Balkon opknappen

Vandaag wil ik mijn laatste DIY project met jullie delen! Ik wilde al een tijdje mijn balkon opknappen, en het is nu eindelijk zoals ik het wil. Het heeft in totaal zo’n 2 weken in beslag genomen, maar dat was meer omdat ik moest wachten op de stellingkasten. Het is zo gezellig en knus geworden! Ik zit er nu graag te genieten van mijn ontbijtje, terwijl de zon langzaam aan het stijgen is. Ik ben er superblij mee!

Allereerst een voor- en nafoto;

balkon opknappenWat een verschil hè? Eerst was het maar kaal en guur, maar nu is het echt een klein paradijsje.

Nog meer voorfoto’s:

balkon opknappen-01 balkon opknappen-02balkon opknappen-04We zijn begonnen met het schoonschrobben van de tegels. Er zat allemaal mos tussen en het zag er gewoon een beetje vies uit.

balkon opknappen-05 Deze houten vlonder- of terrastegels kocht ik bij IKEA. Ze heten ‘RUNNEN’. Er zitten er 9 in een pak en een pak kost €19,95. Voor mijn balkon (van ongeveer 3 meter breed en 1,5 meter diep) had ik 5 pakken nodig, dus was ik €100 kwijt voor de vloer. Dat vind ik goed betaalbaar en het effect is ZO VEEL mooier. Echt, een wereld van verschil. Het staat veel warmer, gezelliger en netter. Bovendien blijven deze houten vlonders niet zo nat en koud als de stenen tegels, waardoor je veel sneller na een regenbui weer naar buiten kan.

balkon opknappen-07 Een kind kan de was doen, je klikt de tegels gewoon in elkaar.

balkon opknappen-06 Ik had geluk, want de tegels pasten precies naast elkaar, zonder te zagen.

balkon opknappen-08 Binnen no-time was mijn hele balkon gedaan.

balkon opknappen-09 Het staat al meteen stukken netter en gezelliger.

balkon opknappen-10 Wel even wennen, zo’n nieuwe en gekke vloer. Coco liep heel gek! Maar nu is ze er aan gewend en vind ze het veel leuker om buiten te komen.

balkon opknappen-11 Omdat mijn balkon rechts een beetje schuin is, hebben we dit gedeelte gewoon opgevuld met witte kiezelsteentjes. Die koop je bij de bouwmarkt of bij het tuincentrum. Op deze manier hoefden we niet nog een pak vlonders te kopen en moeilijk te doen met zagen. Goede oplossing zo en het staat nog lekker fris ook!

balkon opknappen-12Mooie overgang van de houten terrastegels in de witte kiezels.

balkon opknappen-13 En dan kan het leuke werk beginnen, het aankleden van je balkon! Rechts in de hoek staat een hosta en een jasmijnboompje. De orchidee bewaar ik binnen, maar zet ik ook wel eens buiten.

balkon opknappen-14 Deze jasmijn kocht ik bij het tuincentrum. Het ruikt ontzettend lekker.

balkon opknappen-20 Bij bol.com bestelde ik twee stellingkasten die precies naast elkaar tegen de muur links konden staan. De planken zijn van spaanplaat en dit gaat kromtrekken op den duur, dat is wel een nadeel. Ik heb ze gelakt, maar dat is eigenlijk ‘uitstel van executie’. Ik wacht nu tot de platen krom trekken en dan ga ik ze vervangen voor iets anders. Maar tot die tijd laat ik het even zo.

balkon opknappen-16 Door de kasten heb je ineens zeeën van ruimte! Je kunt het helemaal volzetten met planten in potten, gezellige theelichten, kommen, schalen, versiersels, wat je wilt. Onderin heb ik 3 mooie lavendelstruikjes neergezet, ook voor de geur en omdat ik de paarse kleur zo mooi vind.

balkon opknappen-17 Bovenop staat een IKEA kasje (heel gammel hoor, maar staat wel leuk) met daarin cactusjes. Ook staat er een tomatenboompje, een kumquat (citrusvrucht) boompje, een kleurrijke gieter, buddha en een begonia.

balkon opknappen-22 Begonia in een IKEA emmertje.

balkon opknappen-23Kleurrijke bloemen fleuren de boel helemaal op.

balkon opknappen-24 Maak je kast gezellig met kistjes, theelichten, zonne-energielampen (die witte is van Praxis en geeft alle kleuren van de regenboog licht, prachtig voor ‘s avonds!).

balkon opknappen-21 De tafel, stoeltjes en kussentjes zijn van IKEA. Ik vond het moeilijk om een keuze te maken, maar deze stoeltjes zaten echt het lekkerst. En omdat ik van plan ben om er te werken met de laptop als het lekker weer is, wilde ik wel goed rechtop kunnen zitten. Deze meubels waren wel iets duurder (model FALSTER, set van tafel met 2 stoelen kost €179,85), maar dan heb je wel gewoon iets goeds waar je lekker op zit. Die Franse balkon-achtige stoeltjes en tafeltjes zien er schattiger uit, maar zitten eerlijk gezegd voor geen meter.

balkon opknappen-18 De katten komen nu erg graag buiten.

balkon opknappen-19 Ik zorg er wel altijd voor dat ik ook op het balkon ben, als zij er zijn. Moet er niet aan denken dat ze vanaf de tafel ineens over de balkonrand springen!

balkon opknappen-15 Ook heb ik een bak met basilicum en munt gemaakt. Alles is van het tuincentrum.

balkon opknappen-25Lekker voor in de pasta en de munt is heerlijk voor een kopje muntthee!

balkon opknappen-26 Clarence.

balkon opknappen-27Mijn uitzicht vanaf het stoeltje helemaal links. Heerlijk om zo bij het opkomende zonnetje te ontbijten! Ik ben zo blij met mijn nieuwe balkon. Het heeft even wat tijd, moeite en geld gekost, maar dan heb je ook iets waar je jaren van kunt genieten.

Het is maar een kleine ruimte, maar je zit er wel lekker buiten en vooral omdat ik verder geen tuin heb, is dit het enige plekje waar ik rustig buiten kan zitten. Voor op de gallerij zit je toch wat meer ‘te kijk’. Ik kan er werken, de katten vinden het helemaal geweldig en als er vriendinnen komen (die bijna allemaal roken) hebben ze nu in elk geval een lekker plekje om te paffen, haha!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om het proces te zien van het opknappen van mijn balkon! Het is nog niet helemaal af, ik wil nog een kleedje, wat (zonne-energie) lampionnetjes, nog wat meer potten en planten erbij, maar tegen die tijd zal ik wel een ‘Balkon Tour’ video opnemen.

Until next time,
Serena Verbon

PS. i.v.m. de drukte rondom onze Shop Our Closet sale vandaag en morgen komt er niet vanmiddag, maar pas vanavond een tweede artikel online. 

Volg:

160 Reacties

 1. 22 oktober 2020 / donderdag, 22 oktober 2020

  Wat een super idee, die vlondertegels. Het lijkt nou wel alsof er parket op je balkon ligt. Ik denk dat ik ook maar eens naar IKEA stap. Die vlonders passen uitstekend bij mijn balkonmeubelen van steigerhout.

 2. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

  Heel leuk, Serena! Dankjewel voor de tips 🙂

 3. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Hallo. de flonders heb ik ook elk na jaar opgestapeld netjes en najaar zo omstreeks nu( april) weer neergelegd . Behalve afgelopen jaar toen iemand zei dat hoeft eens niet hoor. Ach dus wel groen en vele flonders niet meer mooi. Ach ja groet 55jr jong follower aan de slag

  • 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

   Lieverd kan je deze verwijderen echt te snel en met zere knieën geschreven. Het staat prachtig ik vond ook dat je hartstikke leuk doet magisch goed. Tx gr Barbarra

 4. 21 september 2015 / maandag, 21 september 2015

  Wat een leuk plekje is dat geworden! Ik heb laatst ook mijn balkon opgeknapt maar dan met rubberen tegels omdat ik bang ben dat hout heel glad word in de winter. Leuk plekje voor de katten ook!

 5. Ans van der Hart
  19 augustus 2015 / woensdag, 19 augustus 2015

  Worden de houten tegels glad? Iedereen waarschuwt mij hiervoor. Ondertussen moet dat duidelijk zijn.
  Groetjes van Ans

  • Serena
   Auteur
   19 augustus 2015 / woensdag, 19 augustus 2015

   Ik vind van niet! Niet glibberig glad, en als het heeft geregend, droogt het weer snel op.

 6. 27 mei 2015 / woensdag, 27 mei 2015

  Leuk gedaan! Ik heb recent ook mijn balkon opgeknapt en vloertegels geplaatst.

 7. 26 maart 2015 / donderdag, 26 maart 2015

  Dat is een flinke klus geweest maar het eindresultaat mag er zeker wezen hoor! Netjes.

 8. 24 november 2014 / maandag, 24 november 2014

  Dat is heel leuk geworden zeg! Ik heb zelf ook een balkon en twee katten, jammer genoeg zit ik er niet zo vaak op, omdat je dan inderdaad de hele tijd je katten in de gaten moet houden. Ook ik heb mijn balkonvloer opgeknapt met tegeltjes, niet van de ikea, maar wel mooi en goed te betalen ook.

 9. zelda
  6 juli 2014 / zondag, 6 juli 2014

  wat een leuk plan was dit! en het is ook heel gezellig geworden!!

 10. Banaan
  25 juni 2014 / woensdag, 25 juni 2014

  Wat leuk !!
  Vooral omdat ik binnenkort ook naar IKEA ga en heb ook zin om mijn nieuwe balkon te doen 😀

 11. Wendy
  17 juni 2014 / dinsdag, 17 juni 2014

  Wauw echt een verbetering, nu mijn balkon nog!

 12. 17 juni 2014 / dinsdag, 17 juni 2014

  Wat een prachtig balkon is het geworden! Veel mooier zo met die vloer. Ik heb toevallig ook net mijn balkon veranderd, of nou ja, laten doen want ik ben helaas niet zo handig. 🙂

 13. Petra
  17 juni 2014 / dinsdag, 17 juni 2014

  Ziet er mooi uit, ook je tafeltje en stoeltjes hoor! Maar liever lekker zitten inderdaad, maar gelukkig is dit ook mooi. Geniet er van.

 14. Faatje
  15 juni 2014 / zondag, 15 juni 2014

  Super vet gedaan. Ik reageer niet vaak maar wilde je nu effe een dikke vette pluim geven. Ziet er zo fris en netjes uit, amazing.

 15. 15 juni 2014 / zondag, 15 juni 2014

  Ziet er erg gezellig uit zo! Ik hoop dat de planken voorlopig nog even netjes blijven 😉

 16. Jamie.
  15 juni 2014 / zondag, 15 juni 2014

  Wauw! Wat is het moooi geworden!

 17. 15 juni 2014 / zondag, 15 juni 2014

  Ohw wauw zeg! Super mooi geworden! Echt een heel gezellig plekje heb je er van gemaakt!

 18. Faat
  15 juni 2014 / zondag, 15 juni 2014

  Wauw wat mooi en gezellig is het geworden! Top gedaan meid!

 19. 15 juni 2014 / zondag, 15 juni 2014

  Waauw je balkon is echt mooi geworden zo!

 20. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Ik vind je balkon echt heel leuk geworden en hoewel ik er eerst niet echt een beeld van kon vormen na het zien van je vlog. En nu ik het eindresultaat zie: geweldig sfeervol en gezellig.

 21. Dian
  14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Super leuk! Moet mn eigen balkon ook snel doen

 22. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Wauw het ziet er echt super gezellig uit! Mooi gedaan hoor!

 23. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Zo leuk! Echt een geslaagde make-over.

 24. Lilianne
  14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Het ziet er heel erg leuk en gezellig uit! Ik mis vaak het groen op een balkon, maar met die stellingkasten en die plantjes erin heb je dat erg leuk opgelost.

 25. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Wat is het mooi geworden zeg. Snap heel goed dat je er blij mee bent!

 26. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Waw wat een ontzettend leuke make-over 🙂 Je hebt er inderdaad je best voor gedaan!

 27. Marye
  14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Waaauuuuww

 28. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Super leuk! Wat heb je er een heerlijk plekje van gemaakt zeg.

 29. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Superleuk gedaan zeg. Echt heel gezellig! Ik wilde ook graag zo’n vloertje op mn balkon maar heb een huge balkon van 13 meter lang dus dat wordt me toch iets te duur.. of zo’n mooie loungeset maar daar moet ik ook nog ff voor sparen. Heb wel al fleurige plantjes en een lekker vrolijk tafelkleed 🙂

 30. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Nou dat ziet er leuk en netjes uit! Complimenten hoor! Het oogt ook heel fris en nieuw. Dat idee met de kiezelsteentjes moet ik onthouden samen met de houten Runnen.

 31. 14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Mooi gedaan met die terrastegels, heel wat beter dan die stenen tegels die zo vlug groen en glad worden 🙂

 32. Melanie
  14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Ziet er heel mooi uit!! Super gedaan! ik denk dat ik ook eens ga kijken voor vlonders; ik heb dan geen tegels, maar wel een betonnen vloer en die vlonders lijken mij ook wel wat!

 33. nabila
  14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Super! Had ook niet anders verwacht! mooi gedaan!!!

 34. N
  14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Wauw, wat mooi!!! Mag je trots op zijn!

  En fijn dat je met je ps. aangeeft dat een artikel later is. Tnx daarvoor!

  Liefs!

 35. marisha
  14 juni 2014 / zaterdag, 14 juni 2014

  Wat heb je dit prachtig gedaan! Ik had wel verwacht dat je er wat moois van zou maken, maar dit is wel heel leuk gedaan:)

  ik hoop dat je er veel plezier van zult hebben en ik kan niet wachten op de ‘balkon tour’.

  liefs, Marisha

 36. Anita te Gussinklo
  13 juni 2014 / vrijdag, 13 juni 2014

  Mijn complimenten Serena.
  Echt heel mooi geworden je balkon.
  De vloer vind ik prachtig.
  Lekker genieten nu met dit heerlijke zomerse weer.

 37. Josefine
  13 juni 2014 / vrijdag, 13 juni 2014

  Geweldig gedaan, ziet er zo leuk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *