DIY: Sugar & Spice body scrub

Gisteren liet ik jullie de DIY Lemon & Ginger body scrub zien, maar vandaag wil ik jullie kennis laten maken met een ander soort scrub. De Sugar & Spice scrub is namelijk op basis van rietsuiker, terwijl de Lemon & Ginger scrub op basis van zeezout was.


Wat is nu echt het verschil tussen een zout- en suikerscrub?

 • Zout is wat fijner dan suiker. Suiker is wat grover en niet echt geschikt voor een hele gevoelige huid.
 • Suiker smelt sneller weg dan zout onder een hete douche.
 • Zout kan prikken in eventuele wondjes. Het is dan ook niet aan te raden om je benen te scrubben nadat je ze net hebt geschoren, bijvoorbeeld.

Zelf prefereer ik zout omdat zout een fijnere korrel heeft en minder snel wegsmelt onder de douche. Van eventuele scheerwondjes heb ik geen last, gezien ik sinds kort alles laat waxen. Toch hoor ik ook vaak dat men juist de voorkeur geeft aan suikerscrubs, dus bij deze wil ik jullie ook graag een fijne DIY body scrub laten zien op basis van suiker!

Wat heb je nodig voor de Sugar & Spice bodyscrub?

 • wekpot 500 ml (Blokeer, Xenos, Dille & Kamille)
 • grote kom, lepel
 • 500 gram (biologische) rietsuiker (supermarkt, biowinkel)
 • 150 ml kokosolie (liefst geurloos, via supermarkt, drogist, biowinkel, toko)
 • 150 ml amandelolie (Kruidvat, Etos, biowinkel, toko)
 • vanille extract en/of vanille aroma
 • kruiden: kaneel, cardemom, nootmuskaat
 • optioneel: lintje en kaartje om de pot mee te labelen


Deze scrub is zelfs nog sneller gemaakt dan de Lemon & Ginger scrub! Wat je doet is 500 gram suiker in de grote kom gieten. Je zal merken dat de suiker van zichzelf ook al een lekkere subtiele geur heeft. Heel warm en zacht.


Vervolgens giet je er (in de magnetron verwarmde) kokosolie bij. Begin met een klein scheutje en roer goed door.


Doe hetzelfde met de amandelolie. Begin met een klein scheutje, roer goed door en giet er eventueel meer bij. Meng het geheel goed door totdat het de juiste substantie heeft. De één houdt van een wat drogere scrub (zoals je in sauna’s vaak ziet) en de ander houdt van een vloeibare slushy scrub.


Pak de flesjes vanille extract en/of vanille aroma en voeg een beetje toe aan je mengsel voor een subtiele vanille geur. Vanille extract is het resultaat van vanillestokjes die weken in alcohol hebben gestaan (je kunt het ook zelf maken, trouwens!). Vanille aroma is kunstmatig en bevat vaak ook toegevoegde kleurstof. Beiden bevatten alcohol. Wil je een natuurlijke scrub dan zou ik voor het extract gaan, gaat het je meer om de geur dan zou ik voor het aroma gaan.

Voeg echt maar een klein scheutje toe! Goed doorroeren.


Voeg vervolgens de kruiden toe. Let op, er zijn mensen die overgevoelig zijn voor kaneel, dus wees niet te scheutig. Voeg maximaal twee volle theelepels kaneel, twee volle theelepels cardemom en twee volle theelepels nootmuskaat toe.


Roer het nogmaals goed door. Je merkt dat je scrub nu echt al een heerlijke geur begint te krijgen. De geur van suiker, vanille en warme, vertrouwde kruiden. Het doet mij erg denken aan een vanilla chai tea latte! Hmmmmmm!


Wanneer je mengsel naar wens is (qua structuur en qua geur) schep je het over in je wekpot.


Sluit de pot goed af. Omdat je gebruik hebt gemaakt van verse ingrediënten raad ik aan om de scrub binnen 1 tot 2 weken op te maken en om de scrub in de koelkast te bewaren. Maak de scrub dus zo vers mogelijk, ook als je het als cadeautje weggeeft!

Andere tips om de houdbaarheid van de scrub te verlengen is door de scrub niet met je handen, maar met een schoon lepeltje uit de pot te scheppen. Zorg ook dat er geen water in de pot komt. Water is echt de ergste bron van bacteriën en vaak ook de oorzaak dat je bad- en bodyspullen sneller ranzig worden.


Hang er een leuk labeltje aan en noteer hierop ook meteen de datum waarop je de scrub hebt gemaakt en de houdbaarheid. Omdat het een flinke pot is kun je lekker elke dag een flinke schep nemen! Omdat je het verdiend!

De kokosolie zal na het smelten uiteindelijk weer iets harder worden, waardoor de scrub ook iets compacter wordt. Zelf vind ik dit heerlijk! Dus als je een harder wittig laagje op je scrub ziet liggen, schrik niet: dit is de kokosolie die zijn vaste vorm weer heeft aangenomen. Een olielaagje op je scrub is ook normaal, dus roer de scrub nog even goed door voor gebruik. Kokosolie en amandelolie zijn oliën die vrij snel in de huid trekken, zodat je geen plakkerig gevoel overhoudt na een scrubbeurt. Insmeren met een body butter is eigenlijk niet eens meer nodig. Daarnaast zijn ze vrijwel geurloos, zodat ze de natuurlijke geuren niet zullen overheersen.


Het ziet er zo mooi en ambachtelijk uit! En het is de beste scrub die ik ooit heb gebruikt, hier kan geen winkelscrub tegenop. Het is leuk om te maken én leuk om te geven (en nóg leuker om te krijgen), dus ik hoop dat jullie lekker aan de slag gaan en het eens uitproberen.

Mochten jullie trouwens nog andere DIY suggesties hebben, laat het even weten. Oh, en ik was eigenlijk van plan hier een filmpje van op te nemen, maar omdat ik ziekjes ben en continue loop te snotteren leek me dat geen goed plan 🙂

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

104 Reacties

 1. Petra
  16 februari 2017 / donderdag, 16 februari 2017

  Ow ik zie het staan, oepzzz

 2. Petra
  16 februari 2017 / donderdag, 16 februari 2017

  Dat ziet er geweldig uit, ga het zeker maken, ik laat je weten hoe het gegaan is. Hoelang hou je zo’n scrubje ongeveer goed : )

  petra

 3. Sanne
  26 november 2016 / zaterdag, 26 november 2016

  Tot Hoelang is dit houdbaar???

 4. maaike
  28 februari 2015 / zaterdag, 28 februari 2015

  kan je ook iets anders gebruiken dan kokosvet en zo ja wat dan maar wel erg leuke diy

 5. maaike
  28 februari 2015 / zaterdag, 28 februari 2015

  ik heb een vraagje kan je ook zonder kokosvet een scrub maken

 6. Noer
  16 december 2013 / maandag, 16 december 2013

  Heeeeii,
  Ik heb een vraagje, Kan je ook andere olie gebruiken? Bijv olijfolie

  • Serena
   Auteur
   17 december 2013 / dinsdag, 17 december 2013

   Dat kan!

 7. eva
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Hoelang is het ongeveer houdbaar?

  • Serena
   Auteur
   1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

   Staat in het artikel!

 8. Michelle
  19 oktober 2012 / vrijdag, 19 oktober 2012

  Wouw wat heb ik een jacht gedaan op deze spullen. In totaal drie uur met boodschappen en al door de stad gesjokt voor een kokosolie. Maar… gevonden! Vanavond ga ik hem maken en morgen geef ik hem cadeau. Samen met de duo jam. En een weckpot pepernoten. Living the good life! Thanks sereen XO

 9. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Ha, wat leuk! Ik herken het roze lintje van de Glossybox! Goed idee, ik wilde daar ook wat mee doen, maar wist niet goed wat 🙂

 10. ineke
  16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

  je zij amandel olie maar is amandel olie het zelfde als zoete amadelolie , en maakt het een
  verschil ?

 11. 14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  dit lijkt me mijn perfecte scrub, met vanille kaneel ik ben verliefd en ga het morgen direct proberen!!!1

 12. saskia
  14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  kan je niet gewoon zout en suiker mixen, zodat het niet wegsmelt maar wel een beetje grof is?

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

   dat kan zeker!! doe ik ook heel vaak 🙂

 13. Jorieke
  14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Leuke DIY! Ik heb h’m ook gemaakt voor Moederdag,, en ze was er blij mee :)! Ik had nog een vraagje; Zou je heel misschien een DIY kunnen maken over Body Splash. Aangezien de zomer al steeds dichterbij komt en volgens mij vind jij het wel leuk om DIY experimentjes te doen

  Groetjes Jorieke

 14. DalaLuz
  14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Mmmm, lekker. Zeker nu ik net weer opnieuw verslaafd ben geraakt aan vanilla Chai 🙂

 15. Lysan
  14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Hij is zo lekker! Ik heb ‘m dus gemaakt. Wel zonder de nootmuskaat, wamt daar ben ik niet zo heel gek op, in plaats daar van heb ik een paar kruidnagels fijn gestampt in de vijzel. En heb ik een vanillestokje leeggeschraapts. Na het douchen ruik je nog een paar uur heel subtiel naar een vanille chai tea latte, hmmmm.. Dusse bedankt voor het recept!

 16. Nico
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Ik denk dat je in het eerste zinnetje suiker en zout hebt omgedraaid, want suiker is toch fijner dan zout?

 17. Linda
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Hoi Serena, leuke DIY! Het valt me de laatste tijd op dat je regelmatig dezelfde soort d/t-fout maakt. Je zet vaak een d op de plek van een t. Bijvoorbeeld bij de volgende zin: ‘Omdat je het verdiend!’ Dat moet ‘verdient’ zijn. Volgens mij zag ik in de andere post over scrub ook zoiets staan. Verder geen negatieve kritiek, maar ik denk dat je er wat aan hebt als ik het zeg 🙂

 18. Tessa
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  ik had laats ook zelf een scrub gemaakt met een ander resept alleen dat was niet zo goed gelukt ben beniewt

 19. Lianne
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik heb even een belangrijke (voor mij dan) vraag: Hoeveel scrub is dit in totaal (qua gram). Want ik wil voor 6 mensen dit maken, maar mijn vriendinnen zijn niet echte body scrubbers xd. Dus dit is wel erg veel en dan kan ik het verdelen 😀

  Liefs

  • Serena
   Auteur
   12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

   Je kan er een pot van 500 ml mee vullen, of je kan 5 potten met 100 ml vullen. Ik zou eerst potjes zoeken en dan uitrekenen hoeveel je nodig hebt.

 20. Eef
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Voor mensen met een gevoelige en/of droge huid is het aan te raden een suiker scrub te gebruiken. Dit omdat zout de droge huid nog verder laat uitdrogen.

  Suggestie voor DIY: scrub met drek van koffie. (Dus de gemalen koffie).

  • Serena
   Auteur
   12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

   Ja, heb je em gemaakt? 🙂

 21. linda
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  ik ga het euhmmm,,, NU DOEN!

 22. sanne
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  leuk recept! Wat misschien ook een leuke DIY zou zijn is zelfgemaakte shower jellies ( net zoals ze bij LUSH hebben)

  • Serena
   Auteur
   12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

   Oei, dat lijkt me wel moeilijk! Maar wel HEEL leuk, dank voor het idee!

 23. irene
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Leuk artikel weer 🙂
  Ik loop al een tijdje rond met een vraag, en aangezien jij best veel weet over DIY en ook zelf vaak dingen uitprobeert (oilcleansing enzo) hoop ik dat jij het antwoord weet.
  Ik probeer mijn huid te verzorgen met dingen die niet agressief zijn. Lavendelolie is schijnbaar bacteriedodend en gaat ook litteken vorming tegen, plus, je huid word er lekker zacht van.
  Nou vroeg ik me af, als je een dun laagje laveldelolie (die wel geschikt is voor je huid, kneipp lavendel masageolie bijvoorbeeld) inmasseerd na je toner, en voor je dag/nacht crème, zou dat dan goed zijn tegen puistjes en de huidherstelling bevorderen?
  Ik heb namelijk soms nog last van onzuiverheden maar verder is mijn huis wel redelijk. ( ik ben 19 jaar, dus waarschijnlijk gewoon jeugdpuistjes die iedereen wel soms heeft).
  x

  • Serena
   Auteur
   12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

   Ja, ik denk dat je huid daar inderdaad baat bij kan hebben. Gewoon even uitproberen en kijken of het werkt voor je, ik hoop van wel!

 24. Stans
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Wauw super leuke DIY! Ik ga deze echt uitproberen. Het ziet er ook zo leuk op de foto’s. Xx

 25. Gerda
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ziet er heerlijk uit. Bedankt, ik ga hem vandaag maken.
  Misschien een idee om ook een DIY lichaamsmasker/ packing te maken? Jij weet vast welke ingredienten je dan kan gebruiken.

 26. Genevieve
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Jammer dat dit nie tzo lang houdbaar is maar dee scrub lijkt me zo geweldig!
  Door het alleen te lezen giert de geur me al de neus in!

 27. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ziet er als een fijne DIY uit, thanks 🙂

 28. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  ohhh! ik ga het echt eens proberen. Merk dat als ik scrub gebruik dat mn huid veel beter wordt! alleen vergeet ik het vaak 😉

 29. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Leuk zeg! Ik heb vandaag ook mijn eigen scrub gemaakt. Je had me namelijk een beetje geïnspireerd met je zoutscrub van gisteren, haha.

 30. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Hmm, ik hou van de geur van kaneel en vanille… dus ik denk dat ik deze scrub heerlijk zou vinden! Bijna om op te eten, haha.

 31. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  wat leuk weer een DIY.
  ook leuk voor moederdag

 32. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Wow, ziet er zo heelrijk uit, zou het bijna opeten. Wat fijn dat je ook twee verschillende hebt gemaakt. Top idee….

  thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *