Bizarre Beauty: Lipstick for men!

De échte Friends-diehards kunnen zich de scene waarin Joey zijn Ichiban Lipstick for Men-commercial laat zien vast nog wel voor de geest halen. If not, let me refresh your mind!


Die scene komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen, want in Azië is het vrij normaal dat mannen worden ingezet in cosmetica commercials. En niet alleen voor mannencosmetica, ook voor make-up gericht op de vrouwelijke doelgroep wordt er vaak een man in de commercial geplaatst.

Zo heeft Takuya Kimura in de jaren ’90 reclame gemaakt voor een nieuwe lipsticklijn van Kanebo. Takuya is een Japanse zanger en acteur en lid van de beroemde boyband SMAP. Hij is in Japan en in de rest van Azië echt een icoon. Vrouwen (en mannen) vallen voor hem in katzwijm en hij is geprezen om zijn metrolooks en gevoel voor style.


Hieronder de bijbehorende commercial:

Ook Zuid-Koreaans acteur en model Won Bin figureerde in een lipstick-ad uit 2004. Het merk Koreaanse cosmeticamerk Misscha laat denken dat mannen niet van je af kunnen blijven wanneer je hun lipstick draagt. Smart!


En de bijbehorende commercial:

Men zegt dat Europa altijd een beetje achterloopt op Azië, dus kunnen wij binnenkort ook advertenties en commercials verwachten waarin mannen ons laten zien welke lipstick we moeten dragen? Bijvoorbeeld een commercial waarbij David Beckham heel erotisch (en halfnaakt, of course) lipstick bij een vrouw aanbrengt. Of Justin Timberlake die ligt te rollebollen met een model in bed nadat ze een lipstick heeft aangebracht. Zoiets?

Sex sells, dat weten we, maar is het OK om dat in verband te brengen met zoiets onschuldigs als lipstick?

Niet eens zo heel lang geleden lanceerde Tom Ford zijn eigen cosmeticalijn waarvan dit de lipstick ad was:


Ik vind het prachtig! Het is seksueel getint, dat wel. Ik snap dat men hier expres voor kiest maar toch is het een beetje vreemd. Het brengt niet echt de juiste boodschap met zich mee. Lipstick koop je als vrouw zijnde voor jezelf. Wanneer je lipstick draagt voel je je weliswaar verleidelijker en mooier, maar om het puur en alleen te kopen omdat een man dat opwindend zou moeten vinden vind ik dan weer een beetje ver gaan. Het moet kunnen, mannen die vrouwencosmetica aanprijzen, maar misschien moet ik gewoon nog even wennen aan het idee.

Want laten we eerlijk zijn, of er nu wel of geen man in een cosmetica commercial zit, bijna alles wordt lichtelijk erotisch en sexy aangeprezen (denk aan halfopen monden, zweterige lichamen die een parfum opsprayen, naakte lichamen die zichzelf inzepen met douchegel, en ga zo maar door). Lees ook eventjes ‘Sex Sells‘ – een oud artikel dat ik in 2010 heb geschreven over seks in commercials en ads – wanneer je dit interessant vind.

Trouwens, nu ik erover nadenk, zitten er ook vaak zat vrouwen in mannencosmetica commercials van bijvoorbeeld after-shave balms, deodorants, parfums en (AXE) haargel. Op de één of andere manier vind ik dit minder apart. Gek, toch?

Wat vinden jullie ervan dat er mannen worden ingezet voor het aanprijzen van vrouwelijke cosmetica?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

67 Reacties

 1. 20 mei 2012 / zondag, 20 mei 2012

  Haha, leuk dat je die scène uit friends er nog even bij hebt gezet, ik heb er hard om gelachen 🙂 Maar ik vind de reclame van Tom Ford bijvoorbeeld wel kunnen, ik vind het een mooie foto. Maar mannen die bij zichzelf of bij een vrouw lipstick aanbrengen vind ik toch wel apart, ik weet eigenlijk ook niet precies waarom. Weet je wat wel zo is, lippenstift wordt in reclames altijd op vrouwen gericht, maar er zijn ook gewoon mannen die het dragen.. Maarja, dat is dan een te kleine doelgroep denk ik.

 2. 20 mei 2012 / zondag, 20 mei 2012

  weetje, ik zou die make-up dan nevernooit meer kopen! make-up vind ik echt wat voor vrouwen, en als een man dat gaat promoten, is het een béétje vreemd… (;

 3. Sanne
  19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  OMG!! Die jongen in dat tweede filmpje!! Ik dacht echt van: Maar dat is toch gewoon een vrouw?! Niet dus!! En ik vind, net als jij Serena, dat mannen in vrouwencommercials niet kunnen maar andersom wel.

 4. 19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  Ik vind het maar apart..
  lippenbalsem kan ik nog begrijpen maar lippenstift voor mannen gaat in mijn ogen echt te ver..
  tenzij ze echt heel overtuigd op hakken lopen enz. dan heb ik er wel respect voor! (Jason Wimberly bijvoorbeeld)

 5. 19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  “Sex sells, dat weten we, maar is het OK om dat in verband te brengen met zoiets onschuldigs als lipstick?”
  Zo onschuldig is lipstick niet hoor. Heel vroeger maakte vrouwen hun lippen rood, omdat dit naar andere rode lippen zou verwijzen. Dat ging eigenlijk ook puur om de sex.
  Ach, zolang mijn vriendje het maar niet bij mij probeert op te doen (dat gaat geheid fout), vind ik alles prima

 6. Marieke
  19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  Hee Serena,
  Misschien moet je eens de documentaire(s) “Killing Us Softly” kijken (er zijn meerdere delen).
  Geeft heel veel inzicht in de manier waarop mannen en vrouwen worden gepresenteerd.
  Als ik dit artikel zo lees weet ik zeker dat je het interessant zult vinden!

 7. Kimberly
  19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  Hmm een beetje raar…vooral omdat veel mannen niet van lipstick houden…

 8. Meryem
  19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  Hmmm, ik moet hier toch wel even aan wennen… Ik vind het alleen maar goed dat mannen zich ook durven te uiten in make-up als ze dat leuk vinden, maar om dit zo te zien is toch wel apart

 9. Lauwchen
  19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  een ‘my lips, but better’-lipstick vind ik nog kunnen voor mannen. Zolang ze maar niet met felle kleurtjes gaan experimenteren! 😛

 10. 19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  die onderste vind ik wel stijlvol, het is heel netjes maar het heeft toch ook wel weer wat! ik vind het wel oké, i mean, mannen komen voor in alle soorten reclame, dn waarom niet hierbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *