Het grote mama artikel

Wanneer je de mooie leeftijd van 30 jaar bereikt zal je merken dat er om je heen een soort van babyboom ontstaat. De ene na de andere vriendin wordt zwanger. Bij mij valt het nog mee, alleen mijn nichtje Hester en vriendin Nena zijn moeder geworden. En ik vind het allemaal prachtig.

Ik had dit nooit van mezelf gedacht, maar ik merk dat ik het oprecht interessant vind om Nena en Hester te horen praten over flesjes, kolfapparaten, kinderwagens, boxen en alles wat erbij komt kijken als je een kindje verwacht. Het is een hele nieuwe wereld die er voor me opengaat, een wereld waar ik ook ooit zelf aan zou moeten geloven en die ook steeds dichterbij komt voor mij. Ik heb absoluut een kinderwens, maar voorlopig wil en kan ik er nog niet aan beginnen. Tot die tijd vermaak ik me prima met de kinderen van mijn vriendinnen!

noah sarah lorenaHet leek me leuk om Nena en Hester een Mama artikel te laten schrijven. Omdat ik vast niet de enige ben die het interessant vind en omdat ik weet dat er zich een aantal mooie mama’s (to be) bevinden onder mijn lezeressen die wellicht nog wat tips kunnen gebruiken (of graag zelf willen delen). En echt, geloof me, ook als je geen moeder bent is dit een heel leuk artikel om te lezen! Hieronder geef ik het woord aan Hester en Nena.

hester lorena noahnena en sarahAangezien wij allebei nog niet zo lang geleden moeder zijn geworden willen wij graag wat van onze tips en ‘musthaves’ met je delen. Dit zijn dingen die wij, Hester (nichtje van Serena en moeder van Noah en Lorena) en Nena (beste vriendin van Serena en moeder van Sarah) erg handig vonden tijdens de zwangerschap, kraamtijd en de maanden erna. Maar ook voor niet-moeders is dit een handig artikel. Want, wat niet is kan nog komen en bovendien geeft dit artikel je wellicht leuke inspiratie voor kraamcadeau’s.

Borst- en kunstvoeding

Ik (Nena) wilde heel graag borstvoeding geven. Ik weet dat het niet bij iedereen ‘zomaar’ lukt en dat het, vooral in het begin, erg pijnlijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan stuwing (opgezwollen borsten waarvan je bijvoorbeeld verhoging kunt krijgen) of tepelkloven (ja, dat klinkt net zo pijnlijk als het is). Maar ik wilde het in ieder geval proberen, want het geven van borstvoeding heeft in mijn ogen erg veel voordelen. Moedermelk bevat namelijk belangrijke afweerstoffen die je kindje beschermen tegen ziektes, infecties en allergieën. Het heeft daarbij altijd meteen de juiste temperatuur en je hebt het altijd bij de hand. ‘s Nachts hoef je je bed niet uit om een flesje klaar te maken, gewoon een kwestie van even aanleggen en klaar. Een nadeel is dan wel weer dat je als moeder altijd degene bent die “aan de beurt is” bij een voeding, maar ik had het er graag voor over en vind het geven van borstvoeding het mooiste dat er is! Het is echt een fijn en intiem momentje met je kleintje. En Sarah viel na een voeding altijd lekker op mijn borst in slaap.

borstvoedingIk was dan ook dolblij dat de borstvoeding na een pijnlijke eerste week zo goed op gang kwam, dat ik Sarah al snel volledig zelf kon voeden. Ik had 2 dagen last van stuwing, maar het was te doen. En de tepelkloven genazen ook netjes na een paar dagen en bleven weg! Nu komt mijn eerste tip die ik graag met jullie wil delen: koop pas een borstkolf wanneer je zeker weet dat je borstvoeding lukt en dat je dit wilt blijven geven. Niet eerder! Het is namelijk hartstikke zonde als je tijdens je zwangerschap honderden euro’s hebt uitgegeven aan kolfspullen terwijl je niet eens zeker weet of je het gaat gebruiken.

 

MedelaMijn advies, als je een borstkolf wilt aanschaffen en je wilt hem ook na je verlof blijven gebruiken, investeer dan in een nieuwe kolf. Bij een tweedehands kolfapparaat weet je niet hoe lang hij daadwerkelijk gebruikt is en zo’n motortje heeft slechts een beperkte levensduur.

Ik wilde graag een kolf van Medela. Dit merk gebruiken ze vaak vanuit het ziekenhuis, dus daar was ik al mee bekend, en hij is lekker compact. Je sjouwt je als vrouw al snel een breuk (en als moeder al helemaal!), dus ik ging voor de Medela freestyle. Ik bestelde hem tijdens de Mama Mazzeldagen van Prenatal met flinke korting, dus dit is zeker de moeite waard om even in de gaten te houden. Op bovenstaande foto zie je wat er allemaal bijzit. Het is een klein apparaatje die je ook nog eens draadloos kunt gebruiken. Ik heb uiteindelijk 6 maanden volledig borstvoeding gegeven. Toen vond ik het wel mooi geweest (en Sarah ook!). Ze kreeg tandjes en werd wat minder geduldig, dus ik ben gaan afbouwen en steeds meer voedingen gaan vervangen voor kunstvoeding.

Ik (Hester) wilde ook graag borstvoeding geven, maar het is uiteindelijk beide keren niet goed gelukt. Mijn altijd vrolijke, naar de hemel kijkende, tepels waren na twee dagen getransformeerd in twee bloederige knoppen (ook wel tepelkloven genoemd). Tijdens iedere voeding voelde het alsof ze er werden afgedraaid en al huilend zat ik de minuten af te tellen.

Dus toen ben ik flesvoeding gaan geven en nadat mijn tepels weer een beetje fatsoenlijk waren, ben ik gaan kolven. Dit heb ik zes weken gedaan en toen vond ik het wel welletjes. Ik merk soms dat ik me er bijna voor wil verontschuldigen en geef mezelf dan een denkbeeldige klap in mijn gezicht. Ik heb het geprobeerd, het liep niet, daarna groeiden Noah en Lorena beiden als kool op de flesvoeding en leefden mijn tepels en ik weer lang en gelukkig.

Hester collage1Mocht het bij jou ook niet vlekkeloos gaan of wil je voorbereid zijn op het ergste, dan heb ik aan de volgende tepeltoppers heel veel verzachting gehad:

 • Purelan tepelcrème van Medela. Bestaat uit 100% lanoline en bevat verder geen kunstmatige toevoegingen of conserveringsmiddelen en hoeft dus niet te worden verwijderd vóór de borstvoeding.
 • Mother mates, hydrogel pads. Dit zijn doorzichtige wondverbanden die je in de koelkast kan leggen en daarna op je tepels ter verkoeling, en ze versnellen het herstel van de huid.
 • Een soort beschermhoes voor je tepel, die je draagt tijdens het geven van de borstvoeding.

Mijn musthaves bij het geven van flesvoeding zijn de volgende:

 • Een melkpoeder toren of container: zo handig wanneer niet met een groot pak voeding wilt sjouwen als je de deur uitgaat. Je doet in elk bakje het aantal scheppen melkpoeder dat nodig is voor een voeding en draait de bakjes op elkaar als een torentje. Bij de container is de binnenkant verdeeld in 3 of 4 vakken.collage melkpoedercontainers
 • Een isolerende flessentas of een kleine thermoskan waarmee je het water voor de voeding warm houdt.
 • Een magnetronsterilisator. Bij Noah heb ik heel old-skool iedere dag flessen en spenen uit staan koken. Die tijd had ik achteraf gezien gewoon kunnen spenderen aan het kijken van series op Netflix, want je hebt dus ook zoiets als een magnetronsterilisator. Hier doe je een laagje water in, vervolgens je flessen en spenen, je zet het in de magnetron en *ping* klaar ben je.

De wipstoel

Er zijn heel veel verschillende wippertjes van verschillende merken. Ik (Nena) heb er veel uitgeprobeerd, van Chicco, Bambino, Topmark, Koelstra, noem het maar op! Sarah gleed in veel van deze wippertjes helemaal onderuit! Ze zat helemaal niet comfortabel en de meeste wipstoeltjes “wippen” niet eens fatsoenlijk. Ik besprak dit met een vriendin die me de fijne wippertjes van het merk BabyBjörn kon aanraden. En inderdaad, ze zit er heerlijk in en hij wipt ook nog eens goed. Daar gaat het tenslotte om bij een wipstoeltje!

PicMonkey CollageZoals je kunt zien heeft Sarah de grootste lol in haar BabyBjörn wippertje! We gebruiken hem dan ook overal voor. Je kunt hem op de grond zetten, maar ook op de bank of op de eettafel of zelfs in de badkamer. Je kindje vindt alles namelijk reuze interessant en zo kan je je kindje in de gaten houden terwijl je de nodige klusjes in huis doet! Ik was zó blij met mijn BabyBjörn dat ik er niet alleen thuis eentje heb, maar ik heb er ook eentje aangeschaft voor bij mijn schoonouders die twee dagen in de week oppassen. De BabyBjörn wipstoel kost ongeveer €135,00, maar ze zijn tweedehands ook goed verkrijgbaar. Zo heb ik de wipstoel voor bij mijn schoonouders voor 3 tientjes op de kop getikt! Ook handig, de bekleding kan in zijn geheel in de wasmachine, zodat je hem weer lekker schoon en fris kunt gebruiken.

BabyBjorn 2De BabyBjörn wipper kun je tot 13 kilo blijven gebruiken. Sarah is nu negen maanden oud en dan merk je wel dat ze er inmiddels een beetje “uitgegroeid” is. Qua gewicht zou ze er nog in mogen zitten, maar ze wilt liever rechter op zitten en bewegen, dus nu gebruiken we hem steeds minder tot niet. Maar tot aan de negen maanden hebben we er zeker heel veel plezier van gehad!

Een ‘na-de-bevalling-voor-jezelf’ pakket

Zo, dan ben je zwanger geweest, je bent bevallen en dan heb je (hopelijk) een gezonde baby in je armen.

Superfijn.

En na een paar dagen of weken bekijk je de boel eens even; er is een hoop flubberpudding ontstaan op de plek waar je buik ooit zat. Je borsten herken je ook niet meer terug en onder je ogen zijn hoogstwaarschijnlijk twee zwarte vegen ontstaan die je maar niet weg kan poetsen.

Met een beetje geluk heb je ook last van kraamtranen, een cadeautje van de natuur. Wat houdt dat in? De hele dag huilen om alles en om niks. Je vagina, punani, the holy grail, of hoe je het ook wilt noemen, heeft misschien wel hechtingen, doet zeer en verliest veel bloed.

Ja ja, we zijn hartstikke dankbaar, dat je zwanger hebt kunnen worden en een baby hebt gekregen en NEE,  je verwachtte ook niet dat je lijf na 3 maanden weer a-la-Doutzen zou zijn, maar laat mij nou even lekker zeiken.

Want juist voor deze momenten heb ik tijdens mijn zwangerschap een pakket samengesteld om het allemaal wat mooier, beter en fijner voor mezelf te maken!

In die van mij had ik het volgende gestopt;

 • Een corrigerend hemd. Ze zitten superstrak en houden de blubbers even in bedwang. Gewoon voor als je het weer even op zijn plaats wilt houden. Na de bevalling van Noah heb ik van Serena een Belly Bandit gekregen en deze met veel plezier gedragen. De Belly Bandit is een band die je strak om je buik draagt. Hier demonsteert ze hem:Hester collage2
 • Handcrème; nog nooit had ik zo vaak mijn handen gewassen als tijdens de kraamtijd en tussen mijn vingers kreeg ik gewoon wondjes zo droog was het, dus vandaar
 • Een goede concealer om de wallen weg te poetsen
 • Een Zara gift card om lekker van te shoppen, want dat maakt mij gelukkig
 • Een paar leuke tijdschriften... heeft dat nog uitleg nodig?
 • Leuke hipsters en shorts om al die dikke maandverbanden wat mee op te leuken (het bloedverlies na een bevalling kan wel tot zes weken aanhouden en je mag geen tampons dragen)
 • Kamillethee en een spuitflacon om te vullen met water. Hechtingen kunnen vooral bij het plassen HEEL VEEL pijn doen, maar door tijdens het plassen te spoelen met je waterflaconnetje wordt het iets draaglijker. In een teiltje (afgekoelde) kamillethee gaan zitten werkte bij mij ook verzachtend.
 • Een bon voor de schoonheidsspecialiste. Lekker een massage of een gezichtsbehandeling. Even tijd voor jezelf!
 • Vaginale balletjes om mijn bekkenbodem weer te trainen. Je bekkenbodem krijgt na een bevalling vaak een flinke dreun en om incontinentie, verzakkingen en slechte seks te voorkomen ben ik ze met behulp van de balletjes weer gaan trainen. Dit zijn ze:
  20150624135752

Een moederfiets

Ik (Nena) woon al mijn hele leven in Houten en deed voor de geboorte van Sarah zo’n beetje alles op de fiets. Nu Sarah 9 maanden oud is, en ze ook goed zelfstandig kan zitten, mag ze eindelijk mee op de fiets! Ik had van vriendinnen goede verhalen gehoord over de voordelen van een zogeheten moederfiets. Moederfietsen zijn best een investering, en ik vroeg me dan ook af wat het precieze verschil is tussen een moederfiets en een gewone fiets. Is het niet gewoon een marketingtrucje? Heeft het echt voordelen ten opzichte van een gewone fiets?

Gazelle Bloom 2Na wat research gedaan te hebben is mijn antwoord, ja, het heeft zeker voordelen. Moederfietsen zijn namelijk voorzien van  stuurblokkering en een stevige dubbele standaard. Dit is handig wanneer je je kindje in het zitje wilt plaatsen, zodat je stuur niet alle kanten op kan bewegen en je fiets stevig en stabiel staat. Ook is een moederfiets voorzien van een extra lage en brede instap en is er veel ruimte tussen het stuur en het zadel. Hierdoor kun je erg gemakkelijk opstappen, wegrijden en fietsen. Dit zijn eigenlijk de grote verschillen en waren voor mij doorslaggevend. Voordat ik er erg in had speurde ik het internet af op zoek naar een goede aanbieding!

Gazelle Bloom 3Mijn oog viel op de Gazelle Bloom. Gazelle is voor mij een vertrouwd merk en ik had er goede verhalen over gehoord van vriendinnen. Daarnaast, voor mij hét belangrijkste voordeel, de Gazelle Bloom is verkrijgbaar in framemaat 49. Uiteraard zijn er ook grotere framematen voor lange mensen, maar met mijn 1.62m ben ik natuurlijk niet erg groot. Ik vind het belangrijk om met mijn voeten bij de grond te kunnen komen, dus die kleine framemaat heb ik dan ook echt nodig. Gelukkig kunnen ook langere mensen gebruik maken van mijn fiets, want je kunt met een handige tool het zadel eenvoudig verstellen. Handig voor papa én voor de oppas.

In mijn zoektocht stuitte ik al snel op een aanbieding van fietsspeciaalzaak Ronald Schot. Bij aanschaf van een Gazelle Bloom ontvang je gratis het originele Gazelle/GMG Yepp accessoirepakket t.w.v. €250,00. Dit pakket bestaat uit een voor- en achterzitje van het merk Yepp en een Yepp windscherm in de originele Gazelle Bloom kleur. Ik wilde sowieso al kinderzitjes en een windscherm van het merk Yepp aanschaffen, dus deze deal was mooi meegenomen en wilde ik jullie niet onthouden!

Naast zitjes en een windscherm kun je de fiets met nog meer accessoires uitbreiden. Bij mij staan bijvoorbeeld nog fietstassen voor de boodschappen, een slaaprol voor als Sarah wilt slapen onderweg, een extra slot en een buggymee-beugel op mijn lijstje!

Gazelle Bloom 1Sarah en ik rijden inmiddels met heel veel plezier op onze moederfiets! Ik heb gekozen voor de ivoorwitte variant met mooie turquoise details. Lekker zomers en fris! De moederfiets bevalt me (of eigenlijk ons) ontzettend goed en blijkt nog meer voordelen te hebben dan ik had verwacht. Hij fietst heerlijk en stuurt niet lomp of zwaar!

Mocht je overwegen om een Gazelle Bloom aan te schaffen, dan zou ik zeker even een kijkje nemen op  www.ronaldschot.nl. Ik doe altijd uitgebreid internet research voordat ik iets groots aanschaf en deze site heeft voor zo ver ik weet de beste deal.

Hydrofiele doeken

Toen ik (Hester) het woord ‘hydrofiele doeken’ voor het eerst hoorde vond ik het helemaal niet zo relaxt klinken. Het klinkt meer als een vieze doek of een kapotte doek. Zo van ‘gadver, moet je die hydrofiele doek zien’. Maar ik ben bekeerd, ze zijn hartstikke handig. Hydrofiel betekent: wateraantrekkend, vochtopnemend of in water oplosbaar.

Hydrofiele doeken zijn doeken van 100% katoen. Ze zijn heel licht, dun, absorberen goed en zijn snel droog. Met deze doeken kun je makkelijk tussen al die vette babyplooitjes om de boel na een bad goed droog te maken.

Naast handdoek, kun je ze ook gebruiken als spuugdoek, of als beschermer tegen de zon, als onderlegger wanneer je je baby verschoont, als slabber en als dun dekentje voor wanneer het warm is. Ze zijn er in verschillende formaten, patronen en kleuren en je kunt ze wassen op 90 graden. En later, wanneer ze niet meer worden gebruikt voor babydoeleinden, gebruik je ze gewoon als poetsdoek.

Lorena1Deze foto is gemaakt door Noah, die zijn zusje Lorena liefdevol heeft toegedekt met een hydrofiele doek.

En tot slot…. nog meer handigheden

 • Een voetenzak voor in de Maxi-Cosi. De gordels van de Maxi-Cosi kunnen hier doorheen getrokken worden en je baby zit onderweg altijd lekker warm. Er bestaan ook slaapzakjes met een gat voor de gordels van een autostoeltje. Handig als je kleintje in de auto in slaap valt en thuis direct door naar bed gaat.
 • Sophie de giraffe, al 50 jaar de nummer 1 baby-speelgoed-musthave! Deze giraffe is al meerdere malen in de prijzen gevallen omdat het de zintuigen van je kindje prikkelt. Sophie voelt zacht aan, als huid, en heeft een ideale grip. Een perfect kraamcadeautje. Onze kinderen zijn er dol op. Een gegarandeerd succes!sophie
 • Een voedingskussen. Dit is een dikke, langwerpige rol die je om je heen slaat als je gaat voeden, zodat je extra comfortabel zit. Je kunt de rol ook als stoeltje vouwen zodat je je baby erin kunt leggen, en het is je allergrootste vriend tijdens de (slapeloze) zwangerschapsnachten.
 • Een ‘Dooky’ is een doek die je aan de kap van de kinderwagen bevestigt. Met klittenband rol je het doek op als een soort gordijntje waarmee je je kindje dus goed uit de zon of wind kunt houden.Dooky
 • Overslagrompers, vooral wanneer ze nog heel klein zijn. Dit zijn rompertjes die je niet over het hoofdje hoeft te trekken. Je bespaart jezelf zo een hoop aankleedgefrut!overslagromper
 • Heeft je kindje veel zuigbehoefte? Dan heeft hij of zij waarschijnlijk ook de behoefte aan een speen. En gooien ze die speen steeds weer op de grond of uit de wagen? Dan biedt een spenenkoord uitkomst. Voor onze kleintjes onmisbaar!speen en spenenkoord

Er zijn natuurlijk heel veel musthaves, tips en adviezen, maar laten we niet vergeten wat echt belangrijk is;

Een baby wil vooral veel liefde en geborgenheid en als kersverse moeder is een gezond herstel heel belangrijk. Probeer je rust te pakken, eis niet teveel van jezelf, vraag steun wanneer je het nodig hebt en knuffel veel, heel veel, want het is het grootste supercliché, maar ze worden zo snel groot…

Om heel eerlijk te zijn konden we bijna niet ophouden met het geven van tips. Er is nog zo veel te vertellen, maar we zitten inmiddels op bijna 3000 woorden dus het is nu echt tijd om er een einde aan te breien. Mocht je vragen hebben of meer willen weten over een bepaald onderwerp, stel deze dan gerust in de comments. We vinden het leuk om jullie te helpen!

Veel liefs,

Neen & Hes

Hester & Nena

Volg:

84 Reacties

 1. Bel
  25 september 2015 / vrijdag, 25 september 2015

  Even nog een tip, ik kijk nu zelf naar een borstkolf en sommige verzekeraars vergoeden een gedeelte de aankoop ervan ook. Dus even goed checken met je verzekering!

 2. Sunshine
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Dit artikel komt op het perfecte moment, volgende week stoppen met roken, daarna met de pil en dan hopelijk.. een baby! Echt persoonlijke tips dames, thanks. Die moederfiets leek mij ook onzin maar heb nu goede voordelen gelezen en die overslagrompers OMG daar wist ik het bestaan nog niet van! (Dat ik dit ooit zou typen..) Vervolg artikel graag! 🙂

 3. Nanique
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Ik ben nog maar 18 maar zelfs ik vond het een super leuk en interessant artikel om te lezen! Wat hebben jullie een hoop over voor die dropjes zeg, dat zal vast ook bij het moeder-instinct horen haha 😉 Veel geluk met jullie kleintjes en ik hoop nog is een stukje van jullie te mogen lezen!

 4. Inge
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  super leuk artikel Nena en Hester! Als moeder van een dochter van 4 kan ik mij helemaal vinden in jullie tips!
  Leuk en lief van je Serena om ook aan de moeders (in spe) te denken

 5. samantha
  7 juli 2015 / dinsdag, 7 juli 2015

  Vraagje: werken jullie allebei of een van jullie ? Ik wil graag kinderen maar zou niet weten hoe ik het dan moet doen met een kleintje. ik ben zowiezo van plan om te blijven werken en mijn familie woont 2.5 uur verderop. Dus oppas hebben is niet vanzelf sprekend. Hoe doen jullie dat dan?

  Groetjes

  Samantha

 6. samantha
  7 juli 2015 / dinsdag, 7 juli 2015

  Echt leuk om te lezen en komt zeker van pas als ik volgend jaar moeder wordt ( hopelijk ). Dit moeten jullie vaker doen!

 7. 6 juli 2015 / maandag, 6 juli 2015

  Superleuk artikel! Sinds ik me kan herinneren wil ik al heel graag kinderen. Mijn moeder is ook nog zwanger geworden toen ik 15 was, dus ik heb er veel van meegemaakt. Die moedergevoelens kwamen toen erg snel naar boven! Nu ben ik 20 en dat is nog veel te jong, maar al te lang wil ik ook niet wachten, als moet ik eerst nog een leuke man vinden haha

 8. Anneee
  6 juli 2015 / maandag, 6 juli 2015

  Ik wil ook kindereeeen! Eerst maar eens een vent.
  Tepelkloven en hechtingen.. brrr.

 9. Gabrielle
  5 juli 2015 / zondag, 5 juli 2015

  Ik hoop op een vervolg!!

 10. Yasmine
  3 juli 2015 / vrijdag, 3 juli 2015

  Supertof artikel! Ik kijk uit naar een wekelijks vervolg 🙂 Mooie baby’tjes!
  Wat ik persoonlijk ook wel handig en mooi vindt, is het flesdroogrek van Boon (Lawn). Staat veel leuker in het interieur! En is iets dat je dagelijks gebruikt.
  Misschien nog een ideetje: vergelijken van verschillende zonnecrèmes voor baby’s? Ik zie soms door het bos de bomen niet meer. En ik kom vaak thuis met een crème die helemaal niet goed uitsmeert.

  • Yasmine
   3 juli 2015 / vrijdag, 3 juli 2015

   *”… en mooi vind” dus

 11. Kim
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Wat een super leuk artikel! Ik ben geen moeder en nog niet van plan om nu moeder te worden, maar dit was alsnog super leuk om te lezen 🙂

 12. M
  1 juli 2015 / woensdag, 1 juli 2015

  Ik heb 2 meiden van 10 en 15, en het is al lang geleden dat ze baby’s waren. Het mooiste is om de dames nu te zien, ze beginnen nu op te drogen en ik ben zo ontiegelijk trots op ze!
  Beste advies ever: Geniet van je kind, kinderen maken namelijk alle dingen nieuw!

 13. Elle
  1 juli 2015 / woensdag, 1 juli 2015

  Leuk om te lezen ookal is het voor mij nog ver weg. Het lijkt me echt een soort aanslag op je lichaam als ik het zo lees, maar ja dan zie je de baby’s en is het vast oké. Mooie kindjes hebben jullie!

 14. Es
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Goed artikel met erg handige tips. Ik heb altijd een kinderwens gehad, ben echt stapelgek op die kleintjes, maar kan zelf helaas geen kinderen krijgen. Dus steekt het wel een beetje (heb nu ook een brok in m’n keel), maar toch lees ik er graag over, en fantaseer over hoe leuk het zou zijn. En wat zijn jullie kindjes mooi! <3

 15. Lotte
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het artikel verder niet heb gelezen (ondanks ik heel graag kinderen wil is dat nog wel een heel-ver-van-mijn-bed-show haha, maar dat zal voor een heleboel lezeressen niet zo zijn, dus wel een heel leuk/goed idee!) maar wat een mooie kindjes allemaal, echt heel cute!

 16. Kendra
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Ohh wat onwijs leuk om te lezen! Zelf ben ik net voor het eerst zwanger en dit is serieus een van de handigste artikelen die ik tot nu toe heb gelezen! Dank dat jullie deze intieme dingen delen, ik bedoel: ik heb er ECHT wat aan! En wat een zoetjes! Als ik dit zie kan ik niet wachten totdat mijn zwangerschap ‘echt’ begint (ik ben nu net 6 weken zwanger, dus nog niks te zien). Ik stem voor een serie guys!

 17. Joss
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Te gek artikel! Komt voor mij echt als geroepen nu ik 12 weken zwanger ben van m’n eerste kindje.
  Leuke tips!

 18. Samantha
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Heel interessant om te lezen, zeker weten dat ik dit artikel opnieuw ga opzoeken wanneer het zo ver is. Wat een handige tips, & fijn dat het allemaal in een artikel beschreven is!

 19. lisanne
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Swaddles van Aden en Anais, dan met name de bamboe variant. In plaats van een hydrofiel doek. Zo lekker zacht!

 20. Stefanie
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Heel leuk om te lezen! Ben er gelukkig al weer tijd uit, baby/peuter/kleuter fase!

  Als je graag kinderen wilt en je hebt er de leeftijd voor: stel het niet (te lang) uit! Hoe ouder hoe moeilijker het wordt en hoe jonger hoe makkelijker je de slapeloze nachten etc etc aankunt

 21. Sanne
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat ik helemaal mis in het stukje is een draagdoek! Daar krijg je hele relxte kindjes van en dus ook hele relaxte moeders. Er zijn ook hele ladingen ergonomische dragers in plaats van draagdoeken, perfect voor moeders die zo’n doek niet zien zitten.

  Laat je echter niet verleiden tot het kopen van een superdure BabyBjorn, of stokke draagzak, want die zijn niet alleen killing voor je portomonnee en je rug, maar ook weinig comfortabel voor je kind. Voor inspiratie voor ergonomisch dragen kijk eens op pinterest naar ‘babywearing’. Ik ben zelf helemaal draagverslaafd, en zelfs mn peuter van 2,5 zit nog geregeld op mn rug 🙂 <3

  • Hester
   30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

   Je hebt helemaaaaal gelijk 🙂
   Ik heb zelf een Marsupi draagzak waar ik heel blij mee ben.
   Mocht er een vervolg komen dan nemen we dat zeker mee.

   Groetjes Hester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *