Foodtip | Smoothie Bowl

Sinds ik wat gezonder ben gaan eten ben ik wat meer aan het variëren met mijn ontbijt. Havermoutpap met kaneel en appeltjes, yoghurt met fruit of gewoon een crackertje met tomaatjes en wat peper en zout. Nu weet ik dat de halve wereld helemaal obsessed is met smoothies en dat dit een hele snelle en makkelijker manier is om veel vitamientjes en voedingsstoffen binnen te krijgen. Alleen… ik ben niet zo héél dol op smoothies. Weet je waarom niet? Ik wil gewoon graag ergens op kauwen. Al dat vloeibare gedoe is niets voor mij. Een smoothie- of sapkuur is iets waar ik nooit aan zou beginnen (of überhaupt vol zou kunnen houden).

Nu vond ik laatst op Foodgawker een recept voor een Smoothie Bowl. Ik kende het fenomeen nog niet, maar het schijnt een grote hype te zijn in Amerika en sowieso in het hele Green-Fit-Clean-Healthy wereldje. Een wereld die sinds kort een beetje voor mij aan het opengaan is.

Wat is dat dan, een Smoothie Bowl? Heel simpel: een smoothie, maar dan in een kom. Smaakt het dan beter als je het uit een kommetje lepelt in plaats van door een rietje zuigt? Welnee, het is precies hetzelfde! Maar wat is dan het voordeel van die kom? Toppings! Je kunt over je smoothie namelijk van alles en nog wat strooien voordat je het naar binnen lepelt. Granola, kokoschips, hele stukken (of in kleine stukjes gesneden) fruit, gebroken lijnzaad, zaden en pitten, gedroogde superfoods, granaatappelpitjes, noem maar op. Met andere woorden, je smoothie is ineens kauwbaar geworden! Ideaal voor mensen zoals ik die de behoefte hebben om lekker te crunchen. Deze toppings geven je smoothie nét even wat meer bite en bovendien vind ik het veel gezelliger om rustig wakker te worden met een kopje thee en langzaam uit een kommetje te eten in plaats van snel-snel-snel een smoothie opzuigen.

Je zal het niet zeggen, maar zo’n bak met fruit is megamachtig, dus ik moet echt mijn best doen om alles op te eten. Maar, als dat eenmaal is gelukt zit ik weer ramvol vitamientjes en heb ik een goede, stevige bodem voor de rest van de dag!

smoothie bowl recept - 1smoothie bowl recept - 4Ik hoop dat jullie leuke inspiratie hebben gekregen van dit Smoothie Bowl recept! Voor mij was het in elk geval echt een eye opener en de perfecte manier om tóch een smoothie in mijn lifestyle te integreren.

smoothie bowl recept - 3Je kunt je Smoothie Bowl zo gek maken als je zelf wilt. Gooi er alle groente en/of fruit in dat je lekker vindt en mik er vervolgens de toppings bij waarvan je blij wordt in de ochtend. Wel is het aan te raden om je smoothie niet te dun te maken, anders wordt het zo lastig oplepelen hè? Ik doe er daarom een banaan in om de smoothie wat romiger en steviger te maken, maar een avocado doet hetzelfde en je kunt natuurlijk ook de melk weglaten en alleen gepureerd fruit gebruiken. It’s up to you!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

50 Reacties

 1. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Ziet er heerlijk uit! Ik eet zo iets alleen dan ipv de smootie een klein beetje yoghurt. Zomers is met fruit ontbijten echt heerlijk!

 2. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Ziet er echt super lekker uit én gezond! 🙂

 3. Doro
  29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

  Ik probeer ook gezonder te eten, en heb enthousiast een pak havermout in huis gehaald… Maar ik doe vast iets verkeerd, het is gewoon niet te eten 🙁 Gekookt, met melk, yoghurt, overnight… Alles geprobeerd, maar het blijft smaken naar (baby)pap, of in het beste geval naar karton. Yuk. Kan toch niet de bedoeling zijn?

  • mariska
   29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

   Van welk merk is je havermout? De goedkoopste uit de supermarkt smaakt idd vaak naar karton.. Ik haal mijn havermout bij de ekoplaza, die is wel lekker!

   • Doro
    30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

    ha, daar zeg je zoiets… Ik heb inderdaad de goedkoopste uit de supermarkt. Om te proberen, haha. Ik waag me nog één keer aan een ander merk en als dat ook zo smerig smaakt, ligt het toch echt aan mij 😉

    • Demi
     30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

     Ik pak altijd die van Quaker, en dan de voorverpakte zakjes. Die zijn wat duurder dan een gewoon pak havermout, maar omdat je het zakje als maatbeker voor melk gebruikt weet je zeker dat je niet teveel of te weinig melk neemt. Dus nooit een harde klont havermout of een te vloeibare versie. Ideaal, en ik vind die van Quaker ook erg lekker!

 4. 29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

  lijkt me super lekker nog nooit van gehoord maar zat zelf ook veel an de smootys,
  dus ben benieuwd

 5. 29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

  Looks so yummy! I cant wait to try them
  follow for follow?:)

  xoxo

 6. Ikram
  29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

  Oh dit ziet er echt zooooo lekker uit! 😀 Ga ik zeker eens maken een dezer dagen!!

 7. 29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

  Ziet er super lekker uit! Ga ik deze zomer zeker eens proberen te maken!

 8. Carina
  29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

  Ik doe dit wel eens met yoghurt, gewoon fruit kleinsnijden en yoghurt erbij en dan ook havermout en evt zaden. Smoothie maken ervan is me toch echt te veel (afwas) werk.

 9. 29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

  Ik ben best wel een moeilijke met ontbijt en neem er eigenlijk geen tot te weinig tijd voor. Dit ziet er echt wel heerlijk uit, maar denk dat het voor mij wel iets voor in de weekenden zou zijn, jammer maar helaas. xxx Lucinda

 10. Mandyy
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Heeyy ik neem als ontbijt (bijna) altijd een bak met Brinta . En dan neem ik ‘s avonds wel eens een smoothie. Ik vind het zelf heerlijk. Ik doe er dan een beetje kwark bij door om het wat dikker te maken en dan wat honing om weer wat zoeter te maken. Maar dit is ook wel eens een keer een leuke variatie er op. Ga ik zeker een keer proberen!! Liefss

 11. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Ik kende de smoothie bowl al! Ik gebruik de bosbessen yoghurt Alpro meestal als basis. Zo hoef je niks te mixen.. en sjonge.. wat lekker! Ik neem inderdaad altijd een iets kleiner kommetje, omdat ik het ook machtig vind.

 12. Sim
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Ben het niet eens met kritiek, tijdje geleden vond ik het zelf ook wat minder (veel travellab etc) maar juist de laatste tijd weer heel gevarieerd en leuk. Er zijn misschien best wat gesponsorde posts maar wat is daar op voorhand mis mee als het erbij staat? Lekker zo doorgaan hoor!

  Ik ben zelf van de smoothies af omdat ik aankwam door al die suiker van het fruit en het gaf me ook een erg vol en in mijn buik “klotsend” gevoel maar mssch een kleine smoothie bowl zo op z’n tijd wel een idee. Nootjes erin gooien zoals amandel en walnoot ook lekker!

 13. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Lijkt mij ook veel lekkerder dan een gewone smoothie!

 14. martine
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Wanneer je van dit soort bowl houd dan moet je eens gaan zoeken naar (ba)nana icecream.
  Dan maak je een soort softijs van bevroren bananen die je helemaal bedelft onder verschillende toppings.
  Zoek je dan ook nog eens op afbeeldingen dan loopt het water je in de mond 🙂
  Ik maak dit regelmatig en geniet er iedere keer weer van!
  Wat betreft het commentaar: trek je er niets van aan. Nu ik je vrijdag heb ontmoet weet ik dat je gewoon lekker jezelf bent gebleven en zo moet je ook gewoon door blijven gaan.
  Je bent een mooi mens!
  Er zullen altijd mensen blijven die iets te zeiken willen hebben maar ja, dan denk ik, get a life……

 15. Yuni
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Het ziet er echt heeeerlijk uit~

 16. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  I love you for sharing this!

  Dit is nieuw voor mij en ik ga dit zeker proberen. Betreft het detox verhaal ik riep ook ALTIJD dat ik het niet zou kunnen en willen. Toch gedaan. Best sh*t ever.

 17. Nele
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Hmm. Ik ben altijd al fan geweest van je blog, maar de laatste tijd vind ik (en anderen blijkbaar ook) dat de kwaliteit wat aan het minderen is.
  Dat je overschakelt naar één artikel per dag is op zich prima, maar dan verwachten we kwaliteit én relevante artikelen.

  -Zondag had je geen artikel (werk je niet vooruit? zelfs met maar één artikel per dag?)
  -Maandag een instalab waar je in principe op voorhand niets voor moet doen
  -Dinsdag een review (woehoe!)
  -Woensdag een sponsorartikel
  -Donderdag een winactie die niets met beauty te maken heeft en een beautyartikel
  -Vrijdag een artikel dat niet door jou geschreven is en niets met beauty te maken heeft
  -Zaterdag een sharing-artikel met irrelevante dingen en een werkelijk belachelijke ‘tafelhack’
  – Vandaag dit? Een voedselartikel?

  Ik tel dus twee beautyartikelen op één week. En dit voor een beautyblog.
  Je blog was een van de meer kwalitatievere blogs, maar het lijkt alsof je je focus verlegt naar Travellab (feest, gratis reisjes!) en sponsorartikelen of advertenties.

  Ik hoop dat je dit sportief opneemt, de comment niet verwijdert en me hier feedback over wilt geven want ik denk dat de trouwe lezers van Beautylab, beter verdienen als wat er de laatste tijd allemaal online komt 🙂

  • Janna
   28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

   Thank you!
   Jij zegt wat ik denk.

  • 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

   Ik vind dit best heavy. BeautyLab staat voor beauty, fashion, food, DIY & lifestyle. Ik snap dat je beauty mist gezien het feit dat alles netjes per dag opschrijft maar de toon of voice vind ik laag. Je mag kritisch zijn maar doe dit met klasse want wat jij belachelijk vindt kan een ander super leuk vinden.

  • Serena
   Auteur
   28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

   Beste Nele,

   Kritiek geven is prima, kan ik mee omgaan, maar de hele toon van jouw comment is zo neerbuigend dat ik er niet eens op in wil gaan of me ook maar een beetje druk ga maken om jouw gezever. Als je het op een andere manier had gebracht had ik je met alle liefde antwoord gegeven…

   • Nele
    28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

    Als je even meegeeft wat je precies neerbuigend vindt, dan probeer ik dat te parafraseren.
    Ik ben gewoon benieuwd achter een eventuele reden voor de verandering van kwaliteit/soorten artikels, aangezien ik reeds meerdere jaren een trouwe lezer ben en nu pas zoiets heb van: “Eh? What’s happening here?”

    Als je iets tegen mijn comment hebt: geen probleem (ik heb het ‘talent’ om vrij direct mijn mening te uiten en dat kan onbedoeld aanvallend overkomen), maar ik denk dat ik niet de enige ben die de verschillen met pakweg een half jaar geleden opmerkt, daarmee.

   • Mememe
    28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

    Ik ben het er ook mee eens. Vind het heel jammer. Vaak kom ik voor niks. Dan staat er niets eens een artikel. Bij iedereen staan ze s ochtends netjes online. Bij jou vaak niet. Dan krijg ik de neiging om je niet meer te volgen. Dat vind ik jammer want vroeger kwam ik vaak en vond ik het leuk wat je deed….

    • Daphne
     29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

     Ook ik vind de toon van het eerste bericht wel erg neerbuigend maar ik ben het er helaas wel mee eens. Ik merk dat het aantal bezoeken van mij steeds minder wordt en dat is jammer, want het talent heb je absoluut.

     • laura
      29 juni 2015 / maandag, 29 juni 2015

      Zelfde hier, beautylab was 2 jaar geleden echt mijn favoriete blog!!! Had hem zelfs als startpagina. Ik merk nu dat dit eens van de laatste blog is die ik bezoek of zelfs vergeet

 18. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Wat een grappig idee! En lekker!

 19. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Yummyyy! Het ziet er zo lekker uit, en dan is het ook nog eens gezond! Heerlijk! Ik heb precies hetzelfde hahah, ik moet altijd iets hebben om op te kauwen! 🙂 Liefs

 20. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Dat ziet er lekker uit! Ga dit idee onthouden, misschien ga ik het een keertje maken!

 21. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Een halve avocado in je smoothiebowl maakt hem ook lekker stevig en romig. En het vult ook erg goed!

 22. Duaa
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Dit ziet er superlekker uit! Ik ben ook gezonder gaan leven en je merkt echt verschil in hoeveel energie je krijgt en hoe beter je je in je vel voelt! Dit ontbijt ga ik zeker eens proberen, wel na de ramadan haha.

  Fijne avond iedereen!

 23. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Wat een goede foodtip! Dit is ook wel wat voor mij. Het ziet er alleen al zo lekker gezond uit!

 24. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Wat goed dat je gezonder bent gaan eten! Ik kan me helemaal vinden in het feit dat je ‘s ochtends gewoon ergens op wilt kauwen. Deze smoothie bowl is dan ook zeker een goede tip, dankjewel! Het lijkt me inderdaad wel een behoorlijke hap, maar het is wel heel gezond. Ik denk dat een beetje honing er doorheen ook heel lekker zou zijn. Eet smakelijk!

 25. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Leuk idee!! Ik meng dit wel eens met kwark of griekse yoghurt omdat dat wat dikker is, dan heb je gewoon je eigen soort fruit kwark gemaakt heel handig en veel gezonder dan die uit de winkel.

 26. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Dit moet ik onthouden, ziet er heerlijk uit!

 27. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Wat een leuk idee! Ik ga het zeker een keer proberen 🙂

 28. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Het ziet er echt super lekker en gezond uit, al zou het voor mij in de ochtend toch iets teveel werk zijn. Maar voor in de middag ga ik dit toch eens proberen 😛

  • Serena
   Auteur
   28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

   Eventueel kun je ‘s avonds vast de smoothie maken zodat je er in de ochtend alleen wat toppings overheen hoeft te strooien, easy peasy! Ben benieuwd hoe het bevalt 🙂

 29. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Ziet er echt heerlijk uit, ik houd alleen niet van zoveel drinken in de ochtend.. Dit zou dan wel een goed alternatief zijn, aangezien je dan toch inderdaad iets hebt om op te kauwen.

 30. Ilse
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Ziet er erg lekker uit! Ik denk wel dat het voor mij te vullend zou zijn, ik zit meestal al vrij vol na alleen zo’n smoothie.
  Bevalt de MagicBullet trouwens goed? Ik zit er ook aan te denken om deze aan te schaffen 🙂

  • Serena
   Auteur
   28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

   Echt een geweldig ding! Kan het iedereen aanraden! En je kunt natuurlijk ook wat minder fruit nemen, dan heb je gewoon een kleiner kommetje. Ga ik ook doen want wow, het is behoorlijk machtig!

 31. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Ziet er lekker uit zeg! En lekker gezond.

 32. Milou
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Leuk idee! Een handige tip is om er ook groenten aan toe te voegen, ondanks dat je al vertelde dat je genoeg groente op een dag binnenkrijgt. Natuurlijk ik fruit gezond en lekker zoet, maar dat komt door de fruitsuikers die hierin zitten. Eet je elke ochtend een bak fruit, dan krijg je gewoon heel veel suiker binnen. Een suggestie is om in je Magic Bullet wat verse bladspinazie toe te voegen, dit proef je echt niet terug in je smoothie, en al helemaal niet als je er nog stukjes fruit overheen strooit in het kommetje. Ik las ergens dat de ideale verhouding 70-30 is, dus 70% groente en 30% fruit. Hierin kan je natuurlijk variëren, 70% groente is erg veel.
  Ik hoop dat dit een bruikbare tip voor je is! Zo zonde als je denkt elke morgen goed bezig te zijn, maar stiekem toch een heleboel suiker naar binnen werkt. Al is het natuurlijk wel super lekker.
  Liefs

  • Serena
   Auteur
   28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

   hi Milou,
   ik drink overdag al groentesapjes met spinazie en boerenkool, proef je inderdaad niets van als je het mengt met fruit! Wat ik nu gemiddeld binnenkrijg zijn 2 stuks fruit voor mijn ontbijt en dat lijkt me gewoon prima en niet ‘te veel’. Verder eet ik namelijk geen fruit op de dag. Maar altijd fijn als mensen tips geven!! Thanks.

 33. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Ziet er heerlijk uit! Ik kende deze smoothie variant nog niet. Thanks voor de tip!

 34. ingrid
  28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Hihi het ziet er een beetje uit als babyvoeding op deze manier. Het lijkt me heel lekker, misschien eens proberen in een weekend als ik er tijd voor heb. Ik ga nu gewoon voor yoghurt of sojamelk met iets van cereals en soms wat fruit, zodat ik het snel naar binnen kan schuiven 😉

 35. 28 juni 2015 / zondag, 28 juni 2015

  Ik maak zoiets ook regelmatig, heerlijk! En vaak te veel.. haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *