Aha! Dit is de juiste volgorde van je skincare routine

Zie jij ook wel eens door de bomen het bos niet meer als het gaat om skincare? Er zijn zoveel producten verkrijgbaar dat ik me kan voorstellen dat het heel verwarrend kan zijn. Want wat is nu eigenlijk de juiste volgorde van een skincare routine? Wat is het verschil tussen een serum en een crème en het verschil tussen een dag- en nachtcrème? Ik ga het jullie allemaal vertellen en deel ook meteen mijn eerste indruk van de Revitalift Laser X3 lijn van L’Oréal Paris.

Skincare routine volgorde

Je kunt een skincare routine zo kort of lang maken als je zelf wilt. Zelf gebruik ik altijd de verkorte versie, maar één of twee keer in de week als de kinderen op bed liggen en ik zin heb om mijn huid te vertroetelen, ga ik voor de uitgebreidere versie.

De korte versie bestaat globaal uit 5 stappen;

 1. reinigen
 2. toner
 3. serum
 4. oogcrème
 5. dag- of nachtcrème

De langere versie bestaat globaal uit 7 stappen;

 1. reinigen
 2. exfoliëren
 3. gezichtsmasker
 4. toner
 5. serum
 6. oogcrème
 7. dag- of nachtcrème

Elke stap heeft zo zijn eigen functie, maar wat ook belangrijk is om te weten is dat elke stap een voorbereiding is op de stap erna. Door bijvoorbeeld een toner te gebruiken zorg je dat je huid in optimale conditie wordt gebracht, waardoor het extra goed de actieve ingrediënten uit het serum kan absorberen. En door een serum te gebruiken zal je oog- en dagcrème weer beter zijn werk kunnen doen. Ik leg alles in detail uit in mijn laatste IGTV video, die je kunt bekijken via deze link.

Revitalift Laser X3: de actieve ingrediënten

In de video laat ik de Revitalift Laser X3 lijn zien, een lijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die op zoek zijn naar verzorging die alle tekenen van huidveroudering bestrijdt. De gehele lijn bevat een nieuwe formule en is voorzien van gefragmenteerd hyaluronzuur en geconcentreerd Pro-Xylaan.

Hyaluronzuur is een groot molecuul dat niet door de huidbarrière kan doordringen, tenzij het gefragmenteerd is. Gefragmenteerde hyaluronzuur dringt wél door tot in de diepere huidlagen. Op deze manier kan het de huid hydrateren en dus veerkrachtiger en voller maken van binnenuit. Dit resulteert in het verminderen van rimpels en fijne lijntjes met een BLIJVEND resultaat. Lees hier meer over hyaluronzuur.

Pro-Xylaan is 14 jaar geleden ontwikkeld door L’Oréal Paris en wordt nog steeds met veel succes toegepast in hun producten. Pro-Xylaan stimuleert de aanmaak van bepaalde componenten in de huid die ervoor zorgen dat de huidcohesie (de onderlinge binding van de huidcellen) in optimale conditie wordt gebracht en blijft. Dit resulteert in het verminderen van (diepe) rimpels en het verstevigen van de huid.

Revitalift Laser X3 serum

Een serum breng je aan voor je crème. Dit kan voor je dagcrème zijn, maar ook voor je nachtcrème, of voor beide. Het is maar net wat jouw huid op dat moment nodig heeft. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die alleen een crème gebruiken, maar wanneer je een serum gaat gebruiken zal je gaan merken dat je huid er drastisch op vooruit gaat. Deze extra stap in je skincare routine geeft je huid echt een boost! Maar wat is nu precies het verschil tussen een serum en een crème?

Wat je meteen zal merken is een verschil in textuur. Een dag- of nachtcrème is doorgaans lekker romig en ondoorzichtig, maar een serum is veel dunner, lichter en doorzichtiger en wordt daarom in ampullen, in een flesje met een pipet of in een pompflacon verkocht. Vanwege de lichte, waterige (en soms ook wat gelachtige) textuur trekt een serum razendsnel IN de huid, terwijl een crème vaak ook nog een voedend laagje OP de huid achterlaat.

Als laatste verschil bevat een serum over het algemeen een veel hogere concentratie aan actieve stoffen in vergelijking met een crème. Mocht je dag- of nachtcrème dus niet (meer) toereikend zijn voor je huid (bijvoorbeeld omdat je huid is veranderd door ouderdom, hormonen of het weer) dan kun je een éxtra stap toevoegen aan je skincare routine, door een serum te gebruiken.


Het Laser X3 Serum zit in een handige pompflacon en heeft een dunne, gelachtige en verfrissende textuur die razendsnel in de huid trekt. Het serum bevat minuscule goudpigmenten die mijn huid meteen laten stralen. Het geeft echt een hele mooie en warme glow.  Mijn huid voelt zacht, gehydrateerd en ziet er fris en fruitig uit!

Revitalift Laser X3 oogcrème

Wat is eigenlijk het verschil tussen een oogcrème en een dag- of nachtcrème? Een oogcrème is speciaal ontwikkeld voor de oogcontouren en omdat de huid rondom je oog zo delicaat is, bevat het vaak een LAGERE hoeveelheid aan actieve stoffen in vergelijking met een serum of crème. En dat is fijn, want zo is de kans op irritaties aanzienlijk kleiner. Ook is de textuur van een oogcrème wat voller (vergelijkbaar met een nachtcrème), want de huid rondom de ogen is doorgaans wat droger en heeft dus meer hydratatie en bescherming nodig dan andere delen van het gezicht.

Daarnaast worden er vaak ingrediënten aan oogcrèmes toegevoegd die specifiek voor de oogcontouren bedoeld zijn, zoals caffeïne. Caffeïne is een vochtafdrijvend ingrediënt en zorgt ervoor dat ‘puffy’ ochtendogen verleden tijd zijn. Ideaal, want ik heb daar zelf last van, dus ik ben blij dat L’Oréal Paris dit ingrediënt erin heeft gestopt.

Ook de applicator vind ik fijn. Het heeft de vorm van een strijkijzertje en hiermee kun je perfect onder je ogen komen met de crème. Ook oefen je hiermee de juiste druk uit. Het metaal voelt daarnaast heerlijk koel aan rondom mijn ogen en hiermee geef ik mezelf meteen een soort mini massage, waardoor vocht onder mijn ogen nog sneller en effectiever verdwijnt. Goodbye puffy eyes!

Ik vind deze oogcrème echt top, vooral die applicator is ideaal omdat je de crème rechtstreeks vanuit de tube in de applicator drukt en omdat het zo verkoelend en verfrissend aanvoelt. Vooral in de ochtend heel erg welkom (om die bolle ogen van mij te de-puffen), maar ook in de avond is het heerlijk om je ogen te masseren. Heel rustgevend, zo vlak voor het slapen gaan.

Revitalift Laser X3 dagcrème


Ik weet dat er veel mensen zijn die een dagcrème ook als nachtcrème gebruiken en vice versa, maar er zit wel degelijk verschil tussen deze crèmes en het heeft zeker meerwaarde om deze crèmes apart van elkaar te gebruiken. Maar waarom dan? Wat is het verschil?

De Revitalift Laser X3 dagcrème bevat SPF20, waarmee het je huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Een nachtcrème bevat nooit een SPF, want die bescherming heb je ‘s avonds als je in je bedje ligt natuurlijk niet nodig.

Deze dagcrème bevat daarnaast LHA (Lipohydroxy Acid) dat je huid op een hele milde wijze exfolieert. Hoe langer je deze crème gebruikt, des te gladder en verfijnder je huidtextuur hierdoor zal worden. Het laat je huid stralen en is heel fijn voor ieder huidtype, maar mocht je last hebben van adult acne, dan zal LHA je huid ook zeker ten goede komen. Het reguleert namelijk de talgproductie, bestrijdt onzuiverheden en helpt ze tevens te voorkomen.

De textuur van de Laser X3 dagcrème is romig en vol, maar trekt toch redelijk snel in. Na het aanbrengen voelt mijn huid heerlijk zacht en gevoed aan. Ik heb zelf een gemengde huid die bij de T-zone snel gaat glanzen, maar deze crème zorgt gelukkig niet voor overmatige glans. Ik vind het echt top dat deze crème naast een goede SPF ook LHA bevat, want ik krijg echt last van onzuiverheden als ik mijn huid niet regelmatig exfolieer.

Mensen met puistjes zijn echt niet alleen puberende tieners, ook volwassenen hebben er (helaas) nog veel last van. Met deze crème pak je dus niet alleen je rimpels aan, maar ook je onzuiverheden. Top dus dat L’Oréal Paris rekening heeft gehouden met een ingrediënt dat fijn is als je last hebt van acné en onzuiverheden.

Revitalift Laser X3 nachtcrème


Tijdens het slapen verliest ons lichaam (en dus ook onze huid) veel vocht. Omdat onze huid tijdens de nacht zo uitdroogt, zijn nachtcrèmes doorgaans veel voller dan dagcrèmes.

De textuur van de Laser X3 nachtcrème is inderdaad lekker vol en romig en laat mijn huid superzacht en gevoed aanvoelen. Het laat een heerlijk beschermend laagje achter op mijn huid. Dit laagje voorkomt dat er te veel vocht via onze huid verdampt. Een huid is vooral ‘s nachts aan het werk, dus dan is het JUIST extra belangrijk om onze huid in topconditie te houden zodat de actieve ingrediënten extra goed worden opgenomen en hun werk kunnen doen. Kort samengevat; een dagcrème beschermt en een nachtcrème heeft voornamelijk een herstellende werking.

Prijs & verkrijgbaarheid


Revitalift Laser X3 serum €31,99
Revitalift Laser X3 oogcrème €31,99
Revitalift Laser X3 dagcrème €31,99
Revitalift Laser X3 nachtcrème €31,99

Momenteel is de gehele Revitalift Laser X3 lijn verkrijgbaar met 50% korting via Wehkamp.nl. Deze speciale aanbieding is geldig t/m 6 september 2020 of zolang de voorraad strekt. Klik hier om het nu tijdelijk extra voordelig te shoppen!


Gebruik jij eigenlijk een aparte dag-, nacht- en oogcrème? En een serum?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

17 Reacties

 1. Hanneke
  12 juli 2022 / dinsdag, 12 juli 2022

  Wie komt er na het lezen van dit artikel ook nu pas achter dat een exfoliant vóór de toner komt in plaats van andersom -_-‘
  Is dat dan misschien de reden dat mijn huid nog steeds een drama is.. vanaf morgen ga ik dat dus eens anders doen na 10 jaar lang exfoliant en toner te gebruiken in de verkeerde volgorde.

 2. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Als je een losse dagcreme en spf hebt, welke moet je dan als eerste opbrengen? Of is het misschien beter om een dagcreme met spf te gebruiken?

 3. 2 november 2020 / maandag, 2 november 2020

  Bedankt voor dit uitgebreide artikel! Hier kan ik zeker wat mee 🙂

 4. 27 september 2020 / zondag, 27 september 2020

  Super handig om te weten en wat een fijn en uitgebreid artikel Serena! 🙂

  Ik ga hier komende week zeker nog eens naar kijken. Momenteel is mijn routine echt… 0% Haha. <3

  Liefs
  X

 5. 23 september 2020 / woensdag, 23 september 2020

  Oh, dit is wel handig om te weten zeg. Ik ben hier dus absoluut niet goed in 😉 Die langere versie is voor een avondje pamperen!

 6. Adrienne
  12 september 2020 / zaterdag, 12 september 2020

  Bedankt voor je goede uitleg.. ik heb nooit zo uitgebreid mn huid verzorgd. Ff gauw een creme erop… maar ga na jouw tips “all the way”. Dus ben benieuwd naar t resultaat.

 7. 10 september 2020 / donderdag, 10 september 2020

  I love l’oreal skincare products, nice review!

 8. Rose
  10 september 2020 / donderdag, 10 september 2020

  Ik gebruik veel serums van the ordinary en daarbij probeer ik me wel aan de volgorde te houden. Denk wel altijd dat ik mijn oogserum verdun/verplaats als ik er iets overeen smeer, daarom ga ik tussendoor altijd tandenpoetsen. Geen idee of het in de tussentijd is ingetrokken, maar het voelt wel beter.

  En even iets totaal anders, wil je misschien de app Coronamelder onder de aandacht brengen bij je followers? De enige manier waarop deze app ons kan helpen is als zoveel mogelijk mensen het gaan gebruiken. Ik merk in mijn omgeving veel tegenstand vanwege privacy en omdat het een app vanuit de overheid is. Ontzettend grappig natuurlijk, want deze mensen gebruiken wel diensten van Google, Facebook, Instagram en TikTok.

 9. A
  7 september 2020 / maandag, 7 september 2020

  Hi Serena, ik mis je blogs ook..
  Ben zelf niet zo’n fan van Loreal dus zal het niet gauw kopen.. Wel heb ik lang effaclar duo gebruikt maar voor mijn ouder wordende huid vind ik het niet genoeg. Merk nu ik 31 ben echt wel verschil vergeleken met 2 jaar terug 🙁
  Wil graag nieuwe producten aanschaffen.

  Waar moet ik op letten bij een toner? Wat vind jij een fijne toner?
  Wat kan ik beter gebruiken glycolzuur of salicylzuur? En dan in een serum,olie of dagcreme?
  Hylaronzuur is nu ook goed voor mijn huid denk ik, heb hier en daar ook wat droge plekjes, kan ik dat misschien beter als serum doen en daarna een creme met salicyl of glycolzuur voor mn onrustige huid?

  Ik heb als reiniging lang neutral foam gebruikt maar kreeg laatst een tester van rituals reinigings gel oil balm, nu 4x gebruikt mijn huid voelt lekker zacht daarna maar vraag me af of de ingriendientenlijst wel goed is.. wat denk jij?
  Hopelijk kan je me helpen, zodat ik gauw kan gaan shoppen voor producten en mn huid kan verwennen 🙂

  • Serena
   Auteur
   8 september 2020 / dinsdag, 8 september 2020

   hi A.,
   glycolzuur en salicylzuur zijn beiden exfolierend, maar salicylzuur is geschikter voor een vette en onzuivere huid (om puistjes mee te bestrijden dus). Als je daar last van hebt zou ik voor salicylzuur gaan en zo niet, voor glycolzuur (of melkzuur).

   Een serum bevat vaak hogere concentraties actieve stof, dus als je huid dat aankan is dat prima! Als je net begint met zuurtjes, misschien dan liever beginnen met dit ingredient in een dag- of nachtcreme en in een iets lagere concentratie.

   Hyaluronzuur is met beide zuren goed te combineren.

   Ik ben niet bekend met skincare van Rituals, maar een reinigings oil of balm is inderdaad heel fijn! Gebruik dat zelf ook graag omdat het meteen waterproof make-up verwijderd (ik draag altijd waterproof mascara). Als het goed voelt, dan zeker blijven gebruiken toch!

   als je nog meer vragen hebt stel ze gerust!

   liefs, Serena

 10. Matanja
  4 september 2020 / vrijdag, 4 september 2020

  Ik gebruik de producten van Uncover Skincare en de moisturizer(s) zijn voor dag en nacht en die zijn zo mild qua ingredienten dat ik die ook gewoon onder mijn ogen gebruik als oogverzorging en daarbij gebruik ik ook het vitamine A serum.

  • Marjolein
   24 september 2020 / donderdag, 24 september 2020

   Beetje late reactie maar deze producten gebruik ik zelf ook. Zijn echt top. Mijn huid heeft er in jaren niet zo goed uitgezien.

 11. wen
  4 september 2020 / vrijdag, 4 september 2020

  Hoi Serena, ik volg je blog al jaren. Maar krijg het gevoel dat het meer een reklame site is geworden. Voor mij verliest het aan geloofwaardigheid van de reviews. Zou je deze producten nu zelf ook gaan gebruiken of zijn er andere die je zelf fijner vind?

 12. 2 september 2020 / woensdag, 2 september 2020

  Hey Serena!

  Het is jouw blog en je mag ermee doen wat je wil, het valt me alleen op dat er zoveel minder artikelen online komen dan een paar jaar terug! Misschien heb je dat ooit aangekondigd en heb ik dat gemist hoor, dat kan.

  Het lijkt ook alsof er voornamelijk nog gesponsorde content online komt. Ookal steek je daar – zoals in dit artikel ook – veel aandacht en liefde in, ik mis het denk ik gewoon om af en toe blogs van je te lezen die in het teken staan van jou en de dingen die jij vanuit jouzelf wil delen. Want dat zijn de artikelen waardoor ik al vanaf het begin (in tijden van je webshop ‘The Secret Garden’) volg.

  Liefs,
  Anne

 13. Michelle
  2 september 2020 / woensdag, 2 september 2020

  Ik heb niet echt een routine denk velen niet dus dit is altijd wel helpvol.

 14. Danielle
  2 september 2020 / woensdag, 2 september 2020

  Leuk artikel! Ik gebruik in plaats van een serum ampullen, oogcreme, dagcreme en voor de avond een huidolie. Kan micellair water ook voor een toner doorgaan of is dat toch meer op de reiniging gericht?

  • Serena
   Auteur
   2 september 2020 / woensdag, 2 september 2020

   hi Danielle,
   micellair water valt echt onder reiniging en heeft dus ook een hogere pH, terwijl een toner juist een wat lagere pH heeft. Wat mij betreft kan het dus niet als toner doorgaan, sorry 😉 Beide producten hebben een hele andere functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *