Food Friday | oma’s Hollandse viskoekjes

De komende periode zullen er op Food Friday een aantal heerlijke recepten van gastbloggers verschijnen, die elk een bijzonder recept met ons delen waaraan speciale herinneringen kleven. Deze keer is het de beurt aan de Amsterdamse Maris van FlyingFoodie.nl, een blog voor iedereen die van eten en reizen houdt maar niet per se een keukenprinsesje is: de recepten van Maris zijn namelijk nooit echt moeilijk.

Vandaag deelt Maris het recept van haar oma’s Hollandse viskoekjes met ons. Oma is er helaas niet meer, maar gelukkig blijven haar herinnering (én geweldige kookkunsten) via haar recepten voortbestaan. Deze heerlijke, knapperige viskoekjes doen het geweldig als tussendoortje en partysnack, maar met een bord patatjes en een lekkere salade erbij maak je er ook een hele smakelijke avondmaaltijd van.

Zo, en dan nu het woord aan Maris.


Mijn oma kookte vroeger altijd heel veel en ze stond vooral bekend om haar gebakken schol, fantastische gehaktballen en viskoekjes. Als de volwassenen op bezoek kwamen bij mijn oma, doken ze altijd direct de keuken in om te kijken wat er in de pannen te vinden was (en vaak om al stiekem wat te pikken). Ik vond dat altijd super onbeleefd, maar eerlijk is eerlijk, als mijn oma er nu nog was geweest had ik deze gewoonte waarschijnlijk overgenomen! Mijn oma joeg ze namelijk altijd met een grote glimlach de keuken uit, dus heel erg vond ze het geloof ik niet.

Als ik aan oma’s viskoekjes denk dan zie ik haar voor me in haar keuken, lekker aan het kokkerellen, en kan ik ze bijna proeven. Het exacte recept heb ik helaas niet; ze is overleden voordat ze ‘t mij heeft kunnen leren. Ik heb vroeger wel heel vaak meegekeken en geproefd als ze bezig was, dus ik had wel een beetje een idee van hoe ze gemaakt moesten worden. Met hulp van mijn moeder heb ik de smaak kunnen achterhalen en mijn schoonmoeder heeft geholpen met de mogelijke technieken.

Mijn opa was gek op vissen en van de door hem gevangen karpers maakte ze viskoekjes. Later vingen mijn pa en oom de vis voor haar. Zelf heb ik gekozen om te werken met kabeljauw. Dit is niet alleen een stuk makkelijker te verkrijgen, maar ook minder bewerkelijk dan karper (met al zijn graten).

Recept | Hollandse Viskoekjes

voor 8-10 viskoekjes

260 gr kabeljauw (filet)
150 – 200 gram aardappelen
klein klontje boter
10 gram peterselie
1 sjalot
1/2 blokje visbouillon
zout, witte peper en nootmuskaat

Voor het korstje
fijn paneermeel
zonnebloemolie om in te bakken

Optioneel
2 eiwitten
1 eetlepel bloem
grof paneermeel (panko)

Werkwijze

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de aardappelen en kook ze in zo’n 7 minuten gaar in een pan met gezouten water. Giet de aardappelen af en stamp het tot een puree met een klein klontje boter.
 2. Snijd de peterselie fijn en snipper de sjalot zo fijn mogelijk (tip: je kunt uien ook heel goed raspen). Roer beiden samen met het verkruimelde blokje visbouillon door de aardappelpuree heen.
 3. Controleer de kabeljauw op graatjes en snijd het grof in stukken. Maal het vervolgens fijn in een keukenmachine.
 4. Voeg de kabeljauw toe aan het aardappelmengsel en mix het goed door elkaar met een lepel. Breng op smaak met een snuf zout, een goede hoeveelheid witte peper en wat nootmuskaat. Vorm hier viskoekjes van en leg deze op een stuk bakpapier, zodat ze niet aan je werkblad blijven plakken.

Er zijn twee manieren om een korstje te maken. Het knapperigste (en naar mijn mening lekkerste) resultaat krijg je door eerst een laag fijn paneer om het viskoekje te creëren, gevolgd door een laag grof paneer. Vind je dit teveel werk, sla deze stappen dan gerust over.

 1. Zet drie kommen of diepe borden neer. In de eerste doe je fijn paneermeel en in de derde grof paneermeel of panko. In de middels mix je twee eiwitten met de bloem tot een papje. Klontjes? Haal het mengsel dan door een zeef heen.
 2. Haal de koekjes door het fijne paneer, druk goed aan en schud overbodig paneer er voorzichtig af. Je kunt nu klaar zijn, maar als je echt een goede korst wilt haal je nu hetzelfde viskoekje door het eiwitmengel en vervolgens door het grove paneer.
 3. Herhaal dit tot al je viskoekjes gepaneerd zijn.
 4. Verwarm een goede laag olie in een koekenpan met hoge randen en bak de viskoekjes op middelhoog vuur in zo’n 1,5 minuut per kant mooi goudbruin.


Eet smakelijk! Op zoek naar een sausje erbij? Zelfgemaakte ravigottesaus smaakt hier heerlijk bij, maar ook een simpel sausje van grove mosterd en mayonaise doet het erg goed bij deze viskoekjes!

Dankjewel Maris, voor het delen van dit heerlijke recept. Neem ook zeker een kijkje op haar foodblog FlyingFoodie.nl voor nog veel meer lekkere recepten!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

16 Reacties

 1. Anneke
  24 augustus 2021 / dinsdag, 24 augustus 2021

  Heerlijk. Lijken veel op de viskoekjes van de albertcuyp markt. Ga ze zeker maken straks ?

 2. Arend Boode
  11 augustus 2019 / zondag, 11 augustus 2019

  Hoi, ik lees niet dat je de kabeljauw kookt, klopt dat.
  Groet Arend

  • 7 november 2019 / donderdag, 7 november 2019

   Hi Arend,

   Dit klopt inderdaad. De kabeljauw gaart tijdens het bakken.

 3. 22 april 2018 / zondag, 22 april 2018

  Jouw blog is echt gewoon fantastisch! Ik heb er geen andere woorden voor!

 4. Kate
  20 april 2018 / vrijdag, 20 april 2018

  Wat grappig, ik heb pre-cies deze koekjes ook van mijn moeder leren maken! Gewoon met vis uit de diepvries die je even kookt (evt in bouillon), heel budget proof ook.

 5. 20 april 2018 / vrijdag, 20 april 2018

  viskoekjes zijn gewoon de lekkerste snack hapjes vind ik!! ik maak ze ook wel eens maar dan meestal met zalm of tonijn maar deze ga ik ook zeker een keer maken 😀

  • M
   20 april 2018 / vrijdag, 20 april 2018

   Ik ook, gewoon met blikjes

  • 21 april 2018 / zaterdag, 21 april 2018

   Dat klinkt ook erg lekker Rachel! Gebruik je dan blik zalm/tonijn of moten?

 6. 20 april 2018 / vrijdag, 20 april 2018

  Jummie! Ziet er heerlijk uit! 🙂

 7. 20 april 2018 / vrijdag, 20 april 2018

  Ohh heerlijk! Ik ben echt een fan van alle soorten viskoekjes. Ik hou van het smeuige binnenkant en de krokante buitenkant. Ook fijn dat het zo’n makkelijk recept is. Een perfecte snack voor dit weekend. Bedankt voor het recept Maris en wat een fijne foodpics.

  • 21 april 2018 / zaterdag, 21 april 2018

   Graag gedaan! Door de dubbele laag parneer zijn ze echt super knapperig!

 8. 20 april 2018 / vrijdag, 20 april 2018

  Hmm lekker! Voor mij ook nostalgie want deze haalde ik vroeger als klein meisje altijd als ik met m’n vader naar de viswinkel ging!

 9. 20 april 2018 / vrijdag, 20 april 2018

  Wat leuk om Maris hier te zien! De viskoekjes zien er heerlijk uit.

  • 21 april 2018 / zaterdag, 21 april 2018

   Haha ja Anne-Marie daar was ik opeens 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *