8 tips voor een betere nachtrust

Voordat ik begin, wil ik even kwijt dat mijn gedachten in Parijs zijn. Bij de slachtoffers en hun familie, en bij alle inwoners en toeristen die deze verschrikkelijke narigheid helaas van dichtbij moesten meemaken en een gevoel van onveiligheid hebben gekregen in hun bloedeigen stad. Het voelt heel oppervlakkig om nu over mijn slechte nachtrust te beginnen, terwijl men in Parijs waarschijnlijk geen oog dicht heeft gedaan. Hoe dan ook, hier is het artikel. #prayforParis.

Sinds ik terug ben gekomen uit Sint Maarten heb ik last van slapeloosheid. De eerste twee nachten was ik in de veronderstelling dat het door de jetlag kwam, maar we zijn inmiddels bijna een week verder en het lukt me gewoon nog steeds niet om lekker in slaap te komen. Terwijl Tim heerlijk naast me ligt te ronken, heb ik plafonddienst. Zo rond een uurtje of 4 ‘s nachts val ik half in slaap, maar ik word vaak wakker en lig nog veel te draaien, waardoor ik elke ochtend moe wakker word, weer in slaap val en dan pas weer rond 10u opsta. Soms zelfs pas om 11u.

Erg vermoeiend, want mijn hele ritme ligt overhoop en ik merk dat ik hierdoor niet in een lekkere workflow kom en wat slechter in mijn vel zit dan normaal. Ik baal er zo erg van dat ik zelfs heb overwogen om 2 glazen rode wijn te drinken zo rond een uurtje op 12, zodat ik lekker boozy in slaap kan vallen. Maar hee, alcohol is natuurlijk niet de oplossing. Er moeten betere (en gezondere) manieren zijn om op een natuurlijke manier in slaap te sukkelen. Ik besloot daarom om research te doen en kwam tot de volgende tips;

1. Zet je raam open
this works deep sleep pillow spray08Heel stom, maar ik vergeet eigenlijk heel vaak om een raampje open te zetten om het lekker door te laten luchten. En dat terwijl het juist zo lekker is om wat frisse lucht naar binnen te laten stromen. Maar dat niet alleen, het helpt ook bij het koeler maken van je slaapkamer. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk van nature in je slaap, waarbij het zijn laagste punt bereikt rond een uurtje of 4 ‘s nachts. Hierna warmt je lichaam weer op. Door je slaapkamer lekker koel te houden is je lichaam in staat om het laagste punt te bereiken, waardoor je lekkerder en dieper zal slapen. En ik denk dat het ook zal helpen om überhaupt in slaap te vallen. Raam open zetten. Check!

2. Meditatie 
mediterenDe afgelopen week is echt CRAY qua drukte. De Feestdagen komen er aan en dit is voor adverteerder hét moment om advertorials in te kopen. Ik heb afspraken, deadlines, nog meer deadlines, advertorials die af moeten, reisverslagen die ingeleverd moeten worden. Dit is echt mijn drukste week tot nu toe, dit jaar. Ik merk aan mezelf dat ik in bed heel erg loop te malen. Ik maak To Do lijstjes in mijn hoofd, bedenk me wat ik allemaal niet moet vergeten, wie ik nog moet mailen en welke afspraken ik ook alweer had. Ik kan het maar moeilijk loslaten. Het is voor mij dus echt noodzakelijk om mijn hoofd leeg te maken om te voorkomen dat ik te veel ga malen in bed. Een oplossing is meditatie. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen, waaronder de Rituals app. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in een ontspannen houding zitten (of liggen) en luisteren naar je langzame ademhaling. Wat bij mij werkt is om me heel bewust te worden van mijn lichaam die contact maakt met mijn matras, en dan beeld ik me in dat mijn lichaam er langzaam in wegzakt. Of dat ik juist aan het drijven ben. Je voelt je dan een beetje gewichtloos en dan ‘drijf’ je wat sneller weg in slaap.

3. Netflix
chromecast reviewVoor mij helpt het ook enorm om een uur voordat ik naar bed ga NIET met werk bezig te zijn. Lees dus bijvoorbeeld een boek of kijk een leuke serie op Netflix. Ik heb net ‘Master of None’ ontdekt, een nieuwe serie met Aziz Ansari (echt hilarisch) waarbij ik even mijn gedachten ergens anders heb en hierdoor goed kan ontspannen. Nu schijnt het wel zo te zijn dat het kijken naar een helder verlicht scherm niet bevordelijk is voor je nachtrust omdat het je melatonine hormoon (het hormoon dat ervoor zorgt dat je in slaap valt) remt. Zet daarom je verlichting zo laag mogelijk, en als dat niet helpt, is het toch verstandiger om een boek te lezen. En dan niet op een e-Reader, maar een écht boek. Van papier.

4. Sporten
breaker bootcampEen andere manier om te ontspannen is door middel van sporten. Ook hiermee kun je even je verstand op nul zetten en omdat sporten je fysiek afbeult (althans, in mijn geval) kan dit leiden tot een snelle en extra diepe nachtrust. Het is dan wel zo verstandig om zo’n 3 uur voor je bedtijd te gaan sporten, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om af te koelen en alle adrenaline verdwenen is. Sporten en dan meteen slapen werkt meestal averechts. Ik heb dit nog niet uitgeprobeerd (want ja, you know me), maar ik ben wanhopig en ga dit vanavond absoluut uitproberen. Gewoon thuis wat Blogilates rond een uurtje of 9. I’ll keep you guys posted.

5. Lavendel
this works deep sleep pillow spray07Ik heb wel eens artikelen gelezen via Pubmed die aangeven dat de etherische olie van lavendel zeer kalmerend werkt op onze geest. Daarnaast zijn er meer etherische oliën die een rustgevende werking hebben. De etherische oliën van kamille, vetivert, patchouli en Ho Wood staan allemaal bekend om hun rustgevende, kalmerende, angst-verlagende en slaap-bevorderende werking. Ook al ‘geloof’ je er niet in, het is altijd de moeite om het uit te proberen, toch? Ik heb toevallig een Deep Sleep Pillow Spray met een mix van rustgevende etherische oliën, maar het helpt natuurlijk ook om een lekkere, ontspannende douche te nemen met bijvoorbeeld Kneipp douchegel met lavendel. Of om een zakje met gedroogde lavendelblaadjes boven je bed te hangen of onder je kussen te leggen. Ik was mijn pillow spray helemaal vergeten, ik moet hem zeker weer even opzoeken zodat ik hem vanavond meteen kan gebruiken. Oh, ook een goede: drink een lekker kopje kamillethee voor het slapen gaan. Hier zit geen caffeïne in, en kamille werkt ook ontspannend.

6. Weg met de tijd
casualvans_5Letterlijk. Want hoe irritant is het om steeds naar je wekker of telefoon te staren en denken ‘ik lig al een half uur wakker’. En daarna ‘oh ik ben al een uur wakker’. Je kan soms maar beter niet weten hoe lang je al naar het plafond ligt te staren. Dus plug je wekker uit (of leg er iets overheen, bijvoorbeeld je boek die je aan het lezen was om beter in slaap te komen) en leg ook je telefoon aan de andere kant van de kamer. Sowieso een goed idee, want zo kan je hem niet midden in de nacht pakken om via Twitter te delen dat je niet in slaap kunt komen (nu ik ‘s nachts ook wakker ben zie ik ineens heel veel van zulke tweets voorbij komen namelijk). Want, dan zit je weer op je fel verlichte scherm te koekeloeren waardoor je nog moeilijker in slaap valt. Geen goed idee dus. Dus wegleggen en verbergen al die telefoontjes, wekkers en horloges. Dat geef in elk geval wat meer rust.

7. Liever geen dutjes
this works deep sleep pillow spray10Zoals ik in het begin al vertelde slaap ik uit omdat ik zoooo moe ben ‘s ochtends en dan echt even die extra uurtjes slaap wil meepakken. Maar dit is natuurlijk helemaal niet slim als ik weer in mijn oude ritme wil komen. Ik moet dus eigenlijk gewoon opstaan en mijn dag beginnen. Waarschijnlijk wordt ik dan gedurende de dag erg moe, maar dan moet ik gewoon mezelf toespreken om géén middagdutjes te doen (dat kan namelijk gewoon, als je thuis werkt). Niet doen dus! En als ik het echt niet trek, dan een wekkertje zetten en het bij powernaps houden van 15 minuten (en dan ook echt opstaan!). Ik moet het gewoon doen. Anders duurt dit hele jetlag gedoe nog veel langer en ik wil er zo snel mogelijk vanaf.

8. Maak een lekker bedje
this works deep sleep pillow spray12Het klinkt heel logisch, maar het helpt echt om lekkerder in slaap te komen wanneer je je bed net hebt verschoond, wanneer je een lekker donzig dekbed hebt een een goed slapend kussen. Maak het lekker donker in je slaapkamer, zet een raampje open (zie stap 1) en maak het jezelf comfortabel. Als je last hebt van herrie van buiten (of als er een snurkende kat naast je ligt) doe dan oordopjes in, of luister juist wat kalmerende muziek om tot rust te komen. Op Spotify zijn er hele lijsten te vinden met het geluid van een ruisende zee of het zachtjes tikken van regen tegen de ramen, bijvoorbeeld. Dat kan helpen.

Ook belangrijk, if everything fails en je hebt er al een maand last van dat je niet goed in slaap kunt komen, neem dan zeker even contact op met de huisarts. Een goede nachtrust is erg belangrijk. Kijk naar mij, ik heb er pas een week last van en ik merk nu al aan mezelf dat ik een beetje cranky ben en minder fut heb! Gelukkig weet ik dat het wel weer goed komt. Komende week is nog wel druk, maar niet zo druk als afgelopen week en de week erna is alles weer rustig, zoals normaal. Het is dus tijdelijk en ik moet mezelf ook gewoon niet gek maken. Plus, met bovenstaande tips ga ik er vanuit dat ik vanavond slaap als een roosje. I’ll keep you posted!

Heb jij wel eens last van slapeloosheid? En heb je nog goede aanvullende tips voor mij?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

118 Reacties

 1. Ceri
  27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  Een andere goede tip is ook om niet met je telefoon naast bed ste slapen en anders je telefoon op vliegtuigstand zetten zo trek je minder straling aan ( WiFi enzo ) en kom je in een diepere slaap

 2. Saphira
  21 november 2015 / zaterdag, 21 november 2015

  Hoi serena, wat een fijn artikel dit had ik echt even nodig. Voel me vooral in de winter niet fit heb een slechte weerstand en slaap daardoor ook slecht. Fijn dat je dit artikel heb geschreven!

  Hebben jij of andere meiden misschien nog goede apps met rustgevende muziek om tot rust te komen voordat je gaat slapen.

  Succes verder

 3. Albertina
  19 november 2015 / donderdag, 19 november 2015

  Wat dacht je van een bekertje warme melk? Eventueel met een anijsblokje. Ontzettend ouderwets, maar mij helpt het soms. En bij mij helpt het ook om een boek te lezen. Doe ik wel op iPad, maar met gedempt licht op scherm.

 4. 16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

  Dit artikel had ik dus echt even nodig! Ik voel de laatste tijd ook zoveel onrust in mijn lichaam en geest. Er gebeurt ook zoveel om je heen en ik heb gevoel dat we door social media niet meer los komen van alle narigheid in de wereld. Ik trek mij dat persoonlijk zo verschrikkelijk aan, ik kan nachten wakker liggen door de drama’s in de wereld. Ik heb daarom voor mijzelf besloten om even helemaal back to the basics te gaan. Ik heb facebook/twitter verwijderd en mijn wekker op 8u gezet. Morgen vroeg spring ik uit bed, begin ik de dag met een rustige wrok-out, ga ik lekker douchen en hoop ik een productieve dag te hebben. Ik eindig mijn dag met meditatie (met lavendel deurkaarsje) en hoop met een fijn boek in slaap te vallen! En dan, overmorgen again! Ik hoop dat jij je slapeloosheidscirkel ook kan doorbreken en weer lekker kan genieten van de nachtrust die je goed kan gebruiken in deze drukke periode! hihi, slaap lekker alvast xoxo

 5. 16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

  Super leuk artikel aantal dingen wist ik al wel, maar een aantal dingen zijn ook nieuw voor mij! Heb ook wel eens gelezen dat als je voor het slapen enorm veel op je telefoon zit dit ook zorgt dat je moeilijk in slaap kan vallen. Herken het zelf wel. Alleen met een serie of programma is dit anders want vaak val ik halverwege in slaap! haha

 6. 16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

  Ik zou slapen met de katten niet doen, die kunnen soms aan het bewegen zijn en dat zorgt er weer voor dat je minder slaapt. De slaapkamer zou eigenlijk alleen voor jullie tweetjes moeten zijn. Misschien helpt dat ook wel 🙂

  • Serena
   Auteur
   16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

   Ja die tip kwam ik vaak tegen maar onze katjes liggen lekker stil! Ben nog nooit wakker geworden van ze in het verleden en vind het juist een fijn idee dat ze bij ons slapen ?

 7. E
  16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

  Hoi, wat mij wel helpt is optijd naar boven gaan, avondritueel doen (makeup eraf en pyjama aan) even in bed op mijn telefoon nog wat internetten, wekker zetten (want anders slaap ik heel licht omdat ik bang ben niet optijd wakker te worden) en rond 6.15 sta ik op. Misschien helpt het jou om bijvoorbeeld 22.30 uur naar boven te gaan, uiterlijk 23.15 je ogen te sluiten. Succes!

 8. 16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

  Fijn artikel om te lezen! Ik heb ook vaak last om in slaap te vallen en bij mij helpt het om niet alles te checken op mijn telefoon wanneer ik wil gaan slapen. Ik leg hem dan ook gewoon in de woonkamer wanneer ik naar bed ga. Ook lees ik een boek of tijdschrift voor het slapen gaan. Dit helpt mij heel erg om te ontspannen!

 9. 15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  Hoiii,

  Gelukkig kom ik de laatste tijd wel snel in slaap, komt denk ik ook omdat ik doordeweeks om half 4 in de nacht opsta voor me werk..
  Maar jammer genoeg kan ik gewoon niet meer uitslapen in het weekend.. Komt denk ik door het ritme van doordeweeks.

  Heb je daar misschien wat tips voor me?

  x

 10. 15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  ik had hier na mijn vakantie in amerika ook nog een dikke week last van! het probleem is inderdaad dat je je ‘s ochtends nog erg moe voelt en dan lang blijft liggen. Het enige advies dat ik heb is om toch op tijd je wekker te zetten en op te staan! na 3 dagen om 7 uur de wekker te hebben gezet, weet ik zeker dat je ‘s avonds wel gewoon kunt slapen!

 11. 15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  ik heb ook lang slecht geslapen, wat bij mij heeft geholpen is niet te douchen vlak voordat je gaat slapen en in mijn omgeving hebben meer mensen daar last van, dus ik douche nu wat vroeger op de avond en slik magnesium. bij mij heeft dat heel goed geholpen 😉

  • E
   16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

   dit helpt mij ook, want als ik douche dan voel ik me weer fris en fruitig en dat is juist niet de bedoeling 🙂

   • E
    16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

    ik bedoel natuurlijk fris en fruitig in de zin van: Helemaal wakker en opgewekt,. Schoon zijn is natuurlijk wel fijn haha

 12. Diana
  15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  Lekker warm douchen voor het slapen helpt bij mij ook vaak. En dan even niet aan werk denken maar gewoon bewust bezig zijn met wat je op dat moment doet en je alvast mentaal voorbereiden om een lekker zacht bed.

 13. 15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  Fijne tips! Ik heb zelf ook vaak problemen om in slaap te vallen, meestal blijf ik woelen totdat ik eindeijk in slaap val. Soms als ik er niet meer tegen kan ga ik even iets drinken of naar de wc – net een nieuwe start/poging om in slaap te vallen haha.

 14. 15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  Wat een fijne tips, ik ga sommige echt even uitproberen. Wanneer ik soms echt niet kan slapen zet ik zacht muziek aan en dan die je niet mee kan zingen zo concentreer je je er minder op en raak je in trans. (Soort van)

 15. 15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  Ik kan in ieder geval zeggen dat een baby ook niet nachtrustbevorderend werkt, haha. Vroeger had ik altijd een soort avondritueel: eerst lekker douchen, dan in bed een boekje lezen en dan slapen. Denk dat zo’n vaste routine ook wel helpt.

 16. 15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  Grappig om dit zo na middernacht te lezen. Ik móet een raam open hebben, anders word ik benauwd. Verder kan ik geen dutjes doen, dus ook die heb ik al in de pocket. Wel maak ik me vaker dan eens schuldig aan het staren naar mijn klok, iets wat absoluut averechts werkt. Zodra je je druk gaat maken over dat je moet slapen, gaat slapen al helemaal niet meer! Tof artikel, ik weet zeker dat mensen hier veel aan hebben.

  Liefs ♥

 17. Anneloes
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Het klinkt misschien raar, maar als ik veel opgekropt heb zitten, kan een potje huilen helpen. Mijn emoties zijn minder en huilen put uit, waardoor ik zonder veel zorgen rustig naar bed kan gaan.

 18. Daantje
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Wat bij mij ook helpt (als last resort) is de sleep with me podcast. Het is een podcast in het Engels die er op gericht is om niet te piekeren. Kun je gewoon googlen en is gratis!

 19. phyllisia
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik heb dit al een hele tijd niet gedaan maar ik ga er zeker weer mee beginnen een kopje warme anijsmelk super lekker en je word er ook een beetje rozig van en het kalmeert

 20. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Toch weer wat leuke tips er tussen. Liefs soraya

 21. Manon
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Het beste is denk ik toch om op je normale tijd op te staan,ook al ben je pas laat in slaap gevallen. Het is even een dagje doorbikkelen maar zo zit je wel weer het snelst in je ritme. Hopelijk slaap je lekker vannacht. Niets zo vervelend als urenlang wakker liggen! Liefs

 22. Mariska
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Toen ik een jetlag had en anderhalve week niet meer kon slapen heb ik op een gegeven moment voor het slapen gaan vier glazen Baileys gedronken en daarna heerlijk getukt en de jetlag was over. Ik drink bijna nooit (1x per jaar een glaasje op mijn verjaardag) en wil drank ook niet promoten als oplossing voor slapeloosheid (je schijnt er ook kwalitatief minder van te gaan slapen) maar ik dacht toen echt ik moet nu iets doen om te slapen. Ik kon er niet meer tegen, haha.

 23. Mariska
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik neem altijd melatonine voor het slapen gaan. Soms vergeet ik het wel eens en denk ik na een half uur waarom val ik niet in slaap? En dan realiseer ik me dat ik geen melatonine heb genomen. Ik vind het een fijn product. Volgens mijn Jawbone Up val ik meestal na 8 min in slaap.

 24. S
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Misschien heb je last van een melatonine ‘tekort’? Ik heb zelf ook problemen met slapen, rond 3 uur val ik in slaap en ik moet ‘s ochtends 5:30 uit bed. Bij de kruidvat kan je melatonine pilletjes kopen, deze helpen bij het in slaap komen. Goodluck! 🙂

 25. Eva
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Bij mij werken asmr-filmpjes erg goed om in slaap te vallen. En dan met name die van asmrrequests en whispers red asmr. Ik beluister ze (ze staan op Youtube maar ik luister enkel, kijk niet naar het beeld) met mijn sleepphones op. Ben dan meestal binnen het kwartier vertrokken.

  • Serena
   Auteur
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Hihi, ik krijg juist de kriebels van ASMR video’s alhoewel ik wel kan begrijpen dat het voor anderen weer heel rustgevend kan zijn! Gelukkig zijn er ook ander soort kalmerende video’s te vinden op YouTube 🙂

 26. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik heb momenteel hetzelfde, ik kom net terug van de VS en dus beetje last van jetlag denk ik. Bij mij helpt een pillow spray goed, lekker sporten en een kopje ‘slaapthee’ een uurtje voor het slapengaan, zodat ik net ervoor ook nog eens naar de wc kan. Als het echt moeilijk gaat neem ik ook rescue druppels, daar word ik lekker ontspannen van. Misschien is het psychologisch, maar mij helpt het goed 🙂 succes en slaap lekker !

  • 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Ook gsm wegleggen en op vliegtuigstand zetten en een boek lezen ipv naar schermpjes te kijken werkt goed!

 27. Renate
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Door een ernstig Vitamine D te kort kreeg ik inneens oa ook slaapproblemen. Ik ben toen met D-Cura begonnen en al snel ging het beter, ook het slapen. Vitamine D tekort is echt een epidemie aan het worden en wordt door artsen nog al eens onderschat helaas. Terwijl het super belangrijk is voor je en een tekort kan veel ellende veroorzaken. Laat er eens op bloedprikken, je weet maar nooit!

  • Serena
   Auteur
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Nou, ik zie in principe genoeg zon om geen tekort aan vitamine D te hebben, denk ik, maar als het langer aanhoud is dit zeker iets om te onthouden dus dankjewel voor je tip! Weet je waardoor het toenemende vitamine D tekort ook kan komen? Doordat iedereen heel panisch met SPF loopt te smeren. Ik vind het belangrijk om mezelf goed te beschermen tegen de zon, maar men vergeet dat we de zon ook nodig hebben.

   • Renate
    14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

    Klopt door zonnebrand neem je geen Vitamine D op. Ook heeft het met de zonkracht te maken. Die zou in de zomermaanden het hoogst zijn tussen 11.00 en 15.00 Als je dan een half uurtje in de zon zou komen zou je genoeg Vitamine D op moeten nemen, maar dat moet dus ook weer onbeschermd. En in ons land is het ook vaak geen mooi weer, dus zo bouw je ook niet echt wat op voor de wintermaanden. Van sept t/m april is er amper zon dus ook geen Vitamine D. Dus daarom is bijslikken in de wintermaanden sowieso wel aan te raden. Huidskleur/pigment is ook achterhaald, ik heb een hele blanke huid en had ook een te kort. Ook kan je maar 20% Vitamine D uit voeding halen, de rest moet toch echt van de zon komen. Ja,kijk het idd nog even aan en anders gewoon zeker eens laten prikken dan weet je het zeker. Als het tekort niet aangevuld wordt gaat het alleen maar zakken met alle gevolgen van dien.

  • Serena
   Auteur
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Ps. Hoe kwam jij aan je vitamine D tekort?

   • Sha
    15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

    Hoi Serena, ik heb ook vaker een vitamine D-tekort gehad, mijn reumatoloog zei dat het door huidskleur kon komen (ben ook gemengd 😉 ). Mensen die donkerder zijn wordt het aangeraden om vanaf de herfst extra vitamine D te supplementeren, maar raad je wel af om zo maar wat te pakken en ook eerst even checken wat je bloedwaarde is, want je kunt er ook teveel van binnenkrijgen. Oh ja, het klinkt echt als een heel gedoe, maar ik raad je ook aan om als je gaat bloedprikken om de waarden op te vragen en ff zelf na te kijken, want heb wel eens meegemaakt dat ze zeiden dat het allemaal goed was terwijl het niet zo was.

    • Renate
     15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

     Klopt!! Het lab houdt een ondergrens aan van 50. Ook dit is , zoals huidskleur etc, zwaar achterhaald. Een waarde rond de 80 is veel beter. Tussen de 80 en 150 zou het eigenlijk moeten zijn. Ik zat op 20 met heel veel ellende, en ik heb een hele blanke huid. Iedereen kan tegenwoordig een Vitamine D te kort krijgen. Gewoon ondat er te weinig zon is etc. Vroeger noemde ze het winterdepressie als de blaadjes gingen vallen, ik weet inmiddels wel beter…

 28. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Blaas legen voor het slapen gaan, een slaapspray en de raam open; dat zijn mijn meest waardevolle tips. Heb ooit ook drank en drugs geprobeerd maar dat bleek toch niet zo doeltreffend als verwacht.

 29. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ook ik heb last van slapeloosheid.
  Ik zit veelte lang nog verschillende vlogs of andere series te kijken.
  Toen ik laatst toevallig bij de kinderarts was, vertelde ze mij dat een blauwfilter op je PC of telefoon ook een stuk helpt (of gewoon je telefoon wegleggen, maar ja, dat is voor mij nou net een stap te ver haha!).
  Slaap lekker 😉

 30. Vera
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Waarschijnlijk wist je al van te voren dat je negatieve reacties zou kunnen verwachten als je iets zou vermelden over Parijs. Dit lijkt mij dan ook een lastige kwestie van jouw job want: moet je er nu wel iets over zeggen of niet? Volgens mij kun je het als beautyblogger wat dat betreft toch nooit goed doen, kritiek krijg je hoe dan ook en het lijkt mij dan ook lastig om daarmee om te gaan.

  Ik waardeer het dat je er desondanks toch even bij stil staat voordat je begint met het artikel en zoals iemand anders ook al zei: het siert je.

  Wat betreft het artikel: handige tips! En ga zo door, ik vind de kwaliteit van je blogposts de laatste tijd erg goed.

 31. Inez
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Oh ja, en of ik last heb van slapeloosheid.
  Maar dat komt doordat ik sinds 3,5 maand een moedertje ben, dus een hele goede reden om slecht te slapen en ik neem het maar voor lief. Komt vanzelf weer goed hoop ik haha.

  • Serena
   Auteur
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Ahhhh, zeker een mooie reden! ?

 32. arianne
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Je kan een filter over je beeldscherm heen leggen en dikker filtert het blauw er uit. F.lux heet jet programma en die doet het automatisch Voor jouw tijdzone bij zonsondergang. Het is eventjes wennen maar ik wil niet anders meer. Er zijn ook apps voor je telefoon die dat doen.

 33. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik zweer bij Valdispert nachtrust extra sterk. Ik heb al tien jaar slaapproblemen en sinds een tijdje slik ik deze homeopathische tabletjes en ik slaap veel en veel beter en het inslapen gaat veel beter.

  Ik heb alles geprobeerd, van yoga, tot slaapspray tot een ander kussen. Het waren vooral de zorgen die me wakker hielden. Met de tabletjes leg ik een waas over deze zorgen en dat brengt veel (nacht)rust in mijn hoofd.

 34. Eline
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Als psycholoog geef ik tijdens de therapie mensen vaak de volgende tips om beter te slapen:
  Begin twee uur voor je naar bed gaat met ‘opstomen’, dat wil zeggen geen fel kunstmatig licht, zeker niet direct in je ogen (zoals van een beeldscherm), drink in de avond geen koffie meer of andere cafeinehoudende dranken evenals het eten van veel suikers voor je gaat slapen, doe iets ontspannends, zoals een warm bad of douche, een boek lezen, muziek luisteren etc., kijk niet meer op sociale media in de avond, net als heftig nieuws, hiervan is bewezen dat het stress veroorzaakt waardoor je minder goed in slaap zal komen als je daar al moeite mee hebt, hetzelfde geldt overigens voor langer dan twee uur tv kijken, ook daarvan ga je ‘stressstofjes’ aanmaken. Iets anders belangrijks, geen afleidende telefoon naast je bed, en wanneer je langer dan een half uur in bed ligt en niet kunt slapen, ga er even uit! Dat helpt veel beter dan blijven liggen en malen. Blader dan bijvoorbeeld even een tijdschrift door beneden of drink wat water of een kop thee. En wanneer je in bed ligt probeer dan vooral dit soort gedachten los te laten: ‘ik moet slapen!’ of ‘ik heb nog maar zo lang tot de wekker weer gaat’, dit geeft extra druk die het slapen in ieder geval niet zal bevorderen. Probeer je te richten op je zintuigen, bijvoorbeeld je ademhaling, of focus je op geluiden, of op wat je voelt zoals je lichaam op het matras. Wanneer je mindfulness in typt bij Google krijg je heel wat oefeningen waarmee je je gedachten even een halt toe kunt roepen als je veel piekert. En als laatste, wordt niet boos als het niet lukt, iedereen slaapt wel eens een nachtje minder goed, het is zoals het is. Succes 🙂

 35. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Voor mij helpt een warm bad of een warme douche. Dan zet ik het lampje aan bij de spiegel i.p.v. het grote licht. Dan blijft het wat donkerder in de badkamer. Douchen of in bad met een warme geurende douchegel en dan naar bed.

 36. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Handig!! Ik merk dat ik nu ook druk ben de laaste tijd! Dan lukt slapen toch wat minder goed! Ook een lekker bad of douche met een rustgevend product vind ik altijd fijn!

 37. Fatimeh
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik weet niet of het al eerder in de reacties is genoemd, maar vorig jaar las ik dat een bepaalde ademhalingstechniek ervoor kan zorgen dat je veel sneller in slaap valt. Ik heb al sinds mn kinderjaren problemen met het in slaap vallen. Ik lig altijd minimaal een uur(soms slaap ik de hele nach niet) in mn bed voordat ik kan slapen en ik moet zeggen dat deze ademhalingstechniek ervoor zorgt dat ik veel sneller in slaap val. Het gaat zo:
  1. Eerst adem je zo diep mogelijk uit
  2. Dan adem je 4 seconden lang diep in
  3. Je houdt je adem 7 seconden vast
  4. En als laatst adem je 8 seconden weer uit.
  Het wordt ook wel de 4-7-8 techniek genoemd

  Ik weet niet of een verandering in mn ademhaling wel echt effect heeft, maar ik merk dat het focussen van mn gedachten op het tellen rustgevend werkt en ervoor zorgt dat ik niet door ga piekeren of afdwaal met mn gedachten.

 38. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Een serie van te voren kijken helpt mij ook heel erg.

 39. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Goed dat je ook over Parijs schrijft, het maakt je menselijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *