DIY: een moodboard maken

Drie jaar geleden schreef ik een artikel over inspiratie. Mensen vragen mij namelijk regelmatig hoe ik toch iedere keer weer nieuwe onderwerpen kan bedenken voor mijn blog. Ik vertelde toen al dat ik mijn inspiratie echt overal vandaan haal. Vaak zijn het jullie als lezers die me op nieuwe ideeën brengen, maar ik kijk ook graag op Instagram, in magazines en op websites om me te laten inspireren.

Mooie plaatjes bekijken en verzamelen is een goede manier om jezelf op nieuwe ideeën te brengen, of om juist iets wat je al in je hoofd hebt te visualiseren. Wanneer je plaatjes binnen een bepaald thema verzamelt en er een goede compositie van maakt, versterk je dit effect. Dat is waarom een moodboard zo handig kan zijn.

mywishlist

Wat is een moodboard?

shoes-i-loveEen moodboard is een visueel overzicht van afbeeldingen die, eventueel aangevuld met tekst, een bepaalde ‘mood’ of stijl overbrengen. Zo’n moodboard kan allerlei doelen hebben. Fashion designers gebruiken moodboards om een collectie in beeld te brengen en zijn ze een handig hulpmiddel bij het ontwikkelen van een huisstijl voor een bedrijf. Zelf heb ik bijvoorbeeld een moodboard gemaakt toen ik mijn eigen paar schoenen ging ontwerpen.

Schermafbeelding 2014-10-09 om 11.46.21 PMMaar ook in het dagelijks leven is het maken van een moodboard praktisch. Je slaapkamer een make-over geven? Maak dan een moodboard van je favoriete interieurstijl. Een dagje shoppen op het programma? Maak alvast een overzicht van de items of modetrends die je mooi vindt zodat je op de dag zelf doelgerichter kunt shoppen. Behalve handig, zijn moodboards ook gewoon heel leuk om te maken. Wanneer je in een creatieve bui bent, gaat er tenslotte niets boven lekker ouderwets knippen en plakken!

Het papieren moodboard

mood board diy2De klassieke versie van het moodboard is natuurlijk de papieren versie. Het enige dat je nodig hebt voor het maken van zo’n moodboard is een vel papier of een stuk karton, een schaar, lijm en een stapel tijdschriften. Bedenk van tevoren wat het doel is van je moodboard en ga ook vast globaal na welke stijl je wilt overbrengen. Vervolgens ga je in de tijdschriften op zoek naar afbeeldingen die je aanspreken en knip je die uit. Wanneer je een printer hebt, kun je uiteraard ook plaatjes van internet halen en die gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je toegang hebt tot een oneindige hoeveelheid afbeeldingen, waardoor je van praktisch alles wat je in je hoofd hebt binnen een paar seconden een plaatje hebt gevonden.

mood board diy1Genoeg afbeeldingen verzameld? Leg de plaatjes dan zo neer dat ze een mooie compositie vormen. Vervolgens plak je ze vast met lijm of bijvoorbeeld met decoratieve tape. Het voordeel van een papieren moodboard is dat je het niet bij plaatjes hoeft te laten. Je kunt ook kleine voorwerpen of stukjes van bepaalde materialen erbij plakken: textiel, verfstaaltjes uit de bouwmarkt, veertjes, gedroogde bloemen, enzovoort. Bovendien kun je de afbeeldingen aanvullen met zelfgeschreven woorden of kleine tekeningetjes. Heel blij met het eindresultaat? Lijst je moodboard dan in en hang het op! Je kunt er ook voor kiezen je hele moodboard op een stuk canvas te maken.

Het digitale moodboard

Schermafbeelding 2014-10-09 om 11.47.52 PMSneller dan het maken van een papieren moodboard is het maken van een digitaal moodboard. Een website die we inmiddels allemaal wel kennen is Pinterest. Eigenlijk is Pinterest één groot digitaal moodboard, want je maakt er visuele overzichten van alles wat je aanspreekt. Leuker, en ook wat ‘tastbaarder’ wordt het als je zelf een compositie kunt maken van afbeeldingen. Er zijn verschillende websites en programma’s waarmee je dit kunt doen. Veel mensen gebruiken er bijvoorbeeld Photoshop voor, maar ook sites als Polyvore of Picmonkey zijn handig voor creatieve collages. Klik hier voor meer informatie over deze online editting programma’s.

beautymamaOok webshops snappen dat het maken van een moodboard leuk en ontspannend is om te maken én tegelijkertijd erg praktisch kan zijn. Zo kun je op de webshop van Peter Hahn een zogenaamd ‘Styleboard’ maken met producten van de site. Er is daarnaast allerlei professionele moodboard-software verkrijgbaar, maar die heb je echt niet nodig wanneer je gewoon af en toe een moodboard maakt in je vrije tijd.

mozaiek

Enkele tips

Voor het samenstellen van een moodboard zijn geen regels en het is dan ook helemaal aan jou wat je ervan maakt. Toch heb ik nog wel een paar handige tips, die je kunnen helpen een bepaalde stijl nog duidelijker en mooier in beeld te brengen:

 • Probeer een balans te vinden tussen drukke en rustige afbeeldingen. Een drukke foto komt bijvoorbeeld beter tot zijn recht naast een rustige afbeelding en andersom. Met tekst werkt het ook zo: krullerige letters combineren met afbeeldingen waar veel op te zien is maakt het geheel al snel rommelig. In zo’n geval kun je beter voor een basic lettertype kiezen.
 • Wissel, voor een sterker effect, de grootte van de plaatjes af. Wanneer je je moodboard volplakt met alleen maar kleine afbeeldingen, komt de boodschap vaak minder duidelijk over. Plaats bijvoorbeeld één mooie en representatieve afbeelding heel groot in het midden en bouw de rest van je moodboard daar omheen.
 • Denk ‘out of the box’. Dat je een moodboard van een bepaalde kledingstijl gaat maken, betekent zeker niet dat je alleen plaatjes van kleding kunt gebruiken. Afbeeldingen van landschappen, teksten, tekeningen, zelfgemaakte foto’s; alles kan bijdragen aan het in beeld brengen van een sfeer.

mood board diy3Inspiratie gekregen? Aangezien je voor deze DIY niks speciaals nodig hebt, kun je meteen aan de slag. Misschien nog wel leuker: samen met vriendinnen moodboards in elkaar knutselen. Allemaal een stapel tijdschriften mee, muziekje aan, thee en koekjes erbij en je hebt de perfecte activiteit voor een regenachtige zondagmiddag!

Heb jij wel eens een moodboard gemaakt?

Until next time,
Serena Verbon

PS. alle moodboards in dit artikel zijn door mij gemaakt met Picmonkey, Picasa, Polyvore, Pinterest en ouderwets knip- en plakwerk. Zo leuk om te doen! 🙂

Volg:

46 Reacties

 1. 22 augustus 2019 / donderdag, 22 augustus 2019

  Hi Serena, gebruik je ook wel eens Photoshop voor het maken van een mood board? Ik zie vaak dat andere dit doen en zou graag willen leren hoe het moet! Groetjes Carla

 2. Donna-Jo
  28 april 2019 / zondag, 28 april 2019

  jaa ik heb al 2 keer voorheen een moodboard gemaakt, maar mijn stijl is echt drastisch veranderd en ik wil dit keer niet alles in mijn bullet journal plakken, maar ik ga het op een groot canvas doek werken, zo kan ik lekker veel kwijt, haha!

 3. Natascha
  30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Ik heb al vaker moodboards gemaakt, meestal hadden die te maken met gevoelens op dat moment. Altijd heb ik geknipt en geplakt op een groot vel stevig papier. Nu wilde ik eigenlijk andere dingen uitproberen. Op hout werken …met stoffen en of andere materialen. Heb jij misschien suggesties of waar ik rekening mee moet houden?

  • Vera
   16 februari 2017 / donderdag, 16 februari 2017

   Op hout plakken plaatjes vaak niet heel goed, ik heb bijvoorbeeld een soort touwtjes aan de plank bevestigd en daar plaatjes met wasknijpertjes aan gehangen. Dat krijgt een gek effect.

 4. 27 oktober 2014 / maandag, 27 oktober 2014

  MIjn dummie plak ik nog regelmatig vol met allemaal inspirerende plaatjes! Deze gebruikte ik in eerste instantie voor mijn vorige opleiding (styling design) maar omdat ik na een jaar gestopt ben met die opleiding en maar een paar bladzijdes had gebruikt ben ik gewoon vrolijk doorgegaan met plakken haha! Af en toe blader ik er in en dat kan heel handig zijn voor nieuwe ideetjes 🙂

 5. Luna
  11 oktober 2014 / zaterdag, 11 oktober 2014

  Misschien een hele domme vraag, maar op één van de moodboards staat beauty mama. Bedoel je daar je eigen moeder mee of…? Verder een leuke blog 🙂

 6. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Zou niet weten wat ik met een moodboard zou moeten!

 7. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik hou ook enorm van moodboards maken! Zowel met ‘schaar en lijm’ als op de computer. Ik maak daarom op mijn blog elke maand een moodboard. Superleuk!

 8. Ilse
  10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Eigenlijk zijn dit geen moodboards maar collages ;).
  Een moodboard geeft namelijk een sfeer/stijl mee, dit door middel van kleur, vorm en materialen. Je moet bij een moodboard er dan ook je eigen interpretatie aan kunnen geven dus niet alleen schoenen, of bijvoorbeeld interieur maar eigenlijk vanalles. Bij een collage is het thema dus wel al beslist :). (Sorry moest dat als vormgever toch even meegeven hihi) . Maar wel erg mooie afbeeldingen!

 9. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Heel leuk artikel! Binnenkort ga ik ons huis inrichten, daar kan ik wel een moodboard voor gebruiken!

 10. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik maak graag mood boards! Toen ik in Amerika stage bij een tijdschrift liep maakte ik altijd mood boards om inspiratie te krijgen voor de beauty pagina van het blad en te bepalen welke producten we op wilde vragen.

 11. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Fijn artikel! Ik heb een klein moodboard in mijn kast hangen, voor dagelijkse inspiratie. Maar ik wil ook even een fashion moodboard gaan maken binnenkort. Ik zit weer eens in de knoop met mijn kledingstijl haha.

 12. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Toevallig heb ik gisteren ook een moodboard geplaatst op mijn Instagram pagina! Ik hou er van om het met photoshop te maken met goede kwaliteit foto’s. Maar dan wél zo dat het een beetje lijkt alsof het uitgeknipt is. Ziet er naar mijn mening hartstikke leuk uit! 🙂

 13. Annika
  10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik vind het heel leuk om plaatjes uit tijdschriften te gebruiken voor dit soort dingen. Vroeger deed is dat altijd met de boekjes van het tuincentrum, want daar staan zulke mooie bloemen in.
  Het nadeel is dat je dan je tijdschriften kapot maakt. Dat vind ik altijd zo’n zonde…

 14. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik heb dit nog nooit echt gedaan. Ik heb wel pinterest maar dat vind ik niet hetzelfde, daar pin ik willekeurig alles wat ik maar leuk vind.

 15. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Oeh, ik wil dit al maanden , weken doen dus ik denk dat ik er binnenkort maar aan ga beginnen.

 16. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  ik heb dit al best vaak gedaan, ook erg leuk om te doen en super inspirational 😀

 17. Kris
  10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  CreaThea!
  Super leuk zeg 🙂

 18. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Super leuk idee! Staat ook nog eens heel gezellig en knus in huis <3

 19. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik gebruik Pinterest: het is zo handig en overzichtelijk zonder dat ik daadwerkelijk moet gaan knippen en plakken (Ik ben zo’n type dat haar vingers aan elkaar plakt en overal lijmresten heeft).

 20. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Moodboards zijn zo heerlijk om te maken:-)

 21. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Heel leuk artikel! Zo’n moodboard ziet er ook echt leuk uit als decoratie!

 22. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Dit moet ik echt weer een keer gaan doen! Ik zit op dit moment een beetje in een vreemde onzekere periode (net afgestudeerd, nog geen baan), dus wie weet helpt dit me een beetje om alles op een rijtje te krijgen :).

 23. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Mooie moodboards! Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om een moodboard te maken maar het kan zeker handig zijn! Mijn blog gaat voornamelijk over de haarverzorging van krullend haar dus mijn inspiratie bronnen zijn instagram en youtube.

 24. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik gebruik Pinterest, dat is zo handig hiervoor!

 25. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Moodboards, zo dat is lang geleden dat ik die maakte. (Hoewel nu gebruik ik pinterest, maar dat is toch anders)

 26. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Super leuk die moodboards!
  Wanneer ik weer iets ruimer in mijn tijd zit, ga ik er tijd voor nemen en er ook weer één maken van papier.
  Digitale moodboards maak ik vrij regelmatig maar papier blijft toch het leukst 🙂

  XoXo melanie

 27. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Vroeger had ik altijd een stijlboek waarin ik dit soort dingen ging maken! Heel erg leuk & ontspannend om te doen. En het resultaat mocht er altijd wezen! 🙂

 28. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Dit ga ik ook eens proberen! Zo leuk om te maken!

 29. Syl
  10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Door het te visualiseren, word het altijd gelijk rustiger in mijn hoofd.

 30. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik gebruik Pinterest echt vaak voor inspiratie en moodboards of collages maak ik vaak in Polyvore, zo leuk om te doen 🙂

 31. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Dit ga ik ook eens proberen! Zo leuk om temaken

 32. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik ben wel veel bezig met kijken op Pinterst voor ideeën en inspiratie. Ik vind het helemaal fantastisch. Het helpt je echt wel in uit te vinden waar je interesses liggen en welke kant je leuk vind. Als je dan ineens zo naast elkaar ziet wat je gepinnd hebt, dan krijg je echt een goed overzicht van je interesses. Ik houd er wel van om dat te onderzoeken. xxx Lucinda

 33. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik heb alleen wat moodboards in mijn hoofd en op Pinterest. Helaas.

  Visualiseren is erg belangrijk en zo een moodboard helpt hierbij. Leuke DIY post weer Serena (van der Woodsen ja elke x denk ik eraan).

 34. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Zo gaaf dit. In de kerstvakantie ga ik er zeker weer een maken!

 35. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik hou erg van moodboards maken. Ik doe dit vooral in Picasa voor mijn blog. Ik sla eerst allemaal leuke plaatjes op op mijn computer en ga er dan lekker mee schuiven in het programma. Ik hou ervan!

 36. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Oh ik vond dat vroeger altijd zo leuk om te doen, papieren moodboards. Heb daar nu niet zoveel tijd meer voor dus mijn inspiratie haal ik vooral bij bloggers (veel noorse) en op tumblr of weheartit. Leuk om te lezen waar jij je inspiratie vandaan haalt!❤️

 37. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik maak ze aan de lopende band :’)
  Heerlijk rustgevend en inspirerend

 38. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Goede tips Serena! Een moodboard kan echt enorm inspiratievol zijn, en ik vind het dan ook heel leuk en handig om er een te maken. Ik doe het meestal gewoon op mijn laptopje, toch handig dat je daar eigenlijk alle soorten plaatjes tot je beschikking hebt. Al hoewel ik die echte blaadjes die je hebt gebruikt ook heel tof vind!

 39. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Een moodboard kan ook heel makkelijk geen doel hebben. Vorig jaar heb ik een moodboard gemaakt door gewoon alle tijdschriften door te bladeren die ik had. Puur voor mezelf. Om in kaart te brengen wat ik nu eigenlijk leuk vond om te doen. Dan kun je dus ALLES wat je aanspreekt uitknippen en op plakken. Heel erg leuk om te doen op donkere, grauwe dagen.

 40. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik ben momenteel ook bezig met verschillende moodboards (lis van mijn pinterest kanaal).
  Één voor mijn site (ideeen e.d.) en de ander over wat ik nog zou willen bereiken in mijn leven.

 41. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Jaaa, een moodboard wil ik altijd nog maken! Vooral eentje met mijn dromen, dit ga ik in de herfstvakantie doen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *