Glycolzuur in huidverzorging

De laatste tijd krijg ik veel vragen – en complimentjes – over mijn huid. Vooral de lezeressen die mij al wat langer volgen weten dat ik helaas niet van nature gezegend ben met een gladde, egale en zuivere huid. Huidtherapeuten hebben me verteld dat ik een vrij dikke huid heb (een verdikte hoornlaag door dode huidcellen) die ik elke dag ‘dun’ moet maken door het te exfoliëren. Doe ik dit niet dan ontstaan er onzuiverheden die niet naar buiten kunnen, resulterend in een huid met puistjes en bultjes die je niet uit kunt drukken, wat ik natuurlijk wel probeer, waardoor ik littekens krijg.

Paula’s-Choice-RESIST-Daily-Pore-Refining-Treatment-BHA-05Sinds ik mijn huid elke dag exfoliër met producten zoals de daily pore-refining treatment 2% BHA van Paula’s Choice of de Effaclar Duo+ crème van La Roche-Posay gaat het echt de goeie kant op met mijn huid. Ik heb praktisch geen puistjes meer en mijn huid wordt steeds egaler en gladder.

Toch ben ik altijd op zoek naar nieuwe huidverzorgingsproducten die mijn huid nóg mooier kunnen maken en toen kwam ik uit bij het ingrediënt glycolzuur. Ik heb in het verleden wel eens een glycolzuur peeling gehad en daarom weet ik dat het een sterk exfoliërende werking heeft en geschikt is voor mijn huidtype. Mijn interesse in glycolzuur was gewekt, dus ik ging op onderzoek uit. Wat is glycolzuur precies? Wat doet het voor onze huid? En bij welke concentratie is het effectief?

Wat is glycolzuur?

175px-Glycolic_acid.svg
Glycolzuur, of glycolic acid in het Engels, is een alpha hydroxy acid (AHA). Deze zuren zijn afkomstig van fruit en andere voedingsmiddelen en worden daarom ook wel fruitzuren genoemd. Andere AHA’s zijn bijvoorbeeld citroenzuur (citric acid), melkzuur (lactid acid), amandelzuur (mandelic acid), appelzuur (malic acid) en wijnzuur (tartaric acid). Glycolzuur wordt voornamelijk gewonnen uit rietsuiker. 

Wat doet glycolzuur voor onze huid?

Slide1Van alle AHA’s heeft glycolzuur de kleinste moleculen waardoor het de huid het makkelijkst en meest effectief kan penetreren. Glycolzuur dringt door tot in het epidermis, de buitenste laag van onze huid. Hier zijn voornamelijk erg veel dode huidcellen. Een lijmachtige stof houdt deze huidcellen bij elkaar, maar glycolzuur zorgt er juist voor dat deze stof wordt opgelost zodat onze huidcellen los komen en verwijderd kunnen worden. Hierdoor schilferen de dode huidcellen in een snel tempo af en worden jonge, nieuwe cellen gestimuleerd. Er zijn wel meer ingrediënten die dode huidcellen op deze of een soortgelijke manier verwijderen, maar glycolzuur is één van de meest effectieve ingrediënten.

De voordelen van het gebruik van glycolzuur;
+ het verminderen van hyperpigmentatie
+ het verminderen van acnélittekens
+ het verminderen van fijne lijntjes en rimpeltjes
+ het stimuleren van de collageen- en elastineproductie

Glycolzuur is daarom geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een anti-age treatment, maar ook voor mensen die kampen met hyperpigmentatie en acnélitttekens.

Bij welke concentratie is glycolzuur effectief?

Percentages boven de 10% zijn niet vrij verkrijgbaar en mogen alleen door huidtherapeuten gebruikt worden in de vorm van een (chemische) glycolzuurpeeling. Glycolzuur peelings bij een huidtherapeut beginnen meestal bij een concentratie van 20% en kunnen oplopen tot een concentratie van 70%. De huidtherapeuten beginnen laag en kijken dan wat je huid aankan.

Dit zijn best hoge concentraties en de huid kan dan ook vrij heftig reageren tijdens een glycolzuurpeeling. Het prikt ten eerste, wanneer het wordt aangebracht, en daarna kan de huid rood worden en aanvoelen alsof je bent verbrand. Ik kan jullie vertellen dat dit brandende gevoel al snel minder wordt en dat de roodheid ook snel wegtrekt. Het schilferen van de huid kan soms wel een langere tijd aanhouden.

collistar glycolic acid_3 Er bestaat echter ook ‘home treatments’ met glycolzuur, oftewel skincareproducten met een lagere concentratie glycolzuur die je veilig thuis kunt gebruiken. Deze producten bevatten maximaal 10% glycolzuur en zijn daarom niet zo heftig als wanneer je een peeling zou ondergaan. Als je last hebt van hyperpigmentatie of zware acnélittekens, dan raad ik je aan een peeling te nemen, maar heb je hier slechts in mildere mate last van, zoals ik, dan zijn deze producten perfect geschikt om je huid nog egaler, gladder en stralender te maken.

collistar glycolic acid_1 collistar glycolic acid_2Sinds kort gebruik ik de Glycolic Acid perfect skin peeling van Collistar. Hoe hoog de concentratie glycolzuur in dit product is weet ik niet, maar ik zal het product over een tijdje voor jullie reviewen zodat ik wat beter kan vertellen wat dit product voor mijn huid heeft betekend.

alphah liquid gold_1Andere producten met glycolzuur zijn bijvoorbeeld deze Liquid Gold treatment van Alphah.

mario badescu glycolic acidDeze producten van Mario Badescu bevatten ook glycolzuur.

malin goetz glycolic acid padsEn deze 10% glycolic acid pads van (Malin + Goetz) lijken me ook erg fijn.

Ik hoop dat jullie wat hebben opgestoken van dit artikel. Mocht je op zoek zijn naar een effectief middel om je pigmentvlekken en acnélittekens aanzienlijk te verminderen of ben je op zoek naar een treatment die je een gladdere, frissere en jeugdige look terug kan geven, verdiep je dan zeker eens in glycolzuur peelings of glycolzuurhoudende huidverzorging.

Zijn jullie bekend met glycolzuur? Is het iets voor jouw huid?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

76 Reacties

  1. Riet
    29 november 2016 / dinsdag, 29 november 2016

    Ik gebruik sinds een paar weken de Foamer 15 (als reiniger) en de Light Ceutic (als Egaliserende nachtcrème) van DERMACEUTIC.
    Zij bevatten 15% glycolzuur.
    Mag ik deze producten konstant gebruiken, of alleen maar een bepaalde periode?
    Mvg
    Riet

  2. Sabine
    2 juni 2016 / donderdag, 2 juni 2016

    Hallo, ik heb last van bruine vlekjes bij mijn bikinilijn als gevolg van acne en scheren. Is er ook een product die deze hyper pigmentatie bij de bikinilijn vermindert??

  3. Amber
    4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

    Hi Serena,

    Ik geniet altijd volop van je blog & ben mijdaardoor ook gaan verdiepen in huidverzorging. Na het lezen van dit artikel dacht ik: is de Philips VisaCare niet iets voor jou? 2x per week 5min thuis & dan scrub je de hoornlaag. Mijn huid heeft er heel veel baat bij!

    Vriendelijke groet,
    Amber

  4. Jolanda
    27 oktober 2014 / maandag, 27 oktober 2014

    Hallo Serena,

    Ik heb zelf ook veel last van hormonale acne en dus ook van de littekentjes. Naar aanleiding van jouw artikel heb ik ook even rond gekeken naar glycolzuur producten en heb ik dit besteld:

    http://www.beautydoc.nl/peelings/meditopics-aha-10-glycolzuur-peeling-gel.html

    Misschien is dit ook een tip voor jou, aangezien deze creme 10% glycolzuur bevat en je voor 50 ml een stuk minder betaald dan de peeling van collistar, namelijk €17,0. Ik heb het nog niet in huis, dus ik heb nog geen idee of het goed werkt, maar wilde het toch even met je delen.

    Groetjes Jolanda.

  5. annemette
    13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

    Hoi Serena! Ik had een vraag over de producten van Mario badescu die je hebt gelinkt in je artikel!
    Ik ben namelijk geïnteresseerd in gezichtsproducten die helpen tegen acnelittekens en acne, maar de producten die jij linkt waar glycolzuur inzit, zijn zogeheten anti aging producten! Maakt het uit om dat dan te gebruiken of zal dat minder effect hebben op acne?

    Ik vind je artikel heel interessant en duidelijk, maar ik vind het zelf moeilijk producten te binden en te zoeken die mij zouden kunnen helpen..

    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *