Food Friday | Mama’s “Kip” & Mango Curry

De komende periode zullen er op Food Friday een aantal heerlijke recepten van gastbloggers verschijnen, die elk een bijzonder recept met ons delen waaraan speciale herinneringen kleven. Deze keer is het de beurt aan Anna, die haar recepten deelt via haar Instagram account @xannavogel en haar YouTube account Anna Vogel.

Anna eet sinds een jaar veganistisch en hoopt anderen met haar overheerlijke recepten en vrolijke attitude te inspireren om ook wat vaker 100% plantaardig te eten.


En dan nu het woord aan Anna:

Als je mij 5 jaar geleden had verteld dat ik in 2018 een full-on veganist zou zijn, had ik je recht in je gezicht uitgelachen. ‘Zo’n vier granen hufter? Neeh, ik hou te veel van mijn vers geschaafde plakjes jong belegen kaas, draadjesvlees en heerlijke gebakken eitje in de ochtend.’ En toch, zit ik hier nu en raak ik inmiddels al dik een jaar geen dierlijk product meer aan.

Als ik zo nadenk zat het er misschien ook al wel een aantal jaar aan te komen. Mijn hele leven ben ik al bezig met eten. Als je met mij ergens uren over kan praten is dat, naast mannen natuurlijk, het wel. Wat, waar, wanneer, hoe; alles. Maar dit betekent ook dat ik van veel en lekker eten hou. Als je hier mijn genetische aanleg voor vetrolletjes en pukkeltjes bij optelt, krijg je een probleem. Meerdere en vrij prominente problemen zelfs. Problemen waarmee ik al sinds mijn 14e een oorlog voer met mooie overwinningen maar ook nederlagen. Na de zoveelste, mislukte poging om van mijn acné en kilo’s af te komen, was ik er klaar mee. Ik wil iets wat stabiel en blijvend is.

Het begon met het eten van ‘skinny’ recepten. Recepten die gezond, voedend en lekker zijn maar vetten en koolhydraten beperkten. Het viel mij na een tijdje op dat ik in de loop van de tijd voornamelijk vegetarisch at met hier en daar wat vis. Ook at ik al zo’n 4 jaar lang geen melkproducten meer vanwege het effect hiervan op mijn acné. En zo belandde ik dus in mijn zoektocht naar gezonde, vegetarische recepten zonder melk steeds vaker bij allerlei veganistische Pinterest pagina’s en YouTube kanalen.

Ik wist niet wat mij overkwam! Hoe kunnen al deze gezonde recepten nou zo verschrikkelijk lekker zijn en dat ook nog zonder een spoortje van vlees, melk en/of ei? Ik had het gevoel dat ik geen concessies (minder en saai, smakeloos eten) meer hoefde te maken om van mijn rolletjes en bultjes af te komen. Bovendien leerde ik ook steeds meer over de andere voordelen van veganisme zoals het effect van de productie van dierlijke producten op het milieu. Eerst at ik nog wel regelmatig ei en honing maar na het zien van de documentaire ‘Cowspiracy’ was het gedaan. Niets meer, nooit meer. Niet alleen ik, maar ook mijn leefomgeving wordt gezonder van een leven zonder dierlijke producten en dat voelt dubbel zo goed.


Maar ik zag niet alleen maar voordelen. Want, wat doe je nu met al die dierlijke producten/recepten die je al je hele leven eet? Wat gebeurt er met mijn broodje bapao, mijn tosti of al die heerlijke recepten die mama al die jaren al maakt? Gelukkig leven wij in een tijd waarin alles kan, inclusief het nabootsen van vlees, melk en zelfs ei. Zo koop ik nu plantaardige kaas bij de EkoPlaza voor mijn tosti’s en verkoopt elke supermarkt een, toevallig, veganistisch bapaobroodje. Het smaakt misschien net even wat anders; alsof je gewoon een ander smaakje uitprobeert van hetzelfde product. Maar het brengt dus dezelfde sensatie als ‘the real deal’.

En hetzelfde geldt voor het familierecept dat ik vandaag voor jullie heb uitgekozen. Zolang ik mij kan herinneren wordt bij ons thuis het avondeten gebaseerd op het weer. Zodra de temperatuur onder 0 graden komt, staat de boerenkool op tafel en als het kwik stijgt boven de twintig komen de salades weer tevoorschijn. Een recept dat bij die hogere temperaturen ook elk jaar weer terug komt, is mama’s ‘Kip Mango’. Dit is een heerlijke zomerse curry die de zoetheid van verse mango perfect combineert met kipfilet gemarineerd in kerrie. Mijn oudere broer en ik eten elke week bij mijn moeder thuis en dit recept is zo’n favoriet dat wij bij de eerste zonnestraal in maart, heel subtiel, al verzoekjes bij mijn moeder indienden om dit weer eens te eten.

Het mooie aan dit recept is dat we maar een paar dingen hoefden te verwisselen om het een veganistisch gerecht te maken. Zo heb ik tegenwoordig een 100% plantaardige bakboter in huis en gebruik ik een veganistische kippenbouillon. En de kipfilet wordt, natuurlijk, omgeruild voor veganistische kipstuckjes. Eerlijk, het is net zo lekker als het oorspronkelijke, niet zo diervriendelijke, recept. En ja, ook mijn omnivore moeder en broer zijn het daar mee eens!

Recept | ‘Kip’ & Mango Curry

geschikt voor 3-4 personen

300 gram vegetarische kipstukjes
1 rijpe mango
2 theelepels kerrie
1 eetlepel (vegan) kippenboullion of 1 blokje groenteboullion
75 gram boter
4 eetlepels tarwebloem
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel zonnebloemolie of een plantaardige olie naar keuze

Werkwijze

Schil de mango, snijd deze in blokjes en zet apart tot je deze nodig hebt. Snij de kipstuckjes in kleine, hapklare stukjes. Doe de olie in de pan samen met twee theelepels kerrie. Bak dit kort aan en doe vervolgens de kipstuckjes erbij en bak deze op middelhoog vuur tot deze knapperig zijn.

Kook een halve liter water en los de kippenboullion of groenteboullion hier volledig in op. Smelt de boter op laag tot middelhoog vuur in een sauspannetje. Voeg, zodra de boter volledig gesmolten is, geleidelijk de bloem aan de boter toe en roer tot het een glad, stevig mengsel is zonder klonten. Als het mengsel los van de pan komt als een soort deeg, giet je een beetje van het bouillonwater erbij en roer je dit door tot dit volledig in het mengsel is opgenomen. Herhaal deze stap tot het bouillonwater op is en je een gladde saus hebt (vergelijkbaar met een bloemkoolsausje).

Voeg vervolgens de ketjap manis toe aan het mengsel en roer tot deze volledig is opgenomen in het mengsel. Voeg als laatst de gebakken kerrie kipstuckjes en de mango toe aan het mengel. Serveer met witte (basmati) rijst of een andere rijst naar keuze.

Serveer suggesties/variaties

1. Thuis serveren wij het altijd op z’n Mexicaans met rijst, maiskolven, sla, zwarte bonen en guacamole met tortilla chips. Maar je kan dit recept ook bijvoorbeeld een Indiase twist geven door het naast de rijst te serveren met veganistisch naan brood, plantaardige yoghurt, linzen dal of een chutney.

2. Je kunt dit recept ook heel lekker (en goedkoper) maken als je de kipstuckjes vervangt door tofu of tempé.

3. Probeer het ook eens te combineren met een andere (tropische) vrucht, zoals papaya, ananas of perzik!

Bedankt Anna voor het delen van deze heerlijke familie favoriet! Je hebt me zeker geïnspireerd om dit gerecht te maken met de kipstuckjes in plaats van kipfilet. Ik moet toegeven, ik ben niet van plan om geheel over te gaan naar een vegan lifestyle, maar ik denk dat we de planeet allemaal een handje helpen door minder vlees en dierlijke producten te eten en wat vaker voor plantaardig te kiezen. En jij bewijst maar weer met dit recept dat het eigenlijk heel laagdrempelig en vooral ook heel lekker is. Dankjewel voor de inspiratie!

Bekijk ook zeker Anna’s Instagram account @xannavogel en haar YouTube account Anna Vogel voor nóg meer vegan recepten.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

18 Reacties

 1. 25 mei 2018 / vrijdag, 25 mei 2018

  Gisteravond heb ik dit gemaakt voor mijn familie (en daar hoort mijn zusje die een zeer moeilijke eter is bij..) en iedereen vond het super lekker!

  Het is echt een super makkelijk recept en biedt nog zoveel variatie mogelijkheden. Thanks Anna!

  • 25 mei 2018 / vrijdag, 25 mei 2018

   Dit is ZO leuk om te lezen; ik ben blij dat het een succes is bij jullie thuis! Dankjewel Dyone 😀 x

 2. 23 mei 2018 / woensdag, 23 mei 2018

  Dit ga ik zeker proberen! Lijkt me heerlijk!

 3. 20 mei 2018 / zondag, 20 mei 2018

  dat ziet er lekker uit!

  Ik heb een vraagje……. heb je mischien tips om meer bezoekers te krijgen op je blog en hoe je kan samenwerken met een bedrijf om producten te testen en reclame te maken??? Ps: jij bent mijn blog voorbeeld want alles ziet er altijd zo perfect uit!!

 4. 19 mei 2018 / zaterdag, 19 mei 2018

  Dit lijkt me super lekker 🙂 en handig dat het al helemaal vegan is, dan hoef ik niet zelf te bedenken hoe ik dingen aan moet passen. Thank Anna!

 5. 19 mei 2018 / zaterdag, 19 mei 2018

  Ik moet dit echt proberen! Hou ontzettend veel van curry. Ik denk dat ik er zelf nog paprika bij zou doen.
  Ik ben zelf niet veganistisch, maar ik merk wel dat ik steeds meer let op wat ik eet.

 6. joy
  19 mei 2018 / zaterdag, 19 mei 2018

  Ik zou “boter” even vervangen voor de duidelijkheid, voor dat we straks Trassiedrama 2.0 krijgen..
  Ziet er lekker uit verder. Ik ben eerlijk gezegd niet zo van fruit in mijn hoofdmaaltijd, maar het valt altijd te proberen!

 7. Peggy
  19 mei 2018 / zaterdag, 19 mei 2018

  Boter? Maar dat is toch niet vegan?

  • 19 mei 2018 / zaterdag, 19 mei 2018

   Hoi Peggy!

   Steeds meer botervariaties worden 100% plantaardig. Zelf gebruik ik altijd de margarine van Wajang. Maar inderdaad, voor volledige correctheid, zou er margarine of plantaardige bakboter moeten staan 🙂 Scherp!

   Groetjes, Anna

  • Jette
   19 mei 2018 / zaterdag, 19 mei 2018

   Ik denk dat je er van uit mag gaan dat een veganist dat wel weet en dus een veganistisch alternatief gebruikt. 😉

   Enneh, eerder in het artikel geeft ze aan een veganistische bakboter te gebruiken. En die zijn er heel veel! Van goedkope margarine tot Flora plantaardige roomboter tot Alpro sojamargarine.

 8. 19 mei 2018 / zaterdag, 19 mei 2018

  Ik ben dol op curry! En op mango, dus deze ga ik maken.

 9. 18 mei 2018 / vrijdag, 18 mei 2018

  Ik ben dol op mango en currys, dit lijkt mij een heerlijk gerechtje! 🙂

 10. 18 mei 2018 / vrijdag, 18 mei 2018

  Heerlijk recept en wat een leuk gastartikel: Anna schrijft heeeeeeeel leuk! Ben haar meteen gaan volgen 🙂

 11. 18 mei 2018 / vrijdag, 18 mei 2018

  heerlijk recept!! ik neem het recept mee alleen ik vervang de rijst door bloemkoolrijst

 12. Manon
  18 mei 2018 / vrijdag, 18 mei 2018

  Ik eet nu zo’n driekwart jaar vegan (niet altijd even strikt, maar wat een voordelen brengt het met zich mee) en ik kijk iedere dag eventjes op je site. Ik zag deze lekkere foto van dit recept maar las ‘kip’ en dacht meteen ‘oh laat maar’. Daarna dacht ik: misschien is het dan geen echte kip? En inderdaad, wat een leuk en makkelijk recept voor zowel omnivoren als veganisten! Leuk dat er variatie te zien is in de Food Friday recepten voor vleeseters/vega/vegan. Bedankt, ga ik zeker snel proberen met lekker weer 🙂

 13. VWillemse
  18 mei 2018 / vrijdag, 18 mei 2018

  Hmmmm lijkt mij lekker met Tempeh en cashew nootjes ipv vega “kip” stukjes.
  Leuk basis recept want hier kan je idd veel zelf aan je smaak aanpassen.

  • Nathalie
   19 mei 2018 / zaterdag, 19 mei 2018

   Goed idee met tempeh, lekker ook denk ik, goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *