioner in je haar te doen( dit helpt echt!!) hierdoor zien je krullen er echt heel erg gezond uit en mooi en ook (een beetje) gel om het frizz een beetje in bedwang te houden ik gebruik zelf fantasia IC light gel(werkt goed).Olive oil of argain oil zijn ook heel goed om in je haar te doen!

  Maar ik heb alsnog heelaaaas soms last van frizz met dit weer en probeer daarom ook telkens nieuwe methodes uit. Ik heb ook redelijk wel veel kennis over krullend haar, omdat ik vroeger het altijd stijlde omdat ik niet wist wat ik er mee aan moest en nu wil ik het zo natural mogelijk en ben me daardoor meer erin gaan verdiepen;p

  Ik zou daarom graag mee willen doen in je testpanel! een tip: ik zou verschillende categorieen krullen doen en met daarbij 1 of 2 meisjes die de producten uittesten voor die bepaald type krullen. Het ligt natuurlijk aan wat voor type krullen jouwn lezeressen hebben maar voorbeelden zijn: slag, pijpe krullen en mix van krullen. Je kan bijvoorbeeld iedereen die mee wilt doen een foto van haar krullen laten insturen en dan op basis daarvan bepalen wat voor typen krullen je doet? ik zou wel max. 3 soorten doen anders wordt het inderdaad te veel, en dan voor elke type krul 2 meisjes met verschillende lengte/dikte haar.

  srry voor dit lange bericht!! XD Ik hoop dat je het helemaal gelezen hebt en je er wat aan hebt !

 15. Genevieve
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Zeer nuttige informatie
  Toen ik in Suriname was vond ik mijn haar juist geweldig zitten
  (halfbloedje)

 16. T-shirrtje
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  De weervrouw gaf aan vandaag dat ze om de luchtvochtigheid te meten ze gebruik maken van een hygrometer. Een haar genruiken se dan omdat dat reageert op vocht. Moest gelijk aan je artikel denken =) http://nl.wikipedia.org/wiki/Hygrometer

  Weer een heel goed artikel trouwens!

 17. Charlotte
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Wat een handig en zeer duidelijk artikel! Maar wat ik me wel afvraag, ik heb de laatste tijd, of nu wat minder, heel erg last van statisch haar! Dan moet ik het gewoon vast doen want anders ziet het er echt niet uit! Komt dat dan ook door het weer? Of heeft dat met mijzelf te maken?

  • Serena
   Auteur
   28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

   ligt aan de hoge verwarming overal, wat je kunt proberen is een droogtrommeldoekje over je haren wrijven. Gaat statisch haar tegen!

 18. 28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Interessant 🙂

  Als ik in de regen loop, begint m’n haar ook meteen te pluizen..

 19. petra
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  ik heb al krullen ,maarals het regent dan krijg ik me toch een bos ,en het pluist nooit bij me

  als ik me haar was wikkel ik daarna een warme handoek om me haar heen ( iets vochtig maken en dan in de droger doen voor 5 min) daarna organic repair serum er in ( fantasia ) super spul kost 5 euro bij de toko en als het droog is hairgum road wax van de kapper
  en verder doe ik er niets aan

 20. 28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Jep, hier een echte pluizenkop 😛 Ik doe er eigenlijk niet zo veel aan.

 21. Savannah
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Jaaa zo herkenbaar dit! Ik heb krullen en bij vochtig weer is dit echt een ramp. Nu zit ik in Spanje en als het aan mijn haar ligt blijven we hier ook nog wel eventjes haha!

 22. Hayat
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Leuk artikel en het tespenal lijkt mij een goed idee! Wat bij mij wel helpt is niet alleen een anti frizz product maar een combinatie van gel ( die niet hard wordt) en anti frizz ( serum) weg pluis!

  • Serena
   Auteur
   28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

   welke gels worden er dan niet hard?? bedoel je een wax?

   • 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

    Ik heb ooit van Dove een potje gel gehad en dat wordt niet hard bij mij. 🙂 Maar houd wel alles op zn plek hoe ik het wil 😉

 23. Halima
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Ik ben ook een krullebol, ik moet mijn haar elke dag nat maken en cremevoeding erin doen zodat het netjes zit. Anders gaat het inderdaad keihard pluisen. Het pluist al van de bovenkant, verschrikkelijk!

  Serena, ik ben blij dat je hier aandacht aan besteedt!

 24. Tessaa
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Haha, leuk dat mijn vraag uitgebreid is behandeld hier! Ik heb al wel shampoo die extra hydrateerd, maar ga nu toch maar ook een masker aanschaffen.
  Thanks Serena!

  • Serena
   Auteur
   28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

   Ah was jij dat! Nu nog steeds in Suriname dus? Lekker hoor. Maar hoop wel dat je coupe beter gaat zitten na deze tips 🙂

   • Hayat
    28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

    Heb nog even gekeken en het is geen gel volgens mij. Het is scrunching yelly ( curl friends) van Umberto Giannini. Echt een hele fijne lijn, heb het niet zo op wax 🙂

    • Serena
     Auteur
     28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

     ah echt speciaal om te scrunchen dus! thanks voor het opzoeken!

   • Tessaa
    28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

    It was me, indeed! Ik zit er inderdaad nog. Ik loop hier 2,5 maand stage. Het weer is helaas niet top en het regent steeds. Daar wordt de lucht dus nóg vochtiger door. Hopelijk wordt het weer nog wat beter, maar dat komt vast wel goed.=)

    • Serena
     Auteur
     28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

     Oh wat gaaf stage in het buitenland! Heb ik zelf ook gedaan, in texas, toen ik 21 was. Time of my life.
     Geniet er van en als het echt niet goed komt met je haar: gewoon een leuke hoed of sjaal dragen! 😉

 25. Loil
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  uhhh ja!! net als vandaag, verscrikkelijk!!!

 26. 28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  ik kan me herinneren dat je hier al ns een keer een artikel over hebt geschreven 😮

 27. Hilal
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Daar heb ik echt een hekel aan ik heb ook echt veel krullen en heel erg dik haar en als ik het stijl ( dat al 80,000 uur duurt :p) Ga ik naar buiten een beetje mist of regen BAAAM weer krullen ik vind dat niet heel erg als ik weer krullen heb maar jhaa het heeftwel me tijd gekost om het te doen daarom maar vind zelf meer krullen bij me staan Dankjeevoor dit artikel !!

 28. 28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Ik heb vooral pluishaar als ik uit de douche kom, aan de lucht laat opdrogen, boem, raggebol. :’) Grappig dat het weer ect, klimaat daarmee te maken heeft. ;D

 29. 28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Weer of geen weer, mijn krullend haar coup pluist altijd helaas. Het is moeilijk een product te vinden die er Echt iets tegen doet!

 30. wendela
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  ik heb er egt heel snel last van, maar ik heb er nix voor. ik doe mn haar gwn in een staart en dan hopen dat het morgen minder is 😉

 31. Charlotte
  28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Ik heb hier echt problemen mee. Ik stijl mijn haren altijd in de ochtend. Niet veel, gewoon mijn lok en iets daar omheen, want dat golft altijd raar. Maar dan gaat het dus inderdaad pluizen met vochtig weer.
  Maar ik krijg juist heel vet haar als ik serums ga gebruiken e.d., dan kan ik het de volgende dag alleen in een staart doen omdat het zo vet is, of ik moet het weer wassen,maar dat maakt het op den duur alleen maar vetter.

  Heeft iemand hier tips voor? Want ik kan me echt ergeren aan de pluizenbol op mijn hoofd na een mistige fietstocht naar school!

 32. 28 februari 2012 / dinsdag, 28 februari 2012

  Oh ik heb echt áltijd pluizig haar. Niet alleen bij vochtig weer, mijn haar is gewoon heel droog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *