Zwarte tandpasta voor wittere tanden?

Vroeger. Toen tandpasta werd gemaakt van de as van koeienhoeven, verbrandde eierschalen, verpulverde botten en oesters, basten van bomen en houtskoolpoeder. Tegenwoordig is tandpasta heel saai wit, of blauw. Maar nu, dames en heren, nu gaan we toch weer echt een beetje terug naar onze roots, want het oeroude tandpasta ingrediënt houtskoolpoeder is weer terug!

zware tandpasta_7De nieuwste Perfect White tandpasta van Beverly Hills Formula heet Black. En hij is ook echt pikzwart, dat komt door het ingrediënt ‘actieve kool’. Whut?! Zwarte tandpasta? Dat lezen jullie goed. Actieve kool is houtskoolpoeder dat ‘geactiveerd’ is met zuurstof, zodat het extra poriën krijgt en dus een megagroot adsorberend volume. Het leek me leuk om deze nieuwe tandpasta voor jullie te reviewen.

zware tandpasta_2Ingrediëntenlijst;

 • Aqua – water
 • Sorbitol – maakt de tandpasta dikker en geeft er een zoeter smaakje aan.
 • Hydrated silica – een soort zand, werkt als schuurmiddel.
 • Glycerine – hydrateert en beschermt de huid en maakt de tandpasta smeerbaar.
 • Pentasodium triphosphate – brengt de pH waarde van de tandpasta in balans.
 • Tetrasodium pyrophosphate – verwijdert calcium en magnesium uit ons speeksel, waardoor het tandsteen bestrijdt en dus preventief gaatjes helpt voorkomen.
 • Sodium lauryl sulfate – SLS; om te reinigen en te schuimen.
 • Aroma – voor een (fris) smaakje.
 • PEG-32 – bindmiddel of oplosmiddel.
 • Cellulose gum – maakt de tandpasta dikker.
 • Sodium fluoride – deze tandpasta bevat 1400 ppmF (0,31% w/w) natrium fluoride.
 • Cocomidopropyl betaine – werkt als emulgator en zorgt dat de smaken stabiel blijven, maar tijdens het poetsen wert het als reiniger en schuimmiddel.
 • Sodium saccharin – zoetstof.
 • Charcoal powder – geactiveerd houtskoolpoeder, actieve kool (dit maakt deze tandpasta zwart).
 • Limonene – geurstof.

zware tandpasta_5De Beverly Hills Formula Perfect White Black tandpasta is een vrij basic tandpasta. De meeste tandpasta’s bestaan uit deze ingrediënten. We zien hier voornamelijk bindmiddelen, verdikkingsmiddelen, silica (dit milde schuurmiddel zit in bijna alle whitening tandpasta’s), fluoride (dat zit ook in bijna alle tandpasta’s), SLS (ja, het zit niet alleen in douchegels en face washes) en aroma en zoetstof.

zware tandpasta_1Er zit slechts een klein beetje actieve kool in deze tandpasta, maar toch is dat genoeg om de hele tandpasta gitzwart te kleuren, wow! Maar wat doet actieve kool nu precies? Waarom werd dat vroeger in de prehistorie al gebruikt in tandpasta en waarom is het nu terug?

noritGeactiveerd houtskool, ookwel actieve kool genaamd, heeft een onwijs groot adsorberend vermogen. Het wordt om dit vermogen gebruikt in zuiverende filters (mijn Bosch theemachine bevat zo’n filter) en in het ziekenhuis gebruikt men Norit (dat is de merknaam van actieve kool) niet alleen om diarree te bestrijden, maar ook om medicijnen of gif uit de maag van patiënten op te nemen in de hoop op overleving. Actieve kool adsorbeert zelfs geurtjes en gassen uit de lucht. Het wordt daarom wel eens aangeraden om een bakje met actieve kool in je koelkast of vaatwasser te zetten wanneer ze erg stinken.

actieve koolHet is eigenlijk niet meer dan logisch dat actieve kool nu in een tandpasta wordt gebruikt! Nu ik erover nadenk snap ik niet waarom er geen ander merk al eerder mee kwam. De gehydrateerde silica vormt samen met het houtskoolpoeder een hele milde ‘scrub’ die de tanden goed reinigt en vlekjes op een zachte manier helpt verwijderen. Het is zo mild dat het elke dag gebruikt kan worden zonder de tanden te beschadigen.

zware tandpasta_8Actieve kool staat bekend om het verwijderen van tannine. Dit is een stofje dat wordt gevonden in thee, koffie, wijn, etc. en zorgt voor de verkleuring van je tandglazuur. Actieve kool verwijdert zachtjes deze door tannine veroorzaakte vlekken. Ook werkt het goed tegen gaatjes, doodt het bacteriën in tandbederf en voorkomt het tandvleesontstekingen. En dan nog iets. Ja ja, we zijn er nog niet. Actieve kool adsorbeert nare luchtjes en gassen en doodt de bacteriën die voor een slechte adem zorgen, dus het zorgt ook nog eens voor een langdurig frisse adem.

zware tandpasta_4Zo zie je maar weer, actieve kool is echt multifunctioneel en zeker in tandpasta heeft het vele voordelen. Het verwijdert vlekken, doodt bacteriën en bestrijdt een slechte adem. Daarbij is actieve kool een zeer veilig ingrediënt.

Of er genoeg actieve kool in deze tandpasta zit voor een effectieve werking durf ik niet te zeggen. In principe heb je niet veel nodig, maar mocht je sneller resultaat willen zien dan kun je altijd nog wat extra actieve kool (maak gewoon een Norit capsule open) over je zwarte tandpasta strooien. Dat is wel een geklieder, dus ik ben blij dat Beverly Hills Formula het gewoon kant-en-klaar voor ons in een tandpasta heeft gestopt.

zware tandpasta_3zware tandpastaDe tandpasta is trouwens tijdens het poetsen helemaal niet zo zwart, het wordt eerder een beetje lichtgrijs. Dat vind ik fijn, want bij die blauwe tandpasta had ik echt een blauwe tong en als ik niet goed naspoelde nog wat blauwige lippen. Bij deze tandpasta hoef je niet bang te zijn voor een zwartgekleurde tong of mond.

Ik zie na het poetsen niet direct verschil in witheid, maar het voelt wel lekker schoon en fris aan en ik heb het idee dat mijn adem ook langer ‘tandpastafris’ blijft. Ik denk dat ik op den duur wel zal merken dat theeaanslag van mijn tanden zal worden verwijderd. Ik ben in elk geval erg tevreden met deze tandpasta! Laat je dus zeker niet afschrikken door de zwarte kleur, want het ingrediënt actieve kool is naar mijn idee één van de beste dingen die je in een tandpasta kunt stoppen.

zware tandpasta_6Beverly Hills Formula Perfect White Black kost €4,49 per tube (100 ml) en is exclusief te koop bij Kruidvat. Sta je op het punt om naar de winkel te rennen? Hold your horses! In week 43 (de week van 20 oktober) is er een actie met maar liefst 50% korting op alle Beverly Hills Perfect White varianten. 

Wat vinden jullie van deze nieuwe zwarte tandpasta, is het iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

122 Reacties

 1. mariska
  11 februari 2018 / zondag, 11 februari 2018

  vind de zwarte tandpasta heerlijk van smaak.
  had hem in het kruiden winkel gekocht.
  en je tanden worden heerlijk schoon van.

 2. Mrv
  23 september 2016 / vrijdag, 23 september 2016

  Hoi hoi,

  Van waar heb jij de tandpasta gekocht ? Bij de kruidvat hebben ze m niet meer vandaar. Alvast bedankt voor je reactie. Xx

 3. saartje
  24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

  Lush heeft actieve kool in boom! Toothy tabs.
  Zonder rotzooi als fluoride en sls, helaas wel wat sorbitol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *