Review: La Roche-Posay Effaclar

Toen ik jullie een tijdje geleden vertelde over mijn Skin Crisis werden er veel comments achter gelaten met als tip de Effaclar lijn van La Roche-Posay. In New York schafte ik daarom meteen de Effaclar K dagcreme aan (daily clarifying acne treatment) en eenmaal thuis rende ik naar de apotheek om daarbij de reinigingslotion te kopen. Beide producten bevallen me zeer goed en omdat ik weet dat er onder de bezoekers ook meiden zijn met een probleemhuid wilde ik daarom graag mijn positieve mening over deze producten met jullie delen, want wie weet helpt het ook voor jou!

La Roche-Posay is een apothekersmerk en dus (in Nederland althans) alleen verkrijgbaar via de apotheek. Niet op doktersrecept hoor, iedereen kan een apotheek binnenlopen en deze producten kopen. De Effaclar lijn (wat een leuke naam trouwens, ik moet steeds denken aan ‘effe klaar!’) is speciaal ontwikkeld voor de huid met acne. Echt iets voor mij dus! De lijn is heel mild voor de huid, totaal niet uitdrogend (wat helaas wel vaak het geval is bij acne skincare), maar juist verzorgend en verzachtend.

Iedere ochtend en avond reinig ik mijn gezicht met de reinigingslotion. Ik doordrenk een watje met de lotion en haal het over mijn gezicht heen. Het is een watertje en het voelt lekker fris aan op de huid. Daarbij verwijderd het echt heel goed alle dirt, pas na 2 watjes komt er geen vuiligheid meer van mijn gezicht af, terwijl ik met andere reinigers al na 1 watje dacht dat ik klaar was. Guess not! Deze lotion is mild voor de huid, bevat geen alcohol en andere uitdrogende bestanddelen. Na gebruik trekt mijn huid absoluut niet. Aan de ingredienten kan ik niet perse iets bijzonders ontdekken, behalve dat deze lotion is gemaakt van thermaal water (zuiverend bronwater) en zink bevat. Zink zit o.a. ook in Sudocrem. De geur is niet heel lekker maar ook zeker niet storend, een beetje klinisch ruikt het.
Zink is astringent, dat wil zeggen dat het lichaamscellen krimpt of doet samentrekken, waardoor je poriën kleiner worden en je gezicht hierdoor een egalere look krijgt. Ook werkt zink ontstekingsremmend (puistjes zijn huidontstekingen), helend en reguleert het de olie afscheiding van je huid (het heeft een matterend effect).

Hieronder heb ik stiekem een foto gemaakt van het schap met de Effaclar lijn (hihi) bij ons in de Boots apotheek. Zoals je ziet zijn de prijzen gemiddeld, geen budgetprijs maar ook zeker geen high-end prijs. Ik heb dus de lotion van €12,95 en daarbij de verzorging Effaclar K, die €13,95 kost. Deze verzorging zit in een tube van 30 ml waar je redelijk zuinig mee doet. De structuur is niet cremig maar een stuk vloeibaarder zoals een fluide. Het smeert lekker uit en trekt snel in, zonder dat het je huid bedekt met een vettig laagje. Na aanbrengen ziet mijn huid er gezond uit en voelt het lekker zacht aan. Ook niet onbelangrijk, de geur. Subtiel aanwezig, clean en fris en ergens ook zacht van geur. Erg lekker, vind ik.

Effaklar K bevat 1,5% salicylzuur, een actief en werkzaam ingredient die uitermate geschikt is bij acne. Salicylzuur remt de productie van prostaglandines, hormoonachtige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van pijn, koorts en ontstekingen in ons lichaam. Daarbij voorkomt salicylzuur infecties en schade aan onze bloedvaten. Precies wat een acne huid nodig heeft! De ontsteking remmen (want puistjes zijn eigenlijk gewoon ontstekingen) en tegelijkertijd onze bloedvaten gezond houden zodat ze niet gaan zwellen en bacteriën gaan verspreiden naar nabij gelegen weefsel.
Omdat Effaklar K in sommige gevallen wel tot een droge huid kan leiden staat er goed aangegeven op de achterkant van het doosje wat je moet doen. In principe begin je met 3 maal daags aanbrengen van de creme op plekken waar je het nodig hebt (in mijn geval is dat bijna mijn hele gezicht). Mocht er droogheid optreden dan moet je het gebruik afbouwen naar 1 keer per dag of om de dag. Echt fijn dat het zo duidelijk wordt aangegeven! Dat zie je niet vaak (eigenlijk nooit) op skincare verpakkingen.
Op de foto hieronder zien jullie hoe mijn huid is verbeterd. In februari startte ik met het Clinique 3-stappen-systeem die een maand later zoals je kan zien niet veel voor mijn huid gedaan heeft. In maart startte ik daarom met de Effaclar lijn en op de onderste foto zien jullie het resultaat na een maand. Nog wel wat puistjes, maar minder fel. Mijn littekens zijn grotendeels vervaagd en alles ziet er gewoon wat fijner en egaler uit.
Sinds ik beide producten gebruik is mijn acne verminderd zonder dat het schade heeft aangebracht aan mijn huid. Deze Effaclar producten zijn zowel effectief als mild en verzorgend en ik kan ze dan ook aanbevelen aan meiden met acne. Het heeft ongeveer een maand geduurd totdat ik echt effect zag, maar het is de moeite waard om daar op te wachten. Veel meiden raden overigens de DUO aan, die wil ik zeker gaan proberen als mijn Effaclar K op is.
Naast het voorkomen en bestrijden van acne gebruik ik producten die mijn huid egaler maken en mijn donkere acne littekens vervagen, maar daarover later meer.
Iedereen die mij de Effaclar lijn aanraadde: bedankt voor het goede advies!
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

18 Reacties

 1. Iris
  6 december 2016 / dinsdag, 6 december 2016

  Ik gebruik de effaclar duo + nu een aantal weken (3 ofzo) elke ochtend. Maar wat ik vooral merk is dat mijn huid alleen maar slechter wordt.. Ik heb nu ineens echt dikke pukkels met witte koppen op plekken waar ik dat eerst nooit had (sorry tmi). Maar zou het kunnen dat dit een proces is waar ik eerst doorheen moet voordat het beter is? Of kan mijn huid gewoon niet tegen deze creme?

  • Linda
   6 december 2016 / dinsdag, 6 december 2016

   Ik heb hetzelfde problemen….
   Ook opeens meer puistjes op plekken waar ik ze eerst helemaal nooit had.
   Misschien moet onze huid eraan wennen? En trekt het na een week weg?
   Ik zou graag willen horen wat jij nu precies ermee doet en of het probleem klopt wat ik denk.

   Groetjes linda

   • Daisy
    11 maart 2021 / donderdag, 11 maart 2021

    Meer of nieuwe puistjes krijgen bij het gebruik van nieuwe producten kan juist een goed teken zijn! 🙂 Dit noemt met ‘purging’. Dit komt vooral voor bij producten die het huidvernieuwingsproces stimuleren en exfoliëren. Ik raad je aan om nog even vol te houden in het gebruik en na 1a2 maanden te oordelen. Zijn je puistjes toch nog altijd even hevig? Dan is dit niet het juiste product voor jou.

    Sorry dat ik zomaar op je reactie reageer maar kwam toevallig op dit blog omdat ik zelf deze lijn wil gaan uittesten. 🙂 Hopelijk ben je een beetje geholpen 🙂

 2. chiara
  26 juli 2016 / dinsdag, 26 juli 2016

  Heb je ondertussen de duo+ ook kunnen proberen? if so, kan je de K en de duo+ eens vergelijken? 😀

 3. Lisanne
  4 juli 2016 / maandag, 4 juli 2016

  Hey Serena gebruik jij nu nog steeds producten van dit merk? En ben je er nog steeds zo tevreden over als toen?

 4. Roxanne
  29 mei 2016 / zondag, 29 mei 2016

  Ik kom hier misschien een beetje laat mee aangezien dit artikel jaren terug is geplaatst ik gebruik zon ruim 3maand deze producten en om eerlijk te wezen blijven de puistjes komen mijn gezicht word er ook best droog en rood van dus ik heb de Vichy lijn van dermablend geprobeerd en dat is zeker een aanrader vooral de foundation die de puisjes juist bestrijd dus mochten meer dat probleem hebben dan raar ik vichy dermablend zeker aan!

 5. vera
  11 december 2014 / donderdag, 11 december 2014

  Ik ben ook helemaal blij met deze producten! Heb eerst op aanraden van een vriendin een tube effaclar k gekocht toen ik in Frankrijk was, sindsdien is mijn huid er onwijs op vooruit gegaan! Sinds ik het gebruik heb ik bijna geen serieuze puistjes uitbraken meer gehad. Best wel betaalbaar ook! Echt een aanrader wat mij betreft, nog nooit zo veel resultaat gezien bij een product als bij deze 🙂

 6. Somersault
  24 januari 2014 / vrijdag, 24 januari 2014

  Grappig om dit te lezen, ik kreeg voor mijn verjaardag van een vriendin een proefset van het 1-2-3-systeem van Clinique, en ‘t was natuurlijk lief bedoeld, maar wat een ramp! Na een paar weken leek ik wel terug in mijn puberteit, puistjes overal, met openkrabben en wondjes vandien.. Brr!
  Nu ben ik overgestapt op Effaclar, hopelijk stabiliseert me dat een beetje 🙂

  • Somersault
   29 januari 2014 / woensdag, 29 januari 2014

   5 dagen later kan ik alvast vertellen dat de puistjes (= opengekrabde wondjes) die ik had aan het genezen zijn, en ik voel tot dusver geen oneffenheden bijkomen. En mijn huid is zacht! Love it! 🙂

 7. Deirdre
  14 november 2013 / donderdag, 14 november 2013

  mijn moeder gebruikte altijd de creme voor puistjes die je plaatselijke moet aanbrengen(die jij ook hebt dus), de dag/nacht creme en de face wash. ik gebruikte ze af en toe en ik dacht dat ik na 1x gebruiken al resultaat zou zien, niet dus. ik had geen geduld en zin om het dan vaker te gebruiken. nu zo, sinds 3 maanden, gebruik ik het iedere dag en wauw, wat een wonder spul. na 2/3 weken zag ik echt een verbetering, zelfs 1 week geen enkel(!) puistje gehad. voor mij is dat echt bijzonder. mijn acne verschilt wel heel erg, nu ben ik ziek dus mijn huid is wat rommelig. maar ik blijf gewoon door smeren en iedere een vitamine c pil in nemen, dat helpt bij mij ook heel erg goed. en wat is jouw huid goed verbeterd zeg!

 8. Fiona
  1 september 2013 / zondag, 1 september 2013

  Hey, erg fijn om jou ervaringen te lezen over La Roche Posay. Van de week heb ik precies dezelfde 2 producten gekocht als van je foto. Ik hoop dat het bij mij ook effect bied. Ik vraag me wel af of je overdag make-up gebruikt? Zo ja, welke? Want die rode plekken zijn niet echt sierlijk maar make-up verstopt de huid weer snel. Ik ben ook sinds van de week overgestapt op make-up van Clinique. Ze hebben een speciale acne lijn.
  Gr. Fiona

  • Serena
   Auteur
   1 september 2013 / zondag, 1 september 2013

   hi Fiona, ik gebruik minerale makeup van Bare Minerals, verstopt de huid niet, dekt erg goed, en de aanwezige zinkoxide helpt juist bij onzuiverheden. Mijn huid is erg opgeknapt sinds ik dit gebruik.

 9. Carolien
  27 mei 2013 / maandag, 27 mei 2013

  Hey,
  Ik wil ook effeclar gaan gebruiken, maar ik weet dus niet precies welke producten ik kan komen van deze lijn? Heb aardig wat acne vooral op me kin en me wangen.

  • Carolien
   27 mei 2013 / maandag, 27 mei 2013

   Sorry ik bedoelde, welke producten ik het beste bij mijn huid kan kopen

  • Serena
   Auteur
   27 mei 2013 / maandag, 27 mei 2013

   Allereerst zou ik een afspraak maken met een huidtherapeut, die kan bepalen waar jouw acne vandaan komt. Is het hormonaal, ligt het aan je eten, is het genetisch? Aan de hand hiervan kan je beter bepalen welke producten je nodig hebt. Succes! Ik weet hoe vervelend het is.

 10. Josine
  27 april 2013 / zaterdag, 27 april 2013

  Hoi! Ik zit er ook over na te denken om wat spulletjes van de effaklar lijn te kopen van la roche posay. Clinique heeft bij mij ook niet geholpen.. hoe gaat het nu met je huid? Gebruik je nog steeds la roche posay? Ik hoor het graag!

  • Serena
   Auteur
   27 april 2013 / zaterdag, 27 april 2013

   Nee, ik ben inmiddels overgestapt op Philosophy en Mario Badescu, maar gewoon omdat ik van alles test en toen bij deze merken terecht kwam. Effaklar lijn vind ik erg prettig nog steeds!

   • Mandy
    18 september 2015 / vrijdag, 18 september 2015

    Hallo Serena,
    Ik vroeg me af welke ‘methode’ om van puitjes af te komen je nu aan raadt:
    1. Philosophy en Mario Badescu, of 2. Effaklar.

    Ik hoor graag van je.

    Vriendelijke groet,

    Mandy Passmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *