Dé skincare trend van 2019 – de beauty fridge

Als je het heerlijk vindt om door beauty- en skincare accounts te scrollen op Instagram en daar (net zoals ik) veel te veel tijd aan besteedt, is het fenomeen beauty fridge of skincare fridge je vast niet ontgaan. Jawel, huidverzorging liefhebbers van over de hele wereld schaffen massaal mini koelkastjes aan om daar hun kostbare potjes crème en maskertjes in te bewaren. Het is een heuse trend! Op Instagram althans, en voornamelijk onder skincare junkies uit Amerika en Azië. In Nederland slaat de trend nog niet echt aan, maar goed, daar zijn we dan ook Nederlanders voor. Lekker nuchter.

Want ja, heb je nu ECHT een beauty fridge nodig?

De kleine koelkastjes hebben een inhoud van 4 liter, dus heel veel past er eigenlijk niet in (achteraf gezien valt dat mee, als je goed kan stapelen kun je er zeker 20 producten in kwijt). Is het in huis niet koel genoeg? En wat is er mis met de ‘normale’ koelkast, daar kun je toch ook je beautyproducten in bewaren?

Ik zal je meteen een eerlijk antwoord geven op de vraag of je nu écht zo’n koelkastje nodig hebt voor je skincare: NEE, NATUURLIJK NIET. Het is allereerst een trend, en ten tweede een zwaar overbodige luxe. Maar mensen houden van luxe. Ik bedoel, hoe EXTRA is het om een knalroze mini koelkastje in je badkamer of slaapkamer te hebben staan speciaal voor je skincare stash? Ik houd er van.


Natuurlijk is het niet voor iedereen een overbodige luxe. In bepaalde landen is het nu eenmaal vaak bloedjeheet. Skincare dien je op een droge, koele plek te bewaren en als de temperatuur boven de 25 graden komt kan het zo zijn dat je dure crèmetje sneller zal bederven of schiften dan op de verpakking staat. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Nu hebben wij hier in Nederland laatst een hittegolf gehad, maar desondanks waren er genoeg plekken in huis waar het nog lekker koel was (in elk geval koeler dan 25 graden) dus wat dat betreft zit je in Nederland hartstikke goed.

Naast het feit dat skincare sneller kan bederven bij hogere temperaturen (waar wij hier dus geen last van hebben), is het natuurlijk hartstikke lekker om bepaalde producten extra koel te gebruiken. Komen we meteen aan bij het volgende onderwerp:

Als je dan zo’n beauty fridge hebt aangeschaft, wat stop je er precies in?


Sommige actieve ingrediënten zijn minder stabiel als ze met licht, lucht of warmte te maken krijgen, zoals retinol, vitamine C of benzoyl peroxide. Om deze ingrediënten hun krachten te laten behouden, kan het een goed idee zijn om ze in je koelkastje te bewaren.

Ook producten gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zonder conserveringsmiddelen zijn handig om koel te bewaren. Denk aan DIY scrubs of aan de verse maskertjes van Lush. Door ze koel te bewaren hebben bacteriën minder kans en zo verleng je de houdbaarheid.


Als je een snel geïrriteerde en gevoelige huid hebt, een ontstoken huid (bijvoorbeeld als je last hebt van acné en/of onderhuidse puisten) of een huid die verbrand is door de zon, is het heerlijk om koele producten te gebruiken. Producten met Aloe Vera hebben een bijvoorbeeld een extra verzachtend effect wanneer ze koel worden aangebracht, maar ook serums, (oog)crèmes, gezichtsmaskers (zowel kleimaskers als sheet masks) en face mists zijn extra verfrissend wanneer ze koud worden aangebracht.


Wanneer je ‘s ochtends last hebt van een opgeblazen gezicht of vochtophopingen onder je ogen, is het ook een goed idee om koele beautyproducten te gebruiken. Denk aan een Jade Roller, oogcrème of een eye gel roller ball. Het voelt niet alleen extra verfrissend aan op de huid, door de koude temperatuur neemt je puffiness ook daadwerkelijk sneller af.

Maar waarom stop je deze producten niet gewoon in je normale koelkast?

Ja precies, waarom een speciaal mini koelkastje aanschaffen als je thuis een hele grote hebt staan? Allereerst; ik weet niet waar jullie je skincare aanbrengen, maar zelf doe ik dat in de badkamer. En ik heb echt geen zin om elke keer op en neer te gaan lopen van de badkamer naar de keuken met een stel potjes crème onder mijn arm. Het voordeel van een speciale beauty fridge in je badkamer, slaapkamer of waar jij dan ook je skincare routine doet zit ’em dus onder andere in het gemak.

Ten tweede, als wij in het weekend de ‘grote’ boodschappen hebben gedaan is er niet eens plek in de koelkast voor een bakje met skincare producten.


Ten derde, ik vind het gewoon geen fris idee om mijn huidverzorging te bewaren op dezelfde plek waar ik mijn salami, garnalensalade, Parmezaanse kaas en kliekjes van de dag ervoor bewaar. Ik heb ook wel eens gehoord dat de geurtjes uit de koelkast in je skincare kunnen trekken. No thank you.

En als laatste, onze koelkast staat op 4 graden en helemaal achterin op de plank is het zelfs nog iets kouder. Je wilt je skincare ook weer niet té koud bewaren (als in, je wilt niet dat het bevriest). Dat kan de textuur van je crèmes aantasten. Of glazen potjes doen breken. Op deze manier heb ik namelijk wel eens mijn borstvoedingsmelk verpest!

Dus, is een beauty fridge zin of onzin?

Well, that’s totally up to you! Het is ECHT niet per se nodig, al kan het in sommige gevallen de houdbaarheid van een product verlengen. Als je een grote skincare stash hebt maak je nooit alles binnen de uiterlijke houdbaarheidsdatum op, dus dan kan het zeker een uitkomst zijn. Maar als je het mij vraagt is het eigenlijk gewoon weer een fantástische beautytrend waarvan je kunt besluiten om erin mee te gaan of niet.


Ik houd wel van een beetje overbodige luxe en de beauty fridge doet het bovendien top op foto’s, dus ik ben hartstikke blij met mijn knalroze mini koelkastje. Hij staat in mijn badkamer zodat ik alles lekker bij de hand heb wanneer ik aan mijn skincare routine begin. Het geeft me een decadent en luxueus gevoel en als ik ‘s ochtends extra koude producten op mijn huid aanbreng is dat een heerlijke start van de dag. Lekker wakker worden zo! Het feit dat ik er zo ontzettend blij van word vind ik voor mij al voldoende om dit koelkastje de moeite waard te vinden.

Ok, ik ben om, waar koop ik zo’n ding?

Ik heb er een paar gespot op bol.com;

Maar die van mij kocht ik voordeliger (voor €31,-) via deze link op wish.com en als je met mijn code besteld krijg je ook nog eens korting: ltvdbfg (en ontvang ik €2,- wish tegoed per bestelling, whoohoo!).

Omdat deze koelkastjes oorspronkelijk bedoeld zijn voor in de auto moet je nog wel een adapter aanschaffen die de autoaansteker omzet naar een netstroomaansluiting, zodat ‘ie gewoon in het stopcontact ingeplugd kan worden. Zelf heb ik deze gekocht van €11,99.


Nou, mocht je je mini koelkastje dus niet meer als beauty fridge willen gebruiken, kun je hem nog altijd gebruiken als koelboxje voor in de auto (of voor snacks in de slaapkamer?). Handig voor een roadtrip of een Netflix avondje in bed! Bovendien koelt hij niet alleen, hij kan ook verwarmen. En dat komt van pas voor als je je eten warm wil houden onderweg.

Wat denk je, is een beauty fridge iets voor jou? Ben jij ook zo lekker EXTRA als het op skincare aankomt of ben je hier toch echt te nuchter voor?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

24 Reacties

 1. Chrystal
  9 oktober 2020 / vrijdag, 9 oktober 2020

  I LOVE THIS.
  Ik wil deze ook aan gaan schaffen, want, hoe leuk ziet dit eruit?! En het is ook nog eens goed voor je beauty producten!
  Ik heb er wel een vraagje over waarvan ik hoop dat je er antwoord op hebt, wat kost deze beauty fridge in gebruik als je hem in huis in het stopcontact doet aan energie verbruik?
  Alvast bedankt!! xoxox

  • Serena
   Auteur
   9 oktober 2020 / vrijdag, 9 oktober 2020

   Goh… dat weet ik niet, verschilt per koelkastje! De ene is zuiniger dan de andere. Het staat er altijd wel bij vermeld en dan moet je zelf een beetje gaan rekenen wat het op jaarbasis gaat kosten (hangt ook van je energieleverancier af).

 2. 8 maart 2020 / zondag, 8 maart 2020

  Super deze producten, en wat denk je daarvan, heeft iemand het ooit gebruikt Ziaja olive leaf twee fasen make-up remover?

 3. Mirjam
  9 september 2019 / maandag, 9 september 2019

  Ik heb ook een mini koelkastje boven staan. Een retro mini koelkast van het merk Swan. Ziet er super leuk uit. Een geweldig apparaat! Ik heb ook mijn foundations er in gedaan. Echt super handig!

 4. 25 juli 2019 / donderdag, 25 juli 2019

  Een van jullie kent misschien de Ziaja-winkel en heeft dergelijke bijzonderheden gebruikt – natuurlijke oogcreme ziaja?

  • Sandra
   22 juni 2020 / maandag, 22 juni 2020

   Ik gebruik de coco butter face mask elke week! Het verminderd roodheid en calmeert de huid ? zeker een aanrader! De oogcreme ken ik helaas niet

 5. 22 juli 2019 / maandag, 22 juli 2019

  Het enige waarvoor ik dit eventueel zou gebruiken, zijn m’n verpakkingsvrije producten van Lush. Ik hoop in ieder geval dat die de hittegolf van deze week overleven en niet in een plasje in bad zullen liggen, haha.

 6. 22 juli 2019 / maandag, 22 juli 2019

  Wat een leuke trend. Ik snap wel waarom dit een trend is. Ik wil het ook.

 7. sasja
  21 juli 2019 / zondag, 21 juli 2019

  Lijkt me ook wel handig om geopende zakjes van een masker/monstertje in te bewaren?

 8. 20 juli 2019 / zaterdag, 20 juli 2019

  Ik wist niet dat het belangrijk was je producten echt koel te houden maar wel fijn om te weten.

 9. 20 juli 2019 / zaterdag, 20 juli 2019

  Inderdaad een nogal overbodige luxe, maar het staat wel echt heel erg leuk. Sowieso vind ik je foto’s heel erg leuk en geeft een goede indruk van hoe het staat in een slaapkamer of werkkamer.

 10. 20 juli 2019 / zaterdag, 20 juli 2019

  Haha opzich vind ik het wel wat hebben maar no way dat ik er zoveel geld voor zou betalen. Dan toch maar tussen het eten zetten!

 11. Matanja
  19 juli 2019 / vrijdag, 19 juli 2019

  Die gekleurde vind ik echt cute maar om nou zo,n koelkastjeb te kopen voor die paar potjes creme die ik heb staan……neeeeeh, daar ben ik dan weer te nuchter voor….

 12. Daphne
  19 juli 2019 / vrijdag, 19 juli 2019

  echt leuk, schattig bijna☺

 13. 19 juli 2019 / vrijdag, 19 juli 2019

  Het is wel heel tof om te hebben.

 14. 18 juli 2019 / donderdag, 18 juli 2019

  Ah, leuke blog! Voelt alsof je de smaak weer te pakken hebt 🙂

 15. Robin
  18 juli 2019 / donderdag, 18 juli 2019

  Wat een supergaaf ding! Zou ook wel iets voor mij zijn.

 16. Sandra G.
  18 juli 2019 / donderdag, 18 juli 2019

  “waar ik mijn salami, garnalensalade, Parmezaanse kaas en kliekjes van de dag ervoor bewaar”…whahaaa!!! En dat dan op je huid smeren, althans de geur ervan. Hilarisch!

 17. 18 juli 2019 / donderdag, 18 juli 2019

  Yay, dit is zo handig! Ik heb er ook één 🙂

  • Mer
   2 augustus 2019 / vrijdag, 2 augustus 2019

   Hoeveel geluid maakt het?

 18. 18 juli 2019 / donderdag, 18 juli 2019

  Waaah!! Love it!! Ik zag t zelf toevallig laatst ook al via Youtube voorbij komen en vind het echt wel een hele leuke luxe toevoeging. Ik zou t zeker niet als overbodig zien ???

 19. Rita
  18 juli 2019 / donderdag, 18 juli 2019

  Leuk ding, echt iets voor jou! Jezelf verwennen met iets overbodigs, mag ook wel eens toch?

 20. Maria
  18 juli 2019 / donderdag, 18 juli 2019

  Tot mijn huis volledig op zonnepanelen draait zou ik het niet overwegen. En daarna waarschijnlijk ook niet ?

 21. Rowan Chanel
  18 juli 2019 / donderdag, 18 juli 2019

  Ge-wel-dig!
  Wat dat betreft heb ik altijd een innerlijke strijd met mezelf.
  Ik HOU van deze ‘overdreven overbodige’ luxe, maar tegelijkertijd ben ik zo ontzettend nuchter dat ik er nog geen cent aan uit zou willen geven. Terwijl ik een paar maanden geleden nog een skincare routine had van wel 8 stappen, bestaat ie nu uit 2 stappen. (Mijn huid ziet er nu trouwens ook écht veel beter uit?)
  Het ene moment houd ik van een gigantische stash van makeup, skincare, nagellak etc. En dan wil ik weer dat ALLES in 1 toilettas past.
  *Firstworldproblems* ahum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *