Droge lippen? Dit kun je eraan doen

Het is begin oktober en dus volop herfst, maar mocht je stiekem nog een beetje de zomer in je bol hebben dan hoef je slechts één blik uit het raam te werpen voor een reality check: regen, regen en nog eens regen. En hoewel ik DOL ben op de herfst (lekker op de bank kruipen met Netflix, kaarsjes aan, pompoensoep eten), brengt dit seizoen met zijn koudere, gure weer ook typische ‘kwaaltjes’ met zich mee waaronder droge lippen.

Persoonlijk heb ik er niet héél veel last van (het is niet dat ik onder de velletjes zit), maar ik merk wel dat mijn lippen vanaf de herfst toe zijn aan iets meer verzorging dan normaal. Vooral aan de binnenkant ontstaan er ineens wat velletjes, voelt het wat ‘rauw’ aan, lijken mijn lippen iets ‘strakker’ aan te voelen en als mijn weerstand iets minder is, krijg ik scheurtjes bij mijn mondhoeken die maar niet lijken weg te gaan. Herkenbaar?

Hoe kom ik van mijn droge lippen af?

De oplossing is eigenlijk heel simpel. Ik begin allereerst met een milde, zelfgemaakte lip scrub. Deze gebruik ik ‘s avonds voor het slapen gaan. Ik meng een beetje fijne suiker met olie (gewoon wat er in je keukenkastje staat, maar olijfolie en kokosolie zijn prima keuzes) en masseer dit zachtjes over mijn lippen om de ergste velletjes te verwijderen. Daarna spoel ik de scrub af met lauw water en dep ik mijn lippen droog met een handdoek of tissue.

Vervolgens is het belangrijk dat je er een goede lippenbalsem over aanbrengt, om de hydratatie in je lippen te locken. De volgende dag sta ik op met beduidend zachtere, gladdere en minder droge lippen.

Kneipp lippenbalsems

Om mijn lippen de rest van dit seizoen zo te houden, onderhoud ik ze met een goede lippenbalsem. Maar wat versta ik onder een ‘goede’ lippenbalsem? Iedereen maakt hier natuurlijk zijn eigen keuzes in, want we hebben allemaal een persoonlijke mening en voorkeur, maar ik ben persoonlijk – om verschillende goede redenen – zeer te spreken over de 100% natuurlijke lippenbalsems van Kneipp.


Ze zijn er in 4 varianten; Watermint & Aloe Vera (mintkleur) – Almond & Candellila (zachtroze) – Elderberry & Sheabutter (paars) – Cupuacu-nut & Vanilla (zachtgeel).


Alle varianten bevatten 100% natuurlijke, plantaardige ingrediënten, maar onderling verschilt de samenstelling iets. Zo is de Watermint & Aloe Vera extra hydraterend en de Elderberry & Sheabutter extra verzorgend. Mijn persoonlijke favoriet is de Almond & Candellila, met het zachtroze dopje. Deze vind ik er het liefste uit zien (mijn lievelingskleur is roze), maar hij ruikt bovendien ook heerlijk zacht en crèmig. Echt een verwenmomentje voor je lippen!

Duurzame verpakking én ingrediënten


Allereerst vind ik het supergoed dat Kneipp bewust heeft nagedacht over een duurzame verpakking. De huls is gemaakt van gerecycled kurk en polypropeen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ligt ook nog eens lekker zacht in de hand (een beetje bouncy) en ziet er natuurlijk ook erg mooi uit. Want ja, het oog wil ook wat!


De omverpakking is gemaakt van pulp van graspapier. Dit papier genereert minder CO2 uitstoot, vereist minder water tijdens de productie en zorgt, door kortere transportroutes, voor minder uitstoot van schadelijke broeikasgassen.


Naast de duurzame verpakking vind ik het ook erg goed dat Kneipp heeft gekozen voor 100% natuurlijke ingrediënten. Natuurlijk betekent echter niet altijd vegan, maar Kneipp heeft er bewust voor gekozen géén bijenwas en andere dierlijke grondstoffen te gebruiken in hun lippenbalsemformules, waardoor alle varianten geschikt zijn bevonden voor vegans. De formule bevat verder geen conserveringsmiddelen, paraffine, siliconen, minerale oliën en kleurstoffen.

Ook zijn deze lippenbalsems uiteraard vrij van dierproeven, want Kneipp is hier fel op tegen. Zo introduceren ze sinds 2016 geen nieuwe producten meer in China. Lees er hier meer over.

Anti-verslavingsgevoelige formule

In 2012 schreef ik eens een artikel over lippenbalsemverslaving en het is nog steeds één van mijn meest gelezen artikelen. Kennelijk zijn er toch heel wat mensen benieuwd naar omdat ze daar OF angstig voor zijn OF al een lippenbalsemverslaving hebben. Waar het in het kort op neerkomt is dat je op zowel twee manieren verslaafd kunt raken aan een lippenbalsem; psychologisch en fysiek.

Psychologische verslaving –  Sommige lippenbalsems geven een lichte tinteling aan de lippen tijdens het smeren. Ingrediënten als pepermuntolie, kampher (camphor) en menthol zijn hier verantwoordelijk voor. Sommige mensen raken verslaafd aan dit lekkere, tintelende gevoel, maar dit kan er helaas voor zorgen dat je je lippenbalsem vaker gebruikt dan noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor lippenbalsems die overmatig geparfumeerd zijn met zoete, eetbare geurtjes. Je raakt gewoon verslaafd aan de geur die vrijkomt tijdens het aanbrengen en vervolgens aan de handeling van het aanbrengen. Het is vergelijkbaar met het vasthouden van een sigaret en deze naar je mond brengen.

De één is hier natuurlijk gevoeliger voor dan de ander, maar dat weet je niet van te voren. Mijn advies is om daarom lippenbalsems te gebruiken die niet of zo neutraal mogelijk zijn geparfumeerd. De formule van Kneipp bevat plantaardige extracten die van zichzelf lekker ruiken, en helemaal onderaan de ingrediëntenlijst (het op-één-na-laatste ingrediënt) staat parfum. Ik vind de geur van alle varianten dan ook zeer, zeer mild, maar wel gewoon lekker en natuurlijk. Ze zijn in elk geval niet overmatig geparfumeerd en dat is alleen maar goed en hartstikke onnodig.


Fysieke verslaving
 – door je lippen meerdere keren per dag vol te smeren met lippenbalsem leg je continue een laag over de buitenste laag dode huidcellen. Deze dode huidcellen kunnen nergens naartoe waardoor je in feite de natuurlijke celcyclus verlangzaamt en op den duur stillegt. Met andere woorden, je lippen raken gewend aan de vettige laag balsem en kunnen niet meer zelf werken. Je lippen denken lippenbalsem ‘nodig’ te hebben om zacht en soepel te blijven. Zonde, want je lichaam kan je lippen prima zelf in goede conditie houden.

Nu is het wel zo dat je lippen graag een boost aan bescherming en hydratatie kunnen gebruiken in vooral de herfst- en winterperiode, dus het gebruik van lippenbalsem is zeker niet verkeerd. Sterker nog, het is juist goed, mits je een goede formule gebruikt en mits je het niet de gehele dag door dichtsmeert. De formule van Kneipp lippenbalsem houdt hier rekening mee en bevat het zogeheten ‘depot-effect’. Hierdoor wordt de werking van de verzorgende ingrediënten beetje bij beetje afgegeven, waardoor je het dus niet continue hoeft te gebruiken gedurende de dag.


De natuurlijke, plantaardige ingrediënten uit de formule trekken tevens deels in de huid, terwijl ingrediënten als paraffine/siliconen/minerale oliën juist voor dat dikke ‘laagje’ zorgen dat op de lippen blijft liggen. De formule van Kneipp bevat deze ingrediënten gelukkig NIET, waardoor er dus ook geen lippenbalsemverslaving in de hand wordt gewerkt.

Zelf gebruik ik de lippenbalsem twee keer per dag, dat is voor mij echt voldoende. Eén keer in de ochtend na mijn skincare routine, en dan nog een keertje tussen lunch en avondeten in. Het houdt mijn lippen lekker zacht en soepel, maar ook vrij van velletjes en gescheurde mondhoeken.

Nu tijdelijk 25% korting op Kneipp Lippenbalsems


Nou, het moge duidelijk zijn, ik ben echt zeer te spreken over deze nieuwe Kneipp lippenbalsems. Het is gewoon heel fijn, puur spul wat doet wat het moet doen: de lippen beschermen en hydrateren waardoor ze heerlijk zacht, soepel en extra kissable zullen gaan aanvoelen!

De duurzame verpakking, de huls van kurk die lekker in de hand ligt, de 100% natuurlijke ingrediënten met depot-effect en de dierproefvrije, vegan formule zijn allemaal pluspunten waardoor ik deze lippenbalsem absoluut aan jullie kan aanbevelen. En daarom vind ik het éxtra leuk om een kortingscode met jullie te delen.

Met de code “lip25” ontvang je vanaf 1 oktober tot 1 december maar liefst 25% korting op alle varianten van de lippenbalsems in de Kneipp webshop. Ze kosten €5,99 per stuk (4.7 gram) en met de korting komen ze nu tijdelijk uit op €4,49 per stuk.


Ze zijn onwijs zuinig in gebruik (omdat je ze dus niet de gehele dag door hoeft te gebruiken) dus ik denk zeker dat je er het hele seizoen mee kunt doen! Mocht je dus nog op zoek zijn naar een nieuwe lippenbalsem dan hoop ik dat je enthousiast bent geworden door mijn verhaal en voor deze zal gaan. Enne, mocht je nu geen zin hebben om online te bestellen, ze zijn natuurlijk ook gewoon verkrijgbaar bij de drogist.

Gebruik jij wel eens een lippenbalsem? Het hele jaar door, of voornamelijk in de herfst en winter?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

22 Reacties

 1. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Wat zien deze er ook leuk uit zeg, alleen daarom zou ik hem al kopen haha! Kneipp heeft ook wel echt fijne producten

 2. 21 oktober 2019 / maandag, 21 oktober 2019

  Wat een fijne review met super mooie foto’s. Wij zijn alweer overtuigd en gaan er ook een halen 🙂 .

 3. 15 oktober 2019 / dinsdag, 15 oktober 2019

  Ik schrijf en lees met de hulp van een tolk, mijn excuses voor de fouten. Ik moet het schrijven
  Je hebt echt mooie lippen

 4. Loes
  15 oktober 2019 / dinsdag, 15 oktober 2019

  Deze lippenbalsem is ZO FIJN! Ik heb ook de lichtroze en de geur en textuur zijn zo heerlijk! Ik heb er een in m’n auto en in m’n tas, in m’n jaszak, naast m’n bed, overal :’)

 5. Tess
  11 oktober 2019 / vrijdag, 11 oktober 2019

  Ik vind het toch wel jammer dat er al 8 dagen niks nieuws is gepost. Vind je bloggen niet meer leuk?

 6. 10 oktober 2019 / donderdag, 10 oktober 2019

  mijn zusje heeft deze ook. Ze zijn goed.

 7. 10 oktober 2019 / donderdag, 10 oktober 2019

  Mijnnxusje heeft het ook. Ze zijn goed.

 8. Danielle
  8 oktober 2019 / dinsdag, 8 oktober 2019

  De code doet het niet…:(

 9. Claudia
  7 oktober 2019 / maandag, 7 oktober 2019

  Hebbie nou je lippen laten opspuiten of heb je pregnancy lips? Hoe dan ook: prachtige mond, fijn artikel 😀

 10. M
  7 oktober 2019 / maandag, 7 oktober 2019

  Geen instalab meer?

  • Dmc
   21 oktober 2019 / maandag, 21 oktober 2019

   Ja ik mis de Instalabs ook!

 11. 5 oktober 2019 / zaterdag, 5 oktober 2019

  Heel mooi product. Ik wist niet dat kneip ook lippenbalsem had.

 12. Kev
  4 oktober 2019 / vrijdag, 4 oktober 2019

  Celcyclus stilleggen met een lipbalsem? Het valt mij toch wat tegen van een wetenschapper als jij dat je dit in jouw artikel zo durft te vermelden. Het lichaam, en dus de huid, is reactief en je kan het dus wel wat stimuleren maar zover reikt de invloed toch echt niet. goddank…
  Kan je ook nog de ingredientenlijst toevoegen?

  verder fijn artikel! ook goede ontwikkeling van Kneipp, ik mis soms wel wat vegan formules bij ze, jammer want het zijn goede producten met veel werkzame stoffen en heerlijke geuren!

 13. 4 oktober 2019 / vrijdag, 4 oktober 2019

  Ze klinken echt heel fijn, en de verpakking is ook super cute!

 14. Cilla
  4 oktober 2019 / vrijdag, 4 oktober 2019

  Jammer dat je niet aangeeft dat dit een gesponsorde post is.

 15. 3 oktober 2019 / donderdag, 3 oktober 2019

  Je hebt me enthousiast gemaakt voor deze lipbalm. Binnenkort maar eens gaan aanschaffen

 16. Rita
  3 oktober 2019 / donderdag, 3 oktober 2019

  Ik gebruik het zelden tot nooit, maar waarschijnlijk ook omdat ik nooit een betere heb gevonden als onze eigengemaakte lipbalsem. Plus dat ik zelden droge lippen heb. Maar je hebt me wel erg nieuwsgierig gemaakt, de sheabutter variant lijkt mij wel interessant.

 17. Matanja
  3 oktober 2019 / donderdag, 3 oktober 2019

  Ik gebruik nu al ongeveer 5 weken de Laneige lip sleeping mask en opzich werkt het wel goed (word wakker met zachte lippen) maar overdag doe ik het nog een x op omdat ik dan merk ( vooral nu)dat mijn lippen wel weer iets droger worden.
  Voorheen gebruikte ik heel vaak lippenbalsem maar dat heb ik niet meer nu ik dat van Laneige gebruik dus voor mij is dat wel een hele voorruitgang ? (effe de winter afwachten natuurlijk)

 18. 3 oktober 2019 / donderdag, 3 oktober 2019

  Ik gebruik het eigenlijk alleen als ik last heb van droge lippen en dat is in de herfst en winter. Ook koop ik dan altijd heel veel verschillende producten als in merken en smaakjes om te kijken welke de beste is 🙂

 19. Evelien
  3 oktober 2019 / donderdag, 3 oktober 2019

  Hier ben ik toch wel heel benieuwd naar. Vooral die met sheaboter. Wat goed dat ze hun verpakkingen van een afbreekbaar materiaal maken hè. Ik ga em iig eens proberen want voor die prijs kun je geen buil vallen!

  • Eliza
   4 oktober 2019 / vrijdag, 4 oktober 2019

   Het is helaas niet afbreekbaar. Polypropyleen is een plastic gemaakt van aardolie, die wel te recyclen valt (thermoset vs thermoplastic, interessant om je in te verdiepen), maar geen enkele plastic die van aardolie is gemaakt is biologisch afbreekbaar. Dat zijn alleen ‘plastics’ met biologische oorsprong, en dan nog hangt het van de additieven af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *