Jawel, mijn crockpotje wordt goed gebruikt! Vandaag heb ik een recept voor jullie die ZO makkelijk is, ZO vol van smaak en ALTIJD een succes. Absoluut fool-proof. Ja, ook jij krijgt dit recept gewoon voor elkaar. De sticky chicken kan gemaakt worden met kippendij, drumsticks, chicken wings en borrelhapjes, het is maar net of je het als avondeten of als party snack wilt serveren. Hieronder het recept voor de knapperigste kippetjes overgoten met een zoetpittige, sticky saus.
En kan je die ook maken zonder slowcooker? Jazeker.
Recept | sticky chicken
1 kilo kip naar keuze
80 gram Japanse sojasaus
80 gram balsamico azijn
80 gram (bruine) suiker
60 gram honing
3 – 4 teentjes knoflook, uitgeperst
1 kleine ui, gesnipperd
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel geraspte, verse gember
1 theelepel gemalen, zwarte peper
3 eetlepels maïzena
Werkwijze
Leg een kom of maatbeker op je weegschaal en weeg hierin de Japanse sojasaus, balsamino azijn, bruine suiker en honing in af. Tarreer steeds tussendoor, zodat je niet hoeft te rekenen (mag natuurlijk wel!). Voeg hier de sambal, gember, zwarte peper, ui en knoflook aan toe. Meng het geheel even goed door. Leg de kippetjes in je slowcooker en overgiet het met je saus. Schep alles goed om zodat de kippetjes bedekt zijn in de saus en zet hem 1-2 uur op standje high (of 3-4 uur op low). Schep alles om het half uur even om, zodat de kippetjes steeds goed bedekt zijn in de saus. Dit hoeft niet per se, alleen als je tijd hebt.
Haal hierna de kip uit je slowcooker en grill ze nog even 8-10 minuten in de oven, zodat ze lekker knapperig en krokant worden. Houd ze goed in de gaten, zodat ze niet te zwart worden (klein beetje zwart mag wel).
De overgebleven saus giet je over in een steelpannetje. Meng 3 afgestreken eetlepels maïzena met wat koud water tot een papje. Voeg dit beetje bij beetje toe aan je saus, die je langzaam aan de kook brengt, terwijl je goed roert om klontjes te voorkomen. De maïzena zorgt ervoor dat je saus goed indikt tot een stevige, lobbige, sticky saus. Giet de saus over je kip heen. Houd een klein beetje saus apart, om je kippetjes in te dippen. Yum!
Bijgerechten
Als je de Sticky Chicken serveert als party snack zou ik het gewoon serveren in een grote schaal, met een klein schaaltje extra saus om in te dippen en HEEL veel servetjes (want zoals de naam al suggereert, deze kip is behoorlijk messy om te eten).
Serveer je de kip als avondeten dan is het lekker om er rijst bij te maken (probeer bijvoorbeeld eens mijn recept voor Coconut Rice of mijn recept voor Nasi Goreng). Wat groentes betreft, leef je uit. Gewokte paksoi, groene asperges, broccoli, een frisse komkommer salade, alles smaakt hier lekker bij.
In plaats van Asian style kun je ook voor American style gaan door er juist aardappel wedges of aardappelpuree bij te maken. Lekker met een maïskolfje on the side!
Mocht je deze post nu watertandend hebben gelezen en denken: MAAR IK HEB HELEMAAL GEEN SLOWCOOKER!? Geen nood. Een slowcooker koop je al vanaf zo’n €60,- bij Mediamarkt (bijvoorbeeld van het merk Crockpot). Ook kun je dit in de oven bereiden. Via dit linkje lees je hoe.
Wow, ik heb echt genoten van deze kippetjes! De saus is lekker sticky en zoet, maar ook proef je een licht zuurtje en is hij een klein beetje pittig (maar niet té). Het is ontzettend vol van smaak, je likt je handen er bij af! Gegarandeerd een succes op feestjes en partijen!
Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit recept. Volgende week staat er weer een nieuw recept voor jullie klaar op Food Friday!
Until next time,
Serena Verbon
Vandaag gegeten. Niet normaal zo lekker. We hebben wel tig keer gezegd: wow wat is dit lekker zeg. Dank je wel voor dit recept.
Auteur
graag gedaan hoor, leuk om te lezen!
Voor hoeveel personen is dit gerecht als je het gebruikt als hoofdgerecht
Ah, ziet er heerlijk uit! En inderdaad, heb ik er nu helemaal zin in.
Klinkt goed. Morgen wordt mijn slowcooker bezorgd, ik ga je recept meteen uitproberen. Ik heb de Crock Pot CR011 Sauté gekozen na wat uitzoekwerk 🙂
Dit lijkt mij zo lekker!
Jammie!!!
Klinkt heel lekker Serena, ik hou van experimenteren met gerechten !
Mmm, ziet er heerlijk uit! Een receptje om te bewaren 🙂
Ooh ik weet nog zo goed dat jij een hele tijd terug voor het eerst over een crockpot schreef. Vanaf toen wou ik er al een. Heb er laatst dan ook een aangeschaft! Top ding ? thank joeee
Hmm dit lijkt me echt zo heerlijk!
Heb laatst jouw toetje met stroopwafels en peertjes gemaakt. Viel erg in de smaak!!
Deze wil ik daarom ook proberen (dochter is ook half Indo ;)). Ik ben niet gewend om vloeistoffen in grammen te meten. Wat bedoel je met 80 gram sojasaus en azijn? Ik heb geen weegschaal dus ik moet de vloeistoffen in een maatbeker meten.
Presenteert leuk eh!
Oooh yes! Ik vind jouw eten er altijd zo lekker uitzien. Sowieso ben ik zwaar kip-minded dus deze wil ik zeker proberen <3
“Food Friday”, m’n nieuwe favoriete blog post!
Happy Friyay! 🙂
Yum! m’n tanden zweten zo erg!!!
Oh dit ziet er top uit!
Het ziet er heerlijk uit! Wel inderdaad een messy gerecht, maar verrukkelijk om je vingers bij af te likken .
Hiermee scoor je wel punten op een feestje! 😉
Aiiiiiii ik heb hier zin in! Sticky kip is zo lekker, helemaal overgoten met sesamzaadjes. Zelf had ik laatst allemaal groenten uit de oven in een pitabroodje, daar had ik dit ook wel bij willen hebben. Dat was ook al erg messy! Malou x
Het was hemels! Dank je wel ?
hmmm het ziet er echt heerlijk uit! Enig idee of het ook met de vega kip van de vegetarische slager zou werken? Want dan wil ik het echt wel een keer proberen haha!
Auteur
hi Marieke,
ik ken die kippies wel! Ik denk dat het wel kan, maar het hoeft uiteraard niet zo lang te trekken!
Het ziet er echt heerlijk uit. En dat terwijl ik kippenpootjes echt niet lekker vind. Dat zou ik denk ik vervangen voor kipfilet 🙂
Aah het ziet er zoooo heerlijk uit!
Heerlijk zo een recept. Ziet er goed uit.
Oeh ziet er heerlijk uit.
Dat ziet er heerlijk uit! Je noemt aan het begin van het artikel dat het ook zonder slowcooker kan, maar ik kan daar de instructies nergens voor terugvinden… jammer!
Oh, en wat is tarreren?
De weegschaal weer op 0 zetten (zeggen dat al wat er dan op ligt tarra is en dus niet bij het netto gewicht hoort).
Er staat een linkje boven de laatste foto waar je op kunt klikken om bij het recept te komen als je geen slowcooker heb.
Ohhh dit klinkt echt heerlijk, kan het mij gewoon helemaal voorstellen :-)!
Hmm dit ziet er heel erg lekker uit! Ik ga dit een keer maken