Must-see: Good Hair door Chris Rock

Gisteren heb ik ruim anderhalf uur zitten kijken naar een hele interessante documentaire over… haar. Dat klinkt niet zo spannend, maar het heeft me vanaf begin tot eind geboeid. De documentaire is bedacht en wordt gehost door comedian Chris Rock. Zijn dochtertje kwam op een dag naar hem toe en zei ‘daddy, why don’t I have good hair?‘. Chris vroeg zich af wat ‘good hair’ dan precies inhield en dat was het begin van zijn zoektocht.

In ‘Good Hair’ zien we Chris praten met bekende donkere mensen (denk aan Ice T, Salt ‘n Peppa, Raven, Eve en Tracie Thoms) over hun haren. Hij bezoekt salons en barbershops, hij zoekt uit wat ‘relaxer’ nu precies is, bezoekt India om te kijken waar de weaves vandaan komen en dat alles wordt op een hele vermakelijke en leuke manier aan elkaar gepraat. Hij praat zelfs even met een vrouw met Alopecia, en na dit artikel weten de meesten van jullie wel wat dit is.

Bekijk hieronder vast de trailer om een indruk te krijgen van de documentaire (je moet even doorklikken naar YouTube zelf) ;

Echt, ga dit kijken. Het is heel fascinerend en zelfs bijna bizar om te zien hoeveel geld er wordt uitgegeven aan de black hair industrie. We’re talkin’ billions here! Als je de documentaire via een streaming site wilt bekijken (en geen bezwaar hebt tegen een regeltje tekst dat de gehele tijd bovenin in beeld te zien is) klik dan hier. Je kunt de docu gewoon live op je computer kijken zonder te downloaden.

Ik had er geen idee van hoeveel geld donkere vrouwen besteden aan hun haar. I mean, $1000 voor een weave? De vrouwen sluiten er zelfs een lening voor af. In India moet je uitkijken voor de ‘lange-haren-maffia’ – een bende die stiekem je haren afknipt terwijl je nietsvermoedend een film in de bioscoop aan het kijken bent. In India is haar meer geld waard dan goud. En relaxers, een goedje waarmee je afrohaar stijl maakt, bevat natriumhydroxide. En dat is gootsteenontstopper. Het spul brand gaten in je huid en laat zelfs Coca Colablikjes oplossen. Kinderen vanaf 3 jaar laten hun haren al relaxen, whut! En dan heb je nog de jaarlijkse Bronners Brothers show waar duizenden mensen op afkomen en waar men een haarshow-competitie houdt die je stoutste dromen overtreft.

Solange Knowles is een van de weinige celebs die natural hair rockt, maar ook zij valt zo nu en dan ten prooi aan een weave of pruik. Logisch wanneer je zus zo ongeveer de Weave Queen is!

Wat vinden jullie ervan dat donkere vrouwen – over het algemeen – zo obsessed zijn met Westers haar? Dat weaves en relaxers zo zijn ingeburgerd dat het bijna als ‘apart’ wordt gezien wanneer je je haren laat groeien zoals ze zijn? Ik snap dat type-4 haar niet het makkelijkste haar is en dat het soms heel onhandelbaar kan zijn, maar man, wat een onderhoud en wát een geld zit erin. Sommige dames lopen rond met zo’n $5000 op hun hoofd. En dan de discussie met Chris en de scholieren over hun haar en het vinden van een baan: ze waren er bijna allemaal van overtuigd dat ze sneller aangenomen worden met een weave of perm, omdat een natural afro wordt gezien als ‘wild’ en ‘onverzorgd’. Is dat hoe de wereld tegen natuurlijk afro-american haar aankijkt?

Ik kan me nog deze gebande ad van Nivea herinneren, waarin een zwarte man zijn afrokapsel wegsmijt, begeleid van de tekst ‘re-civilize yourself’ wat neerkomt op ‘maak jezelf weer beschaafd’:


Veel mensen klaagden over de racistische ondertoon en Nivea heeft deze ad dan ook uit de handel gehaald en excuses aangeboden. Het was waarschijnlijk heel onschuldig bedoeld, maar zo zie je maar weer hoe de wereld tegen afro’s aankijkt.

Ik kan er in elk geval goed inkomen dat donkere vrouwen zo veel tijd en werk in hun kapsels steken. Het is volgens mij deels cultuur (om meer aandacht en geld aan het uiterlijk te besteden), deels omdat hun natuurlijke haar vrij onhandelbaar is en deels omdat het nu eenmaal zo ingeburgerd is dat Westers haar (dus glad en steil) mooier wordt gevonden. Op internet las ik dat er een beweging is van zwarte vrouwen die express hun natuurlijke haren laten groeien, omdat ze niet mee willen doen met de meute en omdat ze zo laten zien dat ze trots zijn op hun roots. Hier kan ik ook inkomen, maar laten we eerlijk wezen, ook Westerse vrouwen ondergaan vaak een transformatie. Wij krullen, stijlen en verven onze haren alsof het een lieve lust is, en verf ik mijn haren blond dan vind ik niet dat ik daarmee mijn afkomst verloochen.

Hoe dan ook, ik hoop dat jullie de documentaire ‘Good Hair’ zullen kijken en ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Plaats het maar in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

118 Reacties

 1. AfroMonkeey
  7 augustus 2012 / dinsdag, 7 augustus 2012

  pff.. ik ken het heb zelf ook soort van kroeshaar..
  IT’S HELL YEAHH..

 2. Gazeline
  8 juni 2012 / vrijdag, 8 juni 2012

  xD pffft ben donker en heb geweldig mooie krullen dit geldt volgens mij alleen voor de zwarten ((niet dom bedoeld)) maar meeste egyptische meisjes hebben wel mooi haar ((echt haar))

 3. Nienke
  30 mei 2012 / woensdag, 30 mei 2012

  Interessant. Dat van die Nivea ad vind ik wel een beetje overtrokken. Als ze een blonde blanke man met lang haar en een baardje hadden gedaan was het wel goed geweest.

 4. Noelle
  30 mei 2012 / woensdag, 30 mei 2012

  Ik ben een ‘kwartbloedje’ met heeel veel krullen. Ik draag het al 6 jaar stijl, want krullen vind ik kinderachtig/schattig/’leuk’, maar niet sexy/vrouwelijk/slick, en DAT is precies wat ik wil zijn.

  Ik droom van lang stijl, glad, zacht haar (Indiaas!). Dat is echt mijn ideaal. En soms best frustrerend dat ik het niet heb.

  Overigens heeft mijn oma (die dus volbloed is) altijd commentaar als ze vrouwen met natural black hair op tv ziet. Zij is zo opgevoed dat natural hair echt lelijk/onverzorgd is.

 5. youssra
  26 mei 2012 / zaterdag, 26 mei 2012

  echt heerlijk ik heb ze ook gemaakt zoo lekker
  x youssraa

 6. Ines
  22 mei 2012 / dinsdag, 22 mei 2012

  Ik wil wel kijken maar ik kan niet zo goed engels :$

 7. Brinadepina
  20 mei 2012 / zondag, 20 mei 2012

  Oeioeioei, ik moet m’n creditcardgegevens invullen tot de cvc-code aan toe, ik vertrouw dit niet, dus helaas, deze film laat ik voorbij gaan!

  • Serena
   Auteur
   20 mei 2012 / zondag, 20 mei 2012

   raar, ik niet!

   • Brinadepina
    21 mei 2012 / maandag, 21 mei 2012

    Ik heb ‘m gelukkig kunnen downloaden dus ik kan ‘m toch kijken.

 8. Chiara
  19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  Dat van die maffia en India klopt. Ik was in december naar Mumbai gegaan, en toen hadden ze mij geadviseerd om -vooral ‘s avonds- mijn haar in een dotje te dragen.

 9. evelien
  19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  Ik kende hem inderdaad al.
  En in Afrika, waar de meisjes op school geschoren haar moeten hebben, dragen degene met iets meer geld in hun vrije tijd allemaal pruiken!

  Bijna Ieder donker meisje dat ik ken draagt weaves. En als ik ze zeg: “laat een fro staan want dat is super cool!” zeggen ze: weet je hoe vervelend.

  Ik heb zelf krullend haar en het haar bij mijn voorhoofd kroest zo erg, dat ik het rechtop kan zetten en als ik het stijl wordt het echt zo’n frizzy harde boel. Echt balen.

 10. Anita
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Ik heb zojuist gekeken en was vanaf begin tot eind geboeid, had hier echt helemaal geen idee van.
  Maar ja het is ook altijd zo dat als iemand stijl haar heeft, krullen wil
  En de krullenbol wil stijl,glad haar (straightenen)

 11. Vera
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Ik heb de show gewoon gedownload met een torrent, en dat was het echt wel waard! Heel erg interessant, had er echt geen idee van! Ik scheld vaak op mijn haar (rode krullen), maar mag echt in mijn handjes knijpen dat ik er alleen even wat gel in hoef te doen als ik onder de douche vandaan kom, en 6 keer per jaar naar de kapper ga…

  • 18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

   He he….eindelijk iemand die het snapt.
   Maar wist niet of ik dat hier mocht noemen van Serena.
   Ik wil geen “foei” ;-)

 12. Tamara
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Misschien moet je je verstand gebruiken, en dat doe ik. Maar kan nog steeds niet vinden waar ik de hele film kan kijken. Ik kwam op een site terecht waar je een sms moest versturen, werkte ook niet. Heeft iemand een link voor mij en anderen waar ik de film wel makkelijk kan bekijken?

 13. 18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  ik kan het niet bekijken. ik moet inloggen en betalen. maar ik heb wel een hele show van Tyra Banks gezien. Ze had het ook over dit ondrwerp.

 14. Maaike
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Goed zeg, ik ben heel benieuwd naar de documentaire. Ik heb zelf blond stijl haar waar ook ik ook flink op kan lopen schelden. Ik vind afro’s/krullen heel mooi, maar ik kan me goed voorstellen dat het mooi onderhouden er van tijd kost.

 15. Gabriëlla
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Mijn vriend heeft dat soort haar, kan ik lekker in woelen, hihi :)

 16. perry
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  ik kan die documentaire niet bekijken live, je moet je ergens voor aanmelden ofzo en betalen :( Ik wil hem echt heel graag zien. Misschien moet ik hem maar op dvd kopen ofzo.

 17. 18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Ik zag dit ook een keer bij Oprah geloof ik. Erg interessant !

 18. Danielle
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Woooooh dat is zooo zonde.. Weetje hoe leuk zon kapsel is.. Als ik zonvrouw zie lopen denk ik: wouw, wat vet.. Het geeft je zoveel uitstraling. Maar aangezien ik al iedere ochtend met mijn blonde stijle haar vecht om het uit te borstelen, hoe doen hun dat dan met zon steek kam.. Respect

 19. marleen
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  ik had ook een keer een andere docu gezien over haar en daarin zeiden Afrikaanse vrouwen (wonend in Afrika en niet in de ‘westerse’ wereld) dat nep-haar voor hen status betekent. Als je nep-haar hebt dan heb je status, want je kunt het betalen. Dat was letterlijk wat een vrouw zei. De docu was trouwens van Metropolis en dan aflevering ‘Haar’, te vinden op uitzendinggemist.nl

  Ik geloof niet dat iedereen het doet omdat hun eigen haar onhandelbaar is, het is gewoon mooi om het of in te vlechten of er weaves in te rijgen. “Wij” doen toch ook vanalles met ons haar, zoals je zelf zegt, krullen, steilen etc. Nep-haar is voor hun als dat krullen en steilen voor ons is. Ieder zijn ding.

 20. 18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  klinkt wel interessant, ik ga er even voor zitten!

 21. Kaila
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Ik relax mijn haar al sinds mijn 11de. Dit doe ik omdat ik van mezelf zulk dik kroeshaar heb dat je er 5 uur mee bezig bent om het door te kammen. Het zat letterlijk áltijd in de klit. Ik kreeg grote knopen ter grote van mijn hand op mijn hoofdhuid, en dit kwam er niet meer uit zonder het los te moeten knippen. Ik ben noot, maar dan ook echt nooit, van plan om natural te gaan.

 22. 18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Moet je eens het nummer luisteren ‘I am not my hair’ van India Arie. Goed nummer! ‘Success didn’t come till I cut it all of it’, rapt Akon in dit nummer. Triest toch eigenlijk? Ik ken een donkere, Afrikaanse man die kroeshaar zelf vies vindt en zijn eigen haar dan ook helemaal afscheert (ook toen hij nog in Afrika woonde). Met hem ben ik ook paar keer in een internationale kerk geweest en daar is het me toen wel gaan opvallen dat bijna geen Afrikaanse vrouw haar natuurlijke haar heeft. Allemaal weaves zie je. En ik ken ook wel Surinaamse en Antilliaanse collega’s die honderden euro’s in hun weaves stoppen. Eigenlijk zie ik vooral heel weinig donkere vrouwen met hun natuurlijke haar, maar ja, heel veel vrouwen doen nu eenmaal vanalles onnatuurlijks met hun haar ongeacht hun afkomst. Ik denk dat we ergens allemaal (ok, bijna allemaal dan) het tegenovergestelde willen van wat we hebben. Mensen met krullen willen stijl haar en andersom, maar vrouwen met black hair gaan misschien wel het verst in die verandering (misschien ook omdat hun natuurlijke haar moeilijk te behandelen is?). Ik zal die documentaire eens kijken, ben wel benieuwd.

  • 18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

   Pf, Engels is (extra) moeilijk op dit tijdstip… Akon rapt: success didn’t come ’till i cut it all off. Dat wilde ik schrijven.

 23. 18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  Ik snap waarom afro amerikaanse vrouwen dit doen. Veel donkere vrouwen hebben dat hier ook. Ik zelf ben een mixje tussen afro en blank en heb ook “black” hair maar dan zeg maar meer met grovere krullen erdoorheen. Maar met geen mogelijkheid kan ik het net zo stijl als de westerse dames krijgen. Het is namelijk gewoon te dik en te stug. Als ik het stijl lijkt mijn haar haast stijf. Dus ik snap wel dat vrouwen dit doen en als ik het geld had zou ik waarschijnlijk ook met een weave rondlopen.

  -xo

 24. yasmina
  18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

  wauw heb het net helemaal afgekeken de laatste 3min waren echt het speciaalst haha na het is nu 1.42 over 4uurtjes gaat mijn wekker ik ga nu maar eens slapen

 25. Lune
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Ik vind het jammer dat je op de eerste pagina zoveel shit over je heen krijgt over het woordje “westers”. Ik snap dat discriminatie niet leuk is, maar je bedoelt het toch OVERDUIDELIJK niet discriminerend?

 26. Iris
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Mijn tante komt uit kenia, en elke keer als ik der weer zie heeft ze weer een andere pruik op! ik heb der nog nooit met haar eigen haar gezien.. Jammer

 27. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Ik vind een mooie volle afro heel mooi, zowel bij mannen als vrouwen. De laatste jaren zie je in mijn stad meer donkere vrouwen die een afro rocken, maar dat zijn dan meestal de 20’ers, jongere tienermeisjes zie ik hier nog het meeste met gestijld haar of nephaar.

  Ik moet eerlijk zijn, ik heb mijn haar nu voor het eerst in bijna 10 jaar langer dan 4 maand in mijn eigen haarkleur.. ik denk dat het eigen is aan alle jonge meisjes om hun looks te willen veranderen, en je haar is nu eenmaal het makkelijkste. Of kijk maar eens hoeveel vrouwen er in de zonnebank gaan voor een ander kleurtje..

 28. Nathalie66
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Ik snap het punt van racisme bij de comments van dit artikel niet helemaal. Onderaan staat :’Westerse vrouwen ondergaan vaak een transformatie’. Dus er is ook over nagedacht dat wij het zelf ook doen. En ookal geven ze er zoveel geld aan uit of hebben ze een geweldige afro iedereen moet zich er zelf lekker bij voelen en betalen voor het kapsel wat ze willen.
  Snap de ophef hierover niet.

  xx

 29. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Lieve mensen.
  Er zijn 1001 manieren om die docu te bekijken zonder registreren.

  Gewoon je verstand (en google) gebruiken.

 30. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Wat een interessante docu! Heel veel dingen gezien die ik niet wist, ik vind het alleen wel zonde dat er op het einde ineens gewezen wordt naar ‘VEEL BLANKEN ZETTEN OOK WEAVES HOOR’ alsof het een crime is.
  Ik besteed ook veel aan mijn bos krullen (qua tijd maar ook kast vol spullen) en vind het niet erg om erover te praten. Jammer dat het zo’n taboe is.
  Als zij zich zo prettig voelen, prima, een ander koopt er dure meubels voor, zij kopen hun kapsel.

 31. Chloe
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Deze documentaire heb ik een tijdje terug gezien, toen ie net uit was en heb ook vol fascinatie gekeken. Ik wist niet eens dat vrouwen met Afrikaanse achtergrond vrijwel altijd afrohaar hebben, echt bizar! Maar ik snap wel waarom ze het doen, met stijler haar kan je veel meer doen. Een vriendin van me heeft ook afrohaar, en haar haar is kurkdroog en is echt een ontzettend werk om goed in model te krijgen.

 32. N.
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Ik ben zelf Marokkaans (gewoon krullen) en vind dit niet leuk voor de donkere meiden. Ik raakte zelf een beetje pissig door dit stuk en denk dat hun zich al helemaal pissig voelde.

 33. Diana
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  maar ik kan het nergens gratis kijken?

 34. Merve
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Solange Knowles staat het echt goed :O
  Ik snap dat niet iedereen met zulk haar overweg kan, maar ik denk dat Solange echt een heel goed voorbeeld is van hoe het wel kan. Ik vind haar echt zelfvertrouwen uitstralen :D

 35. Diana
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  echhhht interessant!!
  ook fijn voor de meisjes hier die misschien niet zo over dit vertellen, oid.. zwarte meisjes hebben et veel moeilijk in nl omdat er ook ERG weinig donkere make-up is enzo,
  mijn vriendin heeft er ook echt problemen mee met de goede tinten zoeken, en alles is dan mega duur.

 36. Suzanne
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Een meisje uit mijn klas die heeft ook altijd nephaar, maar dat is vaak nog geen 100 euro zegt ze zelf…

 37. Halima
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Ik had ook een grote hekel aan mijn krullen (2c/3a)…Want het zag er altijd zo onverzorgd en lelijk uit. Maar nu ik weet hoe ik ze het best kan verzorgen, vind ik mezelf heel sexy ermee…

  Alhoewel stijl haar mij toch beter staat en netter en er zit minder werk in..

 38. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Klinkt heel interessant! Ik heb geen afrohaar maar zit wel te denken om een Japanse straightening behandeling te laten doen. Het lijkt me gewoon heerlijk als mijn haar glad en stijl valt na het wassen of zwemmen, zonder dat ik een uur moet stijlen of fohnen ;-)

 39. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Oh wauw, wat een discussies in de comments.

  In ieder geval, de documentaire lijkt mij erg interessant, ik heb ‘m op mijn watchlist gezet.

 40. Tamara
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Jammer, om de film te kunnen bekijken moet je een creditcardnummer invoeren. En ik heb geen creditcard.

 41. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Wow dat is wel heel veel geld!

 42. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  woooow. en dan zeggen mensen tegen mij dat ik m’n geld verspil door het een keer in de week opnieuw gedeeltelijk paars te verven. ik snap het wel, het lijkt me niet echt handig om met zoveel haar bovenop je hoofd rond te lopen. het ziet er wel altijd cool uit als het goed verzorgd is.mensen kijken dan wel echt naar je om, en ik zou dat wel leuk vinden haha (: jammergenoeg moet je je registreren om de hele docu te zien! ;(

 43. 17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  mijn vriend heeft een afro, hij is er trots op en ik ben er trots op!

 44. Lisa
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Mijn familie barst van de, overigens blonde, afro’s, en natuurlijk: wij hebben ook veel frustratie erover gehad, maar het moment dat je het accepteert valt het zogenaamde ‘beeld’ dat Westerse mensen erover hebben echt wel mee. Een meisje uit m’n klas is zelfs miss kroeshaar 2010 geweest, nou, prachtig haar heeft die meid.

  Overigens, ik krijg meer aandacht van jongens als ik m’n oude vertrouwde blonde kroeskop heb dan als ik m’n haar netjes heb gestijld. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *