DIY Coconut Rice

Liefhebbers van de Aziatische keuken, opgelet! Ik heb van de week iets nieuws uitgeprobeerd en dat was zó ontzettend lekker dat ik het vandaag graag met jullie wil delen op deze DIY Friday. Dit moet je proeven!

Coconut Rice is pandanrijst of jasmijnrijst (van nature al wat kleverig) met de milde, zoete smaak van tropische kokosnoten. Ik kwam het op veel foodblogs tegen, maar elke blog heeft weer zijn eigen versie. Na wat geëxperimenteer heb ik wat mij betreft de lekkerste manier gevonden om Coconut Rice te maken.

coconut rice recipe_3Allereerst kan ik jullie aanraden om een rijstkoker te gebruiken. Ze zijn er in allerlei varianten en prijscategorieën, maar zelf heb ik gewoon een heel eenvoudig merkloos exemplaar van de toko. Volgens mij kostte het €15. Met de rijstkoker kan je rijst nooit mislukken, want het ding kookt net zo lang door tot de rijst klaar is, waardoor je nooit met te harde of te zachte rijst komt te zitten. Het koekt niet aan en kookt niet over. Absoluut fool proof!

coconut rice recipe_2Mijn rijstkoker heeft twee knoppen: cook & warm. Nadat de rijst klaar is gaat de koker van cook naar warm zodat de rijst warm wordt gehouden en gezellig verder stoomt. Ik begin dus altijd met de rijst. Superhandig, want zo heb je er geen omkijken meer naar en kan je met een gerust hart je aandacht op de andere gerechten richten. Ben je klaar met alles dan is je rijst ook nog steeds lekker warm en klaar om opgediend te worden. Ideaal!

Sinds ik een rijstkoker heb vind ik (Aziatisch) koken veel leuker en makkelijker en zorgt het voor een stuk minder ‘kook stress’. Echt een aanrader dus! Als je al wat meer ervaring hebt in de keuken dan weet je zo ongeveer uit je hoofd hoeveel rijst per persoon je nodig hebt en hoeveel water je daaraan toe moet voegen. De richtlijn is zo’n 75 – 100 gram rijst per persoon en dit kook je in zo’n 100 ml vocht.

coconut rice recipe_1Normaliter gebruik ik gewoon water om de rijst in te koken, maar voor Coconut Rice gebruik ik een mix van kokoswater en kokosmelk. Het kokoswater dat ik gebruik is van Hero in de smaak ‘naturel’ en de kokosmelk kun je van elk merk nemen die je maar wilt.

Omdat ik de rijst extra veel kokosnootsmaak wil geven, voeg ik voor mijn Coconut Rice recept in verhouding veel meer vocht toe dan de richtlijn, namelijk 200 gram rijst met 400 ml kokosmelk en 330 ml kokosnootwater. Ik gooi gewoon het hele flesje kokoswater en het blik kokosnootmelk leeg in de rijstkoker. Dit betekent dat de rijst dan ook iets langer door moet koken en stomen dan normaal. Maar goed, dan heb je ook wat!

coconut rice recipe_4Voeg alle benodigdheden toe aan je rijstkoker, roer het geheel eventjes door, zet de koker aan en begin aan je andere gerechten. Heb je geen rijstkoker, voeg dan alles toe aan een pannetje en zet het op een zacht vuurtje. Omdat ik de rijst zo lekker vind heb ik besloten om er dit keer alleen wat geroosterde ananas bij te eten met wat stukjes gegrilde kip.

Na zo’n 20 minuten is de Coconut Rice klaar. De rijst is vrij vettig en smeuïg, omdat de olie uit de kokosnootmelk erin achterblijft. Daarom moet je de rijst nog wel even goed doorscheppen en uit laten stomen, zodat de korrel iets droger wordt.

coconut rice recipe_5 Serveer je rijst met de andere gerechten in een diep bord of kom. Coconut Rice is heerlijk bij de meeste Thaise en Indische gerechten. Het smaakt mild zoetig en lekker exotisch. Je proeft de kokossmaak er goed in terug, zonder dat het muffig smaakt of ruikt (dat heb je soms, met kokos).

coconut rice recipe_7 coconut rice recipe_6 coconut rice recipe_8Vakantie in een kommetje!

Ik hoop dat jullie leuke food inspiratie hebben opgedaan met mijn recept voor Coconut Rice. Gebruik voor dit recept het liefste Aziatische rijst (pandan of jasmijn) en een rijstkoker voor het beste resultaat.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

55 Reacties

 1. cornelia
  28 mei 2018 / maandag, 28 mei 2018

  hey,

  Mijn Molukse schoonzus stoomde gekneusd pandangblad mee. helemaaaaaal lekker.

  Cornelia

 2. Marja
  7 oktober 2016 / vrijdag, 7 oktober 2016

  Ik maak regelmatig lemper. Ik maak mijn gewone rijst altijd in mijn ricecooker. Voor lemper doe ik het op de ouderwetse manier. In een pannetje en later stomen. Zal dit ook in de ricecooker kunnen? Er gaat dan kokosmelk bij een sereh stengel, laos en djeroek poeroet. Ik zal het eens proberen. Dat kan een stuk gemakkelijker zijn.

 3. 13 mei 2014 / dinsdag, 13 mei 2014

  Heb alle ingredienten gekocht, zometeen proberen!

 4. Denise
  10 mei 2014 / zaterdag, 10 mei 2014

  ziet er heerlijk uit!

 5. Anne
  10 mei 2014 / zaterdag, 10 mei 2014

  Heerlijk, kokosrijst! Ik wil dit zeker een keertje maken. Hoe heb je de kip verder op smaak gebracht?

 6. Roos
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Lekker, ga dit zeker eens proberen! Bij de amazing oriental (en bij andere grote toko’s vast ook) hebben ze in de diepvries zakjes met kokoswater & stukjes kokos en dit smaakt echt heel goed! Misschien kan je dat ook proberen ipv kokoswater van Hero 😀

 7. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Dat ziet er mooi uit ^^ ook heel lekker.
  Leuk afgemaakt met die bloemen zeg.
  Mooie kleuren combinatie

 8. Annika
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Oooh wat een prachtige foto’s! Heel mooi met die kleuren!

  Het recept lijkt me ook heerlijk, hoor 😉

 9. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  wat een goed idee! ik eet alleen zilvervliesrijst dus ben benieuwd of het daar ook mee gaat lukken. een heerlijk exotisch maaltje 🙂

 10. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Lijkt me heeerlijlk!

 11. Evelien
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Die foto’s zijn weer zó goed! Lijkt me lekker om dit eens bij een curry te maken!

 12. renoeka
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Ziet er lekker uit! Als je teveel of te weinig water in de rijstkoker doet kan je rijst alsnog plakkerig of te hard worden net als wanneer je rijst gwn in de pan maakt.

 13. Dee
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Serena!

  Dat ziet er HEERLIJK uit!!!

  Dee.

 14. Isabelle
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Lekker! Mijn moeder doet dat bij de Nasi Lemak.
  Je kunt het ook met kippensoep doen. Dat eet je bij de chicken rice. Je kookt dan een hele kip, en met het vocht daarvan kook je weer je rijst.

 15. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Die foto’s zijn dodelijk. Heb gewoon direct trek! Dit lijkt me super lekker.

 16. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Lijkt me erg lekker! Ik ben gek op dit soort gerechtjes 🙂

 17. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Wat een heerlijk recept! Een rijstkoker zou ik persoonlijk niet zo snel kopen. Ik had vroeger een huisgenoot die er eentje had, maar als ik dat zag…Meer werk aan dan aan een pannetje qua schoonmaken. Daarnaast duurde het ook langer voordat de rijst gaar was. Maar, misschien lag dit aan het merk?
  Ik heb nog een goede tip voor mensen die reizen en weinig gaspitten hebben! De rijst op het vuur zetten totdat het kookt. Daarna van het vuur halen en inpakken in een paar handdoeken. Eventueel ook nog in een slaapzak leggen. Dan kook de rijst namelijk verder. Na enkele minuten is de rijst klaar en kun je deze afgieten. Het is even wat werk met de handdoeken, etc. Maar in de tussentijd kun je het vlees, groenten en saus in een pan op het vuur zetten. Nogmaals, het is een reistip 😉

 18. Hi
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Lijkt me lekker!

 19. Yvon
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Ik zocht al een recept voor kokosrijst maar het mislukte steeds. Ik wil graag sticky coconut Rice with mango maken

 20. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Dit ga ik onthouden! Hou echt van de Aziatische keuken én van kokos, dus dat zit met dit gerecht helemaal goed 🙂

 21. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Ik maak altijd Ketan rijst met wat Santen er doorheen. Ook heel lekker en vooral met kip met een zakje Lemper bumbu! Omg my favorite!

 22. Ilona
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Ziet er mooi uit!
  Ik heb het ook wel vaker gemaakt. Ik vind chilisaus ook erg lekker bij de rijst! Dat breekt dat vettige van de kokos wat 🙂

 23. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  oeh ziet er fancy uit met die bloemen er bij 😀

 24. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Ziet er goed uit! Wij hebben geen rijstkoker, maar ik denk er nu wel aan om er één aan te schaffen! Handig, aangezien wij ontzettend vaak Indisch koken! De Indische keuken is ook zooo lekker..! 😉

 25. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Lekker! Leuk opgemaakt met die bloem!

 26. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  wat een goed recept! vaker doen hoor eens Indische recepten plaatsen! mijn stiefvader is half Indonesisch en ik heb Indisch eten echt van huis uit meegekregen, maar ik haal vaak bij (tip voor jou er is een nieuwe Toko centraal op cityplaza Nieuwegein, echt een mega winkel!!!en ze hebben er veel en heel niet duur!!!!) de Toko… Als ik Indisch Kook dan is dat vaak een beetje zelf bedacht… ook veel met kokosmelk en kruiden. Mijn Oma kon zo lekker Indisch koken maar die stond dan dagen in de keuken voor een echte rijsttafel. yum!!

  • Serena
   Auteur
   9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

   Toko Centraal in Nieuwegein? Ga ik zeker een keertje langs! Bedankt voor de tip 🙂

   • Lanou
    10 mei 2014 / zaterdag, 10 mei 2014

    Dat is Toko centraal die eerst in Utrecht tussen de Xenos en Blokker zat….helaas moesten ze daar weg…

 27. lousaa
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Grappige combi. Ik heb niets met kokoswater, zou dan denk ik eerder gewoon een beetje water erbij keilen, maar misschien dat het in de keuken wel goed werkt. Je zou volgens mij dan ook zo’n goedkoop blikje kunnen halen. Ik zou de kip nog wel kruiden, want zo lijkt het me een beetje pit missen. Trouwens, basmati is ook aziatisch. En jasmijnrijst kan in principe elk type rijst zijn, maar dan met een parfum.

  • Serena
   Auteur
   9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

   Basmati is voor de Indiase keuken het meest geschikt, voor Thaise en Indische gerechten kan ik je echt aanraden om pandan te nemen. Ik vind deze Hero kokoswater als drank ook niet zo, maar zo verwerkt in de Coconut Rice is het heerlijk! Try it!

 28. Anne
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Hmmm, vooral die kip met ananas doet me watertanden! Wat een feestelijk kommetje zo met orchideeën.

 29. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Dat ziet er echt heerlijk uit zeg. En die bloemetjes maken het helemaal af.

 30. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Ik realiseer me opeens dat we nog een rijstkoker hebben. Ga dit zeker binnenkort proberen. Bedankt voor t delen.

 31. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Wat een onwijs mooie foto’s heb je gemaakt Serena! En het recept ga ik zeker een keertje uitproberen 😀

 32. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Oeh, klinkt goed Serena! Wij eten zelf niet zo heel erg vaak rijst, maar ik vind het verder ook niet heel bijzonder en lekker smaken ofzo. Maar met zo’n lekker kokosnootsmaakje lijkt het me heerlijk! Wij hebben thuis geen rijstkoker, maar dat vind ik geen probleem, ik red het prima zonder. Ik ben benieuwd, ik ga het eens uitproberen!

 33. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Lekker! Doet me denken aan Ketan, die kleefrijst die je met een blokje Santen bereidt 🙂 ik zou hier haast spontaan de gula djawa overheen gieten 😉 hmmmm..ik weet al wat ik dit weekend ga maken haha. Je spoort me aan tot vaker weer Indische gerechten te maken!

 34. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Dit ziet er heeeerlijk uit, ik zal dit zeker eens proberen! Ik ben ‘s avonds namelijk altijd inspiratieloos.. haha!

 35. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Bedankt voor het delen! Toevallig wilde ik me ook wagen aan coconut rice, in restaurants smaakt het altijd zo lekker. Dus jouw recept komt als geroepen!

 36. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  heerlijk! ga ik snel eens maken 🙂
  xo, cheyenne

 37. Samantha
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Wat ziet dat er lekker uit, dit gerecht ga ik zeker eens proberen! Laatst heb ik trouwens m’n stoute schoenen aangetrokken en ben ik een Indische toko binnengelopen (naar aanleiding van het laatst eten van de lekkerste pasteitjes ooit). Ik dacht dat een toko hetzelfde concept had als een Chinees en ik wilde dus random en losse dingen bestellen. Ik werd erop gewezen dat ze in de toko werken met “gerechten” en ik werd zo door alle ingrediënten geloosd. Super lekker allemaal, alleen wist ik niet wat ik had gekocht! Heb jij nog tips? Hoe werkt de toko en wat zijn lekkere combinaties wat betreft gerechten?

  Groetjes

  • Serena
   Auteur
   9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

   hi Samantha, wat gaaf dat je de toko bent binnengestapt! Ik zou gewoon elke keer wat nieuws proberen en dan kom je er vanzelf achter wat je het lekkerste vindt en wat niet. Mijn persoonlijke favoriet: sambal goreng telor (hete eitjes), sajoer lodeh (groente in kokossaus), semoor (zacht rundvlees, zoet) en ikan pepesan (makreel in een pittig sausje). Selamat makan!

   • Samantha
    9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

    Dankjewel!!

 38. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Wat lijkt mij dit lekker! Heel erg makkelijk ook, thanx for sharing! 🙂

 39. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Wat ziet dit gerecht er heerlijk uit!
  Ik heb alles in huis om dit recept te koken dus zal ik het snel maken.
  Een rijstkoker is ook zo handig voor mensen die het rijst in een gewone kookpan koken en het aan laten branden.
  Mijn rijstcooker kost ook 15,00e en ik had bij een huishoudelijke winkel gekocht.
  Was ook nooit de binnenste pan hiervan met de groene kant van een schuurspons. Maar laat er als dit leeg is een wat water in om de resten in las te weken zodat je na geruime tijd makkelijk kan afwassen.

  Happy Friday Xoxo

 40. 9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Mmmm pandan is sowieso mijn favoriete rijst soort…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *