DIY: Lemon & Ginger body scrub

Aaaah, de geur van verse citroentjes en de kruidige en verwarmende geur van gember. Ik houd er van. Stop deze geuren samen in een potje body scrub en je bent me het komende half uur kwijt onder de douche. Vandaag heb ik een Lemon & Ginger body scrub gemaakt met natuurlijke ingrediënten.

Het is een fantastische scrub die je dode huidcellen verwijderd en een lekker voedend laagje olie achterlaat op je huid, waardoor het zacht en soepel aanvoelt. De geur van verse citrusvruchten en gember zijn opwekkend en geven je energie, dus deze scrub is perfect om de ochtend mee te starten!

Voor een flinke pot met 500 gram scrub heb je het volgende nodig;

 • wekpot 500 ml (Blokeer, Xenos, Dille & Kamille)
 • grote kom, lepel, bordje, rasp
 • 500 gram fijn (zee)zout (supermarkt, biowinkel)
 • 150 ml kokosolie (liefst geurloos, via supermarkt, drogist, biowinkel, toko)
 • 150 ml amandelolie (Kruidvat, Etos, biowinkel, toko)
 • 3 – 6 citrusvruchten (supermarkt)
 • gemberpoeder (supermarkt, toko)
 • optioneel: lintje en kaartje om de pot mee te labelen


Wanneer je alles hebt klaargezet beginnen we eerst met het raspen van de citrusvruchten. Ik heb twee citroenen en één grapefruit, maar andere citrusvruchten kunnen natuurlijk ook en je kan er gerust een stuk of 6 raspen. Hoe meer citrusrasp, hoe sterker de scrub zal ruiken!


Ga door totdat je citrusvruchten kaal zijn…


En je bordje vol rasp!


Voeg 500 gram zout toe aan een grote kom.


Pak nu de kokosolie. Bij kamertemperatuur is de olie meer een soort hard vet, maar het smelt al bij aanraking met de huid.


Verwarm de olie een paar seconden in de magnetron (een half minuutje is meer dan voldoende) om het vloeibaar te maken. Dit mengt gemakkelijker dan wanneer het in zijn ‘vaste’ vorm is.


Voeg een scheutje kokosolie toe aan de kom met zout. Voeg ook een scheutje amandelolie toe aan de kom.


Roer het geheel goed door en voeg steeds kleine scheutjes toe totdat de substantie naar wens is. De één wilt graag een ‘drogere’ body scrub (zoals de scrubs die je in sauna’s tegenkomt) en de ander (ik, bijvoorbeeld) geeft de voorkeur aan een iets vloeibare, slushy body scrub.


Wanneer de substantie naar wens is voeg je de citrusrasp toe.


Roer wederom goed door. Je zal zien dat je witte scrub ineens een mooi zachtgeel kleurtje zal krijgen.


Voeg vervolgens een snufje gemberpoeder toe.

Goed doorroeren en eventueel nog meer gemberpoeder toevoegen.


Wanneer de structuur en de geuren van de scrub naar wens zijn kun je het mengsel overscheppen in je wekpot. Verwacht trouwens geen weldadige geuren, gezien je gebruik hebt gemaakt van natuurlijke geurstoffen (citrusrasp en gemberpoeder). De geur zal slechts heel subtiel zijn. Wil je meer geur? Voeg dan parfumolie of etherische olie toe van bijvoorbeeld grapefruit, citroen of mandarijn. Vaak te koop bij winkels als Erica Kruiderij, De Tuinen, de biowinkel of online (zie ook dit artikel).


Wanneer je de scrub hebt overgeschept moet je hem goed afsluiten met het rubbertje ertussen, zodat er geen lucht of water bij kan komen. Omdat je gebruik hebt gemaakt van verse ingrediënten en omdat de citrusrasp beperkt houdbaar is, raad ik aan om de scrub binnen 1 week op te maken en om de scrub in de koelkast te bewaren.

Maak de scrub dus zo vers mogelijk, ook als je het als cadeautje weggeeft!

Andere tips om de houdbaarheid van de scrub te verlengen is door de scrub niet met je handen, maar met een schoon lepeltje uit de pot te scheppen. Zorg ook dat er geen water in de pot komt. Water is echt de ergste bron van bacteriën en vaak ook de oorzaak dat je bad- en bodyspullen sneller ranzig worden.


Hang er een leuk labeltje aan en noteer hierop ook meteen de datum waarop je de scrub hebt gemaakt en de houdbaarheid. Omdat het een flinke pot is kun je lekker elke dag een flinke schep nemen! Het heeft niet veel gekost (ik bedoel, een soortgelijke pot scrub van Sabon kost rond de €30 en nu ben je voor een paar euro klaar) dus wees vooral niet zuinig en spoil yourself! You deserve it!


Lekker voor jezelf, maar deze DIY heb ik natuurlijk speciaal deze week online geplaatst omdat het zondag Moederdag is. Het is dus tevens een perfect Moederdag geschenk. Echte verwennerij.


Voor de liefhebbers van een body scrub op basis van suiker komt er morgen een nieuwe DIY online: de Sugar & Spices – Vanilla Chai body scrub. So stay tuned!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

117 Reacties

 1. 6 januari 2017 / vrijdag, 6 januari 2017

  Καταπληκτικη ειστε!!!??
  From greece

 2. 7 april 2015 / dinsdag, 7 april 2015

  leuk, maar ik ben alergies voor olijf olie en ik wil wel heel graag zo’n scrub maken en ik kan ook niet tegen amandelolie.
  dus zou je andere producten kunnen gebruiken in plaats van olijf en amandelolie?

 3. rebecca
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Leuk! dat ga ik cadeau geven. Blijf maar komen hoor, met de DIY’s.
  Ik las al een reactie over bodybutter, maar vraag me ook af:
  recept bodyscrub – zout = bodybutter ?

  • Serena
   Auteur
   17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

   dan houd je alleen olie over?

  • 7 april 2015 / dinsdag, 7 april 2015

   dit recept is beter voor je huid want dit maakt de goede huidcellen niet dood dus ik zou dit gebruiken

 4. Naomi
  31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

  Love it! Dit was precies waar ik naar op zoek was! Erg tof dat je zoveel dingen zelf maakt. Heb je ook wel eens zelf een body butter gemaakt? Zo ja, zou ik ook erg benieuwd zijn naar een artikel daarover!

 5. Agnes
  22 mei 2012 / dinsdag, 22 mei 2012

  Superleuk idee dit! Ik heb laatst de chai vanille scrub gemaakt, maar kon nergens van die labels vinden! En dat ziet er toch wel het leukst uit. Waar heb jij ze vandaan?

 6. 16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

  Zo leuk al die DIY, alleen ik krijg dat never nooit niet op voordat het bederft. Zou je dit kunnen invriezen? (doe ik namelijk ook bij lush producten)

 7. maaike
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  als je dat cocos spul verwarmt word het dan wel weer gewoon hard ?

 8. Linda
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Bij je andere post over scrub heb ik een reactie achtergelaten over een d/t-fout, en dat ik in deze post ook zoiets was tegengekomen. Ik heb nog even gekeken en het was dit: ‘Het is een fantastische scrub die je dode huidcellen verwijderd..’, waar verwijdert moet staan. Hopelijk heb je er wat aan! 🙂 (oh en nu ik toch bezig ben: het is weckpot, met een ‘c’ ertussen.)

 9. Genevieve
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Dit lijkt me heerlijk maar ik kijk nu al uit naar de Vanilla Chai Body Scrub !
  Ligt denk ik meer in mijn straatje

 10. nikki
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  ik hebhet geprobeert ene hij is heel erg fijn! alleen bij mij was hij heel erg vochtig 🙁

  • Serena
   Auteur
   11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

   zeker, die is geurloos en dus echt perfect! heb deze zelf ook gebruikt namelijk.

 11. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Weer een heel leuk ideetje 🙂

 12. Anuradha
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  hey lieve sereen,

  Je hebt altijd wel van die leuke creative DIY’s me moeder en ik maken er altijd wel wat van.
  Maar heb toch een vraagje. Ik heb lush zeepjes (Trichomania;Ruikt naar kokos voor het haar & Lemslip;Ruikt naar citroen voor je lichaam)
  bij elkaar in een bakje gestopt maar de geur die los kwam na 3dagen was enorm lekker tropisch en ben toch wel een beetje gek geworden op dat geurtje.
  Mijn vraag is kan ik een scrub maken die een kokos citroen geur heeft? en zo ja hoe maak ik die dan?

  Groetje’s Anuradha

  • Serena
   Auteur
   11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

   Dat kan! Maar dan moet je kokosolie gebruiken die nog erg naar kokos ruikt, bij De Tuinen verkopen ze dat wel, of de biowinkel. Kijk naar virgin coconut oil. Daarbij kan je dan citroenrasp doen en eventueel etherische olie met citroengras geur.

   • Anuradha
    12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

    Oh oke ik hoop dat het werkt Dankjewel!

    • Anuradha
     12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

     Maare sereen moet ik dan het aantal mililiters het zelfde houden of juist op gevoel ? want heb het wel opgezocht bij de tuinen daar hebben ze wel maar lemon olie is van 10ml is dat wel ongeveer genoeg en kokosolie het zelfde aanhouden met mililiters?
     Groetjes

     • Serena
      Auteur
      12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

      Wacht even. Wat is precies je vraag?

     • Anuradha
      12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

      nou je zij je kunt er etherische olie met citroengras bij kunt toevoegen maar hoeveel mililiters kan ik er dan aan toevoegen ? en voorderest moet ik niet met het aantal mililiters van de andere producten gaan spelen?

      xx.

      • Serena
       Auteur
       12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

       De olien (kokos en amandel) kun je gewoon toevoegen op gevoel. Gewoon scheutjes toevoegen en mengen en stoppen wanneer de substantie goed is. Etherische olie is meestal niet meer dan 5% van het geheel. Dus als je 500 gram scrub maakt kun je 2,5 ml etherische olie toevoegen, dus een kwart van het flesje.

 13. Bella
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Oeh, die lijkt me erg fijn. En leuk om zelf te maken, natuurlijk! Momenteel ben ik druk met mijn examens, maar ik heb een lijstje waarop ik dingetjes zet die ik wil doen als ik eindelijk vakantie heb, hihi. Deze DIY komt er zeker op 🙂 Erg leuk weer Serena!

 14. Eva
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Wat een heerlijke DIY. Ik sta hier al te poppelen om het uit te proberen

 15. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Ooh deze vind ik echt super!! Kan me al helemaal inbeelden hoe het zou ruiken!

 16. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Gember, jummie… Maar ik heb weleens begrepen dat citroen juist een irriterend goedje is voor je huid?
  En wil je een keer een artikeltje over mee-eters schrijven? Daar heb ik op mijn bijna 30e nog steeds last van…

 17. nikki
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  die ga ik voor m´n moeder maken:)

 18. Yack
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Wauw!! Deze ga ik voor mijn verloofde fixen een keer… En haar heerlijk ermee verwennen…

  G-R-R-R

 19. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Oooh, wat een heerlijke geurcombo, ga hem morgen meteen maken. Heb nog een weckpot staan. Thanks for sharing!

 20. Didem
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  SUPER!! Wat ben jij creatief zeg! Zou je miscchien ook een keer GEZICHTSCRUB willen uitproberen/ maken??

  Alvast bedankt!

  • Serena
   Auteur
   10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

   Goed idee Didem, ik ga er gelijk eentje bedenken en uittesten binnenkort! 🙂

 21. hannah
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  die van morgen wil ik haha! 🙂 lets wait

 22. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Dit lijkt mij echt een heerlijke scrub!

 23. Nidda
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Ik hou van zulke scrubs alleen ik Haat het wanneer ik zon scrub gebruik en dan vervolgens me hele bad ( ik heb alleen een bad) een laagje vet krijgt.

  Als ik een drogescrub wil moet ik dus geen olie of heel weinig olie gebruiken?

  • Serena
   Auteur
   10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

   Dan zou ik een heel klein beetje olie gebruiken, maar dat vettige blijft denk ik wel. Wil je dat niet dan moet je een scrub gebruiken die een soort emulgator heeft, maar dan heb je weer niet dat lekkere laagje op je lijf… misschien gewoon even met een sponsje langs je bad wanneer je klaar bent met douchen?

 24. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Lijkt me heerlijk voor moederdag 😀 x

 25. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  ik vindt het super die DiY.
  weer een leuke kadootje

 26. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Ik denk dat mijn zusje zo’n scrub ook erg leuk vindt – waarschijnlijk leuker dan mijn moeder ‘m zal vinden. Misschien binnenkort maar eens een pot voor haar maken (:

  Ik ben ook superbenieuwd naar die suiker scrub!

 27. Nathalie
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Ben je 24 en moet je toch nog even gniffelen bij het zicht van “kale citrusvruchten” 😀

  • Serena
   Auteur
   10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

   Mihihi! ^^

 28. Danielle
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  wat leuk, ga ik zeker eens proberen. wel in een wat kleinere hoeveelheid, zo’n grote pot in een week is wel veel 🙂

 29. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Wat leuk! Klinkt ook heerlijk 🙂

 30. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Oh dit lijkt me echt heerlijk. Ik ben dól op all things lemony! 😀

 31. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Wat een leuke DIY, dit vind ik altijd leuk om te lezen! Een erg leuk idee voor moederdag.

 32. Clarisse
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Hmm.. ik hou van citrus geuren in de zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *